Drobné ve skleničce

Finanční pomoc v období koronaviru: Na co máte nárok a jak žádat?

27. 4. 2020
|
Délka čtení: 8 min.

Přivedla vás současná pandemie koronaviru a související nařízení do finanční tísně? Dostali jste výpověď, nebo vám snížili mzdu? Zjistěte možnosti, jak můžete složitou finanční situaci překlenout.

Odložte si splátky hypoték a úvěrů

Přestože vaše příjmy klesly, splátky závazků zůstaly stejné. Pokud vás do neúnosné finanční situace dostává splácení hypotéky nebo úvěru, požádejte svoji banku o odklad. Česká vláda schválila v reakci na pandemii koronaviru možnost odkladu splátek o tři nebo šest měsíců.

Moratorium je závazné pro všechny banky a nebankovní společnosti, které hypotéky a úvěry poskytují. V rámci tříměsíčního nebo půlročního období nemusíte splácet jistinu, úroky, ani žádné další poplatky vyplývající z úvěru. Půjčka se vám ovšem bude nadále úročit v souladu s vašimi smluvními podmínkami. Doba splácení se tak kromě doby přerušení ještě o něco prodlouží.

Na jaké půjčky se odklad vztahuje?

Opatření se vztahuje na hypotéky, spotřebitelské půjčky a podnikatelské úvěry. Nelze jej aplikovat na operativní leasing, kreditní karty, kontokorent, revolvingové úvěry a na úvěry v souvislosti s obchody na kapitálovém trhu.

Jaké jsou podmínky?

Nárok na odklad máte u půjček sjednaných před 26. březnem 2020 za předpokladu, že jste do té doby neměli zpoždění s jejich placením delší než 30 dnů. Není třeba se obávat, že by vám odklad splátek zkomplikoval budoucí žádosti o půjčku – přerušení nepřinese negativní zápis v registrech.

Přestože konkrétní důvody nemusíte bance nijak prokazovat, součástí žádosti je prohlášení, že této možnosti chcete využít z důvodu negativního ekonomického dopadu pandemie koronaviru na vaši finanční situaci. V případě, že by se při namátkové kontrole prokázala neoprávněnost žádosti, může se jednat o trestný čin úvěrového podvodu se všemi právními důsledky.

Požádejte o ošetřovné

Museli jste kvůli uzavření škol a školek zůstat doma se svými dětmi? Pak požádejte o ošetřovné. Původně činila výše ošetřovného 60 % redukovaného vyměřovacího základu, v dubnu přistoupila vláda k navýšení na 80 %. Na novou výši ošetřovného vzniká nárok v období od 1. dubna do 30. června 2020. Zaměstnanci tak nemusí čerpat dovolenou nebo neplacené volno. Po navýšení na 80 % by ošetřovné mělo u většiny zaměstnanců představovat zhruba 90 % jejich čisté mzdy.

Dítě čte

Kdo má na ošetřovné nárok?

Nárok na ošetřovné se týká rodičů pečujících o děti do 13 let. Dále se vztahuje na rodiče handicapovaných dětí běžně umístěných v denních stacionářích a na případy, kdy jsou děti závislé na pomoci jiné osoby alespoň ve stupni I (lehká závislost). O ošetřovné mohou zažádat rovněž zaměstnanci, kteří se po uzavření stacionářů a dalších sociálních služeb doma starají o starší nebo postižené členy rodiny.

O ošetřovné mohou žádat kromě zaměstnanců i OSVČ a nově také zaměstnanci pracující na dohodu o provedení práce (DPP) nebo dohodu o pracovní činnosti (DPČ).

Další informace i přesný návod, jak o ošetřovné žádat, včetně požadovaných tiskopisů, naleznete na webových stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí.

Dohodněte se na odkladu nájemného

Pokud bydlíte v pronajaté nemovitosti, zkuste se s pronajímatelem dohodnout na odkladu nájemného, případně na jeho dočasném snížení.

Odklad nájemného posvětil také český parlament, který schválil zákon, podle kterého nájemník bytu nesmí dostat výpověď, nedokáže-li platit nájemné kvůli epidemii koronaviru. Zákon stanovuje, že nájemník má právo uhradit dluh za období od 12. března do 31. července až do konce letošního roku.

Jaké jsou podmínky odkladu nájemného?

Tento scénář má přijít pouze v situaci, kdy selžou všechny jiné možnosti, jako například vzájemná dohoda nebo využití kauce. Nájemník musí pronajímateli nejen oznámit, ale rovněž doložit, že k prodlení plateb dochází převážně v důsledku koronavirové epidemie a souvisejících opatření. Pokud nájemce neprodleně nedoloží pronajímateli absenci příjmů, ochranné opatření se na něj nevztahuje.

Nejlepší je dohoda obou stran

Je-li pro vás platba nájmu neřešitelným problémem, zkuste se s pronajímatelem domluvit na oboustranně vyhovujícím řešení. Mějte na paměti, že i pronajímatel s penězi od vás počítá a že ho tímto postupem dostáváte možná do podobně složité situace, v jaké jste nyní vy.

Vypisování smlouvy u notebooků

Požádejte o mimořádnou okamžitou pomoc

Dalším z nástrojů státu, jak pomoci lidem ve finanční tísni, je mimořádná okamžitá pomoc. Jedná se o jednorázovou dávku, jejíž maximální výše činí patnáctinásobek životního minima jednotlivce, od letošního dubna nově až 57 900 Kč. Nárok na mimořádnou okamžitou pomoc vzniká v šesti základních případech:

  • když nenaplňujete podmínky hmotné nouze, ale z důvodu nedostatku financí vám hrozí vážná újma na zdraví,

  • jestliže vás postihla vážná mimořádná událost, kterou vám vaše sociální a majetkové poměry neumožňují překonat,

  • pokud nemáte v důsledku svých sociálních a majetkových poměrů finanční prostředky na úhradu nezbytného jednorázového výdaje (týká se zejména správních poplatků),

  • když nemáte s ohledem na příjmy, sociální a majetkové poměry dostatečné finanční prostředky na úhradu nebo opravu nezbytného předmětu dlouhodobé potřeby (např. lednička či pračka),

  • jestliže nemáte dostatečné finanční prostředky na úhradu nezbytného jednorázového výdaje souvisejícího se sociálně právní ochranou dětí,

  • hrozí-li vám sociální vyloučení (např. po propuštění z výkonu trestu).

O mimořádnou okamžitou pomoc můžete zažádat na kontaktních pracovištích Úřadu práce ČR. Další informace a potřebné formuláře naleznete na webových stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí.

Využijte pomoc od dodavatelů energií nebo zdravotních pojišťoven

Mezi subjekty, které chtějí svým klientům pomoci překlenout složité období, patří i dodavatelé energií nebo zdravotní pojišťovny.

Největší distributor elektřiny ČEZ umožní domácnostem, které se kvůli pandemii koronaviru dostanou do potíží s placením záloh, odklad plateb až o tři měsíce. Ostatní dodavatelé energií tuto možnost oficiálně neumožňují, ale uvádí, že jsou připraveni na základě individuálního posouzení nabídnout svým zákazníkům řešení. Zkuste kontaktovat svého dodavatele a zeptat se, zda nějakou formu pomoci nenabízí.

Malou náplastí může být i příspěvek od zdravotní pojišťovny. Některé nabízejí bonus na nákup dezinfekcí, roušek nebo respirátorů. Nejde o žádnou závratnou částku, na druhou stranu váš rodinný rozpočet zatížily v poslední době i tyto neočekávané výdaje, tak proč příspěvek nevyužít.

Autorka - Vendula Flassig Vrablová
Vendula Flassig VrablováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Mladý pár a společné finance
    31. prosince 2023|Magdaléna Kubečková
    Dokud nás dluhy nerozdělí: Jak řešit finance ve vztahu?

    Mluvíte doma o penězích? Pokud ne, měli byste začít. Téměř polovina partnerů před svými protějšky tají příjmy a výdaje. Tzv. finanční nevěra umí rozbít vztah stejně spolehlivě jako opravdová milenka. Pokud jí chcete předejít, vyložte karty (a nejen platební) na stůl nejpozději před společným stěhováním. Sladit byste měli společné finanční cíle i způsob, jak budete hradit běžné výdaje domácnosti.

  • Účty za vánoční dárky - žena počítá na kalkulačce
    10. listopadu 2023|Jana Březinová
    Vánoční půjčka – kdy pomůže a kdy se jí vyhnout

    Půjčku na vánoční dárky si loni sjednalo 3 % Čechů, nejčastěji na částku do 10 000 Kč. Bohužel 20 % lidí, kteří si v minulosti na Vánoce půjčili, splácí s problémy a musí žádat o odklad splátek. Existuje tak poměrně vysoké riziko, že vás vánoční půjčka dostane do finančních potíží. Proto si ji dobře promyslete.

  • Trápení placení na internetu
    06. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    SOS! Poslal jsem peníze na špatný účet. Jak nyní postupovat?

    Stačí špatně kliknout a peníze mizí na úplně jiný účet. Taky se vám to už stalo? Zachovejte klid. Čísla účtů se tvoří podle daného algoritmu, a je docela náhoda se do něj strefit. Kdybyste zadali omylem existující číslo, stále máte šanci peníze získat zpět. Pokud totiž příjemce peníze nevrátí, může se dopustit trestného činu.

  • muz-dostava-ockovani-do-ramene
    04. listopadu 2023|Jana Březinová
    Očkování při cestách do zahraničí

    Cestování do zahraničí už nekomplikují restrikce kvůli onemocnění covid-19, ale přesto byste se před dovolenou měli o očkování zajímat. A to zejména při cestách do exotiky. Očkování vás chrání proti vážným a smrtelným nemocem, do některých zemí vás bez něj ani nepustí.

  • Porovnání kreditní karty a kontokorentu - Žena držící před obličejem kreditní kartu
    02. listopadu 2023|Jana Březinová
    Porovnání kreditní karty a kontokorentu

    Potřebujete zaplatit nečekaný výdaj nebo chcete mít finanční zálohu pro všechny případy? Pak vám poslouží kontokorent i kreditní karta. Jedná se o krátkodobé úvěrové produkty, díky nimž si můžete opakovaně vypůjčit až desítky tisíc korun. To mají společné, ale jinak mezi nimi najdete řadu rozdílů.

  • Platba kreditní kartou
    19. září 2023|Magdaléna Kubečková
    Využijte kreditní kartu na maximum

    Umí vydělat několik procent z nákupu, nabízí zajímavé bonusy, pomůže vám překlenout čekání na výplatu. Můžete s ní bezpečně platit na internetu a v cizině vám usnadní půjčení auta. Když s ní ale neumíte pořádně zacházet, zaplatíte desítky procent navíc na úrocích. Víte, jaké jsou výhody a nevýhody kreditní karty?

  • Kalkulačka a papíry s grafy
    13. září 2023|Petr Woff
    Sankce za předčasné splacení hypotéky mají stoupnout až na desetitisíce Kč. Jak se jim vyhnete?

    Vláda chce dovolit bankám, aby pokutovaly svoje klienty za předčasné splacení hypotečních úvěrů. Někteří občané by potom museli uhradit navíc až 2 % z předčasně splacené části celkové jistiny. V navrženém zákoně jsou však popsány situace, kdy můžete hypotéku bezproblémově umořit ještě předtím, než skončí její fixace. Pokuta se vám vyhne, třeba když prodáte svou nemovitost nebo se rozvedete. 

  • Žena s účty počítá na kalkulačce
    08. září 2023|Jana Březinová
    Víte, co je kontokorent a kdy se vyplatí?

    Kontokorentní úvěr – zkráceně „kontokorent“ vám dovolí jít do minusu na vašem běžném účtu. Poskytne vám finanční rezervu a umožní zaplacení nečekaného výdaje, když si nechcete brát klasickou půjčku. Komu se kontokorent vyplatí a kdo by se mu měl raději vyhnout?

  • struktura-vydaju
    07. září 2023|Petr Woff
    Struktura výdajů domácnosti: Kolik a za co utrácejí chudí, průměrní a bohatí Češi?

    Tuzemské domácnosti platí především za bydlení a potraviny, následuje doprava a rekreace. Česká společnost je poměrně rovnostářská, ale přesto najdeme významné rozdíly mezi chudšími a bohatšími občany. Například nedávné zdražení elektrické a tepelné energie pociťují silněji senioři než průměrní a vysokopříjmoví zaměstnanci. Porovnejme, jakou strukturu mají výdaje našich domácností.

  • Mladý vyděšený pár prochází účty
    09. srpna 2023|Magdaléna Kubečková
    Podvodné firmy lákají na zázračné investice: 7 tipů, jak nenaletět

    Zaručený výnos s nulovým rizikem? Příliš dobré, aby to byla pravda. Investičních podvodů v ČR přibývá a pachatelé jsou čím dál rafinovanější. Od Ponziho schémat přešli ke kryptoměnám, falešným investičním fondům, podvodným e-mailům a reklamám s Elonem Muskem. Využívají přitom vaši nepozornost, důvěřivost nebo finanční tíseň. Jak poznáte podvodníky?