fake news hoaxy

Hoaxy a podvodné maily o energiích – nenechte se napálit

Přečetli jste si na sociálních sítích zaručenou metodu, jak ušetřit na energiích pomocí stočení elektroměru? Přišla vám do e-mailové schránky podezřelá zpráva o tom, že máte u dodavatele vysoký nedoplatek? Bohužel i v souvislosti s energiemi se po internetu šíří hoaxy a podvodné e-maily, na něž byste si měli dát pozor.

Fake news, hoaxy a podvodné e-maily

V podstatě může na internet kdokoliv napsat cokoliv, a tak se může stát, že i vy narazíte na hoaxy nebo podvodné e-maily. O co se vlastně jedná?

Hoaxy jsou sdělení, která mají za cíl zmást velké množství lidí. Nejčastěji se jedná o falešné zprávy, senzační sdělení, vtipy nebo recesi. Hoaxy mají podobu textových příspěvků, fotek nebo koláží. Sdílí je velké množství lidí nebo se přeposílají jako řetězové e-maily.

Podvodné maily vypadají jako e-mail oficiální instituce – například vaší banky nebo dodavatele energií. Pod záminkou, že této společnosti něco dlužíte nebo potřebují aktualizovat vaše údaje v systému, se podvodníci snaží vylákat osobní údaje, přístupy do internetového bankovnictví nebo vám zašlou falešnou fakturu za elektřinu.

Proč si dávat pozor na hoaxy a podvodné maily

Nebezpečí hoaxů spočívá v tom, že není snadné je odlišit od reality, někdy se jedná pouze o nepatrné zkreslení pravdy. Jejich cílem může být manipulace, rozšíření paniky, získání politického vlivu, vyvolání nenávisti vůči určité skupině obyvatel či získání peněz.

Na pozoru byste se měli mít zejména u e-mailů s odkazy. Po kliknutí na odkaz může dojít ke stažení viru do počítače. Podvodné e-maily se vás zase mohou snažit nalákat na kliknutí na odkaz a vyplnění vašich osobních údajů či přihlašovacích údajů včetně hesel na podvodném webu, který na první pohled vypadá jako web vaší banky či dodavatele energií.

Tip: Přečtěte si také článek Jak ochránit své platební údaje na internetu.

Nejčastější hoaxy a falešné zprávy o energiích

Po sociálních sítích a e-mailech momentálně koluje několik smyšlených příběhů, které se vás snaží přesvědčit, že se na energiích dá zaručeně ušetřit. Typickým příkladem je e-mail, který radí, jak zpomalit elektroměr a platit za elektřinu o 50 procent méně. Příběh vypráví údajný elektrikář. Dává tip na přístroj, jenž dokáže snížit spotřebu na elektroměru. E-mail obsahuje několik odkazů na obchod, kde tento zázračný přístroj můžete zakoupit. Kliknutí na odkaz byste ale mohli litovat, protože vám do počítače stáhne zákeřný malware.

Další nesmysl kolující po sociálních sítích se týká Romů, kteří si vydělávají pomocí zvýšení záloh na energie. Na začátku zprávy se dozvíme, že informace pochází od paní ze zákaznické linky ČEZ, což jí dodává na důvěryhodnosti. Dále popisuje, že Romové si záměrně navyšují zálohy na energie, které jim tak jako tak proplatí sociálka, a po vyúčtování dostanou zpět přeplatek od dodavatele. Tento hoax vyvrátilo Ministerstvo práce a sociálních věcí s tím, že pro výpočet dávek v hmotné nouzi je stanovena maximální výše zálohy, a tak tímto způsobem nelze sociální dávky navýšit. Cílem této zprávy je šíření nenávisti, jelikož neobsahuje žádné nebezpečné odkazy.

S podvodem se potýkali klienti Bohemia Energy i PRE

V nedávné době se s podvodem v oblasti energií mohli setkat klienti končícího dodavatele Bohemia Energy. Klienty kontaktovali z webové stránky poplatky-zpet.cz, zda mají zájem o vymáhání odškodnění od Bohemia Energy. Tento web v minulosti sloužil iniciativě, která pomáhala s vymáháním poplatků za vedení úvěrových účtů. Tato iniciativa ale ukončila činnost před několika lety a současný podvodný web má za úkol jen vylákat z lidí jejich osobní údaje a následně je zneužít.

V minulosti se s podvodnými e-maily potýkal také dodavatel PRE. Jeho zákazníci obdrželi zprávu, která se tvářila, jako by byla odeslaná od této společnosti. Zpráva zákazníka informuje, že má u společnosti dluh a žádá o správnou adresu, aby mu mohl být zaslán splátkový kalendář.

Dodavatel elektřiny a plynu ZSE Energie se pro změnu potýkal s podvodnými e-maily, které nabízely práci u této společnosti a od příjemců požadovaly osobní údaje a kopie občanských průkazů.


mobilní telefon fake news

Jak poznat falešné zprávy a podvodné maily

Většinu dezinformačních zpráv poznáte na první pohled – působí sdělení senzačně, až neuvěřitelně? Když ho čtete, honí se vám hlavou, že už se svět doopravdy zbláznil? Pak velmi pravděpodobně čtete nějaký hoax. Příběh se často snaží vyvolat dojem, že pochází z důvěryhodného či blízkého zdroje – např. „kolegyně v práci mi prozradila“, „moje sousedka je sestra v nemocnici a vyprávěla mi“, „data pochází z výzkumu předních zahraničních vědců“ a podobně.

Sdělení si můžete ověřit v databázi podvodných zpráv na webové stránce hoax.cz. Často stačí pár vět zadat do googlu a hned uvidíte, zda se jedná o jednu z poplašných a nebezpečných zpráv.

U e-mailů, které se z vás snaží vylákat peníze či kliknout na podvodné odkazy, vás na první pohled může zarazit, že bývají psané chatrnou češtinou. Někdy chybí háčky či čárky nebo e-mail obsahuje velké množství gramatických chyb. Vždy si zkontrolujte, z jaké e-mailové adresy zpráva přichází – podvodníci používají podobné, avšak falešné domény (např. místo @cez.cz bude doména @cezcz.cz). 

Raději se dvakrát zeptejte, než jednou kliknete

U podvodníků jsou také velmi oblíbené maily, které vás upozorňují na zneužití vašeho účtu a nabádají k rychlému kliknutí na odkaz, abyste proces blokace dokončili. Jestliže se vám nezdá odesilatel, e-mailová adresa či obsah sdělení, případně vás zpráva instruuje k uhrazení dluhu, raději si vše dvakrát ověřte. Stačí zvednout telefon a zavolat svému dodavateli, do banky či společnosti, kterou e-mail zmiňuje, a ověřit si, jestli je požadavek pravdivý. Kontakt na zákaznickou linku si však najděte sami na internetu, nepoužívejte telefonní čísla přímo z podezřelého e-mailu.

Někdy není jednoduché odlišit výmysl od reality, ale většinou postačí nejednat zbrkle a použít při čtení e-mailu selský rozum. Pokud se vám zdá cokoliv podezřelé, obětujte raději pár minut svého času a informujte se o pravdivosti sdělení na zákaznické lince. Hoaxy a řetězové e-maily si prověřujte a raději je nesdílejte dál. Ohledně energií mějte na paměti, že zkrátka neexistují žádné zázračné způsoby, jak ušetřit. Jsou ale cesty, jak svému rodinnému rozpočtu alespoň trochu ulevíte.

Autorka - Vendula Flassig Vrablová
Vendula Flassig VrablováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Mobilní signál
    21. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Který operátor má lepší pokrytí?

    Budování 5G sítě je v plném proudu. Nejmodernější telekomunikační standard mobilních sítí si užijete na stále větším množství míst. Nejlepší pokrytí 5G na konci roku 2023 vykazuje Vodafone. Jde ale skutečně jen o pokrytí signálem nebo do hry vstupují další faktory?

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.