Jízda po dálnici v západu slunce

Elektronické dálniční známky: Jak fungují a které země je používají

7. 12. 2020
|
Délka čtení: 10 min.

S lepením známky na sklo je konec! Od roku 2021 se zavádí elektronické dálniční známky i v České republice. V mnoha zemích Evropy už je můžete využívat několik let. Zjistěte, jak elektronické dálniční známky fungují, jak je koupit a v jakých dalších zemích kromě ČR už není potřeba lepit na sklo papírovou známku.

Elektronické dálniční známky v ČR

Od 1. ledna 2021 budou platné v ČR elektronické dálniční známky, ale zakoupit je můžete již teď během prosince. Princip jejich fungování zůstává stejný jako dosud. Dálniční známka je nutná pro jízdu po zpoplatněných úsecích pro vozidlo na nejméně čtyřech kolech, jehož nejvyšší povolená hmotnost činí 3,5 tuny a nevztahuje se na něj výjimka.

Elektronickou dálniční známku si nemusí pořizovat provozovatelé:

  • vozidla s pohonem na elektřinu či vodík nebo s hybridním ústrojím, jehož emise CO2 nepřesáhnou 50 g/km, pokud mají přidělenou speciální registrační značku začínající písmeny EL,

  • historického vozidla s přidělenou zvláštní registrační značkou a průkazem historického vozidla,

  • vozidla přepravující držitele průkazu ZTP nebo ZTP/P, ale pouze v případě, že je tento ve vozidle přítomen.

O osvobození si mohou zažádat také ostatní vozidla na elektrickou energii, vodík nebo hybridní pohon (hodnota emisí CO2 do 50 g/km) bez speciální SPZ, ale v tom případě je nutné podat oznámení.

Platnost dálniční známky

Druhy dálničních známek podle platnosti zůstávají stejné. Existuje varianta:

  • roční za 1500 Kč,

  • 30denní za 440 Kč,

  • 10denní za 310 Kč.

Novinkou u elektronické dálniční známky je, že začátek platnosti si můžete zvolit sami, a to i u roční varianty. To znamená, že si ji například pořídíte v březnu 2021 a bude platná do března 2022. Podmínkou je, že si zvolíte začátek platnosti dálniční známky nejpozději 90 dní od nákupu.

Stejně jako dříve papírová dálniční známka se i ta elektronická váže ke státní poznávací značce. Z toho důvodu není přenositelná.

Pro vozidla s pohonem na biometan nebo zemní plyn lze uplatnit ekologickou slevu – cena dálniční známky je poloviční.

Jak se kontroluje platnost dálniční známky?

O zakoupení elektronické dálniční známky obdržíte potvrzení, ať v elektronické nebo papírové podobě. To ale nemusíte mít u sebe – policie bude monitorovat zpoplatněné dálnice pomocí kamerového systému a kontrolovat platnost známky podle vaší SPZ.

Kde koupit dálniční známky

Elektronickou dálniční známku zakoupíte již od 1. prosince 2020 na webové stránce edalnice.cz, která je provozována státem. Nejedná se však o jediný prodejní kanál. Známku si můžete objednat také v jiných e-shopech, ale zakoupit lze i fyzicky na čerpacích stanicích Euro Oil nebo na poště. Tady za vás objednávku provede obsluha. Od ledna by měly přibýt ještě samoobslužné kiosky na hraničních přechodech, které budou sloužit především pro cizince.

Jak probíhá nákup známky na edalnice.cz

  1. Zadejte svoji poznávací značku a zemi, kde je vozidlo registrováno.

  2. Zvolte si začátek platnosti dálniční známky.

  3. Pokud máte vozidlo s pohonem na zemní plyn nebo biometan, zaškrtněte tuto možnost, abyste měli nárok na sníženou cenu.

  4. Vyberte si druh elektronické dálniční známky podle délky platnosti (1 rok, 30 dní, 10 dní).

  5. Zadejte kontaktní e-mail a zvolte, zda chcete být upozorněni před vypršením platnosti.

  6. Zaplaťte známku online platební kartou nebo bankovním převodem.

Elektronické dálniční známky v zahraničí

Česká republika nemá v zavedení elektronických dálničních známek žádný primát, v dalších zemích Evropy fungují již řadu let.

Slovensko

Od roku 2016 je možné zakoupit slovenskou dálniční známku elektronicky. Známku objednáte online na webu eznamka.sk nebo na vybraných čerpacích stanicích a dalších prodejních místech.

Elektronická dálniční známka na Slovensku existuje ve čtyřech variantách:

  • roční od 1. ledna do 31. ledna následujícího roku za 50 eur,

  • 365denní ode dne zakoupení za 50 eur,

  • 30denní za 14 eur,

  • 10denní za 10 eur.

Rakousko

V Rakousku si každý řidič může vybrat, zda dává přednost klasické nebo elektronické známce. Tu zakoupíte online na webových stránkách shop.asfinag.at nebo na prodejních místech, ale pouze s nejbližším začátkem platnosti 18 dní od nákupu.

Typy a ceny dálničních známek v Rakousku:

  • roční (platná od 1. prosince předchozího roku do 31. ledna následujícího roku) za 91,10 eur,

  • 2měsíční za 27,40 eur,

  • 10denní za 9,40 eur.

Maďarsko

Dálniční známku do Maďarska pořídíte výhradně v elektronické podobě, a to na webu ematrica.nemzetiutdij.hu nebo na benzinových stanicích a dalších prodejních místech.

Elektronické dálniční známky v Maďarsku zakoupíte v těchto variantách:

  • roční za 42 980 HUF,

  • měsíční za 4780 HUF,

  • 10denní za 3500 HUF.

Polsko

V Polsku se liší poplatky i způsob platby mýtného podle typu vozidla. Přečtěte si více informací v článku o poplatcích a pravidlech na polských dálnicích.

Kde se ještě lepí klasická známka na sklo?

V některých zemích Evropy zatím na digitalizaci nevsadili a zůstávají u osvědčené papírové klasiky. To je případ Švýcarska nebo Slovinska.

V jiných státech se vybírá mýtné, ať už elektronické, nebo na mýtných branách – například v Portugalsku, Řecku, Francii, Itálii nebo Španělsku.

V několika zemích Evropy není jízda po dálnici pro osobní auta vůbec zpoplatněna – zdarma jezdíte třeba v Německu, Estonsku, Litvě nebo Finsku.

Autorka - Vendula Flassig Vrablová
Vendula Flassig VrablováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Muž pije pivo při řízení auta
    15. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Bodový systém a pokuty 2024

    Od ledna roku 2024 platí v České republice nový bodový systém. Pro řidiče by měl být přehlednější. Vážné přestupky jsou postihovány přísněji, u banálních provinění se tresty naopak zmírnily. Jaké jsou hlavní změny a kde najdete bodový stav řidiče?

  • Koupě ojetého auta
    08. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Jak dovézt auto z Německa: Vše, co potřebujete vědět

    Německý trh s ojetinami je v mnoha ohledech lákavější než ten český. Za západními hranicemi se dají pořídit modely, které v tuzemsku často chybí. Jak koupit auto v Německu a co je potřeba k přihlášení vozidla ze zahraničí? Připravili jsme pro vás průvodce nákupem auta v Německu.

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • Žena telefonuje kvůli prasklému čelnímu sklu
    30. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit prasklé čelní sklo

    Jeden odražený kamínek dokáže napáchat škodu za desítky tisíc. Není divu, že připojištění skel patří k nejoblíbenějším doplňkovým pojištěním. Sjednává si ho každý čtvrtý řidič. Která pojišťovna vám nabídne nejvýhodnější podmínky a jak prasklé sklo řešit?

  • 24. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit nabourané auto na parkovišti

    Podle statistik pojišťoven se s odřeným autem na parkovišti setkalo 9 z 10 řidičů. Jak si s nehodou poradit, ať už jste ji zavinili vy, nebo jiný řidič? A co dělat, když viník od nehody ujede?

  • Zdražení povinného ručení 2022 - Kalkulačka, model auta, mince a smlouvy o pojistce
    19. března 2024|Petr Pohůdka
    Zdražení povinného ručení a havarijního pojištění v roce 2024

    I v letošním roce se provoz vozidla nejspíš prodraží. Připlatíme si nejen za pojištění, ale i autoservisní práce a součástky. Nicméně inflace konečně klesá, a tak by nárůst cenové hladiny neměl být tak výrazný – u povinného ručení a havarijního pojištění experti očekávají nárůst v jednotkách procent. Jak se s případným zvyšováním pojistného poprat?

  • Předávání klíče k autu
    11. března 2024|Petr Pohůdka
    Kupní smlouva na auto a přepis vozu. Co všechno je potřeba?

    Budete kupovat vozidlo nebo se naopak snažíte prodat to své? V obou případech si dejte pozor na správné vypořádání dokumentů. Vždy byste měli uzavřít písemnou kupní smlouvu a včas vůz přepsat na nového majitele, jinak hrozí dokonce pokuty.

  • Řada motoristů se mylně domnívá, že sjednáním povinného ručení auta a havarijního pojištění je jejich vozidlo plně chráněno. Často je pro ně proto nepříjemným překvapením, když pojišťovna odmítne vzniklou škodu uhradit, případně pojistné plnění krátí. Nejedná se přitom o mimořádné případy, ale takové, které mohou potkat téměř každého. Kdy vám pojišťovna odmítne peníze vyplatit, případně vyplatí méně, než jste čekali? Tady je pět situací.
    10. března 2024|Jana Březinová
    5 situací, kdy pojišťovna nezaplatí, ani když je auto pojištěné

    Myslíte si, že je vaše auto po sjednání povinného ručení a havarijního pojištění plně chráněno? Ve většině případů ano. Mohou ale vzniknout situace, kdy pojišťovna pojistné plnění krátí, nebo dokonce odmítne vzniklou škodu uhradit. Problém je jízda na sjetých pneumatikách, neohlášení nehody policii nebo zbytkový alkohol. O jaké další situace se jedná?

  • Automechanik upevňuje rámeček pod SPZ
    27. února 2024|Jana Březinová
    Vše o SPZ: K čemu slouží, jak řešit její ztrátu a vybrat si ji na přání?

    Když SPZ ztratíte a vyjedete bez ní, hrozí vám zákaz řízení až na 1,5 roku. Připravit vás o ni ale může i policie, když zjistí, že dlužíte za pokuty. Od roku 2016 si můžete navrhnout SPZ na přání. Nesmí obsahovat vulgarity a zaplatíte za ni 10 000 Kč. Co dalšího jste o SPZ (ne)věděli?