Co je konsolidace a jak vám pomůže s dluhy - mladá žena v červených šatech, české bankovky, notebook

Co je konsolidace a jak vám pomůže s dluhy?

26. 11. 2020 | Aktualizováno: 22. 6. 2023
|
Délka čtení: 3 min.

Půjčky už dávno nejsou stigmatem, za které se člověk musí stydět. Zkušenosti s nimi má zhruba každý druhý Čech. Co když vám ale půjčky (a hlavně dluhy) přerostou přes hlavu? V takovém případě je na místě zvážit další postup, který vás z téhle prekérní situace vyseká. Jednou z možností, jak situaci řešit, je konsolidace. Co je konsolidace a kdo by o ní měl uvažovat? Odpověď najdete na následujících řádcích.

Konsolidace = sloučení půjček do jedné

Představte si situaci, kdy lepíte jednu půjčku půjčkou další. Po čase se dostanete do začarovaného kruhu, v němž se přestanete orientovat. Komu zbývá zaplatit? Od koho přišla další upomínka? Otázky a neuhrazené závazky se začínají hromadit, což zavání mnohem závažnějším problémem. Pokud se do této nezáviděníhodné situace dostanete, je na místě rychle jednat a začít půjčky konsolidovat.

Konsolidace Refinancování

Ušetřete a získejte výhodnější podmínky

Konsolidací nebo refinancováním můžete ušetřit na úrocích, snížit si splátku nebo získat výhodnější podmínky. Poradíme vám, jak vybrat tu nejlepší nabídku.


Konsolidace půjček je tedy vlastně sloučení více půjček do jednoho většího balíku. Dlužník tak díky konsolidaci získá lepší přehled o svých závazcích a navíc může vyjednat i výhodnější podmínky pro splácení (např. nižší úrok nebo delší dobu splácení). Aby vám byla konsolidace schválená, je potřeba splnit několik základních podmínek. Mezi ty patří:

  • Mít minimálně dva dluhy (maximální počet zpravidla není stanoven).

  • Dluhy musí být se splatností delší než půl roku, popřípadě jeden rok.

  • Celková suma dluhů nesmí přesáhnout 500 000 Kč až 1 000 000 Kč, výjimečně banky umožní sloučit půjčky v celkové hodnotě do 2 500 000 Kč.

  • Celková suma dluhů nesmí být nižší než 50 000 Kč.


Pokud výše uvedené podmínky splňujete, máte velkou šanci na to, aby vám byla konsolidace povolena. Konsolidovat navíc nemusíte jen spotřebitelské půjčky a úvěry, ale také kontokorenty, kreditní karty apod. Za určitých podmínek některé banky povolují do konsolidace zahrnout také leasing.

Existují však i půjčky, které sloučit nelze. Jsou to například ty poskytované bez nutnosti prověření v registru dlužníků. V tomhle případě můžeme zmínit třeba online půjčky, půjčky v hotovosti nebo rychlé půjčky před výplatou, které poskytují zpravidla nebankovní společnosti.

Konsolidace Refinancování

Srovnejte nabídky a získejte výhodnější podmínky

Konsolidací nebo refinancováním můžete ušetřit na úrocích, snížit si splátku nebo získat výhodnější podmínky. Srovnejte si aktuální nabídky.

Jak konsolidace půjček vlastně probíhá?

Konsolidaci půjček nabízí jak banky, tak nebankovní instituce. Ještě než se ale bezhlavě vrhnete do jejího vyřizování, mějte na paměti, že konsolidace se vám musí vyplatit a hlavně by měla vašemu domácímu rozpočtu ulehčit.

O konsolidaci je vhodné začít přemýšlet, pokud se dostanete do finanční tísně. Splácíte-li více dluhů a vaše měsíční splátky s nezbytnými výdaji již přesahují vaše příjmy, pak je sloučení dluhů do jednoho to pravé.

Pro její vyřízení nemusíte opouštět pohodlí domova. Řada společností umožňuje konsolidaci vyřídit online během několika minut. Po vyplnění žádosti stačí doložit několik základních dokumentů, podepsat novou smlouvu (zpravidla stačí podpis pomocí SMS) a počkat si na instrukce věřitele, který půjčky sloučí do jedné.

Pamatujte však, že konsolidace vám půjčky nezaplatí. Stále budete muset pravidelně splácet. Navíc kvůli novým podmínkám získáte pravděpodobně i delší dobu splatnosti. To je na druhou stranu daň za to, že se vaše závazky stanou přehlednější a snáze hraditelné.

Autorka - Vendula Flassig Vrablová
Vendula Flassig VrablováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Žena sedí nad účty a smlouvami
    13. prosince 2022|Vendula Flassig Vrablová
    Trápí vás nevýhodné půjčky? Poradíme, jak se jich zbavit

    Podle České bankovní asociace má zkušenosti s půjčkou 83 % obyvatel Česka. To znamená, že peníze si někdy půjčilo 8 z 10 Čechů. Pokud vy sami půjčku splácíte a zároveň cítíte, že vám přerůstá přes hlavu, poradíme, co dělat, abyste se jí zbavili jednou pro vždy!

  • o dělat, když nedokážete uhradit další splátku - Žena s účty v ruce počítá na kalkulačce
    07. prosince 2022|Vendula Flassig Vrablová
    Co dělat, když nedokážete uhradit další splátku? Nestrkejte hlavu do písku a situaci aktivně řešte

    Zhruba třetina obyvatel České republiky má hypotéku nebo půjčku. Každý čtvrtý z nich přitom vůbec netuší, kolik věřiteli dluží. A třetina lidí dokonce přiznává, že se občas zpozdí se splátkami. Co dělat, pokud je to i váš případ? Situaci aktivně řešte a hledejte možnosti, jak si nezadělat na ještě větší komplikace.

  • Propočítání půjčky - kalkulačka a kasička s mincemi
    29. října 2022|Jana Březinová
    Kdy si vzít rychlou půjčku?

    Díky rychlé půjčce získáte peníze během několika málo minut až hodin. To zní velmi lákavě, ale počítejte s tím, že půjčku budete muset také rychle splatit – obvykle za 1 měsíc. Jaké další výhody a nevýhody má rychlá půjčka? A jaké existují alternativy, když potřebujete rychle sehnat peníze?

  • Jak si půjčit a nedostat se do potíží - muž sedí u okna s počítačem a přemýšlí
    19. září 2022|Jana Březinová
    Jak si půjčit a nedostat se do nesnází

    Ať si chcete půjčit deset tisíc na výměnu porouchané pračky nebo potřebujete stovky tisíc na rekonstrukci domu, měli byste být při výběru půjčky opatrní. Za lákavými reklamními slogany se někdy ukrývají neférové podmínky, které vás mohou dostat do nesnází. Podívejte se na kompletní návod, jak si půjčit bezpečně a za co nejvýhodnějších podmínek.