Počítání peněz

Bankovní vs. nebankovní půjčky: Jaký je rozdíl? - 2. díl

7. 4. 2020
|
Délka čtení: 6 min.

V minulém článku jsme si přiblížili některé rozdíly mezi půjčkou od banky a nebankovní společnosti. V tomto článku si přiblížíme některé další rozdíly.

V dnešním článku se ale zaměříme na bankovní a nebankovní půjčky, a to hlavně na rozdíly mezi nimi.

Půjčky u nebanky bývají dražší

Bývá také běžné, že pokud jdete pro půjčku do nebankovní společnosti, více si připlatíte. To poznáte podle RPSN, tedy roční procentní sazby nákladů. Ta udává celkovou nákladovost půjčky se všemi poplatky za rok.

Uvádět RPSN mají povinnost jak banky, tak nebankovní společnosti. Bývá ale časté, že nebankovní společnosti třeba udávají nižší RPSN, než banky, ale na skrytých poplatcích za vedení či další služby si vezmou více peněz. Celkové RPSN tak převyšuje to, které byste získali u banky.

Pokud ze dvou porovnávaných půjček bude mít jedna nižší úrok a druhá nižší RPSN, znamená to, že v prvním případě sice máte nízký úrok, ale zaplatíte hodně peněz na dalších nákladech, zatímco v druhém případě je úrok vyšší, ale celkové náklady nižší. Výhodnější je pak pro vás půjčka s nižším RPSN.

Nebankovní společnosti nabízejí doplňkové služby

Dalším rozdílem může být poskytování doplňkových služeb. Na ty se orientují nebankovní společnosti. Setkat se tak můžete s tím, že během splácení vám za poplatek nabídne posunutí splátek či termínu splátky a další

Stejně tak vám ale může za pozdní zaplacení naúčtovat tučný poplatek a úrok. Poskytovatelé nebankovních půjčekk. , které mají často charakteristiku mikropůjček, je rády účtují i za nejmenší porušení smlouvy. Může se vám tak snadno stát, že se se splátkou vinou státního svátku zpozdíte o jeden den a společnost nelení a naúčtuje vám penále ve výši několika stokorun.

U banky se zase naopak můžete setkat s tím, že vám odpustí poplatek za sjednání půjčky v případě, že si půjčku sjednáte on-line.

Fintou bývá rozhodčí doložka

Dalším rozdílem je tzv. rozhodčí doložka. Tu si některé nebankovní společnosti dávají do smluv, a v případě sporu jim výrazně hraje do karet.

Standardně totiž probíhá situace tak, že pokud se v průběhu splácení vy a společnost na něčem neshodnete, řeší situaci soud. Například společnost tvrdí, že jste zaplatili pozdě a má právo vám naúčtovat smluvní pokutu, ale vy říkáte, že jste pozdě nezaplatili.

Pokud jste ale podepsali smlouvu o úvěru, jejíž součástí je rozhodčí doložka, bude se situace řešit jinak. O sporu rozhodne určený advokát, kterého ale neurčujete vy, nýbrž nebankovní společnost, u které jste si půjčili.

Na čí straně bude stát a v čí prospěch spíše rozhodne, se dá s trochou důvtipu a určitou pravděpodobností snadno odvodit.

Naproti tomu u bank se s rozhodčí doložkou nesetkáte.

Ať u banky či nebanky, vždy si porovnejte nabídky

Vždy se říkávalo “pospíchej pomalu”. A pokud si berete půjčku, platí to dvojnásob. Ať už se proto rozhodnete si půjčku vzít u banky nebo u nebankovní společnosti, vždy si dopředu nabídky porovnejte. Zvláště pokud se na trhu půjček nepohybujete a nevíte, jak se aktuální úrokové sazby pohybují.

Řada institucí hlásá, že má nejvýhodnější půjčku, nejnižší splátky, nejlepší úrok apod. Při menším průzkumu trhu byste ale zjistili, že nejvýhodnější nemůže být každý, a že každá půjčka má nějaká pro a proti.

Snažte se proto neskočit na lep první nabídce a udělejte si porovnání alespoň 5 variant. Co se týče nákladovosti půjčky, rozhodující pro vás bude RPSN, viz výše. Hleďte ale i na jiné parametry.

O společnosti, a to i o bance, si dopředu něco zjistěte. Zajímejte se, jaký servis poskytuje klientům, kteří už u ní půjčku mají. Hledejte recenze a sledujte spokojenost předchozích zákazníků. Při výběru instituce vám to může být ku pomoci.

Veronika DoskočilováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Mladý pár a společné finance
    31. prosince 2023|Magdaléna Kubečková
    Dokud nás dluhy nerozdělí: Jak řešit finance ve vztahu?

    Mluvíte doma o penězích? Pokud ne, měli byste začít. Téměř polovina partnerů před svými protějšky tají příjmy a výdaje. Tzv. finanční nevěra umí rozbít vztah stejně spolehlivě jako opravdová milenka. Pokud jí chcete předejít, vyložte karty (a nejen platební) na stůl nejpozději před společným stěhováním. Sladit byste měli společné finanční cíle i způsob, jak budete hradit běžné výdaje domácnosti.

  • Účty za vánoční dárky - žena počítá na kalkulačce
    10. listopadu 2023|Jana Březinová
    Vánoční půjčka – kdy pomůže a kdy se jí vyhnout

    Půjčku na vánoční dárky si loni sjednalo 3 % Čechů, nejčastěji na částku do 10 000 Kč. Bohužel 20 % lidí, kteří si v minulosti na Vánoce půjčili, splácí s problémy a musí žádat o odklad splátek. Existuje tak poměrně vysoké riziko, že vás vánoční půjčka dostane do finančních potíží. Proto si ji dobře promyslete.

  • Trápení placení na internetu
    06. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    SOS! Poslal jsem peníze na špatný účet. Jak nyní postupovat?

    Stačí špatně kliknout a peníze mizí na úplně jiný účet. Taky se vám to už stalo? Zachovejte klid. Čísla účtů se tvoří podle daného algoritmu, a je docela náhoda se do něj strefit. Kdybyste zadali omylem existující číslo, stále máte šanci peníze získat zpět. Pokud totiž příjemce peníze nevrátí, může se dopustit trestného činu.

  • Porovnání kreditní karty a kontokorentu - Žena držící před obličejem kreditní kartu
    02. listopadu 2023|Jana Březinová
    Porovnání kreditní karty a kontokorentu

    Potřebujete zaplatit nečekaný výdaj nebo chcete mít finanční zálohu pro všechny případy? Pak vám poslouží kontokorent i kreditní karta. Jedná se o krátkodobé úvěrové produkty, díky nimž si můžete opakovaně vypůjčit až desítky tisíc korun. To mají společné, ale jinak mezi nimi najdete řadu rozdílů.

  • Exekuce - žena s prázdnou peněženkou
    10. října 2023|Jana Březinová
    Co může exekutor zabavit? Peníze i auto ano, ale postel ani psa ne

    Exekutor vám může zabavit peníze i majetek, ale na určité věci sáhnout nesmí. Třeba postel, snubní prsten nebo váš pes jsou před exekutorem v bezpečí.

  • Předání vánočních dárků
    25. září 2023|Nikola Zatloukalová
    S těmito tipy vás vánoční nákupy nezruinují

    Vánoce znamenají nemalé výdaje nejen za vánoční dárky, ale i potraviny nebo výzdobu. Kromě nákupního seznamu, online nakupování a pořizování dárků v průběhu celého roku vás zachrání následující tipy.

  • Platba kreditní kartou
    19. září 2023|Magdaléna Kubečková
    Využijte kreditní kartu na maximum

    Umí vydělat několik procent z nákupu, nabízí zajímavé bonusy, pomůže vám překlenout čekání na výplatu. Můžete s ní bezpečně platit na internetu a v cizině vám usnadní půjčení auta. Když s ní ale neumíte pořádně zacházet, zaplatíte desítky procent navíc na úrocích. Víte, jaké jsou výhody a nevýhody kreditní karty?

  • Kalkulačka a papíry s grafy
    13. září 2023|Petr Woff
    Sankce za předčasné splacení hypotéky mají stoupnout až na desetitisíce Kč. Jak se jim vyhnete?

    Vláda chce dovolit bankám, aby pokutovaly svoje klienty za předčasné splacení hypotečních úvěrů. Někteří občané by potom museli uhradit navíc až 2 % z předčasně splacené části celkové jistiny. V navrženém zákoně jsou však popsány situace, kdy můžete hypotéku bezproblémově umořit ještě předtím, než skončí její fixace. Pokuta se vám vyhne, třeba když prodáte svou nemovitost nebo se rozvedete. 

  • Žena s účty počítá na kalkulačce
    08. září 2023|Jana Březinová
    Víte, co je kontokorent a kdy se vyplatí?

    Kontokorentní úvěr – zkráceně „kontokorent“ vám dovolí jít do minusu na vašem běžném účtu. Poskytne vám finanční rezervu a umožní zaplacení nečekaného výdaje, když si nechcete brát klasickou půjčku. Komu se kontokorent vyplatí a kdo by se mu měl raději vyhnout?

  • struktura-vydaju
    07. září 2023|Petr Woff
    Struktura výdajů domácnosti: Kolik a za co utrácejí chudí, průměrní a bohatí Češi?

    Tuzemské domácnosti platí především za bydlení a potraviny, následuje doprava a rekreace. Česká společnost je poměrně rovnostářská, ale přesto najdeme významné rozdíly mezi chudšími a bohatšími občany. Například nedávné zdražení elektrické a tepelné energie pociťují silněji senioři než průměrní a vysokopříjmoví zaměstnanci. Porovnejme, jakou strukturu mají výdaje našich domácností.