Podpora pro OSVČ

Po vzoru Pětadvacítky vláda schválila podporu pro společníky malých s. r. o.

5. 5. 2020
|
Délka čtení: 6 min.

O kompenzační bonus „Pětadvacítka“ pro OSVČ zasažené pandemií nového typu koronaviru požádalo do dnešního dne několik stovek tisíc žadatelů. Finanční správa prověřila a zpracovala více než 444 000 žádostí a k dnešnímu dni (5. 5. 2020 – pozn. redakce) vyplatila 10,7 miliardy korun. Podpora státu se ale netýkala všech. Například společníci malých s. r. o. měli ještě donedávna smůlu. Naštěstí vláda schválila návrh novely zákona o kompenzačním bonusu připravený Ministerstvem financí, díky kterému mají i tito nárok na kompenzační bonus ve výši 500 Kč denně.

Až 44 500 Kč pro oprávněné žadatele

Program bude stejně jako Pětadvacítka pro OSVČ (Vláda schválila také jeho pokračování) spravován a vyplácen Finanční správou, která začne přijímat žádosti po nabytí účinnosti zákona. Ve zkráceném jednání v rámci legislativní nouze návrh projedná Poslanecká sněmovna a poté Senát. Schválený by tak měl být v průběhu týdne. Žadatelé mohou získat kompenzační bonus ve výši 500 Kč denně za celkové období od 12. března do 8. června. Celkově jim tedy může být vyplaceno až 44 500 Kč.

Podobná situace jako u OSVČ

Státní pomoc je v tomto případě dobře zacílena pro malé podnikatele poškozené koronavirem, kteří ke své činnosti zvolili formu společnosti s ručením omezeným. Jak řekla ministryně financí Alena Schillerová: „Jejich podnikání se totiž často materiálně příliš neodlišuje od osob samostatně výdělečných činných, kteří již na státní podporu dosáhnou.“ V ČR je evidováno zhruba 300 000 s.r.o. Ministerstvo financí tak odhaduje, že o kompenzační bonus v plné výši 44 500 Kč požádá cca 200 000 žadatelů, což představuje fiskální dopad v podobě 9 miliard korun.

Pomoc pro konkrétní osoby, ne „mrtvé schránky“

Jak ministryně financí dále uvedla, pomoc je zacílená pro aktivní společníky v čele malých s.r.o., nikoliv pro firmy jako takové, ani pro pasivní investory. Zároveň platí, že pokud je žadatel společníkem ve více společnostech, ve kterých naplní podmínky programu, vznikne mu nárok na podporu pouze jednou. Ministryně dále zmínila, že pro eliminace žádostí od tzv. „mrtvých schránek“ bylo nutné zavést časový, příjmový a rezidenční test zajišťující, že jde o ekonomicky aktivní společnost schopnou prokázat minimální výši obratu.

3 podmínky eliminující tzv. „mrtvé schránky“

  1. Minimální prokazatelný obrat společnosti 180 000 Kč za rok 2019 nebo předpoklad dosažení takového obratu v letech 2020 nebo 2021.

  2. Společnost musí být daňovým rezidentem ČR, Evropské unie nebo Evropského hospodářského prostoru.

  3. Žadatel pak musí být ke dni 12. března aktivním společníkem dané firmy.

Další podmínky pro čerpání kompenzačního bonusu:

  • s. r. o. s nejvýše dvěma společníky (o podporu mohou požádat oba),

  • nebo s. r. o. s více společníky, kteří jsou členy jedné rodiny (tzn. v přímém příbuzenském vztahu),

  • žadatel nesmí být současně zaměstnancem účastným na nemocenském pojištění (s výjimkou zaměstnání v dané společnosti, např. jako jednatel) ,

  • žadatel na sebe nesmí v daném období čerpat státní podporu zaměstnanosti, tzv. kurzarbeit,

  • nesmí jít ani o stejného žadatele, který již bonus čerpá z titulu OSVČ.

Měli byste vědět: Nárok na kompenzační bonus nevzniká ani společníkům ve společnostech, které byly v bonusovém období v úpadku, v likvidaci nebo nespolehlivým plátcem (nespolehlivou osobou) podle zákona o DPH.

Podpis smlouvy

Jednoduchý formulář a ještě snazší proces

Žadatelé o kompenzační bonus vyplní stejně jako OSVČ jednoduchý formulář, uvedou bankovní účet v české měně, identifikaci společnosti a žádost odešlou na příslušný finanční úřad. Nárok na vyplacení bonusu vzniká podepsáním čestného prohlášení, ve kterém žadatel uvede, že v každém kalendářním měsíci, za které je bonus požadován, nastal den, kdy jeho činnost nemohla být z důvodu šíření koronaviru či krizových opatření vykonávána nad míru obvyklou.

Příklady omezení:

  • nutnost uzavření či omezení provozovny,

  • karanténa či péče o dítě žadatele nebo jeho zaměstnance,

  • omezení poptávky po výrobcích a službách,

  • omezení dodávek potřebných pro výkon činnosti.

Žádost na finanční úřad lze podat nejpozději do 60 dnů po skončení bonusového období. Naskenovaný a vlastnoručně podepsaný formulář můžete jednoduše odeslat e-mailem na příslušný finanční úřad.

Autorka - Vendula Flassig Vrablová
Vendula Flassig VrablováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Mladý pár a společné finance
    31. prosince 2023|Magdaléna Kubečková
    Dokud nás dluhy nerozdělí: Jak řešit finance ve vztahu?

    Mluvíte doma o penězích? Pokud ne, měli byste začít. Téměř polovina partnerů před svými protějšky tají příjmy a výdaje. Tzv. finanční nevěra umí rozbít vztah stejně spolehlivě jako opravdová milenka. Pokud jí chcete předejít, vyložte karty (a nejen platební) na stůl nejpozději před společným stěhováním. Sladit byste měli společné finanční cíle i způsob, jak budete hradit běžné výdaje domácnosti.

  • Účty za vánoční dárky - žena počítá na kalkulačce
    10. listopadu 2023|Jana Březinová
    Vánoční půjčka – kdy pomůže a kdy se jí vyhnout

    Půjčku na vánoční dárky si loni sjednalo 3 % Čechů, nejčastěji na částku do 10 000 Kč. Bohužel 20 % lidí, kteří si v minulosti na Vánoce půjčili, splácí s problémy a musí žádat o odklad splátek. Existuje tak poměrně vysoké riziko, že vás vánoční půjčka dostane do finančních potíží. Proto si ji dobře promyslete.

  • Trápení placení na internetu
    06. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    SOS! Poslal jsem peníze na špatný účet. Jak nyní postupovat?

    Stačí špatně kliknout a peníze mizí na úplně jiný účet. Taky se vám to už stalo? Zachovejte klid. Čísla účtů se tvoří podle daného algoritmu, a je docela náhoda se do něj strefit. Kdybyste zadali omylem existující číslo, stále máte šanci peníze získat zpět. Pokud totiž příjemce peníze nevrátí, může se dopustit trestného činu.

  • Porovnání kreditní karty a kontokorentu - Žena držící před obličejem kreditní kartu
    02. listopadu 2023|Jana Březinová
    Porovnání kreditní karty a kontokorentu

    Potřebujete zaplatit nečekaný výdaj nebo chcete mít finanční zálohu pro všechny případy? Pak vám poslouží kontokorent i kreditní karta. Jedná se o krátkodobé úvěrové produkty, díky nimž si můžete opakovaně vypůjčit až desítky tisíc korun. To mají společné, ale jinak mezi nimi najdete řadu rozdílů.

  • Platba kreditní kartou
    19. září 2023|Magdaléna Kubečková
    Využijte kreditní kartu na maximum

    Umí vydělat několik procent z nákupu, nabízí zajímavé bonusy, pomůže vám překlenout čekání na výplatu. Můžete s ní bezpečně platit na internetu a v cizině vám usnadní půjčení auta. Když s ní ale neumíte pořádně zacházet, zaplatíte desítky procent navíc na úrocích. Víte, jaké jsou výhody a nevýhody kreditní karty?

  • Kalkulačka a papíry s grafy
    13. září 2023|Petr Woff
    Sankce za předčasné splacení hypotéky mají stoupnout až na desetitisíce Kč. Jak se jim vyhnete?

    Vláda chce dovolit bankám, aby pokutovaly svoje klienty za předčasné splacení hypotečních úvěrů. Někteří občané by potom museli uhradit navíc až 2 % z předčasně splacené části celkové jistiny. V navrženém zákoně jsou však popsány situace, kdy můžete hypotéku bezproblémově umořit ještě předtím, než skončí její fixace. Pokuta se vám vyhne, třeba když prodáte svou nemovitost nebo se rozvedete. 

  • Žena s účty počítá na kalkulačce
    08. září 2023|Jana Březinová
    Víte, co je kontokorent a kdy se vyplatí?

    Kontokorentní úvěr – zkráceně „kontokorent“ vám dovolí jít do minusu na vašem běžném účtu. Poskytne vám finanční rezervu a umožní zaplacení nečekaného výdaje, když si nechcete brát klasickou půjčku. Komu se kontokorent vyplatí a kdo by se mu měl raději vyhnout?

  • struktura-vydaju
    07. září 2023|Petr Woff
    Struktura výdajů domácnosti: Kolik a za co utrácejí chudí, průměrní a bohatí Češi?

    Tuzemské domácnosti platí především za bydlení a potraviny, následuje doprava a rekreace. Česká společnost je poměrně rovnostářská, ale přesto najdeme významné rozdíly mezi chudšími a bohatšími občany. Například nedávné zdražení elektrické a tepelné energie pociťují silněji senioři než průměrní a vysokopříjmoví zaměstnanci. Porovnejme, jakou strukturu mají výdaje našich domácností.

  • Mladý vyděšený pár prochází účty
    09. srpna 2023|Magdaléna Kubečková
    Podvodné firmy lákají na zázračné investice: 7 tipů, jak nenaletět

    Zaručený výnos s nulovým rizikem? Příliš dobré, aby to byla pravda. Investičních podvodů v ČR přibývá a pachatelé jsou čím dál rafinovanější. Od Ponziho schémat přešli ke kryptoměnám, falešným investičním fondům, podvodným e-mailům a reklamám s Elonem Muskem. Využívají přitom vaši nepozornost, důvěřivost nebo finanční tíseň. Jak poznáte podvodníky?

  • Revize smluv - žena se probírá štosem dokumentů
    05. srpna 2023|Magdaléna Kubečková
    Dostaňte ze smluv maximum: poradíme, jak na roční revizi

    Každý rok vám berou z peněženky stovky až tisíce korun. Smlouvy, které roky leží v šuplíku a jsou pěkně zastaralé. Třeba havarijní pojištění 10 let starého auta, tarif na energie, který se tiše každý rok navyšuje, dům pojištěný na ceny z roku 2010 nebo drahý mobilní tarif. Když všechny smlouvy budete pravidelně aktualizovat, nebudete zbytečně přeplácet a získáte přesně ty produkty, které potřebujete. Chcete vědět, jak na to?