Mladý kravaťák na břiše na stole

7 kroků k dosažení finanční svobody

1. 8. 2021
|
Délka čtení: 6 min.

V ideálním světě by si člověk nikdy více nemusel dělat hlavu s financemi a tím, jestli bude mít dost peněz na pokrytí životních nákladů. Také vás přestalo bavit řešit každý měsíc, že jsou vaše náklady (v tom lepším případě) na stejné úrovni jako vaše příjmy? Chcete žít nezávisle a čas trávit jen činnostmi, které vás baví bez ohledu na výši platu? Tohoto ideálního stavu je možné dosáhnout, i když nejde o lehký úkol.

Co je finanční nezávislost

Finanční nezávislost je situace, kdy člověk, pokud sám nechce, nemusí chodit do práce a přesto má dostatek financí na to, aby zvládl uhradit potřebné životní náklady. To umožňuje takzvaný pasivní příjem. Funguje to tak, že lidé mají požadované množství peněz i ve chvíli, kdy zrovna nepracují a jsou zajištěni z investičního majetku, který v minulosti vybudovali. Je to druh finanční svobody.

Co finanční svoboda znamená pro vás osobně

Co pojem finanční svoboda znamená pro vás osobně? Jaká je vaše osobní situace? Jak vysokou částku měsíčně potřebujete ke spokojenému životu? To jsou otázky, které si musíte položit, když začnete uvažovat o finančně nezávislém životě.

Spočítejte náklady na váš současný život – stravování, oblečení, bydlení, auto, půjčky, energie, zábava, dojíždění, apod. Navyšte číslo o inflaci. Určete, jaké potřebujete vybudovat pasivní příjmy prostřednictvím vašich aktiv, abyste získali finanční svobodu.

Jak dosáhnout finanční svobody

Většina lidí věří, že cestou k finanční nezávislosti je mít vysoce placenou práci. Je to jeden z mýtů, které se okolo finanční nezávislosti a toho, jak jí dosáhnout, vytvořil. V reálném životě to ovšem funguje jinak.

Ano, je snazší si vybudovat jmění, když vyděláváte hodně, ale hlavním cílem je utrácet méně, než kolik vyděláváte. Když si někdo vydělává miliony ročně, které vzápětí stejně rychle utratí, nikdy tento člověk nedosáhne finanční nezávislosti.

Aby se vám nic podobného nestalo, je třeba znát rozdíl mezi příjmem a dlouhodobým jměním. Příjem je sice důležitou součástí jmění, ale nikoliv jedinou. A jsou to právě ty ostatní části tvořící jmění (správně diverzifikovaná aktiva), které pomáhají si vybudovat finanční nezávislost.

Které konkrétní kroky udělat

  1. Stanovte si finančně jasný a časově konkrétní cíl - vytvořte plán, jak se k cílové částce pasivního příjmu dostanete.

  2. Zbavte se dluhů - spočítejte, kolik dluhů máte a vytvořte si plán, jak se jich zbavit. Pokud máte dluhů více, obecným pravidlem je snažit se jako první uhradit dluhy s tím nejvyšším úrokem.

  3. Sledujte své výdaje - i když si někdo může vydělávat obrovské částky, nikdy nemusí dosáhnout finanční nezávislosti, pokud utratí více, než si vydělá. A oproti tomu člověk, který má méně peněz, ale šikovně s nimi hospodaří, si může v konečném důsledku vést lépe než zdánlivý boháč.
    Proto je důležité sledovat své výdaje a přemýšlet nad tím, jestli by je případně nešlo v některých oblastech omezit. Řada lidí utrácí za věci, které doopravdy nepotřebují anebo by je aspoň mohli mít za lepší cenu.

  4. Vytvořte si rozpočet – máte-li k dispozici jen omezené množství peněz, s nimiž můžete hospodařit, není to konec světa. Pomůže vytvořit si rozpočet, který budete dodržovat. Klíčová je disciplína.

  5. Začněte investovat - investování je v dnešní době jednou z nejoblíbenějších možností, jak se stát finančně nezávislým a vybudovat si stálý pasivní příjem. Pochopitelně se neobejde bez rizika, ale risk je možné více způsoby minimalizovat. Nejrozšířenějším z nich je vytvořit si diverzifikované, rozmanité investiční portfolio, které bude zahrnovat nejrůznější typy investicí.
    Takže i když si zrovna jedna oblast finančního trhu nepovede nejlépe, pořád tu budou ty ostatní, o něž se člověk bude moci opřít.
    Mezi různé typy investic patří například nemovitosti, akcie, drahé kovy, umělecké předměty, P2P půjčky a mnoho dalších možností.
    Pokud si sami zatím netroufáte, bojíte se chyb a nemáte dostatečné znalosti, najděte si finančního poradce. Klidně jich vyzkoušejte několik a vybírejte si. Ptejte se. Odmítejte nabídky, které slibují nepřiměřené výnosy v krátkém čase a jsou jednostranně zaměřené.
    Využijte výhody kolektivního investování v podílových fondech. Začít můžete i s nízkou částkou. Důležitý je čas a pravidelnost.

  6. Zjednodušte své životní podmínky - abyste si žili na úrovni, nepotřebujete obří palác ani přepychovou vilu. Kolikrát vám vystačí pohodlný a útulný byt nebo menší dům. Aspoň v případě, že nemáte velkou rodinu. Totéž se může vztahovat na další obvyklé žrouty peněz, jako jsou například drahá auta.

  7. Naučte se zacházet s časem - čas je jednou z nejcennějších komodit, které člověk může využít ke zlepšení svého života, čas.
    Spousta lidí tráví čas, zbytečnými činnostmi. Sledují hloupá videa, sedí u televize, paří jednu počítačovou hru za druhou - jednoduše na sobě nijak nepracují.
    Na druhou stranu, někdy se vyplatí vědět, za co si připlatit a co je zbytečné dělat sám. Spočítejte si, jestli by vás nevyšlo lépe někomu zaplatit, aby například úklid dělal za vás.
    Jestliže uklízečce zaplatíte například 150 korun za hodinu a sami za tu dobu vyděláte 500 Kč, je lepší váš čas využít odlišným způsobem a některé práce přenést na jiné lidi.
    Pamatujte si, že úspěšná správa vašich peněz je trvalý proces. Bez zpětné vazby a disciplíny se neobejdete. Ideálně byste si měli naplánovat pravidelné termíny v průběhu celého roku, kdy budete vyhodnocovat vaši finanční situaci.


Čtyři lidé na byznys poradě


Lidé by si měli neustále aktualizovat informace o svých příjmech, úsporách, výdajích a čistém jmění. Kromě těchto 4 významných cifer se navíc během těchto revizí seznámíte se svým pokrokem, který vám dodá dostatek motivace, abyste se svými plány pokračovali svědomitě i v budoucnu.

Monika ŠaríkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Mladý pár a společné finance
    31. prosince 2023|Magdaléna Kubečková
    Dokud nás dluhy nerozdělí: Jak řešit finance ve vztahu?

    Mluvíte doma o penězích? Pokud ne, měli byste začít. Téměř polovina partnerů před svými protějšky tají příjmy a výdaje. Tzv. finanční nevěra umí rozbít vztah stejně spolehlivě jako opravdová milenka. Pokud jí chcete předejít, vyložte karty (a nejen platební) na stůl nejpozději před společným stěhováním. Sladit byste měli společné finanční cíle i způsob, jak budete hradit běžné výdaje domácnosti.

  • Účty za vánoční dárky - žena počítá na kalkulačce
    10. listopadu 2023|Jana Březinová
    Vánoční půjčka – kdy pomůže a kdy se jí vyhnout

    Půjčku na vánoční dárky si loni sjednalo 3 % Čechů, nejčastěji na částku do 10 000 Kč. Bohužel 20 % lidí, kteří si v minulosti na Vánoce půjčili, splácí s problémy a musí žádat o odklad splátek. Existuje tak poměrně vysoké riziko, že vás vánoční půjčka dostane do finančních potíží. Proto si ji dobře promyslete.

  • Trápení placení na internetu
    06. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    SOS! Poslal jsem peníze na špatný účet. Jak nyní postupovat?

    Stačí špatně kliknout a peníze mizí na úplně jiný účet. Taky se vám to už stalo? Zachovejte klid. Čísla účtů se tvoří podle daného algoritmu, a je docela náhoda se do něj strefit. Kdybyste zadali omylem existující číslo, stále máte šanci peníze získat zpět. Pokud totiž příjemce peníze nevrátí, může se dopustit trestného činu.

  • Porovnání kreditní karty a kontokorentu - Žena držící před obličejem kreditní kartu
    02. listopadu 2023|Jana Březinová
    Porovnání kreditní karty a kontokorentu

    Potřebujete zaplatit nečekaný výdaj nebo chcete mít finanční zálohu pro všechny případy? Pak vám poslouží kontokorent i kreditní karta. Jedná se o krátkodobé úvěrové produkty, díky nimž si můžete opakovaně vypůjčit až desítky tisíc korun. To mají společné, ale jinak mezi nimi najdete řadu rozdílů.

  • Platba kreditní kartou
    19. září 2023|Magdaléna Kubečková
    Využijte kreditní kartu na maximum

    Umí vydělat několik procent z nákupu, nabízí zajímavé bonusy, pomůže vám překlenout čekání na výplatu. Můžete s ní bezpečně platit na internetu a v cizině vám usnadní půjčení auta. Když s ní ale neumíte pořádně zacházet, zaplatíte desítky procent navíc na úrocích. Víte, jaké jsou výhody a nevýhody kreditní karty?

  • Kalkulačka a papíry s grafy
    13. září 2023|Petr Woff
    Sankce za předčasné splacení hypotéky mají stoupnout až na desetitisíce Kč. Jak se jim vyhnete?

    Vláda chce dovolit bankám, aby pokutovaly svoje klienty za předčasné splacení hypotečních úvěrů. Někteří občané by potom museli uhradit navíc až 2 % z předčasně splacené části celkové jistiny. V navrženém zákoně jsou však popsány situace, kdy můžete hypotéku bezproblémově umořit ještě předtím, než skončí její fixace. Pokuta se vám vyhne, třeba když prodáte svou nemovitost nebo se rozvedete. 

  • Žena s účty počítá na kalkulačce
    08. září 2023|Jana Březinová
    Víte, co je kontokorent a kdy se vyplatí?

    Kontokorentní úvěr – zkráceně „kontokorent“ vám dovolí jít do minusu na vašem běžném účtu. Poskytne vám finanční rezervu a umožní zaplacení nečekaného výdaje, když si nechcete brát klasickou půjčku. Komu se kontokorent vyplatí a kdo by se mu měl raději vyhnout?

  • struktura-vydaju
    07. září 2023|Petr Woff
    Struktura výdajů domácnosti: Kolik a za co utrácejí chudí, průměrní a bohatí Češi?

    Tuzemské domácnosti platí především za bydlení a potraviny, následuje doprava a rekreace. Česká společnost je poměrně rovnostářská, ale přesto najdeme významné rozdíly mezi chudšími a bohatšími občany. Například nedávné zdražení elektrické a tepelné energie pociťují silněji senioři než průměrní a vysokopříjmoví zaměstnanci. Porovnejme, jakou strukturu mají výdaje našich domácností.

  • Mladý vyděšený pár prochází účty
    09. srpna 2023|Magdaléna Kubečková
    Podvodné firmy lákají na zázračné investice: 7 tipů, jak nenaletět

    Zaručený výnos s nulovým rizikem? Příliš dobré, aby to byla pravda. Investičních podvodů v ČR přibývá a pachatelé jsou čím dál rafinovanější. Od Ponziho schémat přešli ke kryptoměnám, falešným investičním fondům, podvodným e-mailům a reklamám s Elonem Muskem. Využívají přitom vaši nepozornost, důvěřivost nebo finanční tíseň. Jak poznáte podvodníky?

  • Revize smluv - žena se probírá štosem dokumentů
    05. srpna 2023|Magdaléna Kubečková
    Dostaňte ze smluv maximum: poradíme, jak na roční revizi

    Každý rok vám berou z peněženky stovky až tisíce korun. Smlouvy, které roky leží v šuplíku a jsou pěkně zastaralé. Třeba havarijní pojištění 10 let starého auta, tarif na energie, který se tiše každý rok navyšuje, dům pojištěný na ceny z roku 2010 nebo drahý mobilní tarif. Když všechny smlouvy budete pravidelně aktualizovat, nebudete zbytečně přeplácet a získáte přesně ty produkty, které potřebujete. Chcete vědět, jak na to?