Studenti ve třídě

Studujete? Využijte půjčku pro studenty

22. 12. 2020
|
Délka čtení: 6 min.

Půjčku na úhradu školného mohou studenti vyšších odborných a vysokých škol získat u Komerční banky. Na úhradu menších výdajů pak mohou čeští studenti využít například také kontokorent nebo kreditní kartu. Ukážeme vám, které české banky nabízejí půjčky pro studenty a jaké jsou podmínky pro jejich získání.

Studium na vyšší odborné či vysoké škole není levné. Po dobu několika let je potřeba platit například za ubytování, dopravu, pomůcky a skripta, potraviny, obědy a v některých případech také školné. Celková částka za vysokoškolské studium se může vyšplhat do stovek tisíc korun. Na financování studia se ve většině případů podílejí především rodiče dětí. Pokud peníze v rodinném rozpočtu scházejí, je jednou z možností sjednání půjčky.

Češi si půjčky na studium většinou neberou

Zatímco v zahraničí je financování vysokoškolského studia úvěrem docela běžné, u nás je poptávka po těchto typech úvěrů velmi malá. Hlavním důvodem nízkého zájmu o půjčky na studium je, že se na státních vysokých školách při dodržení stanovené doby studia neplatí školné. Několik desítek tisíc ročně si připlatí pouze studenti, kteří překročí standardní dobu studia o více než rok. Například v akademickém roce 2019/2020 vyjde poplatek za delší studium oboru Informatiky na Univerzitě Karlově na 32 500 korun (pozn.: za započatých 6 měsíců studia).

S platbou školného je ovšem potřeba počítat vždy při studiu na soukromých vyšších odborných nebo vysokých školách. Například dva semestry studia v oboru Globální podnikání a management vyjde na NEWTON College na 49 tisíc korun. Ještě více peněz zaplatí ti, kteří se rozhodnou studovat na soukromé škole v zahraničí.

Studentskou půjčku nabízí Komerční banka

Z tuzemských bank nabízí půjčky speciálně pro studenty pouze Komerční banka. K úhradě školného, případně i dalších pomůcek a vybavení pro studium, je určena půjčka Gaudeamus. Studenti vyšších odborných a vysokých škol si mohou půjčit až na deset let od 20 do 600 tisíc korun. Peníze je možné čerpat buď jednorázově, nebo postupně. Výhodou této půjčky je možnost odkladu splátek až na dobu po dokončení studia. V průběhu studia se platí pouze úroky z vyčerpané části úvěru. Odklad splátek je ovšem možný pouze u půjčky do 150 tisíc korun. Podmínkou pro sjednání úvěru je založení běžného účtu u Komerční banky. Studenti si mohou vybrat třeba Studentský účet G2. Podobně jako u běžných půjček je nutný vlastní příjem. Pokud nemá student pravidelný příjem, mohou se za studenta zaručit například rodiče. Úrokové sazby u studentské půjčky začínají na 3,8 procentech ročně. Zájemci se nemusejí obávat ani poplatků například za sjednání půjčky, měsíční správu úvěru či předčasné splacení. Tyto položky jsou totiž zdarma.

Malá půjčka na vybranou elektroniku a vzdělávací kurzy

Komerční banka nabízí také půjčku microGaudeamus, kterou je možné využít na pořízení notebooku, tabletu, mobilního telefonu či úhradu vzdělávacích kurzů. Studenti vyšších odborných a vysokých škol si mohou půjčit od 10 do 30 tisíc korun na maximálně osm let. Podmínkou získání půjčky je opět založení studentského účtu u Komerční banky. Banka rovněž vyžaduje zaslání dokladu o koupi, a to do 30 dnů od nákupu. Výhodou této půjčky je, že studenti nemusejí dokládat vlastní příjem ani ručit vkladem či třetí osobou.

Srovnání kontokorent vs kreditní karta

Studenti mohou využít i kontokorent nebo kreditní kartu

Krátkodobý nedostatek financí mohou studenti překlenout i pomocí kontokorentu nebo kreditní karty. Například studenti vyšších odborných a vysokých škol s běžným účtem u Airbank mohou získat kontokorent až do výše 10 tisíc korun. Sjednat si ho lze online, kdy v žádosti stačí jako typ příjmu vybrat kategorii „student“ a doložit potvrzení o studiu.

ČSOB nabízí ke studentskému účtu Plus Konto kreditní kartu, s níž mají studenti vyšších odborných nebo vysokých škol k dispozici až 20 tisíc korun bez potvrzení příjmu. Výhodou je, že banka po dobu prvního půl roku neúčtuje úroky. Při využití úvěru je potřeba počítat s vyšší úrokovou sazbou, a to 19,9 procenta ročně. Kreditní kartu je vhodné používat pouze k bezhotovostním platbám u obchodníků. Za výběr hotovosti z bankomatu totiž zaplatíte 50 korun.

Monika ŠaríkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Mladý pár a společné finance
    31. prosince 2023|Magdaléna Kubečková
    Dokud nás dluhy nerozdělí: Jak řešit finance ve vztahu?

    Mluvíte doma o penězích? Pokud ne, měli byste začít. Téměř polovina partnerů před svými protějšky tají příjmy a výdaje. Tzv. finanční nevěra umí rozbít vztah stejně spolehlivě jako opravdová milenka. Pokud jí chcete předejít, vyložte karty (a nejen platební) na stůl nejpozději před společným stěhováním. Sladit byste měli společné finanční cíle i způsob, jak budete hradit běžné výdaje domácnosti.

  • Účty za vánoční dárky - žena počítá na kalkulačce
    10. listopadu 2023|Jana Březinová
    Vánoční půjčka – kdy pomůže a kdy se jí vyhnout

    Půjčku na vánoční dárky si loni sjednalo 3 % Čechů, nejčastěji na částku do 10 000 Kč. Bohužel 20 % lidí, kteří si v minulosti na Vánoce půjčili, splácí s problémy a musí žádat o odklad splátek. Existuje tak poměrně vysoké riziko, že vás vánoční půjčka dostane do finančních potíží. Proto si ji dobře promyslete.

  • Trápení placení na internetu
    06. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    SOS! Poslal jsem peníze na špatný účet. Jak nyní postupovat?

    Stačí špatně kliknout a peníze mizí na úplně jiný účet. Taky se vám to už stalo? Zachovejte klid. Čísla účtů se tvoří podle daného algoritmu, a je docela náhoda se do něj strefit. Kdybyste zadali omylem existující číslo, stále máte šanci peníze získat zpět. Pokud totiž příjemce peníze nevrátí, může se dopustit trestného činu.

  • Porovnání kreditní karty a kontokorentu - Žena držící před obličejem kreditní kartu
    02. listopadu 2023|Jana Březinová
    Porovnání kreditní karty a kontokorentu

    Potřebujete zaplatit nečekaný výdaj nebo chcete mít finanční zálohu pro všechny případy? Pak vám poslouží kontokorent i kreditní karta. Jedná se o krátkodobé úvěrové produkty, díky nimž si můžete opakovaně vypůjčit až desítky tisíc korun. To mají společné, ale jinak mezi nimi najdete řadu rozdílů.

  • Exekuce - žena s prázdnou peněženkou
    10. října 2023|Jana Březinová
    Co může exekutor zabavit? Peníze i auto ano, ale postel ani psa ne

    Exekutor vám může zabavit peníze i majetek, ale na určité věci sáhnout nesmí. Třeba postel, snubní prsten nebo váš pes jsou před exekutorem v bezpečí.

  • Předání vánočních dárků
    25. září 2023|Nikola Zatloukalová
    S těmito tipy vás vánoční nákupy nezruinují

    Vánoce znamenají nemalé výdaje nejen za vánoční dárky, ale i potraviny nebo výzdobu. Kromě nákupního seznamu, online nakupování a pořizování dárků v průběhu celého roku vás zachrání následující tipy.

  • Platba kreditní kartou
    19. září 2023|Magdaléna Kubečková
    Využijte kreditní kartu na maximum

    Umí vydělat několik procent z nákupu, nabízí zajímavé bonusy, pomůže vám překlenout čekání na výplatu. Můžete s ní bezpečně platit na internetu a v cizině vám usnadní půjčení auta. Když s ní ale neumíte pořádně zacházet, zaplatíte desítky procent navíc na úrocích. Víte, jaké jsou výhody a nevýhody kreditní karty?

  • Kalkulačka a papíry s grafy
    13. září 2023|Petr Woff
    Sankce za předčasné splacení hypotéky mají stoupnout až na desetitisíce Kč. Jak se jim vyhnete?

    Vláda chce dovolit bankám, aby pokutovaly svoje klienty za předčasné splacení hypotečních úvěrů. Někteří občané by potom museli uhradit navíc až 2 % z předčasně splacené části celkové jistiny. V navrženém zákoně jsou však popsány situace, kdy můžete hypotéku bezproblémově umořit ještě předtím, než skončí její fixace. Pokuta se vám vyhne, třeba když prodáte svou nemovitost nebo se rozvedete. 

  • Žena s účty počítá na kalkulačce
    08. září 2023|Jana Březinová
    Víte, co je kontokorent a kdy se vyplatí?

    Kontokorentní úvěr – zkráceně „kontokorent“ vám dovolí jít do minusu na vašem běžném účtu. Poskytne vám finanční rezervu a umožní zaplacení nečekaného výdaje, když si nechcete brát klasickou půjčku. Komu se kontokorent vyplatí a kdo by se mu měl raději vyhnout?

  • struktura-vydaju
    07. září 2023|Petr Woff
    Struktura výdajů domácnosti: Kolik a za co utrácejí chudí, průměrní a bohatí Češi?

    Tuzemské domácnosti platí především za bydlení a potraviny, následuje doprava a rekreace. Česká společnost je poměrně rovnostářská, ale přesto najdeme významné rozdíly mezi chudšími a bohatšími občany. Například nedávné zdražení elektrické a tepelné energie pociťují silněji senioři než průměrní a vysokopříjmoví zaměstnanci. Porovnejme, jakou strukturu mají výdaje našich domácností.