Rodič u laptopu s dítětem

Spočteno: O kolik home office navýšil spotřebu vaší domácnosti?

17. 6. 2021
|
Délka čtení: 7 min.

V čtyřčlenné domácnosti s odrostlejšími dětmi a rodiči na home office v posledních měsících každý den běželo hned několik počítačů nebo tabletů. K tomu se přidala i spotřeba energie při vaření a vytápění. Průměrné rodině se tak zvýšily náklady na provoz až o stovky korun měsíčně. Spočítali jsme, na kolik home office a domácí výuka vyjdou a jak doma energii i vodu šetřit.

Již přes rok trvající pandemie koronaviru a opakující se lockdowny znamenají, že lidé tráví většinu času doma. Obýváky se proměnily v pracovny, dětské pokoje v improvizované třídy. Každý člen rodiny tak v podstatě potřebuje své vlastní zařízení, na kterém může pracovat, být ve spojení s kolegy nebo se učit.

Vedle energie spotřebované na napájení těchto spotřebičů je nutné doma také svítit a topit. Spotřebuje se rovněž více vody, ať už kvůli vaření oběda, čajů a káv, nebo při splachování toalety. Zatímco dříve všichni členové rodiny odešli ráno z domova a navečer se vrátili, poslední rok tráví doma skoro celý den. Není proto divu, že spotřeba energie v domácnostech narůstá.

Spotřeba energií klesá, roste jen v domácnostech

Pokud nahlédneme do statistik, mohou být na první pohled matoucí. Celková spotřeba energií totiž klesá. V České republice jsme loni podle údajů Energetického regulačního úřadu dohromady spotřebovali 71,4 terawatthodiny elektřiny, což je o 3,5 procenta méně než v roce 2019. Neplatí to ale plošně pro všechny typy odběratelů. V případě domácností naopak došlo k meziročnímu nárůstu spotřeby elektřiny, a to o 4,7 procent.

Probíhající pandemie statistiky ovlivnila skutečně výrazně. Na jedné straně vidíme klesající poptávku podniků, na druhé rostoucí spotřebu domácností. Domácnosti si dokonce připsaly rekordní výši spotřeby za více než dvě dekády, vyšší hodnoty naposledy dosáhly v roce 1996. Nicméně na celkové spotřebě se domácnosti podílejí přibližně jednou pětinou, obecný trend proto nemohly zvrátit,“ říká Stanislav Trávníček, předseda Rady ERÚ.

Nárůstu spotřeby energie si všímají i distributoři, kteří zajišťují dodávky elektřiny od výrobců do zásuvek u koncových spotřebitelů. „Setkáváme se s názory, že kvůli práci a výuce z domova se výrazně zvýšila spotřeba u domácností. Reálná čísla sice opravdu ukazují, že stoupla, ale nebylo to zdaleka tak razantní, jak by někteří mohli očekávat. Na našem distribučním území vidíme za celý rok nárůst spotřeby domácností o 5,4 procenta,“ uvedl generální ředitel ČEZ Distribuce Martin Zmelík.

Zatímco spotřeba domácností v pandemii vzrostla, u velkých odběratelů, například výrobních závodů, byla situace opačná.Podnikatelé na hladině nízkého napětí spotřebovali elektřiny meziročně o 2,9 procenta méně, na hladině vysokého napětí o 7,6 procenta méně a na hladině velmi vysokého napětí o 6,6 procenta méně,“ upřesnil Stanislav Trávníček.

Největší pokles u podniků byl patrný loni na jaře, kdy se zavřela část velkých továren. „Nejvíce zasaženým měsícem byl duben, který přinesl celkový pokles spotřeby o 12 procent, ale u velkých podniků to bylo 22 procent. Růst spotřeby obvykle naopak předznamenává zvýšení ekonomické aktivity, a tak je potěšující, že ke konci loňského roku už spotřeba mírně stoupla,“ dodal předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Na kolik vyjde jeden den na home office?

V každé domácnosti probíhal během lockdownů den trochu jinak, přesto podobně. To, co se jinak odehrávalo v kancelářích nebo školách, se ve většině případů přeneslo domů. Uvařit dopolední kafe, nabít mobilní telefon, napájet počítač, zapnout Wi-Fi, uvařit oběd, umýt nádobí po obědě, svítit, vytápět, spláchnout záchod, umýt si ruce… Drobné úkony, které se však ve výsledku nasčítají.

Na kolik zhruba vyjde jeden den na home office, spočítala energetická společnost EPET. Uvažovala přitom s průměrnou cenou 4 koruny za kilowatthodinu (což je běžná cena elektřiny v případě domácností, které energii využívají k běžnému provozu a nemají nižší sazbu díky vytápění nebo ohřevu vody).

Pokud sečteme spotřebu všech spotřebičů využívaných v domácí kanceláři, dojdeme k číslu 7 korun za den. Nezdá se to moc. Nicméně pracovní týden má pět dnů, což už dává částku 35 korun. Měsíčně pak home office vychází na 140 korun. Jde přitom o náklady na jednoho člověka. Jestliže z domova pracují dva dospělí lidé, připlatí si 280 korun měsíčně. K tomu je třeba připočítat ještě spotřebu dětí při školní výuce. Měsíčně tak mohly náklady na elektřinu narůst o několik stokorun.

Samozřejmě nejde jen o elektrickou energii. K vícenákladům je třeba připočítat i spotřebu vody a tepla. Zatímco v běžném režimu se v domácnosti po odchodu posledního člena rodiny mohl sepnout termostat a interiér se spíše temperoval, než vytápěl, nyní bylo třeba vytápět dům či byt naplno. Kvůli využívání toalety, vaření a pitnému režimu pak narostla i spotřeba vody. Jen devět spláchnutí toalety za den vyjde zhruba na 8 korun a umytí nádobí v myčce na 7 korun. Vytápění v zatepleném bytě pak stojí asi 9 korun za den, pokud ale rodina žije ve větším a nerekonstruovaném domě, náklady jsou vyšší a mohou být kolem 40 korun za den. Sečteno a podtrženo, v závislosti na tom, kde rodina bydlí a kolik má členů, mohu být měsíční náklady jedné domácnosti na home office o 500 až 1 500 korun vyšší.

Žena kreslí do bloku

Jak na úspornou domácí kancelář

Řadě rodin přitom kvůli pandemii klesly příjmy – třeba proto, že jeden z členů přišel o práci nebo byl na ošetřovném. Pro už tak našponovaný rozpočet může být každý výdaj navíc problematický. Každé, byť sebemenší a sebejednodušší opatření, které přispěje ke snížení spotřeby energií, tak může pomoci optimalizovat rozpočet. Vybrali jsme pro vás několik účinných tipů:

  • Ohlídejte si stand-by režim neboli pohotovostní režim. Spotřebiče, jako jsou počítače, tiskárny, televize nebo kávovary umí být v pohotovosti, aby vám ihned posloužily a vy jste je nemuseli neustále zapínat a vypínat. Jenže i stand-by režim odebírá energii. Ačkoli jde o malý objem, ve výsledku se vše nasčítá. Proto vypínejte spotřebiče zcela a zapněte je jen, když je používáte.

  • Najděte si prosvětlený pracovní kout. Světlo má vliv na náš pracovní výkon. Zkuste si proto svůj home office zařídit nejlépe u okna. Ušetříte za osvětlení a uděláte i něco pro své zdraví, protože přirozené světlo je pro oči příjemnější. V domácnosti sviťte během dne jen tam, kde skutečně potřebujete.

  • Topte o trochu méně. Každý stupeň navíc může navyšovat spotřebu tepelné energie asi o 6 procent. Jistě, nikdo nechce být v zimě. Zkuste ale snížit teplotu o jeden stupeň, třeba z 23 °C na 22 °C. Oblečte si svetr navíc, pod nohy si rozprostřete huňatý kobereček a na stole si zapalte svíčku. Uvidíte, že to skutečně pomáhá dosáhnout lepšího tepelného komfortu.

  • Větrejte chytře. S topením souvisí i větrání. Abyste se soustředili, potřebujete čerstvý vzduch. Zvlášť v zimním období ale větrejte krátce a intenzivně. Skliďte papíry ze stolu a zhruba na tři až pět minut otevřete okna. Vzduch se vymění, ale stěny nestačí vychladnout, takže nebude potřeba teplo navíc, abyste interiér znovu vytopili.

  • Šetřete vodou. Pořiďte si WC stop, pokud máte zastaralou toaletu. S každým spláchnutím ušetříte zhruba 20 až 30 procent vody. Přitom jde o investici kolem 300 korun.

  • Změňte dodavatele elektřiny. Další možností, jak snížit rozpočet na energie, je změna dodavatele. Běžná domácnost může ušetřit několik stovek korun ročně, protože nabídky dodavatelů se značně liší. Porovnat si je můžete tady.

Zkuste získat příspěvek na home office

Rozšíření home officů v době pandemie s sebou přineslo i otázku, zda budou zaměstnavatelé proplácet příspěvek na provoz počítačů a dalších technologií. Některé firmy se pro takové řešení rozhodly, u jiných to není běžné. Legislativní úprava toto prozatím neřeší, ale odborníci doporučují zkusit se se zaměstnavatelem domluvit individuálně. Konec konců, za zeptání nic nedáte a třeba tím pomůžete sobě i kolegům.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?