Detektor plynu

Proč si pořídit detektor plynu? Jen na čich nespoléhejte

22. 10. 2020
|
Délka čtení: 6 min.

Detektor plynu vás pomůže ochránit před pořádným průšvihem – únik zemního plynu je nebezpečný především kvůli riziku výbuchu. Jakmile jeho koncentrace ve vzduchu vzroste, stačí rozsvítit světlo a neštěstí je na světě. Podívejte se, proč se nevyplatí spoléhat jen na váš čich, když chcete odhalit únik plynu.

Zemní plyn cítíme čichem. Opravdu?

Sám o sobě nemá zemní plyn žádný zápach ani chuť. Známý štiplavý odér zemního plynu připomínající zkažená vejce získá plyn až v odorizační stanici. Tam je obohacen nejčastěji o zapáchající sloučeniny síry, tzv. sirné alkoholy – právě tím získá onen specifický zápach.

Odorizace se provádí z toho důvodu, aby byl zemní plyn při úniku rozpoznatelný. Přesto se pouze na čich nemůžete spoléhat. Často totiž plyn uniká v místech, kde se běžně během dne nepohybujete, například ve sklepě nebo v kotelně, kde máte plynový kotel. V tom případě si úniku plynu nemusíte všimnout. Stačí pak v místnosti rozsvítit a může dojít k výbuchu. Proto byste si do každé domácnosti s plynovými spotřebiči měli pořídit detektor plynu.

Moderní přístroje mají pojistky, přesto nebezpečí nepodceňujte

Nejnovější plynové spotřebiče disponují celou řadu pojistek, které by měly před únikem plynu chránit. Spolehlivost současných spotřebičů je určitě vyšší, než tomu bylo v dřívějších letech, přesto byste nebezpečí úniku plynu neměli podceňovat. Pouze kvalitní detektor plynu představuje dostatečnou ochranu, protože riziko úniku plynu nelze nikdy zcela vyloučit.

Jak funguje detektor úniku plynu?

Detektor úniku plynu je vybaven čidly, která rozpoznají zvýšenou koncentraci zemního plynu ve vzduchu. Pokud tato koncentrace překročí bezpečnou mez, spustí se zvukový poplach. Některé přístroje disponují také displejem, na kterém můžete sledovat přesné množství zemního plynu ve vzduchu, a tak rozpoznáte i malý únik, který ještě není nebezpečný.

Hlasitost zvukového upozornění se u jednotlivých modelů detektorů plynu liší a měli byste ho volit podle vzdálenosti, do jaké ho potřebujete slyšet. Hlásiče úniku plynu v kotelně nebo ve sklepě by měly mít maximální možnou hlasitost, abyste si zvukového signálu všimli i v patře.

Kam detektor plynu umístit?

Detektor plynu byste měli umístit ke všem plynovým spotřebičům ve vaší domácnosti – například v kuchyni k plynovému sporáku nebo v kotelně u plynového kotle. Zemní plyn je lehčí než vzduch, a tak se hlásič instaluje pod stropem. Není ale vhodné zařízení umisťovat přímo nad sporák, kde hrozí, že se přístroj poškodí vlivem vlhkosti. Také v prašném prostředí nemusí detektor fungovat tak, jak má.

Vzduch kolem detektoru by měl volně cirkulovat, hlásič plynu se nesmí dávat za záclony nebo nábytek. Při zakoupení přístroje si pečlivě prostudujte návod k použití a namontujte ho podle pokynů výrobce.

Jak postupovat, když detektor hlásí únik plynu?

Pokud detektor plynu hlásí zvukovým signálem únik, musíte okamžitě vypnout spotřebič, který ho způsobil. Poté ihned uzavřete hlavní přívod plynu, aby nedocházelo k dalšímu zvyšování koncentrace plynu ve vzduchu. Pro její snížení otevřete okna a co nejrychleji větrejte.

Při veškerých úkonech, které provádí, myslete na riziko výbuchu. Nepoužívejte elektrické zásuvky a spotřebiče, nemanipulujte s otevřeným ohněm a nerozsvěcujte světla. Každá jiskra představuje při úniku plynu velké nebezpečí.

Minimalizujte riziko pravidelnou údržbou

Kromě pořízení detektoru plynu musíte myslet také na prevenci v podobě pravidelných revizí a kontrol plynových zařízení. V ideálním případě byste měli nechat odborníka zkontrolovat každý rok nejen plynové spotřebiče, ale také hlavní uzávěr a rozvody plynu a spalinové cesty. Při nedokonalém odtahu spalin totiž hrozí riziko otravy oxidem uhelnatým. Také pro tento druh plynu existuje detektor. Na trhu najdete modely, které upozorňují na oba druhy nebezpečných plynů. Pořízení detektoru plynu vás vyjde na pár stovek, ale může vám zachránit majetek za miliony a především zdraví vás a vašich nejbližších.

Autorka - Vendula Flassig Vrablová
Vendula Flassig VrablováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Podpis smlouvy
    03. října 2023|Petr Woff
    Jak poznáte dobrou smlouvu na elektřinu nebo plyn?

    Energii pro svoji domácnost nakupujete na volném trhu, kde můžete přejít k levnému dodavateli. Někteří obchodníci však myslí spíše na svůj zisk než na zákazníka. Lákají vás na slevu, ale přitom zamlčují problematické smluvní podmínky. Proto srovnejme alternativy a dávejme pozor na zdánlivé detaily. Přinášíme vám 10 nejdůležitějších bodů, podle kterých poznáte férovou smlouvu na elektřinu či plyn. 

  • Nastavení kotle
    22. května 2023|Petr Woff
    Nový kotel: Jak dosáhnout maximální úspory?

    Brzy budou zakázány zastaralé kotle na tuhá paliva. Jestli takový spotřebič používáte, nemějte strach. Existují lepší vytápěcí technologie, které jsou nadále povolené, a navíc fungují levněji. Srovnejme, v jakých situacích se vyplatí nový kotel na tuhá paliva, nebo na zemní plyn. Porovnáme také tepelné čerpadlo a elektrokotel. Poradíme vám, jak vyměnit staré topeniště, abyste měli doma tepelný komfort a přitom ušetřili.

  • Muž na papír zapisuje stav plynoměru
    14. května 2023|Petr Woff
    Jaké jsou náklady na vytápění plynem?

    Výrobci kondenzačních kotlů a kominíci zdražili, energie však zlevňuje. Kubík zemního plynu stojí 29 až 102 Kč. Kilowatthodina vyjde na 2,68 až 9,57 Kč. Záleží na vaší spotřebě, na dodavateli a ceníku, který preferujete. V článku srovnáme minimální, průměrné a maximální náklady na vytápění plynem.

  • Nastavení teploty na radiátoru
    06. května 2023|Petr Woff
    Plynové topení: Komu se vyplatí?

    Typická česká rodina potřebuje komfortní vytápění, které není příliš drahé. Pokud kolem jejího domu vede plynovod, relativně levně vychází plynové topení. Potenciální úspora závisí na nutných investicích, na individuální spotřebě a na vybraném ceníku.

  • Zapálený plynový hořák s mincemi
    17. dubna 2023|Nikola Zatloukalová
    5+1 užitečných tipů, se kterými ušetříte za plyn

    Topíte doma plynem? Pak víte, že se náklady za vytápění mohou vyšplhat do závratných výšin. Abyste spotřebu energie v domácnosti snížili, nemusíte hned kupovat nový kotel. Někdy stačí dodržovat pár jednoduchých a prověřených tipů, které vám s úsporami pomohou.

  • Zapínání indukčního sporáku
    13. března 2023|Pavla Pavelková
    Je levnější vařit na plynu nebo elektřině?

    Naše babičky a maminky měly rozhodování, na čem vařit, o něco jednodušší. Dnes je nabídka velmi široká a každému vyhovuje něco jiného. Jaké jsou hlavní rozdíly mezi jednotlivými typy sporáků a varných desek? Je lepší vařit na plynu nebo indukci a můžete správnou volbou ušetřit?

  • Graf s vývojem ceny elektřiny - v pozadí muž drží žárovku
    29. prosince 2022|Petr Woff
    Co jsou spotové ceny elektřiny a plynu? Závisí na burze

    V energetice existují dva základní typy obchodních smluv. Buď přijmete pevný ceník, abyste předem věděli, kolik zaplatíte za svou spotřebu. Nebo přejdete na spotové ceny, které vznikají na velkoobchodním trhu a denně se mění. Obě varianty mají svoje klady a zápory. Čeští zákonodárci povolují spotové ceny pouze v odběrných místech, které jsou vybaveny chytrým elektroměrem nebo plynoměrem.