sněhové řetězy

Povinná výbava do hor: Kdy potřebujete sněhové řetězy? - 1. díl

26. 5. 2020
|
Délka čtení: 5 min.

Každé auto musí splňovat náležitosti povinné výbavy, pokud se s ním vypravíte na pozemní komunikace. Někdy se pak tato výbava může lišit podle toho v jakých oblastech se pohybujete.

Povinná výbava v České republice

V současné době musíte v rámci České republiky vozit tuto povinnou výbavu:

  • autolékárničku,

  • výstražný trojuhelník,

  • reflexní vestu,

V autolékárničce musíte vozit:

  • Obvaz hotový s 1 polštářkem (3 ks)

  • Obvaz hotový se 2 polštářky (3 ks)

  • Náplast hladká, cívka

  • Obinadlo škrtící pryžové

  • Pryžové či latexové rukavice

  • Isotermickou folii s minimálními rozměry 140 x 200 cm

  • Zahnuté nůžky v antikorozní úpravě s oblými rohy

Výrobci autolékárniček ale občas výbavu trochu odbývali, a tak zákon ukládá i přesné specifikace konkrétních prvků. Například uvedené obvazy musí mít šíři minimálně 8 cm a savost minimálně 800g/m2. Náplast hladká, cívka musí mít velikost minimálně 2,5 cm na 5 m a lepivost musí být minimálně 7 N/25 mm.

Škrtící pryžové obinadlo musí splňovat minimální rozměry 60 x 1250 mm a rukavice musí být v chirurgickém obalu. Nůžky pak musí mít minimální délku 14 cm.

Nejlepší nabídky autopojištění na jednom místě

Srovnáme vám nejlepší nabídky povinného ručení na trhu. Vámi vybrané pojištění vám naši specialisté pomůžou sjednat do několika minut.

Co už dávno vozit nemusíte?

Řada dříve vyžadovaných komponentů postupnými novelizacemi z povinné výbavy vypadla. Vyhláška č. 208/2018, která novelizovala zákon o pozemních komunikacích zrušila od října 2018 povinnost vozit v rámci povinné výbavy náhradní žárovky a pojistky. Jejich vyškrtnutí je odůvodněno tím, že u novějších aut si řidiči stejně nechávají světla vyměňovat v servisu.

Za určitých okolností pak nejste povinni vozit v autě ani náhradní kolo, klíč na matice, a příruční zvedák. Ovšem pouze za situace, že máte vozidlo s pneumatikami, které umožňují i nouzové dojetí po defektu a zároveň tento defekt indikují. A nebo pokud vlastníte vozidlo, které je vybaveno prostředky pro bezdemontážní opravu poškozené pneumatiky. Tato pneumatika rovněž musí umožňovat nouzové dojetí i s defektem. Nebo pokud máte pro vozidlo zajištěnou asistenční službu, která zajišťuje výměnu či opravu defektní pneumatiky v rámci území celé České republiky 24 hodin denně 7 dní v týdnu. V opačném případě musíte výše zmíněné tři komponenty vozit v autě i nadále.

A z autolékárničky pak vypadla povinnost vozit plastovou roušku, náplast s polštářkem a trojcípý šátek. Podle ministerstva zdravotnictví a ministerstva dopravy pro první pomoc postačí lékárnička bez těchto komponentů.

Jak je to s pneumatikami

U pneumatik platí, že podle § 40a zákona č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích musíte od začátku listopadu do konce března mít na autě zimní obutí za předpokladu, že se na vozovce vyskytuje souvislá vrstva sněhu či ledu, nebo lze předpokládat, že by se tam vyskytovat mohla. Pokud toto nedodržíte, můžete při běžné silniční kontrole dostat pokutu až 2500 Kč. V případě, že dokonce způsobíte nehodu, může vám pojišťovna zamítnout pojistné plnění a vše tak budete muset uhradit sami.

A i pokud jedete na zimních pneumatikách, musí splňovat určité parametry. U aut s hmotností do 3,5 tuny platí, že minimální povolená hloubka dezénu jsou 4 mm. Pokud vám silniční kontrola naměří na kterékoli pneumatice v některé z jejích částí nižší dezén, dostanete pokutu.

hloubka dezénu

A kdy musíte nasadit sněhové řetězy?

Další vyhláška pak upravuje povinnost mít na pneumatikách nasazené sněhové řetězy. A to vždy, když u silnice uvidíte tzv. příkazovou značku C 5a. S těmi se v České republice můžete setkat v některých horských úsecích silnic. Tato značka má podobu modrého terče, ve kterém je vyobrazen symbol kola s řetězy. Opět platí, že pokud značku nedodržíte, můžete dostat pokutu až 2500 Kč.

Také platí, že se sněhovými řetězy smíte jen maximálně rychlostí 50 km/h, a to bez ohledu na to, jaký typ sněhových řetězů používáte, co doporučuje jejich výrobce atd. Zákon o pozemních komunikací je tomu nadřazen.

V oblastech, kde takovou značku nepotkáte, ale na vozovce je souvislá vrstva sněhu, záleží na vás, jestli řetězy nasadíte, nebo úsek projedete bez nich.

Havarijní pojištění se vyplatí všem

I ti nejzdatnější řidiči se někdy mohou dostat do potíží. Sjednejte si havarijní pojištění dříve, než bude pozdě. Naši specialisté vám pomohou s výběrem i sjednáním.

Řetězy ale nenadužívejte

Sněhové řetězy ale nevyužívejte preventivně, kdybyste náhodou projížděli úsekem, který je pokryt sněhem či ledem. Tím si spíše uškodíte.

Sněhové řetězy zlepšují vlastnosti vozu, zkracují jeho brzdnou dráhu a usnadňují manipulaci s vozem, pokud se s nimi pohybujete na souvislé vrstvě sněhu nebo ledu. Naopak na standardní asfaltové silnici vám sněhové řetězy mohou poškodit pneumatiky. A mohou poškodit i vozovku. Po projetí náročného terénu se tak doporučuje sněhové řetězy opět sundat.

V následujícím článku se podíváme na to, jaký typ sněhových řetězů se hodí na ten který povrch vozovky.

Veronika DoskočilováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Muž pije pivo při řízení auta
    15. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Bodový systém a pokuty 2024

    Od ledna roku 2024 platí v České republice nový bodový systém. Pro řidiče by měl být přehlednější. Vážné přestupky jsou postihovány přísněji, u banálních provinění se tresty naopak zmírnily. Jaké jsou hlavní změny a kde najdete bodový stav řidiče?

  • Koupě ojetého auta
    08. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Jak dovézt auto z Německa: Vše, co potřebujete vědět

    Německý trh s ojetinami je v mnoha ohledech lákavější než ten český. Za západními hranicemi se dají pořídit modely, které v tuzemsku často chybí. Jak koupit auto v Německu a co je potřeba k přihlášení vozidla ze zahraničí? Připravili jsme pro vás průvodce nákupem auta v Německu.

  • servis a kontrola motorky
    31. března 2024|Jana Březinová
    Jak připravit motorku před sezónou?

    Většina motorkářů svůj stroj ukládá k zimnímu spánku. Dlouhé stání mu ale neprospívá, proto k přípravě motorky na sezónu přistupujte svědomitě. Snížíte tím riziko poruch i nehod.

  • Žena telefonuje kvůli prasklému čelnímu sklu
    30. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit prasklé čelní sklo

    Jeden odražený kamínek dokáže napáchat škodu za desítky tisíc. Není divu, že připojištění skel patří k nejoblíbenějším doplňkovým pojištěním. Sjednává si ho každý čtvrtý řidič. Která pojišťovna vám nabídne nejvýhodnější podmínky a jak prasklé sklo řešit?

  • 24. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit nabourané auto na parkovišti

    Podle statistik pojišťoven se s odřeným autem na parkovišti setkalo 9 z 10 řidičů. Jak si s nehodou poradit, ať už jste ji zavinili vy, nebo jiný řidič? A co dělat, když viník od nehody ujede?

  • Zdražení povinného ručení 2022 - Kalkulačka, model auta, mince a smlouvy o pojistce
    19. března 2024|Petr Pohůdka
    Zdražení povinného ručení a havarijního pojištění v roce 2024

    I v letošním roce se provoz vozidla nejspíš prodraží. Připlatíme si nejen za pojištění, ale i autoservisní práce a součástky. Nicméně inflace konečně klesá, a tak by nárůst cenové hladiny neměl být tak výrazný – u povinného ručení a havarijního pojištění experti očekávají nárůst v jednotkách procent. Jak se s případným zvyšováním pojistného poprat?

  • Předávání klíče k autu
    11. března 2024|Petr Pohůdka
    Kupní smlouva na auto a přepis vozu. Co všechno je potřeba?

    Budete kupovat vozidlo nebo se naopak snažíte prodat to své? V obou případech si dejte pozor na správné vypořádání dokumentů. Vždy byste měli uzavřít písemnou kupní smlouvu a včas vůz přepsat na nového majitele, jinak hrozí dokonce pokuty.

  • Řada motoristů se mylně domnívá, že sjednáním povinného ručení auta a havarijního pojištění je jejich vozidlo plně chráněno. Často je pro ně proto nepříjemným překvapením, když pojišťovna odmítne vzniklou škodu uhradit, případně pojistné plnění krátí. Nejedná se přitom o mimořádné případy, ale takové, které mohou potkat téměř každého. Kdy vám pojišťovna odmítne peníze vyplatit, případně vyplatí méně, než jste čekali? Tady je pět situací.
    10. března 2024|Jana Březinová
    5 situací, kdy pojišťovna nezaplatí, ani když je auto pojištěné

    Myslíte si, že je vaše auto po sjednání povinného ručení a havarijního pojištění plně chráněno? Ve většině případů ano. Mohou ale vzniknout situace, kdy pojišťovna pojistné plnění krátí, nebo dokonce odmítne vzniklou škodu uhradit. Problém je jízda na sjetých pneumatikách, neohlášení nehody policii nebo zbytkový alkohol. O jaké další situace se jedná?

  • Automechanik upevňuje rámeček pod SPZ
    27. února 2024|Jana Březinová
    Vše o SPZ: K čemu slouží, jak řešit její ztrátu a vybrat si ji na přání?

    Když SPZ ztratíte a vyjedete bez ní, hrozí vám zákaz řízení až na 1,5 roku. Připravit vás o ni ale může i policie, když zjistí, že dlužíte za pokuty. Od roku 2016 si můžete navrhnout SPZ na přání. Nesmí obsahovat vulgarity a zaplatíte za ni 10 000 Kč. Co dalšího jste o SPZ (ne)věděli?

  • žena telefonuje po nehodě u auta ve sněhu
    13. února 2024|Jana Březinová
    Nehody v zimě: Jak jim předcházet a jak si auto správně pojistit

    V posledních letech bývají zimy mírnější, přesto každoročně na namrzlých silnicích zemře kolem 20 osob a asi 1000 se zraní. Řidiči nejsou zvyklí jezdit v zimních podmínkách, a tak je náledí a sníh na vozovce často zaskočí. Na co si dát na silnicích pozor, jaká zimní výbava vám nesmí chybět a jak si auto na zimu správně pojistit?