Silnice v Rakousku

Nová kampaň ČAP a Besip - Nepozornost zabijí

7. 9. 2018
|
Délka čtení: 7 min.

Počty vážných dopravných nehod neustále stoupají. Každý rok na silnicích zbytečně zemřou desítky lidí kvůli chvilkové nepozornosti za volantem nebo v důsledku nevěnování se řízení. Organizace ČAP a Besip se na ten závažný fakt rozhodly upozornit pomocí rozsáhlé kampaně “Nepozornost zabijí”.

„Každodenně vídáváme řidiče, kteří při řízení vozidla drží mobilní telefon a telefonují nebo píší zprávy, čímž se nesoustředí na dění v silničním provozu,“ upozorňuje na nejčastější nešvary českých řidičů plk. Tomáš Lerch, ředitel služby dopravní policie Policejního prezidia ČR. Nepozornost za volantem však může mít tragické následky, jak ukazují rostoucí počty nehod na českých silnicích. Například v roce 2017 jenom kvůli nepozornosti za volantem zemřelo 65 lidí.

Nevěnování se řízení je příčinou 20 % nehod

Hned po překročení rychlosti a nepřipoutání se je nevěnování se řízení nejčastější, přestupkem českých řidičů. Na chování řidičů chce upozornit kampaň, kterou organizuje Česká asociace pojišťoven ve spolupráci s organizací BESIP Ministerstva dopravy ČR a Policejního prezídia ČR.

Z pohledu bezpečnosti je telefonování během jízdy stejně nebezpečné jako 0,8 promile v krvi. „Při psaní krátké zprávy ztratí řidič pozornost na pět vteřin. Za tu dobu ujede při pouhé padesátce 90 metrů, tedy vzdálenost fotbalového hřiště. Každý, kdo začne za volantem chatovat, tak extrémně riskuje,“ varuje Tomáš Neřold, který řídí Samostatné oddělení BESIP Ministerstva dopravy ČR.

Pojišťovny uvádí, že každý rok řeší až deset tisíc škod z povinného ručení o celkovém objemu 550 milionů korun, k nimž došlo v důsledku aktivního používání mobilního telefonu. Pojišťovny by podle ředitele České asociace pojišťoven Jana Matouška měly daleko více dbát na prevenci. “Nejlepší škoda je ta, která se nestala”, říká.

Kampaň sází na silné emoce

Česká asociace pojišťoven se proto spojila s organizací BESIP a Policejním prezidiem a rozjela kampaň, která staví na emocích. Ve dvou televizních spotech, rádiové reklamě a kampani na internetu bude poukazovat na děti, kteří přišli o rodiče při dopravní nehodě.

„Dokonce i v momentě, kdy již k nehodě dojde, se člověk snadněji dokáže vyrovnat s újmou, která se stala jemu. Obtížněji se ovšem vyrovnáváme s tím, že jsme svým chováním ublížili lidem, na kterých nám záleží. A právě toho chceme využít,“ vysvětluje Jan Matoušek.

Kampaň Nepozornost zabijí by měla stát zhruba 40 milionů korun a financována bude z Fondu zabrány škody, do které pojišťovny každý rok odvádí 3 % z celkového přijatého pojistného na základě Zákona o povinném určení.

BESIP varuje! Na stránkách nepozornostzabijí.cz najdete každý den informace o nehodách, které zapříčinil mobilní telefon. I jeden pohled do telefonu totiž může mít tragické následky. Lepší je telefon nechat ležet a věnovat se řízení.

Monika ŠaríkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Automechanik upevňuje rámeček pod SPZ
    27. února 2024|Jana Březinová
    Vše o SPZ: K čemu slouží, jak řešit její ztrátu a vybrat si ji na přání?

    Když SPZ ztratíte a vyjedete bez ní, hrozí vám zákaz řízení až na 1,5 roku. Připravit vás o ni ale může i policie, když zjistí, že dlužíte za pokuty. Od roku 2016 si můžete navrhnout SPZ na přání. Nesmí obsahovat vulgarity a zaplatíte za ni 10 000 Kč. Co dalšího jste o SPZ (ne)věděli?

  • žena telefonuje po nehodě u auta ve sněhu
    13. února 2024|Jana Březinová
    Nehody v zimě: Jak jim předcházet a jak si auto správně pojistit

    V posledních letech bývají zimy mírnější, přesto každoročně na namrzlých silnicích zemře kolem 20 osob a asi 1000 se zraní. Řidiči nejsou zvyklí jezdit v zimních podmínkách, a tak je náledí a sníh na vozovce často zaskočí. Na co si dát na silnicích pozor, jaká zimní výbava vám nesmí chybět a jak si auto na zimu správně pojistit?

  • povinné ručení mimo čr
    12. února 2024|Petr Pohůdka
    Povinné ručení v zahraničí: Kde všude vám platí zelená karta?

    Pokud jezdíte po českých silnicích, musíte mít sjednané povinné ručení. V opačném případě vám hrozí vysoká pokuta. Jako potvrzení o sjednání povinného ručení slouží zelená karta na auto. Jak si ale zařídit pojištění auta do zahraničí? Záleží, kam vyrážíte. V Evropě si téměř všude vystačíte se zelenou kartou, jinde musíte uzavřít hraniční pojištění.

  • 10. ledna 2024|Jana Březinová
    Jaké změny platí pro řidiče od 1. ledna 2024?

    Se začátkem roku se řidiči v ČR musí připravit na mnoho novinek zejména v souvislosti s novým zákonem o silničním provozu. Mění se bodový systém i výše pokut. Už s sebou není třeba vozit doklady od auta, velký technický průkaz se dokonce ruší. Dálniční známka zdraží o 800 Kč a na silnice vyjedou už 17letí řidiči. Jaké novinky pro řidiče od letoška platí?

  • Auto po autonehodě
    28. prosince 2023|Jana Březinová
    Víte, jak získat odpovídající odškodnění po dopravní nehodě?

    Poškození při dopravní nehodě mají často nárok na násobně vyšší částky, než jim přiznala pojišťovna. Na vině bývají nesprávně vyplněné formuláře nebo chybějící lékařské zprávy. Navíc někdy o kompenzaci ani nežádají, protože nechtějí viníka popotahovat u soudu. Odškodnění se však řeší přímo s pojišťovnou a vyplácí se z povinného ručení.

  • stromecek-na-aute
    03. prosince 2023|Petr Woff
    Jak dovézt živý vánoční stromek bez dopravní nehody

    K vánočním svátkům patří pěkný smrček, jedlička nebo jiný jehličnan, který postavíte a nazdobíte ve své domácnosti. Vhodného adepta seženete lehce, otázka však zní, jak dopravíte živý vánoční stromeček do svého bydliště. Srovnejme, kolik stojí profesionální přeprava a jak naložíte stromek do svého auta, aby následná cesta neskončila dopravní nehodou.

  • mladý muž za volantem - jak vybrat první auto
    30. listopadu 2023|Jana Březinová
    Jak vybrat první auto

    Spolehlivé, bezpečné, kompaktní, s nízkou spotřebou. Snadno se s ním manévruje a parkuje. Pár ťukanců se na něm ztratí. Náhradní díly jsou dostupné a levné, stejně jako povinné ručení. Podobně bychom mohli shrnout, jak vypadá nejlepší první auto. Splňuje to třeba Škoda Fabia nebo VW Golf.

  • muž sedící v autě - co najdeme v technickém průkazu
    24. listopadu 2023|Petr Woff
    Co najdete v technickém průkazu?

    Česká republika se digitalizuje, což brzy pocítí řidiči. Úřady vám od roku 2024 nevydají velký technický průkaz v papírové podobě. Informace o svém voze najdete v elektronickém registru, kam se přihlásíte přes internet. Malý technický průkaz zůstane ve fyzické formě. Prozkoumejme, co znamenají kódy v obou dokumentech, a jaké následky má ztráta velkého či malého technického průkazu.

  • žena-vybírá-elektrokoloběžku
    21. listopadu 2023|Jana Březinová
    Jak vybrat elektrokoloběžku, abyste nemuseli řešit povinné ručení?

    Povinné ručení se podle nového zákona bude vztahovat i na elektrokoloběžky s rychlostí nad 25 km/h, nebo s hmotností nad 25 kg a rychlostí nad 14 km/h. Dobrá zpráva je, že většina elektrokoloběžek v ČR je pomalejší a lehčí. Špatná zpráva je, že povinné ručení měli jejich majitelé mít už dávno sjednané podle jiného zákona. Nikdo to ale nekontroluje.

  • Muž na motorce v helmě
    18. listopadu 2023|Jana Březinová
    Jak vybrat motorku pro začátečníka

    Při výběru vezměte v úvahu kubaturu a výkon motorky, terén, kam se se s ní chystáte, i svůj rozpočet. Poradíme, jestli koupit novou, nebo ojetou motorku a s jakými náklady navíc byste měli počítat. Naše tipy vám přijdou vhod při výběru motorky, ať už máte čerstvé papíry, nebo se k jízdě na dvou kolech vracíte po mnoha letech.