Zraněná žena na silnici

K největší dopravní nehodě v ČR došlo před 12 lety

2. 11. 2020
|
Délka čtení: 4 min.

Nehody se stávají a bohužel k nim nevyhnutelně dochází každý den. Denně jsou na českých silnicích evidovány stovky, méně či více, vážných dopravních nehod. Některé končí tragicky, jindy se však i vážně vyhlížející nehoda obejde bez úmrtí. Do druhé skupiny spadá největší česká nehoda v historii, při níž se srazilo 231 aut. Nikdo jako zázrakem nezahynul.

Při největší české nehodě na D1 nezemřel ani jeden člověk

O velkém “štěstí” v neštěstí mohly 20. března 2008 hovořit posádky všech 231 vozidel, které se srazily dopoledne před 10 hodinou na nejfrekventovanější české dálnici D1 u Jihlavy mezi 91. a 134. kilometrem. Na dlouhé hodiny zde uvízlo na 20 tisíc osob. K otevření uzavřené části dálnice došlo až po 17 hodinách.

Spousta řidičů nestihla na náhlou změnu počasí reagovat správným způsobem a někteří řidiči bohužel zpanikařili. Výsledkem byla srážka 231 aut s celkovou škodou ve výši kolem 30 milionů korun. Jako zázrakem nedošlo k žádné ztrátě na lidských životech. Vážně zraněno bylo 6 osob a lehce 24. K největším škodám došlo “pouze” na majetku účastníků.

Tragicky vyhlížející nehodu tehdy médiím popsala řidička, která měla štěstí a v době přeháňky zůstala stát kousek před nehodou. „Nedá se dohlédnout ani jednoho konce nehody. Jsou tu vrtulníky záchranářů, hasiči, policie, rozbitá nákladní i osobní auta... Mezi auty nejde projít, lidé je přelézají. Nikdy jsem nic takového neviděla.”

Za hromadnou dopravní nehodu nemohla pouze bílá tma

Hlavní příčinou hromadné nehody stovek aut byla především náhlá sněhová přeháňka, která vyvolala tzv. bílou tmu. Během chvilky nebylo na D1 vidět ani na krok. Srážka aut se za takových povětrnostních podmínek dala očekávat. Nebýt však zároveň lidského faktoru, nehoda by zdaleka nedosahovala tak vysokých čísel.

Policie nakonec hromadnou nehodu rozdělila na 93 menších nehod s tím, že na vině se podílela také nepřiměřeně vysoká rychlost a nedostatečná vzdálenost mezi vozidly. Za viníky největší české dopravní nehody bylo nakonec označeno 8 osob, z nich obviněn byl pouze jeden řidič, který předjížděl sypače. Ačkoliv byl uznán vinným, soud nakonec upustil od trestu s ohledem na všechny okolnosti vzniku kolize.

5 největších dopravních nehod na světě

Tato dosud největší česká dopravní nehoda se s číslem 231 vozidel dostala do žebříčku největších světových dopravních nehod, kde se “umístila” na 3. místě.

Největší hromadné dopravní nehody na světě:

  1. Sao Paulo (Brazílie) - více než 300 vozidel, 1 oběť na životě, nehoda se stala 15. září 2011.

  2. Braunschweig (Německo) - 259 vozidel, nehoda se stala 19. července 2007.

  3. Vysočina (ČR) - 231 vozidel, nehoda se stala 20. března 2008.

  4. Los Angeles (USA) - 216 vozidel, nehoda se stala 3. listopadu 2002.

  5. Mobile (USA) - 200 vozidel, nehod se stala 20. března 1995.

Statistiky dopravních nehod v ČR hlásí ročně stovky smrtelných dopravních nehod

Každý den je v Česku nahlášeno více než dvě stě, měsíčně tisíce a ročně i více než sto tisíc dopravních nehod se ztrátami nejen na majetku, ale také na životech.

Podíváme-li se například na předešlý rok 2019, čísla jsou neúprosná. Hlášeno bylo celkem 102 220 nehod, při kterých zemřelo 532 osob. Letos na českých silnicích zahynulo již 378 lidí (ke dni 13. října 2020). Každý den tedy následkem úrazu při tragické dopravní nehodě tedy zemře nejméně jeden člověk.

Přitom by stačilo, kdyby lidé dodržovali pravidla silničního provozu a věnovali se řízení, a vážných dopravních nehod by ubylo. K nejčastějším příčinám nehod totiž patří nepřiměřeně vysoká rychlost, nedání přednosti v jízdě, nesprávné předjíždění a bohužel i jízda pod vlivem alkoholu.

Nechce se vám platit drahé autopojištění?

Dejte stop neustálému zdražování. Pomůžeme vám se změnou pojišťovny i se sjednáním lepší nabídky. Vše jednoduše z pohodlí domova.

Monika ŠaríkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Muž pije pivo při řízení auta
    15. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Bodový systém a pokuty 2024

    Od ledna roku 2024 platí v České republice nový bodový systém. Pro řidiče by měl být přehlednější. Vážné přestupky jsou postihovány přísněji, u banálních provinění se tresty naopak zmírnily. Jaké jsou hlavní změny a kde najdete bodový stav řidiče?

  • Koupě ojetého auta
    08. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Jak dovézt auto z Německa: Vše, co potřebujete vědět

    Německý trh s ojetinami je v mnoha ohledech lákavější než ten český. Za západními hranicemi se dají pořídit modely, které v tuzemsku často chybí. Jak koupit auto v Německu a co je potřeba k přihlášení vozidla ze zahraničí? Připravili jsme pro vás průvodce nákupem auta v Německu.

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • servis a kontrola motorky
    31. března 2024|Jana Březinová
    Jak připravit motorku před sezónou?

    Většina motorkářů svůj stroj ukládá k zimnímu spánku. Dlouhé stání mu ale neprospívá, proto k přípravě motorky na sezónu přistupujte svědomitě. Snížíte tím riziko poruch i nehod.

  • Žena telefonuje kvůli prasklému čelnímu sklu
    30. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit prasklé čelní sklo

    Jeden odražený kamínek dokáže napáchat škodu za desítky tisíc. Není divu, že připojištění skel patří k nejoblíbenějším doplňkovým pojištěním. Sjednává si ho každý čtvrtý řidič. Která pojišťovna vám nabídne nejvýhodnější podmínky a jak prasklé sklo řešit?

  • 24. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit nabourané auto na parkovišti

    Podle statistik pojišťoven se s odřeným autem na parkovišti setkalo 9 z 10 řidičů. Jak si s nehodou poradit, ať už jste ji zavinili vy, nebo jiný řidič? A co dělat, když viník od nehody ujede?

  • Zdražení povinného ručení 2022 - Kalkulačka, model auta, mince a smlouvy o pojistce
    19. března 2024|Petr Pohůdka
    Zdražení povinného ručení a havarijního pojištění v roce 2024

    I v letošním roce se provoz vozidla nejspíš prodraží. Připlatíme si nejen za pojištění, ale i autoservisní práce a součástky. Nicméně inflace konečně klesá, a tak by nárůst cenové hladiny neměl být tak výrazný – u povinného ručení a havarijního pojištění experti očekávají nárůst v jednotkách procent. Jak se s případným zvyšováním pojistného poprat?

  • Předávání klíče k autu
    11. března 2024|Petr Pohůdka
    Kupní smlouva na auto a přepis vozu. Co všechno je potřeba?

    Budete kupovat vozidlo nebo se naopak snažíte prodat to své? V obou případech si dejte pozor na správné vypořádání dokumentů. Vždy byste měli uzavřít písemnou kupní smlouvu a včas vůz přepsat na nového majitele, jinak hrozí dokonce pokuty.

  • Řada motoristů se mylně domnívá, že sjednáním povinného ručení auta a havarijního pojištění je jejich vozidlo plně chráněno. Často je pro ně proto nepříjemným překvapením, když pojišťovna odmítne vzniklou škodu uhradit, případně pojistné plnění krátí. Nejedná se přitom o mimořádné případy, ale takové, které mohou potkat téměř každého. Kdy vám pojišťovna odmítne peníze vyplatit, případně vyplatí méně, než jste čekali? Tady je pět situací.
    10. března 2024|Jana Březinová
    5 situací, kdy pojišťovna nezaplatí, ani když je auto pojištěné

    Myslíte si, že je vaše auto po sjednání povinného ručení a havarijního pojištění plně chráněno? Ve většině případů ano. Mohou ale vzniknout situace, kdy pojišťovna pojistné plnění krátí, nebo dokonce odmítne vzniklou škodu uhradit. Problém je jízda na sjetých pneumatikách, neohlášení nehody policii nebo zbytkový alkohol. O jaké další situace se jedná?