Energetický štítek

Jak získat energetický štítek?

17. 5. 2020
|
Délka čtení: 4 min.

Energetický štítek je dokument, který na základě zákonu z roku 2013 musí stavitel či vlastník zajistit při stavbě, rekonstrukci, prodeji nebo například pronájmu nemovitosti.

Termín energetický štítek se vžil pro Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB). Jedná se o dokument, ze kterého se dozvíte, kolik energie konkrétní objekt spotřebuje. Na základě toho je budova zařazena do klasifikačních tříd energetické náročnosti. Kupec nemovitosti tak získává určitou představu o tom, jak vysoké poplatky bude mít za vytápění, ohřev teplé vody, chlazení apod.

Kdo může energetický štítek vystavit?

Energetický štítek je oprávněna vydat pouze osoba k tomu pověřená. Platný Průkaz energetické náročnosti budovy vám vystaví tzv. energetický specialista, který je k tomu oprávněn certifikátem Ministerstva průmyslu a obchodu. Na webových stránkách ministerstva je k dispozici pravidelně aktualizovaný seznam certifikovaných energetických specialistů.

Při filtrování v kategorii „Druh oprávnění“ označte „Energetická certifikace budov“. Oprávnění konkrétního energetického specialisty můžete ověřit při vyhledání jeho jména. Když neznáte žádnou osobu, která by vám s energetickým štítkem pomohla, tak oceníte vyhledávání podle jednotlivých krajů ČR.

Kdo o energetický štítek žádá?

Energetický štítek musí mít v požadovaných situacích k dispozici majitel konkrétní nemovitosti, kterému je PENB také vystaven. V praxi je samozřejmě vydáván také firmám a jedincům, které mají ve vyřizování těchto záležitostí pověření právě od majitele. U větších bytovek nebo panelových domů obstarává energetický štítek družstvo nebo společenství vlastníků jednotek (SVJ). To může komplikovat situaci tehdy, když dané organizace správně nefungují.

České zákony s možnými potížemi při domluvě u společného bydlení počítají. Při prodeji nebo pronájmu bytové jednotky proto existuje možnost PENB nahradit doložením faktur za energie za poslední tři roky. V inzerci však taková nemovitost musí být uváděna pod nejhorší energetickou třídu G. SVJ se neposkytnutím průkazu vystavuje hrozbě sankcí.

Nejjednodušší to bývá u novostaveb

Pokud potřebujete zajistit energetický štítek u novostavby, neměl by vás čekat žádný složitý proces. Velmi často vám získání PENB obstará projektant domu nebo firma, která má na starosti jeho realizaci. Není-li tato služba zahrnuta ve výstavbě na klíč, poptejte u firmy možnost získání energetického štítku sami. Jestli to z nějakého důvodu není možné, vyhledejte v seznamu Ministerstva průmyslu a obchodu energetického specialistu ve vašem okolí a kontaktujte ho. Případně si na internetu najděte firmu, která se získáváním energetických štítků zabývá. V každém případě budete pro vyřízení potřebovat projektovou dokumentaci vaší novostavby.

U starších budov to může být komplikovanější

Jak postupovat u již stojících budov? Zde vám pochopitelně odpadá varianta, že by za vás papírování vyřídil projektant či stavební firma. Nezbývá tedy než kontaktovat někoho, kdo je oprávněn energetický štítek vystavit. Jestliže máte k dispozici projektovou dokumentaci domu, tak bude celý proces snadný. Potíže mohou nastat, když projektovou dokumentaci nemáte nebo není kompletní.

V takovém případě kontaktujte příslušný stavební úřad a zažádejte o vydání kopie projektové dokumentace k vašemu domu. Existuje reálná šance, že zde budou dokumenty archivovány. Jestli ani stavební úřad nepomohl – což se zejména u starších budov může stát – nezbyde vám jiná možnost, než kontaktovat odborníka, který provede zaměření a další potřebné formality přímo v budově. Na základě této osobní návštěvy a konkrétních zjištění může oprávněná osoba energetický štítek vystavit. Počítejte však s tím, že celková cena bude vyšší.

Na kolik energetický štítek vyjde?

Ceny vypracování Průkazu energetické náročnosti budovy se pohybují v řádu několika tisíc korun zejména v závislosti na velikosti objektu. Pokud nemáte k dispozici projektovou dokumentaci budovy a je třeba provádět zaměřování, tak počítejte spíše s částkou přesahující 10 tisíc korun.

Autorka - Vendula Flassig Vrablová
Vendula Flassig VrablováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?