Bez peněz do ciziny nelez: směnárna, výměna peněz, eura

Bez peněz do ciziny nelez: Jak levně vyměnit eura

1. 7. 2023
|
Délka čtení: 6 min.

Jedete po dálnici k moři, a v tom to na vás přijde. Skočíte na první benzinu, vlítnete na záchod a tam… turniket na mince. Platit kartou v cizině je fajn, někdy ale přece jen potřebujete pár drobných. Jak si je pohodlně vyměnit? Je lepší banka nebo směnárna? A jaké triky na vás čekají při platbě kartou na dovolené? 

Proč mít hotovost, když mám kartu? 

Babička jako z pohádky prodává na odpočívadle lesní jahody. Na Grand Bazaaru v Turecku usmlouváte obří slevu na luxusní kabelku. Na pláži chtějí děti zmrzku, meloun a kokosovou vodu. Kolikrát myslíte, že můžete zaplatit kartou? 

Mít s sebou menší částku v hotovosti se prostě vyplatí. Už na letišti tak můžete zaplatit taxíka (ne všude mají Uber), někdy se pokazí platební terminál, když kupujete jízdenky na vlak, a v malých obchůdcích budou za peníze v hotovosti rádi. V arabských zemích (např. v Egyptě) očekávají drobný bakšiš téměř všude. Taky musíte počítat s tím, že ne všude jsou banky nebo bankomaty. Ostatně i systém Visa nebo Mastercard už zaznamenal krátkodobý výpadek. Cestujte proto s kartou za pasem a přiměřenou hotovostí v kapse.

Tip

Spočítejte, kolik denně potřebujete na útratu. Pokud pojedete do turistického letoviska, vyměňte si pouze drobné na bakšiš. Předem si taky zjistěte, jak hustá je síť bankomatů v místě, kde budete. Počítejte, že v menších vesnicích bankomat vůbec nemusí být.

Kuna ani lei nejsou zvířata

Lei, leva, kuna, baht, kdo se má v těch penězích vyznat?  Než vyrazíte někam do exotiky, zkuste si prohlédnout, jak jejich měna vypadá. Jinak skončíte třeba se starou běloruskou tisícovkou, která má halířovou hodnotu a nekoupíte za ni ani žvýkačku. Některé menší měny se nevyplatí kupovat předem, raději si nakupte dolary nebo eura a místní peníze vyměňte až na místě. Tedy pokud to bude potřeba (třeba v Thajsku dolar běžně přijímají).

Tip

Chorvatsko v roce 2023 přešlo na eura. Pokud ještě máte nějaké kuny, můžete je vyměnit přímo v Chorvatsku v bance.

V Česku dináry neseženete

Chcete vyměnit peníze už před dovolenou? Můžete si vybrat mezi směnárnou nebo bankou. Ve směnárně se vám povede lepší kurz, u banky máte ale jistotu, že peníze nebudou falešné. V Česku je výměna peněz poměrně bezpečná (pokud je neměníte na ulici nebo ve vyloženě turistických lokalitách). S některými měnami ale nepochodíte – třeba turecká lira nebo rumunský lei se shánějí těžko, tuniský dinár nebo egyptskou libru v Česku nekoupíte. 

Jak na výměnu? Předem si zjistěte kurz ČNB a podle něj vybírejte nejvýhodnější nabídku. Ve směnárně se podívejte na kurzovní lístek. Pozor – směnárny nabízejí výhodnější kurzy při větších transakcích a někdy mají i VIP kurz (nemusí být na lístku). Zeptejte se na něj. Ověřte si také, jaké jsou poplatky za směnu. Nulový poplatek ovšem může znamenat výrazně nevýhodnější kurz. Chcete vědět víc? Přečtěte si Desatero směnárny od ČNB.

Vysvětlení pojmů

Nákup, prodej, valuty, devizy… Taky se vám to plete? Představte si, že nekupujete eura, ale rohlíky. Prodávají je za 3 Kč kus. Dva si koupíte a dáte prodavačce 6 Kč. Je to pro ni prodej. A teď udělejte to samé s penězi. Pokud dáváte prodavačce koruny a chcete za to eura (rohlíky), je to prodej – díváte se na kurzovním lístku na kolonku prodej. 

A ty valuty a devizy? Valuty jsou „papírky“, mince, prostě hotovost. Devizy jsou peníze, které leží v bance. 

Směnárenské triky a drahá letiště

Nestihli jste si vzít hotovost doma a po přistání spěcháte k prvnímu směnárníkovi? Nedělejte to. Frekventované směnárny hned na terminálu letiště mívají výrazně nevýhodnější kurz. Pokud můžete, vyměňte peníze až ve městě (nebo aspoň dál až u východu z letiště, po celní kontrole). Rozhodně neměňte peníze na ulici, téměř určitě narazíte na podvodníka. Zajděte do banky nebo směnárny. Vyhýbejte se místům přeplněným turisty. 

Nezapomeňte, že máte nevýhodu cizího hřiště. Dejte si proto pořádný pozor, kolik budete platit, a nebojte se zeptat. Ve směnárnách může hrozit nejen nevýhodný kurz (často vám řeknou, že vyvěšený kurzovní lístek už neplatí), ale také falešné bankovky nebo jiné triky. Jedna cestovatelka zažila podvodníky ve směnárně v centru Moskvy: „Strkali mi štos bankovek, který přepočetli ve stroji. Ukázali mi na displeji, že všechno sedí. Jenže pak při předání přes přepážku šikovně spodní bankovku podtrhli a chtěli si ji nechat. Přišla bych tak o několik set korun.“

Tip

Nenechte se odbýt a všechno zkontrolujte na místě. Čarovat se dá i s přístrojem, který sčítá bankovky. Stačí být trochu šikovný. 

Chcete platit kartou? Na koruny zapomeňte 

Chcete v zahraničí platit kartou nebo vybírat z bankomatu? Zjistěte si ve vaší bance, jaké účtuje poplatky. Pozor, často strhává poplatky jak vaše banka, tak místní banka. Banka vám také (v bankomatu i při platbě kartou) nabídne DCC. Zkratka znamená dynamickou konverzi, tedy přepočet místní měny na měnu vašeho účtu (ale často s nevýhodným kurzem). Při platbách se téměř vždy vyplatí platit v místní měně. Jak na to? Pozorně se dívejte na displej, při platbě se nabídka objeví. DCC odmítněte, nebo vyberte platbu v místní měně.

Náš tip

Než se vydáte na cestu, zkontrolujte limity na kartě/kartách. Zvyšte je nebo snižte podle cenové hladiny ve vaší cílové destinaci. Případná krádež vás nebude tak bolet. Nezapomeňte si také přibalit cestovní pojištění, nebudete muset platit doktora z vlastní kapsy.

Magdaléna Kubečková - autorka, copywriterka
Magdaléna KubečkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Mladý pár a společné finance
    31. prosince 2023|Magdaléna Kubečková
    Dokud nás dluhy nerozdělí: Jak řešit finance ve vztahu?

    Mluvíte doma o penězích? Pokud ne, měli byste začít. Téměř polovina partnerů před svými protějšky tají příjmy a výdaje. Tzv. finanční nevěra umí rozbít vztah stejně spolehlivě jako opravdová milenka. Pokud jí chcete předejít, vyložte karty (a nejen platební) na stůl nejpozději před společným stěhováním. Sladit byste měli společné finanční cíle i způsob, jak budete hradit běžné výdaje domácnosti.

  • Účty za vánoční dárky - žena počítá na kalkulačce
    10. listopadu 2023|Jana Březinová
    Vánoční půjčka – kdy pomůže a kdy se jí vyhnout

    Půjčku na vánoční dárky si loni sjednalo 3 % Čechů, nejčastěji na částku do 10 000 Kč. Bohužel 20 % lidí, kteří si v minulosti na Vánoce půjčili, splácí s problémy a musí žádat o odklad splátek. Existuje tak poměrně vysoké riziko, že vás vánoční půjčka dostane do finančních potíží. Proto si ji dobře promyslete.

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.

  • Trápení placení na internetu
    06. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    SOS! Poslal jsem peníze na špatný účet. Jak nyní postupovat?

    Stačí špatně kliknout a peníze mizí na úplně jiný účet. Taky se vám to už stalo? Zachovejte klid. Čísla účtů se tvoří podle daného algoritmu, a je docela náhoda se do něj strefit. Kdybyste zadali omylem existující číslo, stále máte šanci peníze získat zpět. Pokud totiž příjemce peníze nevrátí, může se dopustit trestného činu.

  • Porovnání kreditní karty a kontokorentu - Žena držící před obličejem kreditní kartu
    02. listopadu 2023|Jana Březinová
    Porovnání kreditní karty a kontokorentu

    Potřebujete zaplatit nečekaný výdaj nebo chcete mít finanční zálohu pro všechny případy? Pak vám poslouží kontokorent i kreditní karta. Jedná se o krátkodobé úvěrové produkty, díky nimž si můžete opakovaně vypůjčit až desítky tisíc korun. To mají společné, ale jinak mezi nimi najdete řadu rozdílů.

  • El Hierro - Kanárské ostrovy
    24. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Do tepla v zimě: 8 tipů, kam letos vyrazit

    Máte rádi teplo v zimě? Pak na nic nečekejte a vydejte se na exotickou zimní dovolenou. Podívejte se na Kanárské ostrovy nebo Zanzibar. Jaké jsou tam teploty? A jak je to s podmínkami pro vstup do země?

  • Ospalý muž s kufrem na letišti - jet lag
    18. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak zvládnout jet lag a nepřijít o půlku dovolené

    Dlouhý let na dovolenou s sebou často přináší jet lag. Ten vás může potkat především při cestování přes více časových pásem. Mezi jeho hlavní projevy patří ospalost. S jeho zvládnutím vám může pomoci nejen melatonin, ale také dostatečný pitný režim.