Nastavení ECO programu na myčce na nádobí

9 tipů, jak ušetřit za elektřinu

18. 10. 2020 | Aktualizováno: 9. 3. 2023
|
Délka čtení: 7 min.

Děsíte se každoročního vyúčtování elektřiny, protože částka v něm neustále narůstá? Existuje pár jednoduchých způsobů, jak ušetřit za elektřinu a ani vás to nebude moc bolet. Podívejte se, jak na to.

Vypínejte stand-by režim

Nenápadným žroutem energie v domácnosti je stand-by režim, nazývaný také jako pohotovostní režim. Jak by mohlo malé červené světýlko způsobit vysokou spotřebu? Spotřebiče jsou ve stand-by režimu neustále připraveny k použití, a tak odčerpávají značné množství elektřiny.

Zajímavost

V průměrné české domácnosti tvoří pohotovostní režim neuvěřitelných 9 % celkové spotřeby elektřiny.


Přitom úspora elektřiny je tak jednoduchá – stačí přístroje zcela vypnout tlačítkem nebo je vypojit ze zásuvky. Když si pořídíte prodlužovací kabel s vypínačem, zvládnete odpojit hned několik spotřebičů najednou jedním tlačítkem.

Vyměňte spotřebiče za úspornější

Elektrické spotřebiče staré několik let vám možná stále slouží, ale velmi pravděpodobně přispívají k vysoké spotřebě elektřiny ve vaší domácnosti. Moderní spotřebiče se vyrábí o dost úspornější. Přestože budete muset na začátku investovat do nového přístroje, náklady se vám brzy vrátí na úspoře elektřiny.

Vybírejte spotřebiče s co nejlepší energetickou třídou A, naopak nejhorší je třída G. S orientací vám pomůže energetický štítek, kde se kromě energetické třídy dozvíte roční spotřebu v kilowatthodinách. Důležité je zmodernizovat především spotřebiče s vysokou spotřebou elektřiny – ledničku, mrazák, pračku nebo sporák.

Vypojte nabíječku ze zásuvky

Stejně jako v případě stand-by režimu platí, že ponechání nabíječky v zásuvce vám zbytečně požírá elektřinu. I když na nabíječku není připojen žádný přístroj, do samotné nabíječky neustále proudí elektrická energie, a vy tak vyhazujete peníze do vzduchu.

Stačí si zautomatizovat, že po každém odpojení telefonu nebo notebooku vytáhnete ze zásuvky také nabíječku. Napadá vás jednodušší způsob, jak ušetřit za elektřinu?

Sviťte úsporněji

Jedna věc je používat úsporné žárovky, ta druhá je doba a rozsah svícení. Opravdu potřebujete při práci na počítači nebo při čtení rozsvícenou celou místnost? Nestačila by vám malá lampička? Podobná opatření vám pomohou s úsporou elektřiny na svícení.

Náš tip

Nevěřte pověrám, že je úspornější nechat světlo rozsvícené, protože opětovné zapnutí světel je energeticky náročnější. Pokud se do místnosti vrátíte za déle než 5 minut, je lepší zhasnout.


Další úsporu představují LED žárovky. Jejich svítivost je perfektní, ale ve srovnání s klasickou žárovkou spotřebují o 80 % energie méně.

Perte na studenou

S moderními pracími prášky už není nutné prát na 60 stupňů nebo prádlo dokonce vyvářet – čistoty a krásných barev dosáhnete i při nižších teplotách.

Praní na teploty mezi 30–40 °C vám pomůže nejen s úsporou elektřiny, ale navíc se bude oblečení méně opotřebovávat. To platí i pro ždímání. Zvolte nižší počet otáček a nechte prádlo raději proschnout na čerstvém vzduchu. Šetrné ždímání prádlo tolik nepomačká a pomůže zachovat nový vzhled oblečení po delší dobu.

Vařte s pokličkou

Přiklopit hrnec na sporáku zabere asi dvě sekundy, ale je to efektivní způsob, jak ušetřit za elektřinu. Při vaření bez pokličky se doba vaření prodlužuje, protože horká pára zbytečně uniká do vzduchu. S úspornější přípravou jídla vám pomůže také papiňák – s ním se doba vaření výrazně zkrátí.

Úspory při vaření na elektřině dosáhnete rovněž díky indukční desce. Oproti klasické sklokeramické desce může ušetřit až polovinu nákladů na energie.

Naplňte myčku až po okraj

Pokud zapínáte myčku poloprázdnou, není divu, že se vaše účty za elektřinu šplhají do výšin. Myčku zapínejte jen v okamžiku, kdy je plná, aby se energie využila naplno. Stejně jako u pračky můžete také u myčky zauvažovat, zda by nestačilo nádobí mýt na nižší teplotu.

U méně zašpiněných sklenic nebo hrnků to úplně stačí, vyšší teplotu zvolte jen na mastné hrnce. Na druhou stranu si dávejte pozor na to, ať myčku nepřeplňujete. V tom případě se nádobí pořádně neumyje a budete muset spotřebič zapnout znovu.

Využívejte nízký tarif naplno

Máte v domácnost bojler na ohřívání vody nebo vytápíte elektřinou? V tom případě máte nárok na dvoutarifní distribuční sazbu. Díky ní můžete po několik hodin denně využívat levnější elektřinu v nízkém tarifu, nesprávně nazývaném jako noční proud.

Cena za elektřinu v nízkém tarifu může být 2–3× nižší než ve vysokém tarifu a toho byste měli využít naplno. Nejen pro ohřev vody nebo vytápění, kde je napájení pouze v nízkém tarifu zajištěno automaticky systémem HDO, ale také pro zapnutí myčky nebo pračky ve vyhrazeném času. To vám pomůže ušetřit až stovky korun ročně.

V dnešní době už ani nemusíte číhat na spuštění nízkého tarifu do nekřesťanských hodin, většina moderních spotřebičů nabízí funkci odloženého startu.

Vyměňte dodavatele za výhodnějšího

I kdybyste omezili spotřebu elektřiny na minimum, jen těžko ušetříte, když platíte zbytečně moc za každou kilowatthodinu. Změna dodavatele elektřiny není složitý proces a pomůže vám s tím srovnávač cen elektřiny. V něm si porovnáte desítky dodavatelů v České republice na pár kliknutí a vyberete si tu nejlepší nabídku odpovídající vašim potřebám.

Věděli jste?

Stačí jen vyplnit vaši aktuální spotřebu nebo uvést, jakým způsobem elektřinu v domácnosti využíváte. Za pár minut tak zjistíte, zda byste nemohli na účtech za elektřinu ušetřit i tisíce korun ročně.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?

  • Ovladač klimatizace
    15. října 2023|Petr Woff
    Kolik vás bude stát topení klimatizací?

    Stejný přístroj, který v parném létě zchladí vaši domácnost, umí také vytápět. Splitová klimatizace funguje podobně jako tepelné čerpadlo, ale je daleko levnější a většinou i menší. Proto se hodí především do moderních zateplených domů, ovšem využití najde v každé české domácnosti. Srovnejme, jestli vyjde levněji než klasický kotel. 

  • Podpis smlouvy
    03. října 2023|Petr Woff
    Jak poznáte dobrou smlouvu na elektřinu nebo plyn?

    Energii pro svoji domácnost nakupujete na volném trhu, kde můžete přejít k levnému dodavateli. Někteří obchodníci však myslí spíše na svůj zisk než na zákazníka. Lákají vás na slevu, ale přitom zamlčují problematické smluvní podmínky. Proto srovnejme alternativy a dávejme pozor na zdánlivé detaily. Přinášíme vám 10 nejdůležitějších bodů, podle kterých poznáte férovou smlouvu na elektřinu či plyn. 

  • Bouřka s blesky nad městem
    13. července 2023|Petr Woff
    Hromosvod nestačí. 5 rad, jak při bouřce ochránit svoje spotřebiče

    Blesky zvyšují napětí v elektrickém vedení a následně ničí elektroniku, bojlery nebo elektrokotle. Bouřky takhle poškodily už každého čtvrtého Čecha a každoročně přibývají další případy. Přepěťová ochrana není drahá, stojí řádově stovky až tisíce Kč, ale každá technická vychytávka má svoje slabiny. Proto odpojte svoje spotřebiče ze sítě, pokud odcházíte ven anebo vidíte, že se obloha zatáhla bouřkovými mračny.