Termostat

4 tipy, jak správně nastavit termostat

13. 10. 2021
|
Délka čtení: 8 min.

Pokojový termostat pomáhá regulovat a udržovat stálou teplotu v místnosti. V případě vhodného nastavení vám navíc pomůže ušetřit na nákladech za energie. Jak správně nastavit termostat? Podívejte se na pár tipů.

1. Zjistěte optimální teploty v interiéru

Termostaty jsou elektronické přístroje napojené na kotel či jiný zdroj vytápění. V domácnosti udržují takovou teplotu, kterou na nich nastavíte. Když teplota v místnosti klesne pod stanovenou teplotu, termostat zapne vytápění. V opačném případě, tedy při překročení této teploty, jej zase vypne. Odměnou vám je příjemné, stálé teplo, komfortní prostředí a často také nižší náklady – v případě, že jste objekt přetápěli.

Pro správné nastavení pokojového termostatu je důležité znát optimální teploty v interiéru. Tyto hodnoty se výrazně liší podle jednotlivých místností.

Kolik je optimální teplota v místnosti?

Obývací pokoj

20 - 21 °C

Kuchyně

18 °C

Ložnice

16 - 18 °C

Koupelna

24 °C

Chodba, schodiště

10 - 15 °C


Zatímco v obývacím pokoji, kde trávíte většinu času, byste měli mít teplotu okolo 20–21 °C, v ostatních místnostech je to méně. V ložnici se pro kvalitnější spánek doporučuje teplota mezi 16–18 °C. V kuchyni, kde se hýbete a zvyšujete teplotu vařením, postačí zhruba 18 °C. Na chodbách nebo schodištích, tedy v místech, kde se dlouho nezdržujete, plně postačí teplota mezi 10–15 °C. Jedinou místností, ve které by mělo být tepleji než v obývacím pokoji, je koupelna. V té byste měli optimálně vytápět na 24 °C.

Kalkulačky cen energií

Trápí vás vysoké účty za energie?

Srovnejte si nabídky jednotlivých dodavatelů v našich kalkulačkách a zjistěte, zda na trhu najdete výhodnější. Případný přechod k jinému dodavateli vyřešíme zdarma za vás.

2. Nebojte se vyšší investice do termostatu. Vyplatí se

V rámci doporučených teplot v jednotlivých místnostech můžete vidět velké rozdíly. Ideálním řešením jsou tedy termostaty, které vám umožní ovládat teplotu v každé místnosti zvlášť. Běžné termostaty tuto funkci neumožňují a teplotu regulují v rámci celého objektu na základě čidla umístěného v jednom konkrétním bodě. To vám může způsobit přetápění některých místností a vyšší účty za elektřinu.

Samozřejmě můžete teploty v jednotlivých místnostech regulovat přímo na radiátorech, nicméně to je možné, až když jste fyzicky doma. Naproti tomu na termostatu si požadovanou teplotu nastavíte předem nebo jej dokonce ovládáte na dálku prostřednictvím mobilní aplikace.

3. Klíčové je nastavení časových intervalů

Největší úsporu díky pokojovému termostatu zajistíte správným nastavením časových intervalů. Zamyslete se:

  • v kolik hodin vstáváte,

  • v kolik chodíte spát,

  • je během dne vůbec někdo v domácnosti,

  • vrací se všichni z práce/školy až pozdě odpoledne?


Odpovědi na tyto otázky vám pomohou navrhnout časové intervaly tak, aby termostat nespínal zbytečně.

Kočka na radiátoru

Jak správně nastavit termostat v pracovní den?

V osm ráno už doma nikdo není a první obyvatel domácnosti se vrátí až ve čtyři odpoledne? Pak můžete mít pokojový termostat celou dobu nastavený na 18 stupňů a až od půl čtvrté jej nastavit na 21 stupňů. První člověk přijde do vytopeného domova a zároveň ušetříte za energii, kterou byste protopili v prázdném domu či bytu.

Z uvedeného příkladu je jasné, že časy, které na termostatu nastavíte, se týkají zapnutí a vypnutí vytápění. Neznamená to, že v navolený čas bude v místnosti požadovaná teplota, jak je to někdy mylně chápáno. Interval tedy nastavte na dobu předcházející vašemu příchodu. Naopak večer můžete topení ukončit i několik desítek minut předtím, než půjdete spát a využívat naakumulovaného tepla.

Jak nastavit termostat o víkendu?

Časové intervaly přizpůsobte také podle dnů v týdnu. Víkendový režim domácností bývá odlišný oproti pracovním dnům. Na pokojovém termostatu si nastavíte na sobotu a neděli pozdější sepnutí topení, protože déle vstáváte. Interval bude pokračovat i přes dopolední hodiny tak, abyste se v teple nasnídali se svojí rodinou.

Topení nikdy zcela nevypínejte

I když nejste celý den doma a dorazíte až večer, v chladném počasí topení nikdy zcela nevypínejte. Nechte pokoje raději temperovat a teplotu v obytných místnostech snižte na termostatu na cca 16 °C. Díky tomu stěny zcela nevychladnou a není potřeba tolik energie pro opětovné vytopení místností na požadovanou teplotu. Možná překvapivě tak protopíte méně, než když budete topení neustále vypínat a zapínat. Velké teplotní šoky neprospívají ani stavbě – hrozí tvorba vlhkosti a plísní.

4. Dbejte na správné umístění čidel

Při instalaci pokojového termostatu rozhodně nepodceňujte umístění tepelných čidel. Ta mohou být buď v prostoru nebo instalovaná do podlahy. Možná je také kombinace obojího, tedy termostat s více čidly, který bere informace z různých míst.

Chci výhodnější elektřinu

Jaké ceny elektřiny aktuálně nabízí dodavatelé?

Zjistěte, jaké ceny elektřiny aktuálně nabízí jednotliví dodavatelé.


Čidla rozhodně neumisťujte blízko zdroje tepla. Naměřená teplota by tím mohla být výrazně zkreslená.

Některé moderní termostaty umožňují nastavení na dálku. Ovládat je můžete například pomocí telefonu. Díky speciálním mobilním aplikacím máte přehled o aktuální teplotě v místnosti a podle toho se můžete rozhodovat, zda přitopit nebo naopak topení vypnout. Peníze které díky správně nastaveným termostatům ušetříte, rozhodně nejsou zanedbatelné. Výrobci některých zařízení u svých výrobků uvádí až 20% úsporu.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?