Cestovní pojištění – srovnání cen

Jak šetřit a neplýtvat jídlem - Potraviny v lednici

Plýtvání potravinami patří mezi palčivé problémy současnosti. Jen pro představu – potraviny tvoří v Česku asi 30 % veškerého odpadu tuzemských domácností. Pokud bychom to přepočítali na kilogramy, pak v koši každý rok skončí zhruba 200 kilo potravin. Plýtváme ale nejen s nimi, ale taky s vodou a lidskými zdroji. Čísla v rámci EU jsou ale ještě strašidelnější. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v celkové hodnotě 143 miliard eur! A to jsou čísla, která už stojí za zamyšlení. Jak neplýtvat potravinami? Máme pro vás několik praktických rad a tipů.

porovnání půjček

Omezit plýtvání můžete už při nákupu

Základem pozdějšího úspěchu je už samotný nákup. Jak se na něj připravit, abyste omezili vyhazování potravin a ušetřili nemalé finanční prostředky? Tady je pár praktických tipů:

  • Projděte lednici a spíž: Podívejte se, co vám v chladničce a spíži přebývá, abyste zbytečně nenakupovali stejné suroviny. Nakupujte s vědomím, co z přinesených potravin uvaříte. 

  • Napište si seznam: V opačném případě by se vám totiž taky mohlo stát, že budete zírat na plný regál a za nic na světě si nebudete moct vzpomenout, co že jste to chtěli koupit. 

  • Nenakupujte zbytečně do zásoby: Trvanlivé potraviny samozřejmě můžete nakoupit ve větším množství – zvlášť jsou-li v akci. U těch, které v lednici vydrží maximálně pár dnů, nakupujte s rozmyslem. 

  • Před nákupem se najezte: Není nic horšího, než nakupovat s prázdným žaludkem. Hlad vás totiž donutí naházet do košíku i to, co byste po vydatném obědě s největší pravděpodobností nekoupili.

  • Choďte nakupovat častěji: Ne každého samozřejmě procházení regálů a letáků baví. Pravdou ale zůstává, že je lepší nakupovat menší množství jídla vícekrát za týden, než udělat jeden velký nákup na čtrnáct dní dopředu.

  • Čtěte obaly: A dělejte rozdíly mezi datem spotřeby a minimální trvanlivostí. Datum spotřeby představuje dobu, do které je potravina zaručeně zdravotně nezávadná, po jeho uplynutí je neprodejná. Po vypršení lhůty minimální trvanlivosti je potravina zdravotně nezávadná a poživatelná, ale její jakost se může změnit.

  • Ne každá akce je výhodná: Rádi nakupujte v akcích a procházíte slevové letáky? Cenově zajímavé nabídky nemusí být už tak výhodné, pokud se vám jídlo zkazí v lednici, nebo se do něj pustí moli.

 

Po návratu domů

Jakmile si přinesete nákup z obchodu, hned se vrhněte na jeho vybalení a uskladnění na patřičná místa. I tady je ale dobré držet se některých pravidel:

  • Nenechávejte potraviny v původním obalu: A je úplně jedno, jestli jde o maso nebo třeba čerstvou rybu, kterou jste si z obchodu právě přinesli. Vybalte surovinu z plastové krabičky, důkladně ji omyjte, případně vysušte papírovými utěrkami a uložte do vakuovací dózy, boxu nebo uzavíratelného sáčku. Mouku, strouhanku a těstoviny vždy přesypejte do vzduchotěsných nádob.

  • Zamražené potraviny označte: Není nic horšího, než vytáhnout z mrazáku kosti na polévku a v průběhu rozmrazování zjistit, že nejde o kosti, ale o zbytek kapra, kterého jste nestačili zkonzumovat během vánoc. Abyste se podobným situacím vyhnuli, je dobré si jednotlivé balíčky označit samolepkami. Na ty napište, o jakou potravinu se jedná a kdy jste ji do mrazáku uložili.

  • Přeorganizujte ledničku: I ukládání potravin do ledničky má svoje pravidla. Do speciálního boxu v nejnižších částech uložte ovoce a zeleninu. Zásuvka je vyrobená přesně pro ně a tak se v ní udržuje ideální vlhkost. Ovoce ani zeleninu před uložením do ledničky nemyjte. Maso a ryby skladujte ve spodní přihrádce (nad zeleninovým boxem), kde je opět vyšší vlhkost. Konzervované potraviny můžete uložit prakticky kdekoliv. Sýry a trvanlivé uzeniny skladujte buď ve vakuovacích boxech, nebo v mikrotenovém sáčku či potravinové fólii. Směrem vzhůru ukládejte šunku, jogurty a úplně nahoru pak mléčné výrobky.

  • Nákup seřaďte podle data spotřeby: Mléčné výrobky, salámy, sýry, maso, plechovky, mouky, těstoviny i konzervy si seřaďte podle data jejich spotřeby. Vepředu na očích mějte ty, které je potřeba zkonzumovat nejdříve, dozadu umístěte ty s delší dobou trvanlivosti.

  Jak šetřit a neplýtvat jídlem - Těstoviny na stole

Neplýtvejte ani při vaření

Taky vám zbyla rýže z nedělního oběda? Nebo jste snad po pár dnech vytáhli z lednice uvařené jídlo, které bylo prakticky nepoživatelné? Možná jste udělali některou z následujících chyb:

  • Plánujte: Naplánujte si klidně jídelníček na tři dny nebo týden. V ideálním případě se snažte využít všechno v rámci jednoho dne. Zbytky můžete použít do vývarů, pomazánek salátů nebo moderního „finger food“, které výborně chutná a ještě lépe vypadá.

  • Uvařené jídlo nechte vychladnout: Hotové jídlo nechte nejdříve vychladnout, teprve potom ho dejte do skleněné nebo vakuovací nádoby. Do dvou hodin od uvaření by následně mělo být bezpečné uložit ho do chladničky, kde vám vydrží klidně i tři dny (ve vakuovacích boxech a dózách ještě déle).

  • Vařte ze sezónních a lokálních potravin: Ty jsou často v sezóně nejen chutnější, ale především bohatší na vitamíny a další látky. Kromě toho bývají samozřejmě taky levnější, což ocení pro změnu vaše peněženka.

  • Nevařte další jídlo, dokud nesníte to původní: Když uvaříte něco dalšího, všichni mají tendenci dát si to právě připravené. Starší jídlo vám zůstane nesnědené, a kdo ho bude chtít jíst třetí nebo čtvrtý den? Proto nejdřív zkonzumujte jídlo dříve navařené a až pak se vrhněte na přípravu nového jídla.

  • Vařte dle data spotřeby: Projděte ledničku a aktuální recepty přizpůsobte tomu, co máte zrovna v ledničce a v jakém stavu čerstvosti to je. Až pak se rozhodujte podle receptu, který chcete zrovna vyzkoušet.

 

Praktické tipy závěrem

Aby se vám potraviny v ledničce a mrazáku zbytečně nekazily, je dobré udržovat prostory v čistotě. Pravidelně proto ledničku čistěte a desinfikujte a mrazák pravidelně odmrazujte (pokud nedisponuje funkcí automatického odmrazování), ušetříte také za elektřinu. Mějte též na paměti, že jednou z nejčastěji vyhazovaných surovin je pečivo. Pokud celý bochník nespotřebujete, nebojte se ho zamrazit. Už ztvrdlé pečivo můžete pomlít na strouhanku. A ovoce a zeleninu, kterou se vám nepodařilo zkonzumovat a zachránit před zkázou, můžete bez obav zkompostovat (existují i praktické kuchyňské kompostéry). Vaše rostliny na zahrádce nebo za oknem to rozhodně ocení.

Hodnocení článku:  
Počet hlasů: 2

Články související s těmito výrazy:

Ročně vyhodíme zhruba 200 kilogramů potravin. Jak zamezit plýtvání se zdroji i finančními prostředky? Poradíme!