Potraviny v lednici

Ročně vyhodíme do koše miliardy. Jak šetřit a neplýtvat jídlem? Máme pro vás praktické tipy!

3. 7. 2021
|
Délka čtení: 7 min.

Plýtvání potravinami patří mezi palčivé problémy současnosti. Jen pro představu – potraviny tvoří v Česku asi 30 % veškerého odpadu tuzemských domácností. Pokud bychom to přepočítali na kilogramy, pak v koši každý rok skončí zhruba 200 kilo potravin. Plýtváme ale nejen s nimi, ale taky s vodou a lidskými zdroji. Čísla v rámci EU jsou ale ještě strašidelnější. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v celkové hodnotě 143 miliard eur! A to jsou čísla, která už stojí za zamyšlení. Jak neplýtvat potravinami? Máme pro vás několik praktických rad a tipů.

Omezit plýtvání můžete už při nákupu

Základem pozdějšího úspěchu je už samotný nákup. Jak se na něj připravit, abyste omezili vyhazování potravin a ušetřili nemalé finanční prostředky? Tady je pár praktických tipů:

  • Projděte lednici a spíž: Podívejte se, co vám v chladničce a spíži přebývá, abyste zbytečně nenakupovali stejné suroviny. Nakupujte s vědomím, co z přinesených potravin uvaříte.

  • Napište si seznam: V opačném případě by se vám totiž taky mohlo stát, že budete zírat na plný regál a za nic na světě si nebudete moct vzpomenout, co že jste to chtěli koupit.

  • Nenakupujte zbytečně do zásoby: Trvanlivé potraviny samozřejmě můžete nakoupit ve větším množství – zvlášť jsou-li v akci. U těch, které v lednici vydrží maximálně pár dnů, nakupujte s rozmyslem.

  • Před nákupem se najezte: Není nic horšího, než nakupovat s prázdným žaludkem. Hlad vás totiž donutí naházet do košíku i to, co byste po vydatném obědě s největší pravděpodobností nekoupili.

  • Choďte nakupovat častěji: Ne každého samozřejmě procházení regálů a letáků baví. Pravdou ale zůstává, že je lepší nakupovat menší množství jídla vícekrát za týden, než udělat jeden velký nákup na čtrnáct dní dopředu.

  • Čtěte obaly: A dělejte rozdíly mezi datem spotřeby a minimální trvanlivostí. Datum spotřeby představuje dobu, do které je potravina zaručeně zdravotně nezávadná, po jeho uplynutí je neprodejná. Po vypršení lhůty minimální trvanlivosti je potravina zdravotně nezávadná a poživatelná, ale její jakost se může změnit.

  • Ne každá akce je výhodná: Rádi nakupujte v akcích a procházíte slevové letáky? Cenově zajímavé nabídky nemusí být už tak výhodné, pokud se vám jídlo zkazí v lednici, nebo se do něj pustí moli.

Po návratu domů

Jakmile si přinesete nákup z obchodu, hned se vrhněte na jeho vybalení a uskladnění na patřičná místa. I tady je ale dobré držet se některých pravidel:

  • Nenechávejte potraviny v původním obalu: A je úplně jedno, jestli jde o maso nebo třeba čerstvou rybu, kterou jste si z obchodu právě přinesli. Vybalte surovinu z plastové krabičky, důkladně ji omyjte, případně vysušte papírovými utěrkami a uložte do vakuovací dózy, boxu nebo uzavíratelného sáčku. Mouku, strouhanku a těstoviny vždy přesypejte do vzduchotěsných nádob.

  • Zamražené potraviny označte: Není nic horšího, než vytáhnout z mrazáku kosti na polévku a v průběhu rozmrazování zjistit, že nejde o kosti, ale o zbytek kapra, kterého jste nestačili zkonzumovat během vánoc. Abyste se podobným situacím vyhnuli, je dobré si jednotlivé balíčky označit samolepkami. Na ty napište, o jakou potravinu se jedná a kdy jste ji do mrazáku uložili.

  • Přeorganizujte ledničku: I ukládání potravin do ledničky má svoje pravidla. Do speciálního boxu v nejnižších částech uložte ovoce a zeleninu. Zásuvka je vyrobená přesně pro ně a tak se v ní udržuje ideální vlhkost. Ovoce ani zeleninu před uložením do ledničky nemyjte. Maso a ryby skladujte ve spodní přihrádce (nad zeleninovým boxem), kde je opět vyšší vlhkost. Konzervované potraviny můžete uložit prakticky kdekoliv. Sýry a trvanlivé uzeniny skladujte buď ve vakuovacích boxech, nebo v mikrotenovém sáčku či potravinové fólii. Směrem vzhůru ukládejte šunku, jogurty a úplně nahoru pak mléčné výrobky.

  • Nákup seřaďte podle data spotřeby: Mléčné výrobky, salámy, sýry, maso, plechovky, mouky, těstoviny i konzervy si seřaďte podle data jejich spotřeby. Vepředu na očích mějte ty, které je potřeba zkonzumovat nejdříve, dozadu umístěte ty s delší dobou trvanlivosti.

Těstoviny

Neplýtvejte ani při vaření

Taky vám zbyla rýže z nedělního oběda? Nebo jste snad po pár dnech vytáhli z lednice uvařené jídlo, které bylo prakticky nepoživatelné? Možná jste udělali některou z následujících chyb:

  • Plánujte: Naplánujte si klidně jídelníček na tři dny nebo týden. V ideálním případě se snažte využít všechno v rámci jednoho dne. Zbytky můžete použít do vývarů, pomazánek salátů nebo moderního „finger food“, které výborně chutná a ještě lépe vypadá.

  • Uvařené jídlo nechte vychladnout: Hotové jídlo nechte nejdříve vychladnout, teprve potom ho dejte do skleněné nebo vakuovací nádoby. Do dvou hodin od uvaření by následně mělo být bezpečné uložit ho do chladničky, kde vám vydrží klidně i tři dny (ve vakuovacích boxech a dózách ještě déle).

  • Vařte ze sezónních a lokálních potravin: Ty jsou často v sezóně nejen chutnější, ale především bohatší na vitamíny a další látky. Kromě toho bývají samozřejmě taky levnější, což ocení pro změnu vaše peněženka.

  • Nevařte další jídlo, dokud nesníte to původní: Když uvaříte něco dalšího, všichni mají tendenci dát si to právě připravené. Starší jídlo vám zůstane nesnědené, a kdo ho bude chtít jíst třetí nebo čtvrtý den? Proto nejdřív zkonzumujte jídlo dříve navařené a až pak se vrhněte na přípravu nového jídla.

  • Vařte dle data spotřeby: Projděte ledničku a aktuální recepty přizpůsobte tomu, co máte zrovna v ledničce a v jakém stavu čerstvosti to je. Až pak se rozhodujte podle receptu, který chcete zrovna vyzkoušet.

Praktické tipy závěrem

Aby se vám potraviny v ledničce a mrazáku zbytečně nekazily, je dobré udržovat prostory v čistotě. Pravidelně proto ledničku čistěte a desinfikujte a mrazák pravidelně odmrazujte (pokud nedisponuje funkcí automatického odmrazování), ušetříte také za elektřinu. Mějte též na paměti, že jednou z nejčastěji vyhazovaných surovin je pečivo. Pokud celý bochník nespotřebujete, nebojte se ho zamrazit. Už ztvrdlé pečivo můžete pomlít na strouhanku. A ovoce a zeleninu, kterou se vám nepodařilo zkonzumovat a zachránit před zkázou, můžete bez obav zkompostovat (existují i praktické kuchyňské kompostéry). Vaše rostliny na zahrádce nebo za oknem to rozhodně ocení.

Autorka - Vendula Flassig Vrablová
Vendula Flassig VrablováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Mladý pár a společné finance
    31. prosince 2023|Magdaléna Kubečková
    Dokud nás dluhy nerozdělí: Jak řešit finance ve vztahu?

    Mluvíte doma o penězích? Pokud ne, měli byste začít. Téměř polovina partnerů před svými protějšky tají příjmy a výdaje. Tzv. finanční nevěra umí rozbít vztah stejně spolehlivě jako opravdová milenka. Pokud jí chcete předejít, vyložte karty (a nejen platební) na stůl nejpozději před společným stěhováním. Sladit byste měli společné finanční cíle i způsob, jak budete hradit běžné výdaje domácnosti.

  • Účty za vánoční dárky - žena počítá na kalkulačce
    10. listopadu 2023|Jana Březinová
    Vánoční půjčka – kdy pomůže a kdy se jí vyhnout

    Půjčku na vánoční dárky si loni sjednalo 3 % Čechů, nejčastěji na částku do 10 000 Kč. Bohužel 20 % lidí, kteří si v minulosti na Vánoce půjčili, splácí s problémy a musí žádat o odklad splátek. Existuje tak poměrně vysoké riziko, že vás vánoční půjčka dostane do finančních potíží. Proto si ji dobře promyslete.

  • Trápení placení na internetu
    06. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    SOS! Poslal jsem peníze na špatný účet. Jak nyní postupovat?

    Stačí špatně kliknout a peníze mizí na úplně jiný účet. Taky se vám to už stalo? Zachovejte klid. Čísla účtů se tvoří podle daného algoritmu, a je docela náhoda se do něj strefit. Kdybyste zadali omylem existující číslo, stále máte šanci peníze získat zpět. Pokud totiž příjemce peníze nevrátí, může se dopustit trestného činu.

  • Porovnání kreditní karty a kontokorentu - Žena držící před obličejem kreditní kartu
    02. listopadu 2023|Jana Březinová
    Porovnání kreditní karty a kontokorentu

    Potřebujete zaplatit nečekaný výdaj nebo chcete mít finanční zálohu pro všechny případy? Pak vám poslouží kontokorent i kreditní karta. Jedná se o krátkodobé úvěrové produkty, díky nimž si můžete opakovaně vypůjčit až desítky tisíc korun. To mají společné, ale jinak mezi nimi najdete řadu rozdílů.

  • Exekuce - žena s prázdnou peněženkou
    10. října 2023|Jana Březinová
    Co může exekutor zabavit? Peníze i auto ano, ale postel ani psa ne

    Exekutor vám může zabavit peníze i majetek, ale na určité věci sáhnout nesmí. Třeba postel, snubní prsten nebo váš pes jsou před exekutorem v bezpečí.

  • Předání vánočních dárků
    25. září 2023|Nikola Zatloukalová
    S těmito tipy vás vánoční nákupy nezruinují

    Vánoce znamenají nemalé výdaje nejen za vánoční dárky, ale i potraviny nebo výzdobu. Kromě nákupního seznamu, online nakupování a pořizování dárků v průběhu celého roku vás zachrání následující tipy.

  • Platba kreditní kartou
    19. září 2023|Magdaléna Kubečková
    Využijte kreditní kartu na maximum

    Umí vydělat několik procent z nákupu, nabízí zajímavé bonusy, pomůže vám překlenout čekání na výplatu. Můžete s ní bezpečně platit na internetu a v cizině vám usnadní půjčení auta. Když s ní ale neumíte pořádně zacházet, zaplatíte desítky procent navíc na úrocích. Víte, jaké jsou výhody a nevýhody kreditní karty?

  • Kalkulačka a papíry s grafy
    13. září 2023|Petr Woff
    Sankce za předčasné splacení hypotéky mají stoupnout až na desetitisíce Kč. Jak se jim vyhnete?

    Vláda chce dovolit bankám, aby pokutovaly svoje klienty za předčasné splacení hypotečních úvěrů. Někteří občané by potom museli uhradit navíc až 2 % z předčasně splacené části celkové jistiny. V navrženém zákoně jsou však popsány situace, kdy můžete hypotéku bezproblémově umořit ještě předtím, než skončí její fixace. Pokuta se vám vyhne, třeba když prodáte svou nemovitost nebo se rozvedete. 

  • Žena s účty počítá na kalkulačce
    08. září 2023|Jana Březinová
    Víte, co je kontokorent a kdy se vyplatí?

    Kontokorentní úvěr – zkráceně „kontokorent“ vám dovolí jít do minusu na vašem běžném účtu. Poskytne vám finanční rezervu a umožní zaplacení nečekaného výdaje, když si nechcete brát klasickou půjčku. Komu se kontokorent vyplatí a kdo by se mu měl raději vyhnout?

  • struktura-vydaju
    07. září 2023|Petr Woff
    Struktura výdajů domácnosti: Kolik a za co utrácejí chudí, průměrní a bohatí Češi?

    Tuzemské domácnosti platí především za bydlení a potraviny, následuje doprava a rekreace. Česká společnost je poměrně rovnostářská, ale přesto najdeme významné rozdíly mezi chudšími a bohatšími občany. Například nedávné zdražení elektrické a tepelné energie pociťují silněji senioři než průměrní a vysokopříjmoví zaměstnanci. Porovnejme, jakou strukturu mají výdaje našich domácností.