Elektrárna - změna energetického zákona

Od 1. ledna posílila ochrana zákazníků na trhu s energiemi

4. 1. 2022
|
Délka čtení: 7 min.

1. ledna 2022 vstoupila v platnost novela energetického zákona. Spotřebitelům přináší větší ochranu proti takzvaným energetickým šmejdům. Zákon omezí především působení zprostředkovatelů v energetice, na jejichž nekalé praktiky se vztahuje většina stížností ze strany zákazníků.

Nové povinnosti pro zprostředkovatele energií

Subjekty, které slibují, že pro zákazníka uzavřou nejvýhodnější smlouvu o dodávce energií, musí nově jasně informovat o tom, že působí pouze jako zprostředkovatelé. Zákazníci si toho totiž často nejsou vědomi a podepíšou smlouvu v domnění, že se jedná přímo o dodavatele energií. Nakonec se však upíšou k netransparentní energetické aukci a při snaze o zrušení plné moci jim zprostředkovatel vyhrožuje mnohatisícovými pokutami.

„Do roku 2017 pro nás byli zprostředkovatelé okrajovým tématem. V roce 2018 už jim náležela více než polovina ze spotřebitelských stížností, tedy přes sedm tisíc ročně. Přitom zprostředkovatelé doteď nespadali pod náš dozor, takže další stížnosti se kupily na České obchodní inspekci nebo u spotřebitelských organizací. Můžeme jen odhadovat, kolik lidí  energetickým šmejdůmenergetickým šmejdům  ve skutečnosti naletělo, za poslední tři roky to byly přinejmenším desetitisíce," uvádí Stanislav Trávníček, předseda Rady ERÚ v tiskové zprávě.

Jedním z největších přínosů novely je, že spotřebitel může smlouvu se zprostředkovatelem kdykoliv vypovědět nebo odvolat udělení plné moci k uzavření smlouvy udělené zprostředkovateli. Pokud se zákazník nerozhodne pro zrušení plné moci, zanikne zmocnění automaticky nejpozději do 12 měsíců ode dne jeho udělení.

Výpověď zprostředkované smlouvy ještě 15 dnů po zahájení dodávky

Nové povinnosti pro zprostředkovatele vzniknou také v oblasti smluv, které uzavírají s dodavateli. Jakmile zprostředkovatel vybere pro zákazníka dodavatele energií a na základě plné moci s ním uzavře smlouvu, je povinen předat písemné vyhotovení této smlouvy zákazníkovi, a to nejpozději do 14 dnů od jejího uzavření nebo zahájení dodávky. Díky tomu bude mít spotřebitel k dispozici všechny dokumenty a podmínky.

Pokud se spotřebitel rozmyslí a rozhodne se vypovědět smlouvu, kterou za něj uzavřel zprostředkovatel, může tak učinit do 15 dnů po zahájení dodávky.

Od 1. července 2022 se pak zprostředkovatelská činnost v energetice stane novým druhem podnikání, které je možné provozovat pouze s oprávněním od Energetického regulačního úřadu. Aby zprostředkovatel takové oprávnění získal, bude muset splnit stanovené podmínky, například mít vzdělání a praxi v energetice.

Smlouva na dobu určitou maximálně na 36 měsíců

Novinky nastávají i ve smluvním vztahu přímo s dodavatelem. Pokud spotřebitel uzavře smlouvu s dodavatelem mimo pobočku –⁠ třeba po telefonu nebo s podomním prodejcem –⁠ může ji vypovědět bez postihu do 15 dnů od zahájení dodávky. Nově je stanovena také maximální délka smlouvy na dobu určitou na 36 měsíců. Jestliže je ve smlouvě uvedena delší doba, po uplynutí 36 měsíců se smlouva automaticky stává smlouvou na dobu neurčitou.

Zpřísnily se také lhůty pro zabránění tzv. prolongaci, tedy automatickému prodloužení smlouvy. Bez postihu může spotřebitel vypovědět smlouvu do dvacátého dne před uplynutím sjednané doby trvání závazku. A snáze se závazku může zbavit rovněž v případě zániku vlastnického nebo užívacího práva k nemovitosti –⁠ to znamená, že ukončení smlouvy bude jednodušší při stěhování nebo prodeji nemovitosti.

Tip: Nově bude na vyúčtování uvedeno také datum konce závazku, což usnadní změnu dodavatele. Spotřebitel už totiž nebude muset složitě dohledávat původní smlouvy.

Při zvýšení cen výpověď smlouvy bez postihu

Novela dále udává dodavateli povinnost adresně a písemně informovat zákazníka o zvýšení cen. Už tedy nebude stačit zveřejnit informaci o zdražení na webové stránce, upozornění musí obdržet každý zákazník do své e-mailové nebo poštovní schránky, a to nejpozději 30 dní předem. Pokud s novými cenami nesouhlasí, může spotřebitel smlouvu vypovědět bez hrozby sankcí nejpozději 10 dní předtím, než vstoupí změny v platnost.

Autorka - Vendula Flassig Vrablová
Vendula Flassig VrablováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?