Obchodní centrum

Neutrácíte zbytečně, protože neumíte efektivně (u)šetřit? Poradíme!

Každý z nás dělá denně desítky finančních rozhodnutí. Řešíme, jestli si koupit nové boty, které se nám ve výloze tolik zalíbily, přemítáme, zda na večeři připravit rizoto nebo topinky. Přemýšlíme, jestli ta vysněná dovolená, kterou máme zítra zaplatit, není až příliš velkým soustem pro náš rodinný rozpočet. Co když ale šetříme na nesprávných místech a kvůli tomu nám peníze tečou skrze prsty? Poradíme, jak šetřit efektivně a tam, kde to má smysl!

Ďábelské slevy

Věděli jste, že vůbec první slevový kupón vyslala do světa společnost Coca Cola už v roce 1887? Tehdy známý gigant poskytl svým zákazníkům slevu na další nápoj a prakticky okamžitě si vysloužil obdiv široké veřejnosti. Není proto divu, že si získal spoustu pozornosti ze strany zákazníků i firem.

Akční nabídky, slevy a slevové kupóny nás tak provází už prakticky od nepaměti. Ne vždy jsou ale tak výhodné, jak se na první pohled tváří. Pokud slevy aktivně a rádi vyhledáváte a využíváte, je dobré si odpovědět na několik zásadních otázek:

  • Opravdu danou věc potřebuji?

  • Budu z ní mít dlouhodobý užitek?

  • Stihnu zlevněnou potravinu/surovinu zkonzumovat?

  • Není potravina prošlá nebo jinak znehodnocená?

  • Vím bezpečně, jak vysoká byla cena vybraného produktu před slevou?

  • Nenakupuji v časovém presu?

Pokud jste si na všechny výše uvedené dotazy objektivně odpověděli, v cestě za vybraným produktem vám už nic nestojí. Pamatujte ale na známý výrok z knihy Miloslava Šimka „Nechci slevu zadarmo“ a zvláště u velkých výprodejů se mějte na pozoru. I tady totiž platí, že není všechno zlato, co se třpytí.

Levnější potraviny jsou většinou nekvalitní

Možná namítnete, že je ekonomicky výhodnější pořídit méně kvalitní uzeninu nebo sýr a v domácím rozpočtu tak nějakou tu kačku ušetřit. Ve finále je to ale přesně naopak. Levnější potraviny bývají zpravidla méně kvalitní, což se projevuje na jejich vůni i chuti. Do pokrmu jich tak ve skutečnosti budete muset přidat mnohem víc a jeho cena bude vyšší. Dopřejte si proto čas od času poctivé a kvalitní suroviny a naučte se z nich vařit tak, že to ocení nejen vaši strávníci, ale i peněženka.

Nešetřete tam, kde to nemá smysl

Velice podobnou radu můžeme aplikovat taky na výběr a nákup elektroniky nebo vybavení domácnosti. Pokud například stojíte mezi dvěma matracemi, z nichž jedna stojí půlku toho, co druhá a kvalitnější, nesahejte hned po té levnější. Zpravidla ji totiž opotřebujete mnohem dřív, než tu, která má více zón nebo ochranných potahů a je vyrobena z kvalitnějších a odolnějších materiálů.

Pokud si přece jen dražší model nemůžete dovolit, počítejte s tím, že ten levnější budete stejně za pár měsíců, maximálně pak let, měnit za novější. Finanční úspora pak v tomhle případě postrádá jakýkoli smysl. To samé také platí například pro postele (na rozvrzané a rozpadající se posteli se opravdu dobře nevyspíte) nebo nákup elektroniky. Levnější modely patří mezi spotřební zboží a vydrží vám sloužit maximálně tak po dobu záruční lhůty. Pár měsíců po jejím uplynutí budete s největší pravděpodobností vyrážet pro další kus.


Žena s nákupními taškami

Nevrhejte se do změny bez rozmyslu

Ušetřit nějakou tu stovku i tisícikorunu samozřejmě můžete i změnou tarifu nebo mobilního operátora či dodavatele energií. Protože ale na našem trhu existuje nepřeberné množství nabídek, je dobré je mezi sebou vzájemně porovnat a nesjednávat první, která vám – lidově řečeno – přijde pod ruku. Ne každá nabídka, která se totiž tváří výhodně, výhodná opravdu je. Pokud zvolíte špatně, může přijít plánovaná úspora vniveč.

Často je totiž potřeba splnit určité podmínky nebo je výhodná sazba fixována jen po určité období. Taky je potřeba zohlednit podmínky stávajícího tarifu nebo dodavatele energií a ověřit, jestli vám změnou nevyvstane povinnost uhradit smluvní pokutu za předčasné vypovězení smlouvy. Jakmile tyto informace ověříte, porovnejte mezi sebou jednotlivé nabídky tarifů nebo dodavatelů energií a vyberte si tu, která vám bude nastavenými parametry nejvíce vyhovovat. Výběr neuspěchejte ani se nerozhodujte v časové tísni.

Závazky plaťte včas

Že zrovna nemáte na úhradu další splátky a proto budete výzvy věřitele ignorovat? Chyba! Pokud dopředu víte, že další splátku půjčky jednoduše nedokážete uhradit, neprodleně kontaktujte věřitele a domluvte se na odkladu splátek (tzv. splátkových prázdninách) nebo nově nastaveném splátkovém kalendáři. Pokud byste situaci ignorovali, nejen, že vám budou naskakovat úroky, ale taky se můžete dopracovat až k obřím smluvním pokutám a v krajním případě i exekuci.

Pozor ale dávejte též u opakovaného vyžívání tzv. splátkových prázdnin. Za odklad splátky sice zaplatíte pouze symbolický poplatek, pokud ale budete této služby využívat opakovaněji, může se vám i sebevíce výhodná půjčka prodražit. Pokud navíc cítíte, že vám půjčky a úvěry přerůstají přes hlavu, je dobré popřemýšlet o jejich refinancování nebo konsolidaci. I tady je ale potřeba důkladně prozkoumat podmínky vybrané společnosti i smlouvu té stávající. Vyhnete se tak sankcím a dalším nepříjemnostem.

Autorka - Vendula Flassig Vrablová
Vendula Flassig VrablováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?