predani-penez

Můžu získat půjčku jako nezaměstnaný?

Ztráta zaměstnání znamená odříznutí od pravidelného příjmu a ne vždy je možné ihned nastoupit do nové práce. V tu chvíli možná uvažujete o půjčce, která by vám pomohla překlenout náročné období. S trvalým příjmem získáte půjčku prakticky kdykoliv. Ale jak si poradit, když přijdete o práci? Půjčka pro nezaměstnané existuje, ale měli byste ji vnímat jako krajní řešení.

Když přijdete o zaměstnání

Mysleli jste si, že vám se to stát nemůže, ale najednou se i u vás ve firmě propouští. Ani se nenadějete a máte v ruce výpověď. Ideální řešení je najít si co nejrychleji nové zaměstnání, ale někdy se zkrátka nedaří. Vaše výdaje však zůstávají stále stejné –⁠ bydlení, jídlo, auto, léky, oblečení.

Půjčka pro nezaměstnané může být v tuto chvíli řešení, ale vždy byste ji měli vnímat jako tu poslední možnost. Zadlužit se v době, kdy nemáte žádnou práci, může být velmi rizikové a dostat vás do dluhové pasti. Často je lepším řešením projít své pravidelné výdaje a snažit se je snížit na minimum. Pár týdnů, než si najdete práci, se to dá zvládnout, a k půjčce pro nezaměstnané vůbec sahat nemusíte.

Nebankovní půjčky pro nezaměstnané jsou krajní možností

Pokud se přesto rozhodnete pro úvěr, musíte počítat s tím, že v bance vám nepůjčí. Každá bankovní společnost si žadatele o půjčku pečlivě prověřuje v registru dlužníků a vyžaduje potvrzení o příjmech. Jedinou variantou tak zůstávají nebankovní společnosti, které jsou v poskytování úvěrů benevolentnější, a proto u nich máte šanci získat půjčku i jako nezaměstnaný.

Úvěrující společnost vybírejte opravdu obezřetně, protože na poli nebankovních půjček se najde spoustu podvodníků. Některé společnosti se například domáhají vysokých poplatků za zprostředkování půjčky, kterou vám nakonec nedají. Jiné zase vyžadují zavolání na placenou linku, kde vás operátor zdržuje tak dlouho, až vás telefonát vyjde na několik set korun. Z toho důvodu se vyplatí využít pro vyhledání nebankovní půjčky pro nezaměstnané srovnávač úvěrů, kde najdete pouze prověřené společnosti.

Výhody a nevýhody půjček pro nezaměstnané

Půjčku na OP pro nezaměstnané získáte bez doložení příjmů a ověření v registru dlužníků. Z toho důvodu není její vyřízení administrativně náročné a obvykle můžete mít peníze ještě tentýž den. O půjčku si můžete zažádat po internetu, kde stačí vyplnit pouze formulář s vašimi osobními údaji. Další možností je rychlá SMS půjčka nebo půjčka přes telefon. Mezi výhody půjček pro nezaměstnané patří rovněž neúčelovost –⁠ to znamená, že peníze můžete použít na cokoliv.

Rychlost a flexibilita půjček pro nezaměstnané je však vyvážena také negativy. Počítejte s tím, že se jedná pouze o krátkodobé úvěry a získáte jen nízkou částku –⁠ většinou maximálně do 10 tisíc korun. Půjčky pro nezaměstnané se pojí také s vysokými úrokovými sazbami, protože pro jejich poskytovatele jsou velmi rizikové. Existuje výjimka a to je půjčka s ručením nemovitostí. V tom případě můžete dostat i dlouhodobější a vyšší úvěr, protože za něj ručíte svojí nemovitostí. Přesto nikdy nedosáhnete na tak výhodné podmínky, jako byste měli s pravidelným příjmem.

Nejdříve si vše řádně propočítejte

Vysoké úrokové sazby a poplatky u půjček pro nezaměstnané vás mohou překvapit. U krátkodobých úvěrů budete muset vše splatit během 1–⁠3 měsíců a to je období, na které byste měli být schopni naplánovat, kde peníze na splátky vezmete. V první řadě byste si měli promyslet, z čeho budete půjčku splácet, když v dohledné době práci nenajdete. Můžete něco prodat? Má váš partner stálý příjem? Našli jste si alespoň brigádu?

Ještě než podepíšete smlouvu o půjčce pro nezaměstnané, odpovězte si na tyto otázky a vše si pečlivě propočítejte. Lidé bez práce patří ke skupinám nejohroženější dluhovou pastí a exekucemi. V žádném případě byste si proto neměli v době nezaměstnanosti půjčovat na nákup nové elektroniky či dovolenou, protože to jsou výdaje, které mohou počkat.

Autorka - Vendula Flassig Vrablová
Vendula Flassig VrablováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Mladý pár a společné finance
    31. prosince 2023|Magdaléna Kubečková
    Dokud nás dluhy nerozdělí: Jak řešit finance ve vztahu?

    Mluvíte doma o penězích? Pokud ne, měli byste začít. Téměř polovina partnerů před svými protějšky tají příjmy a výdaje. Tzv. finanční nevěra umí rozbít vztah stejně spolehlivě jako opravdová milenka. Pokud jí chcete předejít, vyložte karty (a nejen platební) na stůl nejpozději před společným stěhováním. Sladit byste měli společné finanční cíle i způsob, jak budete hradit běžné výdaje domácnosti.

  • Účty za vánoční dárky - žena počítá na kalkulačce
    10. listopadu 2023|Jana Březinová
    Vánoční půjčka – kdy pomůže a kdy se jí vyhnout

    Půjčku na vánoční dárky si loni sjednalo 3 % Čechů, nejčastěji na částku do 10 000 Kč. Bohužel 20 % lidí, kteří si v minulosti na Vánoce půjčili, splácí s problémy a musí žádat o odklad splátek. Existuje tak poměrně vysoké riziko, že vás vánoční půjčka dostane do finančních potíží. Proto si ji dobře promyslete.

  • Trápení placení na internetu
    06. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    SOS! Poslal jsem peníze na špatný účet. Jak nyní postupovat?

    Stačí špatně kliknout a peníze mizí na úplně jiný účet. Taky se vám to už stalo? Zachovejte klid. Čísla účtů se tvoří podle daného algoritmu, a je docela náhoda se do něj strefit. Kdybyste zadali omylem existující číslo, stále máte šanci peníze získat zpět. Pokud totiž příjemce peníze nevrátí, může se dopustit trestného činu.

  • Porovnání kreditní karty a kontokorentu - Žena držící před obličejem kreditní kartu
    02. listopadu 2023|Jana Březinová
    Porovnání kreditní karty a kontokorentu

    Potřebujete zaplatit nečekaný výdaj nebo chcete mít finanční zálohu pro všechny případy? Pak vám poslouží kontokorent i kreditní karta. Jedná se o krátkodobé úvěrové produkty, díky nimž si můžete opakovaně vypůjčit až desítky tisíc korun. To mají společné, ale jinak mezi nimi najdete řadu rozdílů.

  • Exekuce - žena s prázdnou peněženkou
    10. října 2023|Jana Březinová
    Co může exekutor zabavit? Peníze i auto ano, ale postel ani psa ne

    Exekutor vám může zabavit peníze i majetek, ale na určité věci sáhnout nesmí. Třeba postel, snubní prsten nebo váš pes jsou před exekutorem v bezpečí.

  • Předání vánočních dárků
    25. září 2023|Nikola Zatloukalová
    S těmito tipy vás vánoční nákupy nezruinují

    Vánoce znamenají nemalé výdaje nejen za vánoční dárky, ale i potraviny nebo výzdobu. Kromě nákupního seznamu, online nakupování a pořizování dárků v průběhu celého roku vás zachrání následující tipy.

  • Platba kreditní kartou
    19. září 2023|Magdaléna Kubečková
    Využijte kreditní kartu na maximum

    Umí vydělat několik procent z nákupu, nabízí zajímavé bonusy, pomůže vám překlenout čekání na výplatu. Můžete s ní bezpečně platit na internetu a v cizině vám usnadní půjčení auta. Když s ní ale neumíte pořádně zacházet, zaplatíte desítky procent navíc na úrocích. Víte, jaké jsou výhody a nevýhody kreditní karty?

  • Kalkulačka a papíry s grafy
    13. září 2023|Petr Woff
    Sankce za předčasné splacení hypotéky mají stoupnout až na desetitisíce Kč. Jak se jim vyhnete?

    Vláda chce dovolit bankám, aby pokutovaly svoje klienty za předčasné splacení hypotečních úvěrů. Někteří občané by potom museli uhradit navíc až 2 % z předčasně splacené části celkové jistiny. V navrženém zákoně jsou však popsány situace, kdy můžete hypotéku bezproblémově umořit ještě předtím, než skončí její fixace. Pokuta se vám vyhne, třeba když prodáte svou nemovitost nebo se rozvedete. 

  • Žena s účty počítá na kalkulačce
    08. září 2023|Jana Březinová
    Víte, co je kontokorent a kdy se vyplatí?

    Kontokorentní úvěr – zkráceně „kontokorent“ vám dovolí jít do minusu na vašem běžném účtu. Poskytne vám finanční rezervu a umožní zaplacení nečekaného výdaje, když si nechcete brát klasickou půjčku. Komu se kontokorent vyplatí a kdo by se mu měl raději vyhnout?

  • struktura-vydaju
    07. září 2023|Petr Woff
    Struktura výdajů domácnosti: Kolik a za co utrácejí chudí, průměrní a bohatí Češi?

    Tuzemské domácnosti platí především za bydlení a potraviny, následuje doprava a rekreace. Česká společnost je poměrně rovnostářská, ale přesto najdeme významné rozdíly mezi chudšími a bohatšími občany. Například nedávné zdražení elektrické a tepelné energie pociťují silněji senioři než průměrní a vysokopříjmoví zaměstnanci. Porovnejme, jakou strukturu mají výdaje našich domácností.