Jak levně zabavit děti - máma se dvěma dětmi v lese

Jak levně zabavit děti? Vyzkoušejte těchto 50 tipů a her

10. 7. 2023
|
Délka čtení: 10 min.

Najít zábavu pro děti, ať už doma nebo na zahradě může být docela oříšek. Zvlášť v dnešní době mobilů, tabletů a počítačů. Chce to děti pořádně namotivovat, aby se odtrhly od displejů a monitorů. Uvidíte, že jim hry pomohou rozvinout kreativitu, fantazii, fyzickou zdatnost i jejich znalosti. V našem článku se blíže podíváme na jednotlivé tematické herní okruhy, které se svými potomky můžete lehce vyzkoušet a navíc si návody na hry můžete stáhnout v praktickém e-booku.

Jak levně zabavit děti - Tomáš Srovnaný s rodinou, léto

E-book s hrami pro děti

Stáhněte si náš e-book. Najdete v něm zajímavé nápady nejen na hry pro vaše děti.


Hry jako takové by v dětském světě neměly chybět. Pomáhají usměrňovat vývoj dětí, utvářet jejich osobnost, dávají jim prostor rozvíjet vlastní dovednosti, znalosti a posilovat sebevědomí.

Hra je dobrý prostředek proti životní jednotvárnosti, zábavným způsobem poskytuje dítěti nápady k soutěžení, možnosti měřit si síly s ostatními, prožívat napětí a neustále očekávat nové zážitky. Herní činnost nám dospělým poskytuje dostatek příležitosti pozorovat reakce dětí na předem dohodnutá pravidla, jejich aktivitu, fantazii, nápaditost, tvořivost, zručnost, samostatnost.

Naděžda KalábováAutorka publikací v oblasti výchovy dětí

Dospělácké činnosti

Dětem předškolního věku se nejvíce zavděčíte aktivitami, které tvoří běžné „dospělácké“ povinnosti. Hra na dospělé je přirozeně baví, navíc při ní rozvíjí své praktické i motorické dovednosti. Nebojte tedy děti zapojit do vaření, úklidu, zahradničení a dalších obdobných aktivit. Samozřejmě je potřeba úkoly pro děti přizpůsobit jejich věku a schopnostem. U vaření je například nechejte přebrat luštěniny, pomoct s obalováním řízků, vděčné je i škrábání brambor nebo mrkve.

Je potřeba počítat s větším nepořádkem, ale i ten přeci zvládnete společně. A co se týče přímo úklidu – zkuste ve vašem domě nebo bytě vyhradit dětem část, za kterou ponesou vlastní zodpovědnost. Dětský pokojíček je samozřejmostí, ale dejte jim na starosti i třeba skříňky v koupelně nebo konferenční stolek v obýváku s několika poličkami.

Přímo u dětského pokojíčku je pak zabavte reorganizací věcí. Nechejte potomky, ať si přeskládají věci na poličkách, v krabicích, v šuplících, skříni a tak dále. Věci, které už dlouho nepoužívají pak protřiďte. Ty z nich, které jsou ještě v dobrém stavu dejte na dobročinné účely nebo prodejte na online bazarech. Potřebujete potomky namotivovat k běžnému úklidu? Vyzkoušejte třeba hru Tornádo. Uvidíte, jak jim to půjde od ruky!

Děti a zahrada

Jestli máte možnost, vyhraďte dětem na zahradě nebo balkónu vlastní záhon či truhlík, ve kterém si mohou pěstovat to, co chtějí. Dejte jim na výběr z několika druhů semínek, a pak už to nechejte na nich. Nejvděčnější v tomhle směru bývá třeba hrášek nebo fazole, které rychle rostou, a ještě tu máme jejich „plazivost“. Nechejte děti vyrobit i opěrné konstrukce ze špejlí, klacíků a provázků. A pokud chcete tuhle aktivitu posunout ještě na vyšší úroveň, pusťte se do zasazení fazolového stanu.

Ratolesti pak samozřejmě můžete zapojit do plení, které propojte se soutěží zaměřenou na rychlost a pečlivost u svěřeného záhonku. Velkou a oblíbenou zábavou určitě bude sbírání plodů a mlsání - třeba jahod nebo sladkého hrášku. Malé pomocníky bude určitě bavit i zavařování. Uvidíte, jak vám rádi pomohou s tříděním meruněk nebo čištěním okurek kartáčkem, než je hezky naskládáte do zavařovaček.

Děti v kuchyni

V knihkupectvích najdete hned několik kuchařek, které jsou určené přímo pro děti. Obsahují zajímavé a kreativní recepty odstupňované podle náročnosti. Nejdříve děti zapojte při vlastním pečení – svěřte jim například vykrajování a zdobení perníčků, lineckého, pomoc při pečení bábovky a bublaniny, a potom už to, za mírného asistenčního dozoru, nechejte úplně na nich. Uvidíte, že tuhle svěřenou odpovědnost velmi ocení. A co teprve, když budou moci uvařit oběd pro celou rodinu! Třeba písmenkovou polévku nebo těstoviny s rajčatovou omáčkou.

Děti a „nebezpečné činnosti“

Sekání dřeva, krájení brambor a cibule ostrým nožem, přikládání dřeva do kamen nebo na táborák. To všechno jsou aktivity, které jsme my sami v útlém věku bez problému vykonávali. Dnes je ale dětem příliš nesvěřujeme, protože se bojíme, aby si při nich neublížily. Mít strach je přirozené, ale přehnaná ochranářská péče může vést k nesamostatnosti a neschopnosti převzít zodpovědnost za své činy. Pokud tedy děti příliš chráníme, dochází u nich mnohem častěji k úrazům a jsou také náchylnější vůči běžným nástrahám. Proto je důležité, abychom jim dali určitou volnost a vedli je k samostatnosti a odpovědnosti. Díky tomuto přístupu si sice mohou natlouci nos, ale do budoucna je uchráníme před mnohem závažnějšími nástrahami.

Rodiče by si měli uvědomit, že jejich úkolem je dítě sice chránit, ale zároveň podporovat jeho individualitu a postupně jej naučit převzít zodpovědnost za své jednání. Přehnaná ochrana jim neumožní osvojit si dovednosti jako uvědomění si příčiny a následku.

Elizabeth CaseyováPsychoterapeutka


Nebojte se tedy dětem svěřit i tyto činnosti. Nejdříve si je vyzkoušejte s nimi, poraďte, jak je správně provést, aby si neublížily, a potom jim dejte volnost. Uvidíte, že je péče o ohýnek, abyste si mohli opéct párky, bude bavit, stejně jako třeba společná výroba ptačího krmítka.

Kreativní tvoření

Výtvarné a rukodělné aktivity ocení všechny děti – od těch nejmenších až po velké školáky. I zde platí, že je potřeba jednotlivé činnosti přizpůsobit věku a schopnostem. Zatímco ty nejmenší bude bavit vystřihování a malování, u těch větších se bez obav pusťte do náročnějších výtvarných technik (šití, vyšívání, modelování, různé typy kresby a malby a podobně).

Jednotlivé aktivity potom různě kombinujte – vyberte úkol, který bude mít přesnější zadání a dítě si na něm bude moci vyzkoušet určitou dovednost nebo techniku, a potom dejte zcela volnou ruku a mysl, ať se fantazie může krásně projevit bez zábran. Že má sluníčko namísto žluté modrou barvu? No, a co? Picasso měl dokonce celé modré období! Stejně tak obrázek nemusí tvořit přesné a konkrétní věci, ale klidně může jít o krásně barevnou abstrakci. A uvidíte, že děti budou mít velkou radost, když své výtvory uvidí vystavené doma. Magnetkou uchycená malůvka na ledničce je jasná věc, ale takový zarámovaný obrázek na stěně v obýváku má taky rozhodně něco do sebe.

Jestli máte doma už starší děti, které výtvarný svět opravdu zajímá, můžete jejich tvorbu propojit i s tím, že si společně projdete různá díla napříč historií i uměleckými styly. A pak se jimi můžete inspirovat pro vaši společnou tvorbu. Vedle určitě nesáhnete s malbami ze starověkého Egypta, obrázky od Josefa Lady, Vincenta van Gogha, výše zmíněného Picassa, Andy Warhola nebo Jacksona Pollocka.

Inspiraci na toto téma můžete najít v knihách zaměřených přímo na děti. Například Tajemství obrazu – od jeskynních maleb po mobilní telefony, Umění vnímat umění pro děti i rodiče nebo Van Goghova hvězdná noc.

A čím se můžete při výtvarných aktivitách také inspirovat? Přírodou, ročními období, oblíbenými svátky, historií a různými kulturami. Zkrátka vším, co tvoří náš svět!

Pohybové aktivity

Na pravidelný aktivní pohyb u dětí bychom rozhodně neměli zapomínat. A věřte nám – jen hodiny tělocviku v průběhu školního roku to nezachrání. Proto je potřeba potomky k pohybu motivovat, a pokud k němu nemají úplně blízko, udělat z něj zábavu nebo ho propojit s něčím, co mají děti rády.

Jestli máte zahradu, zahrajte si badminton, zakopejte s míčem nebo pořiďte trampolínu na skákání. Ale i v bytě máte spoustu možností. Můžete s dětmi cvičit jógu, kardio lekce nebo si dát i hodinu tance. Však na YouTube najdete spoustu zajímavých videí. A když si pustíte nějaké v angličtině, rovnou to můžete spojit i s edukací a učením nových slovíček.

Rozhodně se taky vyplatí vzít děti na výlet do přírody, na kolo nebo na brusle. A když už budete takhle hezky sportovat, dopřejte si i nějakou zdravou svačinu s ovocem, zeleninou a správným pitným režimem, a to především teď v létě. Výlety si užijte opravdu i s pěknou procházkou na čerstvém vzduchu. Žádné parkování těsně pod vrcholem a na oběd langoš ze stánku. A jestli chcete své zážitky trochu okořenit, vyzkoušejte s celou rodinou třeba geocatching. Než se na něj vydáte, seznamte se blíže s jeho základními pravidly a etikou, a pak už si jen vyberte, kam vyrazíte.

Cestujte naplno

Cestovní pojištění v ČR

Věděli jste, že si můžete sjednat pojištění pro cestování v Česku za pár korun? Pojištění na prodloužený víkend vás bude stát necelých 100 Kč a pokryje vám i rizikové sporty, pojištění domácích mazlíčků či autoasistenci. Cestujte skutečně naplno.


To, že je pohyb u dětí zvlášť v dnešní době opravdu velmi důležitý, dokazují i studie moniturující dopady pandemie koronaviru na náš život. Děti za poslední rok a půl zpohodlněly a ztrácejí i pohybové návyky. Spoustu času prosedí například u počítače, chybí jim vnitřní motivace, stejně jako pevný spánkový režim. Podle studií obezitologů pak klesl pohyb u českých dětí v průběhu lockdownu o 25 až 30 %.

Z celosvětových výzkumů jednoznačně vyplývá, že míra pohybové aktivity klesá, čas strávený sedavým způsobem života roste, mění se typický spánkový rytmus, zejména u dětí, které chodí později spát.

Jan CacekDěkan sportovních studií v Brně


Bohužel ne vždy je menší míra pohybu zohledněna v úpravě jídelníčku, takže děti začínají tloustnout. A naše čísla v evropském měřítku v tomto směru nevypadají moc dobře. Na pravidelný pohyb u dětí a s dětmi tedy určitě nezapomínejte. A pro inspiraci můžete klidně sáhnout i do vlastního dětství a naučit potomky některou z oblíbených retro her.

Společné čtení knížek

Čtení knih je další skvělou aktivitou pro rozvoj dětí v každém věku. A společné čtení je, zvlášť u těch menších, dvojnásobná zábava. Dětem, které ještě číst neumí, můžete předčítat, a s těmi, které se číst učí, se zase můžete hezky střídat.

Klíčový je v tomto případě výběr té správné knihy. Určitě se při něm ohlížejte na věk dětí. Je totiž důležité, aby knihy nebyly příliš obtížné na čtení a zároveň upoutaly pozornost. Nejdříve vyzkoušejte různé žánry a témata, a poté uvidíte, co bude dětem nejbližší. Moc pěkné knihy má v nabídce například knihkupectví Dlouhá punčocha nebo Agátin svět.

A oblíbené příběhy si pak můžete klidně zahrát i formou domácího divadla. To loutkové si můžete samozřejmě koupit, ale větší zábava bude jeho společná výroba. Určitě zvládnete ušít maňásky, vystřihnout a namalovat loutky, nebo si vyzkoušet i stínohru.

Vzdělávací hry

Máte doma malého biologa nebo fyzika? Rozvíjejte jeho koníček pomocí nejrůznějších her! Jednoduché fyzikální pokusy a kutilství zvládnete i doma se základní výbavou (například autíčko s balónkovým pohonem, rostoucí krystaly nebo výrobu vlastního slizu). Celou řadu zajímavých pokusů a nápadů najdete na webu Akademie věd ČR v oddílu „Věda na doma“.

Bohatým zdrojem informací, především pro malé milovníky přírody a zeměpisu, jsou i skautské hry a dovednosti. Pro domácí podmínky byl dokonce vytvořen celý soubor aktivit na doma, které zvládnete i v pohodlí dětského pokojíčku.

A zkrátka nepřijdou ani děti, které mají rády dějepis – můžete třeba prozkoumat rodinnou historii a vytvořit si vlastní rodokmen (například přes MyHeritage). Prohlédnout si online nejrůznější muzea a galerie. Třeba takové Britské muzeum nabízí i 100 předmětů ze svých sbírek naskenovaných online i s doprovodnými úkoly, otázkami a dalšími odkazy. A nebojte, s angličtinou vám případně poradí online překladač.

U vzdělávacích her je především krásné a užitečné, že v jejich rámci dětem propojujete jednotlivé souvislosti a rozšiřujete jejich znalosti. Věřte nám, že si informace a poznatky díky této formě mnohem lépe zapamatují, pochopí je, rozšíří si obzory a samotné učení do školy pro ně bude pak mnohem snazší a nepůjde jen o „drcení se“ faktů a informací.

Abyste nemuseli přesné hry pro výše uvedené herní okruhy složitě a zdlouhavě hledat na internetu, připravili jsme pro vás i praktický e-book, kde jich najdete celou řadu! Budeme moc rádi, když hry vyzkoušíte a dáte nám o svých zážitcích vědět třeba na našich sociálních sítích.

Jak levně zabavit děti - Tomáš Srovnaný s rodinou, léto

E-book s hrami pro děti

Stáhněte si náš e-book. Najdete v něm zajímavé nápady nejen na hry pro vaše děti.

Sára NovákováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • povinné ručení mimo čr
    12. února 2024|Petr Pohůdka
    Povinné ručení v zahraničí: Kde všude vám platí zelená karta?

    Pokud jezdíte po českých silnicích, musíte mít sjednané povinné ručení. V opačném případě vám hrozí vysoká pokuta. Jako potvrzení o sjednání povinného ručení slouží zelená karta na auto. Jak si ale zařídit pojištění auta do zahraničí? Záleží, kam vyrážíte. V Evropě si téměř všude vystačíte se zelenou kartou, jinde musíte uzavřít hraniční pojištění.

  • Mladý pár a společné finance
    31. prosince 2023|Magdaléna Kubečková
    Dokud nás dluhy nerozdělí: Jak řešit finance ve vztahu?

    Mluvíte doma o penězích? Pokud ne, měli byste začít. Téměř polovina partnerů před svými protějšky tají příjmy a výdaje. Tzv. finanční nevěra umí rozbít vztah stejně spolehlivě jako opravdová milenka. Pokud jí chcete předejít, vyložte karty (a nejen platební) na stůl nejpozději před společným stěhováním. Sladit byste měli společné finanční cíle i způsob, jak budete hradit běžné výdaje domácnosti.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?

  • Účty za vánoční dárky - žena počítá na kalkulačce
    10. listopadu 2023|Jana Březinová
    Vánoční půjčka – kdy pomůže a kdy se jí vyhnout

    Půjčku na vánoční dárky si loni sjednalo 3 % Čechů, nejčastěji na částku do 10 000 Kč. Bohužel 20 % lidí, kteří si v minulosti na Vánoce půjčili, splácí s problémy a musí žádat o odklad splátek. Existuje tak poměrně vysoké riziko, že vás vánoční půjčka dostane do finančních potíží. Proto si ji dobře promyslete.

  • Trápení placení na internetu
    06. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    SOS! Poslal jsem peníze na špatný účet. Jak nyní postupovat?

    Stačí špatně kliknout a peníze mizí na úplně jiný účet. Taky se vám to už stalo? Zachovejte klid. Čísla účtů se tvoří podle daného algoritmu, a je docela náhoda se do něj strefit. Kdybyste zadali omylem existující číslo, stále máte šanci peníze získat zpět. Pokud totiž příjemce peníze nevrátí, může se dopustit trestného činu.

  • muz-dostava-ockovani-do-ramene
    04. listopadu 2023|Jana Březinová
    Očkování při cestách do zahraničí

    Cestování do zahraničí už nekomplikují restrikce kvůli onemocnění covid-19, ale přesto byste se před dovolenou měli o očkování zajímat. A to zejména při cestách do exotiky. Očkování vás chrání proti vážným a smrtelným nemocem, do některých zemí vás bez něj ani nepustí.

  • Porovnání kreditní karty a kontokorentu - Žena držící před obličejem kreditní kartu
    02. listopadu 2023|Jana Březinová
    Porovnání kreditní karty a kontokorentu

    Potřebujete zaplatit nečekaný výdaj nebo chcete mít finanční zálohu pro všechny případy? Pak vám poslouží kontokorent i kreditní karta. Jedná se o krátkodobé úvěrové produkty, díky nimž si můžete opakovaně vypůjčit až desítky tisíc korun. To mají společné, ale jinak mezi nimi najdete řadu rozdílů.

  • letovisko-egypt
    31. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Nejoblíbenější destinace Čechů

    V žebříčku nejoblíbenějších destinací českých turistů tradičně vítězí země, do nichž jezdí vlastním autem – tedy Chorvatsko, Rakousko nebo Slovensko. Které další destinace jsou oblíbené?

  • Platba kreditní kartou
    19. září 2023|Magdaléna Kubečková
    Využijte kreditní kartu na maximum

    Umí vydělat několik procent z nákupu, nabízí zajímavé bonusy, pomůže vám překlenout čekání na výplatu. Můžete s ní bezpečně platit na internetu a v cizině vám usnadní půjčení auta. Když s ní ale neumíte pořádně zacházet, zaplatíte desítky procent navíc na úrocích. Víte, jaké jsou výhody a nevýhody kreditní karty?

  • Kalkulačka a papíry s grafy
    13. září 2023|Petr Woff
    Sankce za předčasné splacení hypotéky mají stoupnout až na desetitisíce Kč. Jak se jim vyhnete?

    Vláda chce dovolit bankám, aby pokutovaly svoje klienty za předčasné splacení hypotečních úvěrů. Někteří občané by potom museli uhradit navíc až 2 % z předčasně splacené části celkové jistiny. V navrženém zákoně jsou však popsány situace, kdy můžete hypotéku bezproblémově umořit ještě předtím, než skončí její fixace. Pokuta se vám vyhne, třeba když prodáte svou nemovitost nebo se rozvedete.