energie továrna

Dodavatelé energií masivně zdražují – ceny za MWh rostou i o 200 %

14. 10. 2021
|
Délka čtení: 7 min.

Zdražení elektřiny a zdražení plynu v takové míře, jako probíhá právě teď na podzim roku 2021, už český spotřebitel dlouho nepamatuje. Výjimkou není zdražení cen energií o třetinu, u některých dodavatelů stoupla cena za komoditu dokonce o více než 200 %. Růst cen se nezastavuje, proto se do konce roku očekává ještě jedna vlna zdražení. Navyšování cen se nejspíš nevyhneme ani v první půlce příštího roku – energetické firmy budou dál své ceníky upravovat, aby předešli ztrátám.

Velkoobchodní ceny energií trhají rekordy

Po prázdninách trhají rekordy na burze takřka všechny energetické komodity. Roste cena elektřiny, zemního plynu i uhlí, a zatím to vypadá, že zdražení energií ještě není konec. Poprvé v historii se cena elektřiny na Pražské burze přehoupla přes 100 euro za jednu megawatthodinu.

Stejně tak zdražení cen plynu na velkoobchodních burzách je nevídané. Momentálně se jedna megawatthodina zemního plynu obchoduje za 14 eur, což představuje více než dvojnásobný nárůst ve srovnání s letošním dubnem.

Co způsobuje zdražení energií?

Překotný vývoj na burze započalo zdražení emisních povolenek. To je dlouhodobý trend – emisních povolenek není dostatek, a tak roste jejich cena. Krátkodobě se tato tendence pozastavila během celosvětové pandemie covid-19, která vedla ke zpomalení ekonomiky, a tím menší poptávce po energiích i emisních povolenkách. Aktuálně se však již hospodářství nastartovalo a cena emisních povolenek opět stoupá, a to abnormální rychlostí. Emisní povolenky se totiž staly předmětem finančních spekulací, protože do budoucna se očekává trvalý růst jejich ceny.

Výrazný nárůst ceny emisních povolenek spustil spirálu – došlo ke zdražení elektřiny vyrobené v uhelných elektrárnách, a proto se více začaly využívat plynové zdroje. Vyšší poptávka po zemním plynu ovšem způsobila zase zdražení plynu. K tomu navíc přispěl jeho nedostatek na evropském trhu – Rusko omezuje dodávky přes Ukrajinu a tlačí na otevření plynovodu Nord Stream 2. Loňská zima byla navíc dlouhá a studená, což vyprázdnilo zásobníky plynu po Evropě. Zkrátka plynu není dostatek, a to žene jeho cenu vzhůru.

Jak se změnily ceníky dodavatelů?

Bylo jen otázkou času, kdy se zdražení cen energií promítne také do ceníků pro domácnosti. Mnoho dodavatelů přistoupilo ke zdražení energií od 1. září, další se přidali v polovině měsíce nebo se na zvyšování cen vrhli od října. Očekává se, že do konce roku přikročí ke zdražení všichni dodavatelé na českém trhu, někteří pravděpodobně stihnou zvýšit ceny ještě jednou. Pokud nemáte cenu elektřiny zafixovanou, můžete ve své schránce očekávat další zdražovací dopisy. Dodavatel vás totiž o navýšení cen musí informovat – vy ale zdražení nemusíte akceptovat a ve zkrácené lhůtě můžete změnit dodavatele.

Zdražení elektřiny ČEZ proběhlo 1. října, kdy se přecenily všechny produkty v dodávkách elektrické energie i zemního plynu na dobu určitou. Významné zdražení avizoval ČEZ především u plynu, a to o více než 20 % u všech fixovaných produktů. U smluv na dobu neurčitou pro stávající zákazníky ke zdražení zatím nedošlo.

S výrazným růstem cen musí počítat také odběratelé u MND, kteří by si chtěli zafixovat cenu elektřiny do roku 2023 – u produktu Proud 2023 bude každá megawatthodina elektřiny o 47 % dražší. K největšímu skokovému zdražení plynu zatím přistoupil dodavatel PRIMAGAS – od září 1 MWh zemního plynu v produktu Jistota podraží o 222 %.

Podívejte se na přehled dodavatelů, kteří již ohlásili změnu ceníků:

  • září: Pražská energetika, MND, SPP, České teplo, Eagle Energy, TGC Energie, Energofin, Elimon, Moravská plynárenská, Hanácká plynárenská, NWT, První moravská plynární

  • říjen:Centropol Energy, Vemex Energie, Corasta, IN Energie, Bidli Energie, Easy Power, Free for You, Lidová energie, Energie na doma, Zelená elektřina, Energie Pro, Ray Energy

  • listopad:Armex Energy, Lama Energy, Carbounion Bohemia, Gas International, Clever Energies, Rodinná energie, Český Energetický Dodavatel

13. října ohlásila krach společnost Bohemia Energy a další firmy v jejím rámci: Bohemia Energy, Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy a X Energie. Zákazníkům těchto společností zařídí dodávky tzv. dodavatel poslední instance, ale během půl roku si musí najít nového dodavatele elektřiny nebo dodavatele plynu.

Zdražování dodavatelů bude nejspíš následovat i zdražení distribučních služeb

Děsivá procento, o něž rostou ceny energií u jednotlivých dodavatelů, se naštěstí neodrazí ve vašich účtech za elektřinu nebo plyn se stoprocentní silou. Jedná se totiž o nárůst ceny komodity, tzn. neregulované ceny, kterou tvoří především částka za každou odebranou megawatthodinu elektřiny nebo plynu. Cena energií se ale skládá ještě z regulované části, zejména platby za distribuci, kterou určuje Energetický regulační úřad. Ta tvoří u elektřiny přibližně polovinu vašich účtů, u zemního plynu asi jednu čtvrtinu.

Co se týče změn regulovaných cen energií, na ty si musíme počkat přibližně do listopadu. V té době vyhlašuje Energetický regulační úřad regulované ceny na další kalendářní rok – v platnost vstoupí od 1. ledna 2022. Dlouhodobě však regulované ceny energií také stoupají, a tak se ceny pro konečného spotřebitele nejspíše ještě navýší.

Vyhněte se zvýšení cen díky srovnání dodavatelů

Pokud se chcete vyhnout výraznému zdražení energií, máte teď poslední šanci. Všichni poskytovatelé ještě nestihli udělat změny v cenících, a tak máte příležitost vyhledat si výhodnějšího dodavatele energií. Srovnejte si, jak dnes vycházejí aktuálně nabízené ceníky dodavatelů elektřiny a dodavatelů plynu.

Autorka - Vendula Flassig Vrablová
Vendula Flassig VrablováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?