Elektřina

Co je to HDO a jak díky němu ušetřit na elektřině?

18. 3. 2020
|
Délka čtení: 7 min.

HDO je zkratka, o které nejspíš máte povědomí v souvislosti s přepínáním mezi vysokým a nízkým tarifem elektřiny. Co přesně se za tímto slovním spojením skrývá? Jak je zajištěno spínání HDO a jak tento systém využít pro úsporu nákladů za elektřinu? Odpovědi najdete v následujícím článku.

HDO – Hromadné dálkové ovládání

Za zkratkou HDO se skrývá sousloví „hromadné dálkové ovládání“. Jedná se o systém technických prostředků, který na dálku umožňuje regulovat odběr energie. Je využíván distributory elektrické energie k dálkovému spínání spotřebičů s větším odběrem. V praxi to znamená přepínání mezi vysokým a nízkým tarifem elektřiny.

Dvoutarifní ceny elektřiny využívají pouze domácnosti, které elektřinou topí, ohřívají vodu nebo nabíjí elektromobil. Velké spotřebiče využívané pro tyto účely (např. bojler pro ohřev vody) odebírají značné množství energie, a proto spínají v předem stanovené časy v nízkém tarifu. Zlevněný tarif je výhodný pro obě strany – domácnost čerpá elektřinu za výhodnější cenu a dodavatel reguluje výkyvy v distribuční síti.

Jak funguje spínání HDO?

HDO v distribuční soustavě běží na základě vysílání kódu transponovaného na kmitočet energetické sítě do každé fáze z rozvoden 110/22 kV do sítí 22 kV a následně přes transformátory do sítě nízkého napětí – tedy až k samotným spotřebičům. Ve vaší domácnosti tento vysílaný kód směřuje do přijímače HDO, který je instalovaný v rozvodné skříni nebo na desce s elektroměrem.

Přijímač HDO je propojen s elektroměrem a stykačem, který blokuje spínání požadovaného spotřebiče s vysokým odběrem, například bojleru, elektrokotle nebo tepelného čerpadla. Ale ve chvíli, kdy je elektroměr přepnutý na nízký tarif, je takto účtována veškerá spotřebovaná energie – nejen zařízení napojeného na přijímač HDO.

Časová pásma nízkých a vysokých tarifů jsou vždy stanovena konkrétním provozovatelem distribuční soustavy s ohledem na zatížení sítě.

Kde najdu čas spínání HDO?

Dříve se nízkému tarifu říkalo také noční proud, protože levnější elektřina proudila od 22:00 do 6:00. To již neplatí, protože časy spínání HDO jsou stanoveny zvlášť pro každou distribuční oblast a dokonce se můžou lišit i mezi sousedy.

Časy tarifů najdete na webových stránkách svého dodavatele.

Pro zjištění přesného rozpisu pro vaše odběrné místo budete potřebovat kód HDO, jenž naleznete na přijímači HDO. Kód se většinou skládá z kombinace čísel a písmen A, B či P. Často půjde o šestimístný údaj, ale není to pravidlem.

Poskytovatelé energie spínáním vysokého tarifu reagují na výkyvy v distribuční síti. Zátěž sítě je ovlivňována denní hodinou, dny v týdnu, ale také teplotami a počasím. Dochází tak k poměrně častým změnám ve spínání nízkého tarifu. Na webu poskytovatelů je vždy k dispozici informace, na jak dlouho daný rozpis platí. Navíc distributoři nabízejí možnost zasílání e–mailů s aktuálními rozvrhy.

Finance - šetření energií

Sledujte časy spínání HDO a ušetřete

Plánování spotřeby do nízké tarifu podle spínání HDO vám může ročně ušetřit spoustu peněz. Nahrávají tomu i některé spotřebiče, které nabízejí funkci odloženého startu a jejich spuštění tedy můžete naplánovat na konkrétní hodinu.

Ušetřená částka se bude odvíjet podle rozdílu mezi cenami vašeho vysokého a nízkého tarifu. Zatímco u některých sazeb činí tento rozdíl jen několik desítek haléřů za kWh, někdy může být vysoký tarif i více než dvojnásobně dražší. Poté platíte za kWh elektřiny ve vysokém tarifu klidně o dvě koruny více oproti nízkému. Když budete zapínat spotřebiče výhradně v levnějším tarifu, můžete za roční provoz jednoho z nich ušetřit až několik stovek korun. To v součtu za pračku, myčku, sušičku a další pomocníky v domácnosti dělá až tisíce ročně.

HDO a smart grid řešení

Mnoho změn ve světě energetiky v posledních desítkách let odkrývá limity systému HDO. Jednou z hlavních výtek je jeho bezpečnost. HDO přijímače jen reagují na signál, nekontrolují jeho pravost či podobu. Narůstají tak obavy, že systém není připravený bránit se moderním způsobům útoku. S bezpečností souvisí rovněž fakt, že HDO bylo navrženo v době, kdy elektřinu vyráběla, přenášela a prodávala jedna státní firma. Dnes do hry vstupuje celá řada distributorů a prodejců.

Jako řešení se nabízí tzv. smart grid, neboli inteligentní síť, jež by měla umožnit distributorům i odběratelům regulaci spotřeby v reálném čase na základě přesných měření a statistik. Tato data mají být získávána automatizovanou komunikací mezi výrobními zdroji a spotřebiči. Současné HDO zisk podobných dat neumožňuje.

Monika ŠaríkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?

  • Ovladač klimatizace
    15. října 2023|Petr Woff
    Kolik vás bude stát topení klimatizací?

    Stejný přístroj, který v parném létě zchladí vaši domácnost, umí také vytápět. Splitová klimatizace funguje podobně jako tepelné čerpadlo, ale je daleko levnější a většinou i menší. Proto se hodí především do moderních zateplených domů, ovšem využití najde v každé české domácnosti. Srovnejme, jestli vyjde levněji než klasický kotel. 

  • Podpis smlouvy
    03. října 2023|Petr Woff
    Jak poznáte dobrou smlouvu na elektřinu nebo plyn?

    Energii pro svoji domácnost nakupujete na volném trhu, kde můžete přejít k levnému dodavateli. Někteří obchodníci však myslí spíše na svůj zisk než na zákazníka. Lákají vás na slevu, ale přitom zamlčují problematické smluvní podmínky. Proto srovnejme alternativy a dávejme pozor na zdánlivé detaily. Přinášíme vám 10 nejdůležitějších bodů, podle kterých poznáte férovou smlouvu na elektřinu či plyn. 

  • Faktura za elektřinu s mincemi a žárovkou
    31. května 2023|Jana Březinová
    Cena elektřiny: Z čeho se skládá?

    Když se podíváte na fakturu za elektřinu, zjistíte, že je výsledná cena složena z řady položek. Naúčtovanou máte nejen spotřebu, ale i další poplatky. Zjistěte, z čeho se skládá cena elektřiny a jak ušetřit.