Muž počítá účty

Zdražování energií: Jak kompenzovat díru v rozpočtu?

20. 12. 2021
|
Délka čtení: 15 min.

Skokový nárůst ceny elektřiny a zemního plynu zaskočil všechny domácnosti. Pro lidi s nižšími příjmy představuje zdražení o desítky procent zásadní problém. Jak se s navýšením záloh za energie vypořádat? Kdy a jak můžete získat pomoc od státu? A jak doma šetřit a snížit svoji spotřebu?

Nastává období, kdy musí šetřit většina domácností. Inflace zdražuje potraviny a spotřební zboží, nahoru jdou ceny pohonných hmot i energií. S narůstající cenou elektřiny a zemního plynu souvisí i vyšší měsíční zálohy, které spotřebitelé pravidelně posílají svým dodavatelům. Ty v podstatě ze dne na den narostly dvojnásobně až trojnásobně. Pro řadu domácností to představuje téměř neřešitelný problém.

O kolik energie zdražují

Domácnostem naroste příští rok podle výpočtů Energetického regulačního úřadu celková cena elektřiny v průměru o téměř pětinu. U plynu by to mělo být asi o čtvrtinu. Navýšení cen už ohlásili velcí hráči, kteří zdražují postupně a pozvolna. Někteří menší dodavatelé pak zvýšili ceny energií o 100 nebo dokonce o 200 procent.

Pro domácnosti s vyšší spotřebou to znamená zásadní nárůst měsíčních záloh za elektřinu a zemní plyn. Dříve platily několik tisíc korun měsíčně, nyní to může být několikanásobně více. Mnohdy přitom nepomohla ani dřívější fixace ceny, protože dodavatelé měli ve smlouvách ustanovení, které jim dovolilo zdražit.

Tématem se proto stávají úspory energií. Pokud ale lidé začnou šetřit – například na termostatu nastaví nižší teplotu vytápění nebo omezí používání některých elektrospotřebičů – promítne se to do výše záloh až po dalším vyúčtování. S ohledem na nižší spotřebu by pak měl dodavatel nastavit i nižší zálohy. To ale neřeší aktuální problém, kdy domácnosti musí sehnat peníze na zaplacení měsíčních záloh.

7 tipů, jak řešit vysoké zálohy

Najít tisíce korun navíc v už tak našponovaném rodinném rozpočtu může být v současné době problém. Přinášíme proto několik tipů, jak situaci řešit.

Státní kompenzace

Vláda přichystala návrh na kompenzace vysokých cen energií. Kabinet se dohodl, že odpustí poplatky za obnovitelné zdroje domácnostem, které mají spotřebu do 3 megawatthodin (MWh), což dělá 1 500 korun ročně.

Současně vláda poslala do sněmovny návrh na snížení DPH na energie, a to z původních 21 procent na nulu. Prozatím tato úleva platí na listopad a prosinec 2021. O dalších měsících se bude ještě jednat.

Pokud vaše energetická společnost zkrachovala a vy jste nyní u dodavatele poslední instance (který mívá zálohy vyšší), potěší vás, že ministerstvo průmyslu a obchodu se společně s Energetickým regulačním úřadem s dodavateli poslední instance dohodli na snížení záloh až o 50 procent. Tato úleva platí na listopad a prosinec 2021.

Správné nastavení záloh

Ať už jste u dodavatele poslední instance, nebo máte klasickou smlouvu s energetickou společností, rozhlédněte se po lepších nabídkách. Výši záloh totiž ovlivňuje i cena, kterou musíte ve výsledku dodavateli zaplatit. Levnější energie ale neznamená nutně ponížení záloh, proto si vše ohlídejte a jakmile přejdete na lepší ceník, požadujte i lepší zálohu.

Obecně platí, že zálohy by měly odpovídat realitě – tedy spotřebě vaší domácnosti a aktuálním cenám. Měsíční záloha by neměla být vyšší než dvanáctina předpokládané celoroční ceny. Pokud je záloha vyšší, požádejte dodavatele o její snížení. Sice není zavázán vám vyhovět, ale Energetický regulační úřad vyzval firmy ke vstřícnosti a ohleduplnosti.

Mimořádná podpora z úřadu práce

Kdo se dostane do finanční tísně, může se obrátit na úřad práce a tam si nechat spočítat, zda dosáhne na pomoc od státu. V některých případech (a záleží na příjmech domácnosti) lze totiž požádat o příspěvek na bydlení nebo o okamžitou mimořádnou pomoc.

  • Příspěvek na bydlení vychází z toho, že by domácnosti žijící v nájemním i vlastním bytě neměly za náklady spojené s bydlením (služby, nájem, energie) vydat více než 30 procent svého příjmu. (V Praze je to 35 procent příjmu.) Přečtěte si podrobnější informace k příspěvku na bydlení.

  • Mimořádnou okamžitou pomoc lze využít v jednorázových případech. Při výpočtu podpory budou úředníci vycházet z informací z ceníků dodavatelů. Bude proto individuální. Podmínky pro přiznání této pomoci podrobně popisuje ministerstvo práce a sociálních věcí.


Počítání peněz - hromádky mincí

Pomoc od zaměstnavatele

Lidí, kteří se ocitli ve svízelné situaci kvůli zdražování energií, je nyní hodně. Úřady práce jsou proto zavalené žádostmi o příspěvky na bydlení i o mimořádnou podporu. Proto může chvíli trvat, než se dostanou k vašemu požadavku. Mezitím můžete zkusit požádat svého zaměstnavatele o zálohu na mzdu. Pomoci může i brigáda navíc.

Splátkový kalendář u dodavatele

Pokud nemáte na zálohy a nedaří se vám problém vyřešit, raději o všem hned informujte svého dodavatele. Stačí zavolat na zákaznickou linku nebo poslat e-mailový dotaz a dodavatel by se vám měl ozvat. Běžným řešením bývá splátkový kalendář, který vám umožní platby rozprostřít podle vašich možností.

Nicméně, zálohu musíte tak jako tak zaplatit. Nejde tedy o její snížení, ale o rozložení do delšího časového úseku.

Půjčka od rodiny a přátel

Jestliže jste opravdu v úzkých, nemůžete čekat na příspěvek z úřadu práce a státní kompenzace je pro vás bezvýznamná, zkuste požádat rodinu nebo přátele o půjčku. Ač máte skvělé vztahy, peníze je mohou narušit, proto sepište smlouvu o půjčce, kde uvedete její výši a podmínky splacení. Termín, kdy máte finance vrátit, dodržte. Mezitím je můžete vydělat třeba na brigádě.

Úvěr jako poslední řešení

Možná se nemáte na koho obrátit, protože všichni jsou v podobné situaci. Potom se jako poslední řešení nabízí půjčka od banky nebo nebankovního poskytovatele. Vyberte si ji ale obezřetně, pročtěte si všechny podmínky. Jednoznačně byste měli vědět, o kolik sumu přeplatíte a kdy musíte peníze vrátit. Půjčte si jen nutné minimum na překlenutí náročného období.

Experti na energetický trh očekávají, že se situace stabilizuje a snad v polovině příštího roku se ceny elektřiny a zemního plynu srovnají. Neztrácejte proto naději.

Jak šetřit energii

  • Zkroťte spotřebu ledničky, jednoho z největších žroutů elektřiny v domácnosti (na spotřebě se podílí až z 20 procent). Správně nastavte teplotu, optimální je 5 °C v chladicí části a -18 C° v mrazáku. Pravidelně lednici odmrazujte. Udržujte ji spíše plnou, protože poloprázdná potřebuje více energie na chlazení.

  • Vypínejte spotřebiče. Například televizi, počítač, kávovar a další zařízení, která mají pohotovostní (stand-by) režim, ve kterém stále odebírají energii, aniž by pracovaly.

  • Energii v kuchyni ušetří používání pokliček. Spotřeba sporáku se zkrátí asi o polovinu. Při ohřevu jídla v mikrovlnce používejte správné nastavení. Myčku zapínejte až když je plná a využívejte noční proud, pokud ho máte.

  • Zhasínejte. Pořiďte si úsporné LED osvětlení, ušetří vám až 80 procent elektřiny. Klasické žárovky naopak promění většinu energie na teplo, jen 5 procent využijí na svícení.

  • Snižte teplotu v interiéru. Je zdravé mít v ložnici kolem 17 °C a v obýváku kolem 20 °C. Pomůže vám svetr navíc, silný koberec nebo teplá domácí obuv.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?