Otáčení hlavice radiátoru

Uspořte energie a naučte se správně topit

Faktury za energie vás každý rok nepříjemně překvapí? Ještě než se pustíte do výběru úspornějšího kotle, podívejte se, jak ušetřit na energiích s tím stávajícím. Možná zjistíte, že za vítr ve vaší peněžence můžou jen nesprávné postupy.

Čistěte a pravidelně servisujte kotel

Toto pravidlo platí, ať vytápíte jakýmkoliv palivem – jen elektřina je v podstatě bezúdržbová. Především u topení tuhými palivy je potřeba kotel pravidelně čistit od sazí a usazenin, stejně jako vymést kouřovod. Jinak budete mít problémy s rozhořením a nedokonalým spalováním.

Pozornost byste měli věnovat také údržbě plynového kotle. U toho musí čištění provádět odborník, nejlépe jednou ročně. Když kotel špatně spaluje, zbytečně stoupá spotřeba plynu. Nezapomínejte ani na revizi plynového kotle. Ta sice není pro domácnosti ze zákona povinná, ale kvůli bezpečnosti byste ji měli nechat provést. Při poruše kotle totiž může docházet jak k úniku plynu, tak k tvorbě nebezpečného oxidu uhelnatého.

Nezapomínejte ani na spalinové cesty

Pravidelnou údržbu vyžadují i spalinové cesty. Když komín špatně táhne, kotel nespaluje správně, což vede k vyšší spotřebě paliva. Navíc nedokonalým spalováním a špatným odtahem spalin hrozí otrava oxidem uhelnatým.

Údržba a kontrola spalinových cest je povinná ze zákona – lhůty se liší podle kotle a používaného paliva. U běžného plynového kotle pro domácnosti stačí kontrola spalinových cest jednou ročně. Pokud spalujete v kotli uhlí nebo dřevo a vytápíte zdrojem celoročně, musíte provádět čištění komína alespoň 2–⁠3× ročně. Čištění jako takové můžete provést svépomocí, ale přesto si alespoň jednou ročně musíte zavolat kominíka na kontrolu spalinových cest.

Veškeré doklady o provedených kontrolách a revizích – jak kotle, tak spalinových cest – byste si měli uschovat pro případ pojistné události. Pojišťovna bude chtít vidět důkaz, že jste údržbu nezanedbali.

Odvzdušněte radiátory, a rázem bude tepleji

Zavzdušněný radiátor vám může udělat pěknou díru v rodinném rozpočtu. Pokud otáčíte kolečkem termostatu na vyšší a vyšší teplotu, ale stále cvakáte zuby, bude na vině nejspíš zavzdušnění otopné soustavy. Zjistíte to jednoduše tak, že položíte ruku na radiátor. Jestliže je těleso horké pouze u trubky, která vodu přivádí, ale druhý konec je studený, je to znamení, že je radiátor zavzdušněný. Radiátory odvzdušněte nejlépe před každou topnou sezónou a poté přibližně jednou měsíčně.

Zaručených metod, jak odvzdušnění provést, je celá řada. Nejlepší bude, když si sami vyzkoušíte, co funguje ve vašem domě nejlépe. Nejčastěji se používá metoda odvzdušnění při zapnutém topení a plném otevření ventilů v celém domě. Poté odvzdušňujte postupně radiátory od nižších pater až po nejvyšší patra. Povolte odvzdušňovací ventil – začne unikat vzduch. Jakmile začne z radiátoru téct voda, ventil opět uzavřete.

Nezapomeňte ani na kontrolu tlaku v otopné soustavě a případně do ní doplňte vodu. Po každém dopouštění vody byste měli radiátory opět odvzdušnit, protože při tom vznikají vzduchové bubliny.

Zbytečně nepřetápějte

Jednoduchý krok k velké úspoře je snížení teploty na termostatu – přetápění je častým nešvarem českých domácností. Za každý stupeň navíc zaplatíte přibližně o 6 % vyšší náklady. Vysoká teplota v domácnosti nesvědčí ani vašemu zdraví, a to především na spaní. V ložnici byste měli udržovat teplotu 16–18 stupňů, ještě chladněji může být na chodbách. Naopak přitopit si můžete v místnostech, kde pobýváte delší dobu a příliš se nehýbete – v obývacím pokoji, pracovně nebo dětském pokoji je optimální teplota 20–⁠21 stupňů.

Nevypínejte topení

Jste zvyklí topení vypnout, když opouštíte dům a zase ho zapnout po návratu, protože chcete ušetřit na energiích? Tento přístup naopak vede k vyšší spotřebě. Pokud nepřikládáte do kotle ručně, je lepší přes zimu topení vůbec nevypínat. Když odcházíte z domu, snižte teplotu na termostatu pouze o 1–2 stupně. Při vyšším rozdílu teplot už příliš prochladnou zdi, a tak je při opětovném spuštění topení obtížné dosáhnout požadované teploty. Kvůli tomu za chvilku protopíte více, než za celodenní temperování místností.

Pořiďte si kvalitní palivo

Ať topíte kotlem na tuhá paliva, nebo si jen příležitostně přitápíte krbem, měli byste si vždy pořídit řádně proschnuté dřevo. To bývá sice dražší, ale na druhou stranu lépe hoří, a tak bude vaše spotřeba v konečném součtu nižší. Nejlevnější variantou je pořízení surového dřeva s dostatečným předstihem – jeho proschnutí trvá několik let.

Špatně hoří také vlhké uhlí. Proto ho objednávejte nejlépe v letních měsících, kdy je důkladně proschlé a ukládejte ho do kotelny za suchého počasí.

Autorka - Vendula Flassig Vrablová
Vendula Flassig VrablováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?

  • Dráty vysokého napětí
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Jaké jsou ceny elektřiny v EU? Česká republika není nejdražší

    Evropská unie věří volnému trhu, takže cena elektrické energie vzniká na velkoobchodních burzách. Jednotlivé členské státy však spotřebitelům připočítávají různé distribuční poplatky a daně, nebo rozdávají dotace. Proto průměrná nizozemská domácnost zaplatí za kilowatthodinu (kWh) čtyřikrát více než typická bulharská rodina. Ale bouřlivým vývojem prošla také Česká republika.