Pojištení opuštené domácnosti, když jsme na dovolené

Pojištení opuštené domácnosti, když jsme na dovolené

28. 10. 2014
|
Délka čtení: 7 min.

Pojištění domácnosti není v dnešní době nic neobvyklého, a snad každý obyvatel má své obydlí nějakým způsobem pojištěno. Samozřejmě různých aspektů, jakým způsobem domácnost pojistit, a na jaké škody, je více než dost. Mnohým z nich samozřejmě můžeme zabránit i tím, když jsme doma. Problém však může nastat v případě, kdy vyrazíme třeba na dovolenou, a chceme mít po celou dobu klid. Tedy v tom ohledu, že máme náš byt či dům pojištěný komplexně, na skutečně všechny rizika, která mohou nastat.



Taková možnost krátkodobé pojistky skutečně existuje
V tomto ohledu vychází řada pojišťoven vstříc svým klientům, a tak jim nabídnou možnost právě toho, že jim umožní svou domácnost pojistit pouze krátkodobě - tedy na dobu, kdy jsou například na dovolené. Právě tato doba je totiž jednou z nejrizikovějších, a to hlavně s ohledem na případné krádeže. Daní zloději totiž mají dostatek času k tomu, aby mohli nerušeně krást. Stejným rizikem ale mohou být různé bytové havárie, které mohou být odhaleny až při samotném příjezdu, tedy za několik desítek dní. Danou dobu pojistky si lze samozřejmě určit, a to hlavní výhodou je finanční hledisko, jelikož neplatíte celý rok, ale pouze onu poměrnou vypočtenou část.




Důležité je správné ohodnocení vašich věcí
Není žádnou novinkou, že i v oblasti pojištění hledí lidé na co nejnižší cenu. Na tu má vliv nejenom rozsah pojištěných věcí, ale také limity plnění. Tedy částky, které mohou být maximálně vyplaceny, pokud k pojistnému plnění dojde. V tomto případě se rozhodně nevyplatí podhodnocovat, a raději nějaký ten tisíc přidat. Pokud mají totiž ukradené věci v naší domácnosti větší cenu, než je limit sjednaný ve smlouvě, nebudou proplaceny kompletně. Mnoho pojišťovacích makléřů se samozřejmě snaží na toto hledisko klienty upozornit již při domlouvání pojistky jako takové.

Monika ŠaríkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • deratizér v obleku
    17. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    Hubení hmyzu a škůdců vám proplatí pojišťovna

    Za hubení hmyzu nebo hlodavců možná utrácíte zbytečně. Deratizaci, dezinsekci nebo likvidaci vosích hnízd poskytují pojišťovny v rámci asistenčních služeb. Vašeho deratizátora vám ale neproplatí: využívají vlastní smluvní partnery. Připravili jsme pro vás přehled asistenčních služeb našich smluvních pojišťoven v oblasti hubení škůdců. K tomu 7 snadných kroků, jak postupovat, pokud chcete, aby vám deratizaci nebo dezinsekci proplatila pojišťovna. 

  • Otevírání oken
    05. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Jak správně větrat? Nebojte se udělat průvan

    Bolest hlavy, únava nebo poruchy soustředění. Nedostatečné větrání si rychle vybere svou daň. Ve většině českých domácností ke správné výměně vzduchu bohužel nedochází. Jak to vypadá u vás? Větráte alespoň třikrát za den?

  • LED žárovky
    28. října 2023|Jana Březinová
    Přepis energií – vše, co potřebujete vědět

    Přepisu energií se nevyhnete při stěhování, koupi nemovitosti nebo řešení dědictví. Při součinnosti původního a nového odběratele proběhne během 2–4 týdnů. Ne vždy ale vše běží jako po másle. Zjistěte, jak na přepis energií a jak vyřešit případné komplikace.

  • Oheň v grilu
    03. července 2023|Petr Pohůdka
    Škoda za 3,5 milionu: Co se může stát při grilování?

    Požár rodinného domu s celkovou škodou ve výši 3,5 milionu korun. Příčina? Nedbalost při manipulaci s grilem. To není modelový příklad z manuálu pojišťoven, ale skutečná událost, ke které došlo loni na Liberecku. Případ bohužel není nijak výjimečný, lidé rizika spojená s grilováním často podceňují. Jak uspořádat táborák nebo grilovačku bezpečně?

  • Žena stojí před prosklenou stěnou domu
    20. dubna 2023|Petr Pohůdka
    Pojištění chaty: Proč byste si měli pojistit i hezký výhled?

    Navrhli jste si chatu tak, aby uvnitř bylo co nejvíce světla? Velká okna či prosklené dveře jsou moderní a kromě dostatku světla vám poskytnou i krásný výhled do okolí. Jenže s množstvím skleněných ploch se zvyšuje také riziko jejich rozbití. Je proto důležité tomu přizpůsobit pojištění chaty.

  • Kuchyně na chalupě
    12. dubna 2023|Petr Pohůdka
    Pojištění chaty: Jak chránit vybavení interiéru?

    Chaty už dávno nejsou místa, kde máme jen kamna a staré vybavení vyřazené před mnoha lety z domácnosti. Stále častěji na chatách vidíte vkusně vybavený interiér, do kterého majitelé investovali nemalé peníze. Je proto logické chránit svůj majetek za pomoci vhodného pojištění chaty.

  • 3 tipy, jak vybrat nejvýhodnější pojištění chalupy - Roubenka na samotě
    07. dubna 2023|Jana Březinová
    3 tipy, jak vybrat nejvýhodnější pojištění chaty

    Vlastníte chatu nebo chalupu, ale zatím ji nemáte pojištěnou? Hodnota rekreačních objektů se neustále zvyšuje, a tak vám v důsledku požáru nebo řádění přírodních živlů mohou vzniknout škody za miliony. Přitom základní pojištění chaty nemusí být nijak drahé. Poradíme, jak vybrat nejvýhodnější pojištění chaty.

  • Déšť stéká po střeše domu
    02. dubna 2023|Petr Pohůdka
    Počítá vaše pojištění chaty s vodou?

    Poškodila vám chatu voda? V prvotní chvíli vám nejspíš bude jedno, jestli šlo o vodovodní havárii či důsledek srážek – váš majetek je zkrátka poničen. Jenže z pohledu pojištění může jít o klíčovou záležitost. Máte svoji chatu nebo chalupu pojištěnou proti všem rizikům spojeným s vodou?

  • home office u chaty volající pan s notebookem v ruce
    25. března 2023|Jana Březinová
    Home office na chatě: na co si dát pozor? 

    Zájem o rekreační objekty oproti období covidu ochladl, ale Češi i nadále vyhledávají chaty a chalupy k trvalému bydlení. Navíc řada zaměstnanců využívá chatu k práci na home office. Pokud také chatu využíváte intenzivněji než na občasný víkendový pobyt, neměli byste zapomenout na aktualizaci pojistky. Rekonstrukce a nové vybavení zvyšuje hodnotu nemovitosti i několikanásobně.