Bojler

Kotel na ohřev vody: Který je nejlepší?

11. 6. 2020
|
Délka čtení: 5 min.

Vybrat ideální způsob ohřevu vody není jednoduché, do rozhodování vstupuje celá řada parametrů. Je lepší ohřívat vodu elektřinou nebo plynem? Co vyjde levněji? A dáte přednost zásobníku nebo průtokovému ohřívači? Záleží na vašem životním stylu i počtu osob v domácnosti. Mrkněte, jak si kotel na ohřev vody vybrat, ať už vám teplá voda doma nikdy nedojde!

Co vzít v úvahu při výběru způsobu ohřevu vody?

V první řadě je důležité vybrat, jaký typ paliva chcete pro ohřev vody využít. To souvisí i se způsobem vytápění – nejelegantnější řešení totiž bývá kombinace kotle na vytápění právě s ohřevem vody. Jestliže máte v domě k dispozici plyn, je to zároveň nejlevnější řešení na provoz. Kombinovaný plynový kotel na vytápění a ohřev vody sice znamená větší investici při pořízení – nejoblíbenější modely se pohybují mezi 30–50 tisíci korun, ale provozní náklady jsou velmi nízké.

Ohřev vody elektřinou patří mezi osvědčené způsoby a využijete ho všude tam, kde není k dispozici plynová přípojka. Také u této varianty jsou dostupné kombinované elektrokotle s ohřevem vody, ale pokud máte vytápění vyřešeno například tuhými palivy, můžete si pořídit jen samostatný bojler. Elektrický bojler je investicí v řádu jen pár tisíc a to i pro velkou rodinu.

Provozní náklady na ohřev vody elektřinou vás sice vyjdou dráž než u plynu, na druhou stranu je výhoda v tom, že domácnosti s instalovaným bojlerem mohou žádat o nízký tarif elektřiny (dříve nazýván noční proud). Ten pak mohou ve vybraných časech čerpat pro všechny spotřebiče. Zapnutím pračky, sušičky nebo myčky v době nízkého tarifu můžete snadno ušetřit pár stovek ročně.

Možný je také ohřev vody kotlem na tuhá paliva, ale jedná se o okrajovou záležitost, proto se mu nebudeme v tomto článku věnovat.

Průtokový kotel nebo raději zásobník?

V této oblasti má většina domácností jasné preference – zkrátka na co si člověk jednou zvykne, to už se mu nechce v budoucnu měnit. Ale obecně lze říci, že průtokový ohřev vody se hodí spíše pro menší byty a menší počet osob v domácnosti. Kotle s průtokovým ohřevem ohřívají vodu pouze v okamžiku spotřeby, nevytváří žádnou zásobu. Většinou jsou dražší na provoz a problémy mohou nastat kvůli kolísajícímu tlaku nebo zanesení zařízení usazeninami a vodním kamenem. Obecně není průtokový ohřev vody spojen s takovým komfortem, jako je zásobník na teplou vodu, a ve většině domácností se od něj již ustupuje. Na druhou stranu zabírá málo místa, a tak je do bytu ideální.

Instalace kotle se zásobníkem přináší vyšší komfort – teplé vody je velké množství a je připravena kdykoliv k použití. Tedy v případě, že je správně nadimenzována velikost zásobníku podle potřeb domácnosti. Čím víc členů domácnosti, tím větší zásobník je nutný a to zejména u elektrických bojlerů. Ty totiž spínají ohřev pouze v době, kdy běží nízký tarif. Kombinovaný plynový kotel na vytápění a ohřev vody vám připraví teplou kdykoliv. U elektřiny i plynu je ale nevýhodou, že velké bojlery nebo externí zásobníky zabírají hodně místa, a proto se hodí spíše do rodinných domů.


Vana baterie

Kolik stojí ohřev vody?

Ať už si pořídíte plynový kotel s ohřevem vody, nebo elektrický bojler, nejspíš vás bude zajímat, na kolik vás vyjde ohřev vody. To si pak snadno porovnáte s pořizovacími náklady a zjistíte, jaká varianta je pro vaši domácnost nejvýhodnější.

Standardně se počítá s tím, že spotřeba teplé vody je asi 60 litrů na osobu na den. Pokud bychom vzali v úvahu dvoučlennou domácnost, bude denní spotřeba teplé vody přibližně 120 litrů.

Ohřev vody elektřinou

Pro ohřátí vody o 45 °C je čistě z fyzikálního hlediska potřeba přibližně 6,27 kWh energie. Pokud využíváte elektřinu pro ohřev vody, můžete si zažádat o distribuční sazbu D25d (nižší spotřeba) nebo D26d (vyšší spotřeba). V obou těchto sazbách vám poteče levnější proud 8 hodin denně, ale na ohřev vody se využije vždy – bojler je nastavený tak, že spíná pouze v době nízkého tarifu. V letošním roce se cena v nízkém tarifu u největších dodavatelů energií pohybuje mezi 2,3–3 Kč/kWh. Ohřev vody pro dva lidi by vás tak denně vyšel na 14,4–18,8 Kč, pro čtyřčlennou domácnost na 28,8–37,6 Kč.

Elektrické průtokové ohřívače nejsou příliš populární a to právě kvůli vysokým nákladům na provoz – nevzniká totiž nárok na nízký tarif a navíc mají vyšší spotřebu než bojlery. Při ohřevu vody pro čtyřčlennou domácnost dosahují na den náklady téměř 70 Kč.

Ohřev vody plynem

Jedna kilowatthodina plynu momentálně vychází v průměru na 1,2–2 Kč. Plynový kotel s ohřevem vody vám připraví teplou vodu pro dvoučlennou domácnost přibližně za 8–13,4 Kč na den, u čtyřčlenné rodiny by to bylo asi 16–26,8 Kč na den. V případě průtokového ohřevu například pomocí karmy je to minimálně o 10 % navíc.

Autorka - Vendula Flassig Vrablová
Vendula Flassig VrablováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Otevírání oken
    05. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Jak správně větrat? Nebojte se udělat průvan

    Bolest hlavy, únava nebo poruchy soustředění. Nedostatečné větrání si rychle vybere svou daň. Ve většině českých domácností ke správné výměně vzduchu bohužel nedochází. Jak to vypadá u vás? Větráte alespoň třikrát za den?

  • LED žárovky
    28. října 2023|Jana Březinová
    Přepis energií – vše, co potřebujete vědět

    Přepisu energií se nevyhnete při stěhování, koupi nemovitosti nebo řešení dědictví. Při součinnosti původního a nového odběratele proběhne během 2–4 týdnů. Ne vždy ale vše běží jako po másle. Zjistěte, jak na přepis energií a jak vyřešit případné komplikace.

  • Plynovod s plynovou elektrárnou v pozadí
    05. prosince 2022|Jana Březinová
    Výpočet: Jaká je aktuální cena za m3 plynu?

    Zemní plyn na velkoobchodních burzách zdražil, a proto dodavatelé navyšují své ceníky. Pokud jste si cenu plynu nezafixovali v minulých letech, budete pravděpodobně platit zastropovanou cenu, která činí 3,025 Kč/kWh s DPH. Jak si aktuální cenu plynu přepočítat na m3?

  • Je lepší plynový nebo elektrický kotel - Řídící deska kondenzačního kotle
    13. října 2022|Petr Woff
    Je lepší plynový nebo elektrický kotel? Oba mají svoje plusy a mínusy

    Kondenzační plynový kotel dosahuje vysoké účinnosti a zemní plyn stále vychází levněji než elektřina, kterou čerpáte z centrální distribuční soustavy. Ale Česká republika není bohatá na fosilní paliva, zatímco elektrické energie máme dostatek. Snadno získáte i dotaci na fotovoltaiku, kterou napojíte na elektrokotel nebo jiné domácí elektrospotřebiče.

  • Žena ve svetru sedí na topení
    04. října 2022|Jana Březinová
    Jak šetřit na vytápění

    Čeká nás nejdražší topná sezóna posledních let, která může některé domácnosti přivést až do finančních problémů. Proto se hodí vědět, jak snížit náklady na vytápění. Máme pro vás praktické tipy na levné topení, ať vytápíte elektřinou, plynem, dřevem nebo ústředním topením.

  • Žena ve svetru u elektrického topení
    30. srpna 2022|Petr Woff
    Jak dlouhodobě snížit náklady na vytápění a do čeho investovat?

    Teplo se stává nedostatkovou komoditou, ale díky moderním technologiím si polepšíte. Zateplete svoji domácnost a investujte i do rekuperace, abyste měli doma čerstvý vzduch a přitom ušetřili na větrání. Topte levně. Nejvýhodněji vychází teplovzdušné vytápění pevnými palivy, případně uhelný a peletový kotel. Vodu ohřeje solární systém či tepelné čerpadlo. Jakmile optimalizujete svoji spotřebu, využijete dotace a získáte vlastní energetické zdroje, laciné bude i podlahové vytápění.

  • Větrná elektrárna - větrníky na poli
    03. srpna 2022|Jana Březinová
    Alternativní zdroje energie: Jaké to jsou?

    V posledních letech jsou alternativní zdroje energie na vzestupu, a to nejen kvůli šetrnosti k životnímu prostředí. Jsou obnovitelné a v podstatě nevyčerpatelné. Technologie na jejich zpracování zlevňují, navíc nabízí energetickou soběstačnost. Jaké alternativní zdroje energie se využívají v ČR a ve světě a jak si můžete energii vyrobit doma?

  • Elektroměr
    30. června 2022|Petr Woff
    Jak funguje elektroměr? Přecházíme na „chytré” technologie

    Spotřeba elektrické energie se měří přístrojem, který najdete před svým bytem nebo domem. V elektroměrové skříni máte nainstalované buďto staré pohyblivé počítadlo, nebo moderní digitální počítač. Česká republika postupně přechází na chytré technologie, které odběrateli a místnímu distributorovi samy nahlašují naměřenou spotřebu. Věnujte nám chvilku svého času a pochopíte, jak funguje elektroměr.

  • Propan-butanová lahev
    14. května 2022|Jana Březinová
    Propan-butan a jeho využití

    Propan-butan nejspíš znáte z kempingových vařičů, plynových grilů nebo jako palivo pro automobily ve formě LPG. Najde ale využití také při vytápění domácností v případě, že nemáte přípojku na zemní plyn. Propan-butan se využívá rovněž v průmyslu a zemědělství.