Technik elektroměr

Jak požádat o připojení elektřiny

13. 4. 2022
|
Délka čtení: 10 min.

Potřebujete zřídit novou elektrickou přípojku? Pak vás čeká trochu papírování, domluvení práce elektrikáře i revizního technika – s naším návodem to ale hravě zvládnete. Zjistěte, jak požádat o připojení elektřiny, kolik přípojka stojí a jak dlouho trvá připojení elektřiny.

Podání žádosti o připojení elektřiny

Prvním krokem pro připojení elektřiny na pozemek nebo do nemovitosti je podání žádosti u vašeho distributora energie. V České republice fungují tři distributoři na základě distribučního území:


Žádost o připojení elektřiny můžete podat u distributora na pobočce, poštou či online. Do formuláře vyplníte osobní a kontaktní údaje – jméno, adresu, datum narození, u firem název společnosti, IČO a sídlo firmy.

Do žádosti o připojení elektřiny se uvádějí také technické parametry odběrného místa, tedy velikost jističe, počet fází, plánovaný příkon spotřebičů a u nových staveb ještě katastrální mapa s vyznačením zamýšlené stavby. Tyto údaje vyplňte po dohodě s elektrikářem a nezapomeňte zvolit správný typ žádosti – u připojení bytů a rodinných domů se jedná o trvalé připojení.

Podpis smlouvy o připojení elektřiny

Nejpozději do 30 dnů od podání žádosti obdržíte od distributora návrh Smlouvy o připojení. Ten obsahuje nejen návrh technického řešení a podmínky pro připojení odběrného místa, ale také částku, kterou se budete podílet na oprávněných nákladech a mezní termín pro připojení.

Dejte si pozor na to, že návrh smlouvy o připojení elektřiny je platný 30 dnů. Pokud se zněním smlouvy souhlasíte, v této lhůtě smlouvu podepište a odešlete zpět distributorovi. Po uplynutí 30 dnů návrh smlouvy pozbývá platnosti.

Úhrada podílu na oprávněných nákladech

Elektrickou přípojku hradí z většiny distributor, ale jako odběratel se částečně podílíte na nákladech – zejména za připojení jističe. Podíl na oprávněných nákladech, které se pojí s vybudováním elektrické přípojky, stanovuje Energetický regulační úřad. Výše poplatku se odvíjí od hodnoty požadovaného příkonu. U jednofázového jističe zaplatíte za jeden ampér 250 Kč, u třífázového jističe pak 630 Kč. Podívejte se na přibližný výpočet poplatku pro nejpoužívanější typy jističů.

Příklady poplatků podle velikosti nejčastěji používaných jističů

velikost jističevýše poplatku

1×16 A

4 000 Kč

1×20 A

5 000 Kč

1×25 A

6 250 Kč

3×25 A

15 750 Kč


Skutečnou výši poplatku najdete v návrhu Smlouvy o připojení. Částku uhraďte dle pokynů ve smlouvě, která zároveň slouží jako doklad o provedené platbě, žádné faktury se nevystavují.

Příprava odběrného místa

K přípravě odběrného místa budete potřebovat elektrikáře. Ve smlouvě o připojení najdete informace o tom, jaké jsou požadavky na umístění a způsob provedení hlavní domovní skříně a zapojení měřicích souprav. Následně si pozvěte revizního technika, aby práci elektrikáře posvětil. Elektrikáře, technické prostředky pro připojení i revizní zprávy si musíte zajistit na své vlastní náklady.

Bez revizní zprávy se neobejde výběr dodavatele elektřiny ani montáž elektroměru. Pokud si žádáte o některou z výhodnějších distribučních sazeb na topení či ohřev vody, mějte na paměti, že odběrné místo musí splňovat podmínky stanovené ERÚ pro přiznání sazeb.


nabíječky v prodlužovačce

Výběr dodavatele elektřiny

Teprve v okamžiku, kdy budete mít v ruce revizní zprávu, se můžete pustit do výběru dodavatele elektřiny. Na českém trhu působí několik desítek dodavatelů. S volbou toho nejlepšího vám pomůže online srovnání dodavatelů. Navíc díky porovnání cen u různých poskytovatelů můžete ušetřit až několik tisíc korun ročně.

Jakmile uzavřete smlouvu o dodávkách elektřiny, vámi vybraný dodavatel zažádá u distributora o instalaci elektroměru . Pokud bude vše v pořádku, distributor namontuje elektroměr do 5 pracovních dnů. A to je vše! Jakmile máte nainstalovaný elektroměr, můžete začít odebírat energii a připojení elektřiny je kompletní.

Jak dlouho trvá připojení elektřiny

Termín připojení se v první řadě odvíjí od zákonem stanovených lhůt – na vypořádání žádosti má distributor 30 dní, vám jako odběrateli poté běží 30denní lhůta pro podpis smlouvy. V ní najdete mezní termín pro připojení, který vychází ze situace a požadovaného technického řešení. Pokud se jedná o připojení elektřiny na pozemek, v jehož okolí ještě není distribuční síť, může se termín připojení protáhnout kvůli sjednání věcných břemen. To, jak dlouho trvá připojení elektřiny, ovlivňuje rovněž čas potřebný pro vytvoření projektové dokumentace, získání povolení či kolaudaci přípojky. V méně komplikovaných případech trvá připojení elektřiny asi 6 týdnů.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?