Dřevostavba

Dřevostavby: Jak vysoké mají náklady na energie?

23. 2. 2020
|
Délka čtení: 6 min.

Přestože v České republice je silná tradice zděných domů, své zastánce i místo na trhu si v posledních letech našly také dřevostavby. Hovoří pro ně zejména rychlost výstavby, příznivá cena a ekologický faktor. Jak je na tom dřevostavba s cenou za energie? Podívejte se, jaké náklady na energie vás u dřevostavby čekají.

Proč si pořídit dřevostavbu? Výstavba je rychlejší a levnější

Zatímco v roce 1999 tvořily dřevostavby zhruba 1 % z nově postavených rodinných domů, za rok 2018 činil tento podíl již více než 16 %. Trendy naznačují další nárůst, který by v budoucnu mohl směřovat k podobným hodnotám jako v sousedním Německu, kde dřevostavby tvoří zhruba pětinu realizovaných staveb v rámci rodinných domů.

Co stojí za tak výrazným růstem popularity dřevostaveb? Jedním z hlavních důvodů je cena dřevostavby – ta se u srovnatelných projektů pohybuje o přibližně 10 % níže než u zděných domů.

V čem dřevostavba oproti zděnému domu jednoznačně vyhrává, je doba výstavby. Ta se běžně realizuje v horizontu 3–5 měsíců, v případě použití předem zkonstruovaných velkoplošných panelů může být doba ještě kratší. Stavět lze v průběhu celého roku, i v zimním období. Oproti tomu výstavba zděného domu trvá mnohdy déle než rok, což je dáno především tzv. mokrými pracemi, které vyžadují čas k vyschnutí a vyzrání. V neposlední řadě jsou dřevostavby a jejich vybudování značně ekologičtější.

Dřevostavba – cena za energie bývá až o 30 % nižší

Zhruba 70 % spotřeby energie v domácnostech představuje vytápění, zbytek tvoří ohřev teplé vody, osvětlení, spotřebiče a další. V úsporných domech, mezi něž patří i dřevostavby, však spotřeba energie na vytápění nemusí být zdaleka tak vysoká.

Právě náklady na vytápění jsou v průměru o 30 % nižší než u zděných domů. Tento fakt je daný rozdílnou akumulací tepla používaných materiálů. Během vytápění zděného domu se teplo nejprve hromadí v cihlových stěnách a teprve pak i v místnosti. Dřevěná konstrukce teplo hromadí výrazně méně, proto se místnosti ohřejí okamžitě po zatopení. To zajistí rychlejší reakci na aktuální potřeby obyvatel domu bez zbytečné časové prodlevy. Dřevostavby navíc využívají izolaci v prostoru nosných prvků konstrukce. Běžná přízemní dřevostavba tak dosahuje tepelné ztráty pouze kolem 5 kW.

Dřevostavba

Čím dřevostavbu vytápět? Vede elektřina

Většina dřevostaveb se vytápí elektřinou, která se vyplatí právě díky nízké energetické náročnosti domu. Příjemným a úsporným řešením je nízkoteplotní podlahové vytápění, jež můžete doplnit o krbová kamna. Ta pomáhají překlenout přechodná období na jaře a na podzim, kdy se ještě nevyplatí mít dlouhodobě puštěné elektrické topení, nebo si s nimi zajistíte příjemné sálavé teplo v největších mrazech.

Výhody vytápění elektřinou spočívají v nízkých pořizovacích nákladech, rychlé přeměně energie na teplo, dokonalé regulaci a v podstatě nulové údržbě. Navíc díky nízkému tarifu ušetříte na elektřině i pro ostatní spotřebiče v domácnosti.

Náklady na energie v dřevostavbách můžete ještě snížit

Výstavba dřevostavby nemusí být posledním krokem, jak ušetřit na energiích. Věděli jste, že i dřevostavba se dá odizolovat tak, aby dosahovala standardu pasivního domu? Jako vhodný materiál zateplení slouží například korek, přírodní materiál s výbornými tepelnými i zvukově-izolačními vlastnostmi.

Oblíbená je korková drť, jež neobsahuje žádná umělá pojiva – je totiž spojena vlastní mízou. Často využívané jsou při zateplování dřevostavby také korkové desky či korkové role. Hlavní předností korku je univerzální využití. Kromě obvodových zdí umožňuje zateplení stropů, podlah, vnitřních příček, ale poslouží i k jednoduchému utěsnění různých dutin.

Nezapomeňte na nastavení termostatu a správného dodavatele

V účtech za energie se může negativně promítnout zbytečné přetápění objektu. Ideálním řešením je termostat s časovačem, který vám zajistí vytápění ve vámi nastavených hodinách. Správné nastavení termostatu je klíčové pro optimalizaci nákladů na energie v dřevostavbě.

Jednou za čas je také na místě porovnat si ceny energií od vašeho dodavatele s konkurencí. Využijte praktickou kalkulačku cen elektřiny, díky níž během pár minut získáte přehled o cenách u desítek dodavatelů. Změna dodavatele není vůbec složitý proces, vše vyřídíte z pohodlí domova, ale uspořit můžete až 30 % ročně.

Monika ŠaríkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Kuchyně
    29. prosince 2023|Jana Březinová
    7 zásad, jak bezpečně pronajmout byt

    Správně stanovit cenu, proklepnout si nájemníka a sepsat kvalitní smlouvu. To je jen pár zásad pro bezpečný pronájem bytu, které byste si měli pohlídat. Nechcete mít přece problémy s opožděným placením nájemného nebo poškozeným vybavením. Zjistěte, jak najít spolehlivého nájemníka i jak sestavit nájemní smlouvu, aby vás dostatečně chránila.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.