pojistky elektřiny

Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

23. 11. 2023
|
Délka čtení: 5 min.

Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

Ceny energií na českém trhu

Elektřina a zemní plyn v posledních měsících zlevňují, ale energetická krize ještě neskončila. Některé domácnosti mají zafixované tarify, které jsou dražší než letošní vládní cenové stropy. Zatím jsou chráněny státními dotacemi, ale v roce 2024 pravděpodobně zaplatí plnou tržní cenu. Elektřina v takovém případě zdraží až o 150 %, cena zemního plynu vzroste až o 160 %. V extrémních scénářích jde o desetitisíce Kč/rok.


EnergieElektřinaZemní plyn

Minimální cena

3,33 Kč/kWh + 68 Kč/měsíc

1,38 Kč/kWh + 120 Kč/měsíc

Cenový strop pro rok 2023

5,00 Kč/kWh + 130 Kč/měsíc

2,50 Kč/kWh + 130 Kč/měsíc

Maximální cena

16,00 Kč/kWh + 449 Kč/měsíc

7,20 Kč/kWh + 299 Kč/měsíc

V tabulce uvádíme, kolik stojí samotná elektřina nebo zemní plyn na českém maloobchodním trhu. Dodavatel vám naúčtuje každou spotřebovanou kilowatthodinu (kWh) a každý uplynulý měsíc. Navíc přičte ještě distribuční poplatky, které jdou na provoz elektrického vedení nebo plynovodů, a daně.

Slevy na elektřinu a plyn

Někteří dodavatelé dovolují odběratelům, jimž zafixovali ceny nad letošními vládními cenovými stropy, aby přešli na levnější tarify. Například ČEZ nabízí elektřinu a plyn na další 3 roky. Společnost innogy převádí zájemce na novou produktovou řadu Restart, která platí do konce kalendářního roku 2025. V obou případech jde o dlouhé odběratelské závazky, ale nabízené ceny postupně klesají.


CeníkyPočáteční cenaKonečná cena

ČEZ – Elektřina na 3 roky

4,14 Kč/kWh + 128 Kč/měsíc

3,55 Kč/kWh + Kč/měsíc

innogy – elektřina Restart

4,242 Kč/kWh + 127 Kč/měsíc

3,909 Kč/kWh + 127 Kč/měsíc

ČEZ – Plyn na 3 roky

1,85 Kč/kWh + 128 Kč/měsíc

1,15 Kč/kWh + 128 Kč/měsíc

innogy – plyn Restart

2,127 Kč/kWh + 130 Kč/měsíc

1,754 Kč/kWh + 130 Kč/kWh

V tabulce uvádíme, kolik stojí samotná elektřina v nejčastější distribuční sazbě D02d a zemní plyn při průměrné domácí spotřebě. Uvedené ceníky ČEZ jsou účinné od 1. 11. 2023, uvedené ceníky innogy jsou účinné od 2. 10. 2023. Nezapočítáváme distribuční poplatky ani daně. Naše kalkulačka vám srovná kompletní ceny a nabídky různých dodavatelů, kteří prodávají elektřinu a plyn.

Kdy zaniká smlouva

Pokud máte zafixovanou vysokou cenu a žádnou lepší nabídku jste nedostali, požádejte svého dodavatele o levnější tarif. V ideálním případě vám vyhoví. Jestli vás odmítne, postupujte podle smlouvy, kterou máte uzavřenou:

  • Máte uzavřenou smlouvu na dobu neurčitou? Její výpovědní lhůta trvá maximálně 3 měsíce. Takže smlouvu vypovězte a přejděte k levnějšímu dodavateli. 

  • Máte uzavřenou smlouvu na dobu určitou? Její bezdůvodné porušení bývá trestáno pokutou. Takže předtím, než smlouva vyprší, nemůžete jednoduše a bezplatně změnit dodavatele.

  • V energetickém zákoně najdeme také nouzovou alternativu. Maloodběratel může bezplatně vypovědět jakoukoli smlouvu, jakmile zanikne jeho vlastnické nebo užívací právo k danému odběrnému místu. Typicky hovoříme o situaci, kdy prodá svůj rodinný dům či byt, a odstěhuje se.

Růst cen energií v roce 2024

Evropské energetické burzy zlevnily na snesitelnou úroveň, avšak na českém maloobchodním trhu opět roste napětí. Průměrné tuzemské domácnosti v roce 2024 pravděpodobně opět zdraží elektřina. Do ceníků se totiž vrátí povinný příspěvek na obnovitelné zdroje, který dříve činil 0,59895 Kč/kWh. Energetický regulační úřad (ERÚ) navíc navrhuje, že stoupnou distribuční poplatky.

Nadějněji vypadá plynárenský trh. Evropská unie má momentálně dostatek zemního plynu z Norska, Alžírska, USA, Kataru, Nigérie a dalších států. Nicméně zůstává závislá na okolním světě, což není bezpečné. Nikdy nevíme, kdy dojde k dalšímu mezinárodnímu konfliktu, kvůli kterému palivo zdraží. Každopádně tedy uděláte dobře, když optimalizujete svoje finanční výdaje, abyste byli lépe připraveni na budoucnost.

V nejlepší pozici se nacházejí lidé, kteří mají se svým stávajícím dodavatelem uzavřenou smlouvu na dobu neurčitou a jejichž aktuální ceník je pod současným vládním cenovým stropem. Nemusejí se bát, že jim v roce 2024 energie zdraží na dvojnásobek. Ale přitom mohou okamžitě přejít k levnějšímu dodavateli nebo na výhodnější tarif, aby ušetřili.

Kdy skončí cenový strop

Maximální ceny elektrické energie a zemního plynu jsou stanoveny vládním nařízením č. 298/2022 Sb. Tam stojí, že cenové stropy platí od 1. ledna do 31. prosince 2023. Vyšší tržní náklady jsou dotovány ze státního rozpočtu, který však rychle klesá do hlubokého deficitu. Proto není pravděpodobné, že vláda prodlouží cenové stropy ještě do roku 2024.

Nečekejte, až vám elektřina nebo zemní plyn zdraží. Podívejte se do naší kalkulačky, kolik můžete ušetřit už dnes. Jestli chcete, bezplatně vám zařídíme přechod k levnějšímu dodavateli.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?