Ipad chytrá domácnost

Úspora energie v domácnosti: Jak platit méně?

30. 10. 2020
|
Délka čtení: 6 min.

Udělalo se vám nad vyúčtováním energií mdlo? Vysoké účty za energie můžou pořádně zamávat s vaším rodinným rozpočtem. Zjistěte, jak na úsporu energie v domácnosti –⁠ máme pro vás i několik tipů, které může aplikovat hned teď.

Topení tvoří největší položku v rozpočtech domácností

Pokud se vám zdají vaše náklady na energie příliš vysoké, měli byste si nejdříve posvítit na vytápění. To patří k největším položkám v rodinném rozpočtu. Prvním krokem bude optimalizace vašeho současného způsobu vytápění.

Ať už topíte plynem nebo elektřinou, základem je mít správně nastavené termostaty. Během dne, když jste v práci, byste topení neměli zcela vypínat, ale jen snížit teplotu o 1–⁠2 stupně. Jinak se ochladí i zdi a podlahy domu a při opětovném spuštění topení bude spotřeba velmi vysoká.

Odkryjte radiátory a odvzdušněte je

Zkontrolujte si také, zda vám radiátory topí naplno. Topné těleso by mělo být rovnoměrně horké. Pokud tomu tak není, radiátory odvzdušněte, případně doplňte do otopné soustavy vodu, aby v ní byl dostatečný tlak.

Proudění teplého vzduchu od radiátorů by rovněž neměl překážet nábytek nebo bytový textil. Nechte kolem topných těles dostatečný prostor, odsuňte nábytek více do prostoru. Nezakrývejte radiátory záclonami nebo závěsy.

Netopíte pánu bohu do oken?

Jestliže tyto drobné úpravy nepomůžou ve snížení vašich účtů za topení, možná byste se měli zamyslet nad kompletní změnou způsobu vytápění. Volba vhodného způsobu vytápění jde ruku v ruce se zateplením vašeho domu –⁠ jestliže má váš dům vysoké tepelné ztráty, určitě se vám nevyplatí topení elektřinou. Vhodnějším způsobem bude vytápění plynem, ale přesto byste měli zauvažovat i nad izolací budovy.

Při vytápění plynem se vyplatí pořídit moderní kondenzační kotel. Ten sníží účty za zemní plyn až o desítky procent, protože funguje s vyšší účinností než atmosférické plynové kotle. Při výběru nového zdroje vytápění nezapomeňte vzít v úvahu alternativní zdroje, jako je například tepelné čerpadlo. Ty vám mohou přinést vysokou úsporu energie v domácnosti.

Zatočte s vysokými účty za elektřinu

Spotřeba elektřiny v domácnostech roste. V podstatě se stalo standardem mít kromě pračky také sušičku a myčku nádobí, stejně jako televizi takřka v každé místnosti. Moderní spotřebiče jsou nám každý den k ruce, ale často spotřebují velké množství elektřiny. Jak s energetickými žrouty zatočit?

Moderní spotřebiče mají nižší energetické nároky

V první řadě byste si měli zkontrolovat energetickou třídu svých spotřebičů. Je možné, že vám spotřebiče dobře slouží už roky nebo dokonce desítky let, ale zaručeně odebírají také velké množství energie. Když vyměníte velké spotřebiče za úspornější modely, investice se vám rychle vrátí. S výběrem přístroje vám pomůže energetický štítek, ze kterého zjistíte nejen energetickou třídu (A+++ až D), ale také roční spotřebu elektřiny.

Úspora energie v domácnosti ani nebolí

Dalším způsobem, jak ušetřit elektřinu v domácnosti, je chytré užívání vašich stávajících elektrických přístrojů. Stačí udělat jen drobné změny, které vás ani nebudou bolet. Není potřeba přestat používat elektrické spotřebiče nebo trávit večery při svíčkách, a přesto ušetříte stovky korun ročně. Stačí jen myslet na to, aby elektřina zbytečně neutíkala:

  • Zhasínejte v místnostech, kam se nevrátíte dříve jak za 5 minut.

  • Vypínejte stand-⁠by režim.

  • Vytahujte nabíječky k notebooku a mobilu ze zásuvky.

  • Perte a zapínejte myčku na nižší teplotu.

  • Vařte vždy s pokličkou.

Využívejte možnosti své distribuční sazby

Úspora energie v domácnosti na sebe nenechá dlouho čekat, když začnete naplno využívat možnosti své distribuční sazby. Máte k dispozici dvoutarifní sazbu? Pak používejte nízký tarif nejen pro vytápění nebo ohřev vody. Pokud si nastavíte spuštění myčky nebo pračky v době nízkého tarifu, ušetříte ročně nemalé částky. Díky moderním spotřebičům s funkcí odloženého startu už na to ani nemusíte myslet nebo vyčkávat dlouho do noci –⁠ nastavíte si jednoduše čas zapnutí a můžete jít v klidu spát.

Kromě toho byste si měli ověřit, zda za elektřinu neplatíte moc. Udělejte si srovnání dodavatelů a zjistěte, jestli byste mohli získat lepší nabídku. Díky výhodnějšímu dodavateli bude každá kilowatthodina vaší elektřiny levnější.

Autorka - Vendula Flassig Vrablová
Vendula Flassig VrablováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?