5 led žárovek

LED žárovky: Jaké jsou jejich výhody?

9. 12. 2020
|
Délka čtení: 7 min.

LED žárovky jsou osvětlením nové generace. Klasické wolframové žárovky se už několik let nesmí prodávat, ale na ústupu jsou i ostatní úsporné žárovky a zářivky. Podívejte se, proč LED technologie ovládá trh a proč se hodí i do vaší domácnosti.

Šetří vám peníze za elektřinu

Výhoda LED žárovek číslo jedna je jejich nízká spotřeba energie. Ledky fungují na principu elektroluminiscence, což znamená přeměnu elektrické energie přímo na světlo. Na rozdíl od klasických žárovek nevzniká u LED žárovek téměř žádné teplo. Díky tomu se většina energie přemění na světlo a žárovka nepotřebuje tak vysoký příkon –⁠ tím pádem nespotřebuje tolik elektřiny. V porovnání s wolframovými žárovkami ušetří LED diody až 90 % energie.

Mají vysoký výkon a svítivost

Ve srovnání s klasickou žárovkou může být výkon LED žárovky až 10× vyšší. Toho lze dosáhnout právě díky téměř nulovým ztrátám při přeměně elektřiny na světlo. Wolframová žárovka spotřebuje i více než 90 % energie na tvorbu tepla a pouze malá část tvoří světlo. Pro dosažení vysoké svítivosti jste tak dříve museli pořizovat žárovku s příkonem až stovek wattů.

To je důvod, proč mají spotřebitelé k novým LED žárovkám často nedůvěru – jejich příkon je velmi nízký. Podle něj byste se ale řídit neměli. Správnou veličinou pro výběr zdroje světla je svítivost, přesněji řečeno světelný tok uváděný v lumenech. S orientací ve svítivosti jednotlivých žárovek vám pomůže tato tabulka.

Tabulka žárovek

Zdroj: svet-svitidel.cz

Životnost dosahuje desítek let

Životnost LED žárovek se počítá na desítky tisíc hodin svícení. Běžná životnost je kolem 50 000 hodin, ale není výjimkou ani 80 000 hodin. To znamená při svícení 6 hodin denně životnost neuvěřitelných 36 let. Životnost klasické žárovky je oproti tomu jen 1 000 hodin. Výhodou diod je také to, že ke konci životnosti se nejdříve začne snižovat intenzita svícení. Nestane se vám, že žárovka praskne a najednou budete úplně potmě.

Díky vysoké životnosti a úspoře energie se vám vyšší počáteční investice bohatě vrátí. Je ale důležité pořídit si kvalitní LED žárovky, jinak byste mohli být výsledkem zklamaní. „Hlavně nedoporučuji investovat do levných, ale nekvalitních LED žárovek, které nemají dlouhou životnost a často se projevují i kolísavostí světla. Ta je právě předem určena např. parametrem 2700–3500K, čili se pak může stát, že pokud budeme mít v řadě rozsvícených 50 žárovek, tak bude každá svítit trošku jinou barvou, tzn. jedna bude teplá bílá, ale druhá bude svítit více bíle,“ vysvětluje Filip Pfeifer z eSvětlo.cz pro portál bydlet.cz.

LED žárovka svítí okamžitě naplno

Využíváte v domácnosti tzv. úsporné žárovky? A vadí vám, že na intenzivní svit si musíte několik minut počkat? U LED žárovek tento problém nehrozí. Ihned po zapnutí se rozsvítí na plný výkon. Navíc jim nevadí ani časté zapínání a vypínání světla. V LED žárovce se nemusí žhavit vlákno jako v klasické žárovce nebo zářivce, a tak častým rozsvěcením a zhasínáním nehrozí její shoření ani nezkracujete její životnost.

Jsou šetrné k životnímu prostředí a nevyzařují UV

LED žárovka neobsahuje žádné toxické látky, jako je olovo a rtuť například v úsporné CFL žárovce. Proto se nemusíte bát o své zdraví ani v případě, že ji rozbijete. Mnohem jednodušší je také likvidace LED žárovek. Vhazujte je do speciálního odpadu – materiály lze zrecyklovat a znovu využít.

Zajímavostí je také to, že LED technologie nevyzařuje téměř žádné UV paprsky. Spolu s prakticky nulovým tepelným sáláním to je důvod, proč se ledky využívají pro osvětlování citlivých výrobků a materiálů – třeba v muzeích nebo galeriích.

Stmívatelné LED žárovky nebo různé barvy? Žádný problém!

Ledky nabízí nepřeberné množství možností, jak vyřešit osvětlení ve vaší domácnosti. Zatímco dříve se vyráběly spíše ve formě jednotlivých diod, dnes se v obchodech setkáte s celou řadou provedení. Včetně podoby klasické žárovky, i když o poznání prostorově úspornější.

Další zajímavou možností osvětlení je využití stmívatelné LED žárovky. Zatímco u běžných žárovek dochází využitím stmívacího systému ke změně barvy na žlutou, u LED žárovek se při regulaci intenzity světla barva nemění. Pokud ale naopak prahnete po barevném světle, LED technologie vám ho zajistí bez nutnosti využívat barevné filtry. Široká variabilita LED osvětlení vám umožní vytvořit si doma příjemnou atmosféru pro každou příležitost.

Autorka - Vendula Flassig Vrablová
Vendula Flassig VrablováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?