Solární panely

Jaké se chystají změny v připojování nových fotovoltaických elektráren?

22. 2. 2020
|
Délka čtení: 4 min.

Fotovoltaický trh v Česku se od solárního boomu před deseti leti držel spíše v pozadí. Teprve v druhé polovině loňského roku přišel nový boom, který tak ohlásil dynamický postup kupředu. Co za náhlým rozvojem stojí a na jaké změny se můžeme těšit letos?

První boom ohledně solárních elektráren zažilo Česko v letech 2009 až 2010. Nyní o deset let později to vypadá, že fotovoltaiky čeká návrat na výsluní. Již od druhé poloviny loňského roku se totiž mluví o nových plánech podporujících fotovoltaiku, které doprovází ostré diskuse o jejím podílu na celkové výrobě elektrické energie v blízké budoucnosti.

Počet instalací fotovoltaických elektráren narůstá

Ceny elektřiny každým rokem rostou. Stále více českých domácností i firem proto přemýšlí nad různými možnostmi, jak snížit celkové náklady na energie a provoz domácnosti (podniků) všeobecně. S tím, jak v posledních letech klesly ceny obnovitelných zdrojů, se jako jedno z nejlepších řešeních nabízí fotovoltaické elektrárny.

Jenom v roce 2018 o proplacení části nákladů na instalaci domácích solárních elektráren požádalo více než 1 500 domácností. Oproti předchozímu roku počet žádost narostl dvojnásobně. Loni přibylo dalších 2 905 nových solárních elektráren a stejný trend se očekává i letos. Zájem projevují nejen domácnosti, ale také investoři, kteří znovu začínají investovat do fotovoltaických projektů.

Jednou z příčin růstu zájmů jsou klimatické změny

Ve prospěch fotovoltaiky hovoří negativní klimatické změny, za kterými dle většiny odborníků stojí škodlivé emise skleníkových plynů. Roste tak tlak na podporu obnovitelných zdrojů a uzavírání tradičních uhelných elektrických elektráren. Situace je natolik vážná, že se neřeší, zda uhelné elektrárny zavřít, ale čím je nejlépe nahradit a kdy je bude možné bez obav zavřít.

Solární elektrárna

V České republice uhelné elektrárny vyrobí téměř 50 % elektřiny. Obnovitelné zdroje se na výrobě elektřiny podílí necelými 13 %, z toho fotovoltaické elektrárny tvoří pouhá 3 %.

Nyní česká vláda čelí tlaku ze strany Evropské unie, která požaduje plán, jak do roku 2030 Česká republika sníží emise skleníkových plynů o 40 %, k čemuž se upsala v rámci Pařížské dohody o změně klimatu. Podpora fotovoltaických elektráren v tomto plánu bude hrát významnou roli, jelikož má mezi obnovitelným zdroji zdaleka největší potenciál.

Český fotovoltaický trh a změny v připojování v roce 2020

V průběhu roku 2020 čeká český fotovoltaický trh velké změny v oblasti legislativy. Změny se budou týkat nových podmínek pro připojování FVE do sítě (tzv. PPDS). Zveřejnění aktualizace PPDS není zatím dosud známo, ale mělo by jít o upřesnění požadavků provozovatele přenosové soustavy na výrobny na základě požadavků nařízení Evropské komise 2016/631 (tzv. RfG).

“Nařízení RfG bude součástí nových podmínek pro připojování v platnosti od letošního roku. Všechny žádosti o připojení k distribuční soustavě podané po platnosti nových PPDS, budou před prvním paralelním připojením nových zdrojů vyžadovat tzv. certifikáty RfG,” uvedl Aleš Hradecký, předseda CAFT (Cech akumulace a fotovoltaiky), a dodal: “Jelikož v současnosti neexistuje v Česku žádná autorizovaná certifikační autorita v oblasti RfG pro střídače, požádali jsme o odložení zavedení povinnosti až do roku 2020. Oceňuji, že na náš návrh kladně zareagovalo ERÚ. Stejně tak CAFT prostřednictvím Komory OZE požádal jednotlivé Distributory o odklad vymahatelnosti tohoto nařízení, podobně jako je tomu v sousedních zemích.”

Další změny by se měly vztahovat k požárním předpisům pro nové fotovoltaické instalace a mimo jiné padla také zmínka o nových dotacích pro fotovoltaické elektrárny a baterky (např. dotační program OPPIK pro firmy, které mohou získat až 70% finanční podporu na nové baterie a FVE).

Domov v bezpečí

Chraňte to, na čem vám záleží

Správně nastavené pojištění majetku vám pokryje náklady na opravu škody nejen fotovoltaiky. Pomůžeme vám s výběrem i sjednáním nejlepší nabídky pro vás, jednoduše a online.

Vyberte jednu z možností:

Monika ŠaríkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?

  • Ovladač klimatizace
    15. října 2023|Petr Woff
    Kolik vás bude stát topení klimatizací?

    Stejný přístroj, který v parném létě zchladí vaši domácnost, umí také vytápět. Splitová klimatizace funguje podobně jako tepelné čerpadlo, ale je daleko levnější a většinou i menší. Proto se hodí především do moderních zateplených domů, ovšem využití najde v každé české domácnosti. Srovnejme, jestli vyjde levněji než klasický kotel. 

  • Podpis smlouvy
    03. října 2023|Petr Woff
    Jak poznáte dobrou smlouvu na elektřinu nebo plyn?

    Energii pro svoji domácnost nakupujete na volném trhu, kde můžete přejít k levnému dodavateli. Někteří obchodníci však myslí spíše na svůj zisk než na zákazníka. Lákají vás na slevu, ale přitom zamlčují problematické smluvní podmínky. Proto srovnejme alternativy a dávejme pozor na zdánlivé detaily. Přinášíme vám 10 nejdůležitějších bodů, podle kterých poznáte férovou smlouvu na elektřinu či plyn. 

  • Faktura za elektřinu s mincemi a žárovkou
    31. května 2023|Jana Březinová
    Cena elektřiny: Z čeho se skládá?

    Když se podíváte na fakturu za elektřinu, zjistíte, že je výsledná cena složena z řady položek. Naúčtovanou máte nejen spotřebu, ale i další poplatky. Zjistěte, z čeho se skládá cena elektřiny a jak ušetřit.