energie setreni

Co dělat, pokud máte vysoké zálohy na energie

11. 11. 2021
|
Délka čtení: 10 min.

Přestože spousta lidi se teď bude snažit šetřit na spotřebě energií, výsledek se jim projeví až ve vyúčtování. Do té doby bude třeba platit vysoké zálohy, které však spousta domácností momentálně není schopna splácet. Přinášíme vám desatero rad, jak si tuto situaci alespoň trochu zlehčit.

V říjnu 2021 skupina Bohemia Energy, pod níž spadaly společnosti Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy a X Energie,  jakožto jeden z největších dodavatelů energií v České republice, ukončil svou činnost z důvodu extrémního navýšení cen na energetické burze. Téměř 900 tisíc domácností tak uvrhla do nejistoty a některé i do finančních problémů. 

1. Šetřete s energiemi 

Je třeba začít od základu. Pokud nyní začnete šetřit s energiemi, vašemu starému vyúčtování už to bohužel nepomůže. Již teď ale můžete ovlivňovat to, jaké zálohy budete muset platit v následujícím roce.

Jestliže doma pravidelně využíváte spotřebiče, dejte si pozor na nechtěný odběr elektřiny. K tomu dochází ve chvíli, kdy spotřebiče nepoužíváte, ale i přesto spotřebovávají značnou část energie. Většina spotřebičů je totiž vybavená pohotovostním režimem, což je stav, kdy spotřebovávají elektřinu nepřetržitě a ročně váš může stát až 1 000 Kč navíc. Mezi takové případy patří například svítící červené tlačítko na televizi nebo nepoužívané nabíječky mobilu a notebooku v zásuvce. Neutrácejte za energie víc, než je nutné, a spotřebiče raději vypínejte. 

Existuje ale i spousta dalších tipů, jak snížit vaši spotřebu. Vypínejte elektrické a plynové spotřebiče, které aktuálně nepotřebujete. Zhasněte umělá osvětlení a ztlumte topení v místnostech, kde zrovna nechcete zůstávat. Nenechávejte zbytečně (jako pouhou zvukovou kulisu) zapnutý televizor, rádio ani počítač. Nádobí umyjte raději ručně než v myčce, prádlo sušte raději na šňůře než v sušičce, na zaprášenou podlahu vezměte koště místo vysavače. 

2. Přejděte k levnějšímu dodavateli 

Pokud jste bývalými odběrateli skupiny Bohemia Energy, automaticky se vás ujal jeden z dodavatelů poslední instance. Mezi ně patří společnosti ČEZ Prodej, E.ON Energie, Pražská energetika, innogy Energie, nebo Pražská plynárenská. Jejich cenové nabídky však odpovídají aktuálním velkoobchodním cenám, které nejsou vůbec přívětivé. Proto vám doporučujeme si co nejdříve srovnat jednotlivé nabídky na trhu a uzavřít smlouvu s novým dodavatelem. V takovém případě máte 6 měsíců čas na uzavření nové smlouvy. 

Během podepisování nové smlouvy je třeba se zamyslet i nad tím, zda chcete danou cenu energií fixovat, či nikoliv. Podle odborníků momentálně není vhodné si fixovat nynější vysoké ceny, ale raději si počkat na dobu, kdy budou opět přívětivější

Při výběru nového dodavatele si dejte pozor i na tzv. energošmejdy, jejichž jediným cílem je nalákat co nejvíce zoufalých domácností bez stabilního dodavatele na podezřele výhodnou nabídku. Ta však mnohdy skrývá spoustu skrytých poplatků a dalších nástrah.

3. Přehodnoťte svou distribuční sazbu

Požádejte o distribuční sazbu, při které budete 8, nebo 20 hodin denně odebírat energie za nižší cenu díky nižšímu tarifu. Díky tomu můžete některé činnosti odložit až na dobu, kdy je energie nejlevnější, a vy tak můžete ušetřit až 27 % z celkové ceny. Této výhody využijete například při použití pračky, myčky, bojleru nebo vyhřívání podlahy. V dnešní době má navíc spousta spotřebičů tlačítko odloženého startu, s kterým si můžete jeho provoz sami načasovat.

4. Požádejte o snížení záloh

Jakmile přejdete na přijatelný ceník a zkrotíte svoji spotřebu, je vyhráno. Vyjde vám akceptovatelná celková celoroční cena, od které zákonodárci odvozují správné měsíční zálohy. Ta by neměla být vyšší než dvanáctina předpokládané celoroční ceny, a v opačném případě požádejte dodavatele o jeho snížení. Přestože není povinen vám vyhovět, Energetický regulační úřad vyzval dodavatele ke vstřícnosti. Dejte si také pozor na dvou až tříleté fixace, které sice ze začátku nabízejí nižší cenu, ale další roky budete platit zbytečně více.

5. Využijte samoodečet a mimořádné vyúčtování

Pokud chcete mít větší přehled o vašich zálohách, pravidelně kontrolujte svou spotřebu a ujistěte se, že za energie zbytečně nepřeplácíte. 31. prosince zašlete svému dodavateli hodnoty, které naměřil váš elektroměr nebo plynoměr, abyste prokázali nižší spotřebu a následně platili úspornější zálohy. Zároveň požádejte o mimořádné vyúčtování, na něž máte koncem kalendářního právo. Většina dodavatelů tuto možnost nabízí i několikrát do roka a častokrát i bez poplatků.

6. Požádejte o splátkový kalendář

Pokud jsou zálohy na energie natolik vysoké, že je nedokážete nadále platit, je potřeba informovat vašeho dodavatele energií dřív, než bude pozdě. Dodavatelé vám můžou nabídnout splátkový kalendář, který vám umožní si jednotlivé zálohy rozprostřít podle vašich požadavků. Zálohu ale budete muset i tak zaplatit a nijak se vám ve výsledku nesníží. Informace o podání splátkového kalendáře najdete na webu vašeho dodavatele a ve většině případů vám bude stačit pouze plná moc. 

7. Čerpejte příspěvky úřadu práce

Pro lidi, kteří nemají dostatek financí na úhradu vzrostlých výdajů energií je tu možnost požádat Úřad práce o některou ze sociálních dávek. Jedná se o příspěvky nebo doplatky spojené s bydlením, případně o dávku mimořádné okamžité pomoci. Jde o oficiální sociální dávku, kterou úředníci vyplácejí lidem, kteří se ocitli ve složité situaci. Důvodem bývá například živelná pohroma (až 57 900 Kč), polámané topení (až 38 600 Kč) nebo zkrátka jednorázový nutný výdaj (nemá pevný strop).

8. Požádejte zaměstnavatele o zálohu

Úřady práce nyní čelí enormnímu návalu insolventních občanů, a chvíli potrvá, než vám mimořádnou okamžitou pomoc vyplatí. Pokud máte zaměstnavatele, požádejte ho mezitím, aby vám dal zálohu za další měsíc. Eventuálně se poohlédněte po brigádě, kde je častokrát možné dostat peníze ihned po směně. Někteří zaměstnavatele navíc podporují aplikaci Advanto, která umožňuje zaměstnancům vybrat si svou odpracovanou výplatu kdykoliv v průběhu měsíce.

9. Rodinnou půjčku pojistěte smlouvou

Pokud vám žádný z předchozích rad nepomůže s vaši situací, zkuste se zeptat rodiny či vašich blízkých, zda by vám pomohli překonat to nejnutnější období. Pokud máte obavy, že peníze naruší vaše vztahy, nebojte se společně sepsat smlouvu o půjčce, která dá vašim blízkým záruku, že se jim peníze vrátí. Stejně tak popřemýšlejte, jestli někdo nedluží peníze vám. Možná právě teď nastal čas na vyrovnání starých pohledávek. 

10. S komerční půjčkou buďte opatrní

Nyní už zbývá jen poslední možnost. Půjčte si peníze s pomocí srovnávací kalkulačky, kde najdete prověřené bankovní i nebankovní instituce nabízející půjčku. Ale pozor, po komerčním úvěru sáhněte opravdu v případě krajní nouze, kdy žádný z předešlých tipů nebyl dostatečný na záchranu vaší situace. Půjčte si nutné minimum, a eventuální splátky rozložte do delšího časového intervalu. Elektřina i zemní plyn pravděpodobně v následujících měsících zlevní, a vy tak díky lepšímu ceníku ušetříte a vyrovnáte svoje dřívější závazky.

desatero energie

Naše desatero si můžete stáhnout zde: 10 tipů, jak ustát zvýšené zálohy za energie

Monika ŠaríkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?