Ceny energií 2020

Ceny energií 2020

8. 1. 2020
|
Délka čtení: 2 min.

Dle prohlášení Energetického regulačního úřadu (ERÚ) z konce roku 2019 čeká české domácnosti v letošním roce o pár procent dražší elektřina. U plynu by měly průměrné ceny zůstat zhruba na stejné úrovni jako v loňském roce nebo dokonce o něco nižší.

Vzhledem k tomu, že ERÚ stanovuje poměrně výraznou část výsledné ceny energií, má vcelku přesný odhad, co se týče vývoje cen. Podle analytiků se obávané zdražení elektřiny nedotkne všech odběratelů stejně, přičemž navýšení cen energií by mělo činit nejvýše pár set korun za rok. Například podle Pražské energetiky by se ceny elektřiny měly zvýšit maximálně o 50 Kč měsíčně, což je 600 Kč za celý rok.

Ceny elektřiny v roce 2020

V případě elektřiny má ERÚ dokonce vliv na více než 50 % výsledné ceny (tzv. regulovaná složka. Na listopadové tiskové konferenci věnované cenám energií ERÚ oznámilo, že v roce 2020 regulovaná složka vzroste průměrně o 1,3 %. Výsledná cena elektřiny bude hodně záviset na rozhodnutí jednotlivých dodavatelů a také na tom, jakou smlouvu mají odběratelé uzavřenou, případně k čemu všemu elektřinu využívají.

„Ačkoliv regulovaná složka ceny elektřiny meziročně vzroste, průměrné tempo růstu bude výrazně pomalejší, než jakým rostou ceny v celé ekonomice. Proti loňskému cenovému rozhodnutí se průměrný nárůst regulované složky pro domácnosti podařilo snížit téměř o jeden procentní bod,“ sdělil na tiskové konferenci předseda rady Energetického regulačního úřadu Stanislav Trávníček.

Zvýšení distribučních cen elektřiny v roce 2020:

DomácnostiMaloodběrateléOdběratelé vysokého napětíOdběratelé velmi vysokého napětí

Průměr

1,3 %

2,1 %

1,7 %

0,7 %

ČEZ Distribuce, a.s.

1,1 %

2,1 %

1,2 %

0,5 %

PREdistribuce, a.s.

2,3 %

0,0 %

0,0 %

-0,3 %

E.ON Distribuce a.s.

2,3 %

3,3 %

4,1 %

1,8 %

Zdroj: Energetický regulační úřad

Ceny zemního plynu v roce 2020

U zemního plyn je vliv ERÚ slabší, regulovaná složka tvoří zhruba 25 % z výsledné ceny. Pro rok 2020 úřad nahlásil navýšení týkající se maloodběratelů a domácností pouze o zanedbatelných 0,53 %. Pro maloodběratele a domácnosti to znamená, že průměrné ceny plynu by se vůbec neměly zvednout, naopak by mohly, byť velice mírně, klesnout. Stejně jako u elektřiny bude hodně záležet na přístupu jednotlivých dodavatelů.

„Kromě cenového rozhodnutí pro plynárenství, které stanoví regulovanou složku ceny, úřad na konci listopadu zveřejňuje také takzvané indikativní ceny plynu pro nadcházející čtvrtletí. Indikativní ceny plynu přitom zachycují očekávaný pokles neregulované, tržní složky konečné ceny, jejíž snížení by mělo již tak minimální nárůst regulované složky převážit a celkové ceny by mohly mírně klesnout,“ dodal Stanislav Trávníček z ERÚ.

Zvýšení distribučních cen elektřiny v roce 2020:

Domácnosti a maloodběrateléStřední a velkoodběratelé

Průměr

0,53 %

0,43 %

ČEZ Distribuce, a.s.

0,05 %

0,47 %

PREdistribuce, a.s.

1,67 %

1,92 %

E.ON Distribuce, a.s.

4,72 %

3,33 %

Zdroj: Energetický regulační úřad

Cena energií pro malé, střední a velké podniky

Odlišné ceny energií platí pro podniky a další odběratele. Aktuálně cena elektřiny činí zhruba 50 EUR (1 277 Kč) za 1 MWh, cože je podobná cena jako v uplynulém roce. U zemního plynu byl zaznamenán mírný pokles na 17,4 EUR (444 Kč) za 1 MWh.

Podle energetického úřadu mohou v letošním roce podniky očekávat nárůst vzhledem k navýšení regulované složky o 0,7 % na hladině velmi vysokého napětí, o 1,7 % na hladině vysokého napětí a o 1,5 % na hladině nízkého napětí. Pro malé podniky činí růst regulované složky 2,1 %. Regulovaná složka u zemního plynu pro střední a velké odběratelé se zvedla o 0,43 %.

Monika ŠaríkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?

  • Ovladač klimatizace
    15. října 2023|Petr Woff
    Kolik vás bude stát topení klimatizací?

    Stejný přístroj, který v parném létě zchladí vaši domácnost, umí také vytápět. Splitová klimatizace funguje podobně jako tepelné čerpadlo, ale je daleko levnější a většinou i menší. Proto se hodí především do moderních zateplených domů, ovšem využití najde v každé české domácnosti. Srovnejme, jestli vyjde levněji než klasický kotel. 

  • Podpis smlouvy
    03. října 2023|Petr Woff
    Jak poznáte dobrou smlouvu na elektřinu nebo plyn?

    Energii pro svoji domácnost nakupujete na volném trhu, kde můžete přejít k levnému dodavateli. Někteří obchodníci však myslí spíše na svůj zisk než na zákazníka. Lákají vás na slevu, ale přitom zamlčují problematické smluvní podmínky. Proto srovnejme alternativy a dávejme pozor na zdánlivé detaily. Přinášíme vám 10 nejdůležitějších bodů, podle kterých poznáte férovou smlouvu na elektřinu či plyn. 

  • Faktura za elektřinu s mincemi a žárovkou
    31. května 2023|Jana Březinová
    Cena elektřiny: Z čeho se skládá?

    Když se podíváte na fakturu za elektřinu, zjistíte, že je výsledná cena složena z řady položek. Naúčtovanou máte nejen spotřebu, ale i další poplatky. Zjistěte, z čeho se skládá cena elektřiny a jak ušetřit.