Sloupy elektrického napětí

Ceny elektřiny v roce 2020: Máme se připravit na zdražování?

14. 4. 2020
|
Délka čtení: 7 min.

Ceny elektřiny se v posledních letech zvyšovaly. Jaký vývoj můžeme očekávat v letošním roce? Dotkne se českých domácností další vlna zdražování, nebo zůstanou ceny elektřiny v roce 2020 stabilní?

Cena elektřiny se v posledních letech zvyšuje

S nízkými cenami elektřiny je konec. Alespoň tak to vypadá, když se podíváme na vývoj cen v posledních dvou letech. Nemilé překvapení čekalo téměř všechny domácnosti na konci roku 2018, kdy dodavatelé přistoupili ke skokovému zdražení. A koho se nedotklo do konce roku, toho postihlo výrazné zvýšení účtů za elektřinu v roce 2019. Proč k tomu došlo?

Na vině jsou především snahy o navýšení podílu obnovitelných zdrojů na výrobě energie a snižování emisí. Do ceny elektřiny se podstatně promítají ceny emisních povolenek. Ty dávají firmám a elektrárnám právo vypustit do ovzduší CO2. Zatímco v roce 2017 byla cena jedné emisní povolenky 5 euro, v roce 2019 se vyšplhala až na 30 eur. Tento masivní nárůst se promítl do cen elektřiny především v těch zemích, kde je její velká část vyrobena z uhlí. To je právě případ i České republiky, kde se uhelné elektrárny podílí na produkci elektrické energie téměř z poloviny.

Jaký bude vývoj cen elektřiny v roce 2020?

Na konci loňského roku předpovídali odborníci další růst cen elektřiny, přibližně o 5 %. Za těmito předpoklady stála zejména prosperující ekonomika a narůstající tlak na snižování emisí.

V současné době se však situace vyvíjí zcela jiným směrem. Do celosvětového hospodářství zasáhla pandemie koronaviru, která začíná měnit situaci na globálních trzích. Drtivý propad zaznamenal ropný trh. „Zatímco na začátku roku se cena ropy Brent pohybovala kolem 70 dolarů za barel, a ještě na začátku března kolem 50 dolarů za barel, dnes spadla pod hranici 35 dolarů za barel,“ uvádí Štěpán Křeček z BHS. Zároveň očekává, že ovlivněn bude i trh s elektřinou a celkově poklesne poptávka po průmyslových komoditách.

Kvůli opatřením v souvislosti s koronavirem by se některé státy mohly dostat do recese. Pokud dojde ke zpomalení ekonomiky, cena elektřiny na burzách by se v letošním roce neměla zvyšovat, nebo by mohlo dojít dokonce k poklesu. Zda se to promítne i do cen pro konečné spotřebitele, je ve hvězdách.

Budou ceny elektřiny růst v budoucnu?

Zvyšování cen elektřiny v příštích letech je velmi pravděpodobné. Přestože by teď došlo ke zpomalení hospodářství a poklesu cen, v dlouhodobém horizontu se v Evropě chystají taková opatření, že se zdražování nejspíše nevyhneme.

Ceny elektřiny tlačí směrem vzhůru především snahy o přechod k obnovitelným zdrojům. Každoročně je přijata nová legislativa, která zpřísňuje normy pro konvenční zdroje energie. Zároveň peníze investované do obnovitelných zdrojů nejsou vždy vynakládány efektivně, což se opět promítá do rostoucích cen elektřiny.

Na skokové zdražení elektřiny bychom se měli připravit v roce 2022. Právě tento rok si německá vláda dala za cíl odstavit veškeré jaderné elektrárny v zemi a zároveň uzavřít 12,5 GW z kapacity uhelných elektráren. Podle analýzy Oliver Wyman by velkoobchodní ceny elektřiny v Německu mohly stoupnout až na 65 euro za MWh. Německý energetický trh je s tím naším velmi provázaný, a tak se tyto změny v cenách elektřiny určitě projeví i u nás.

Autorka - Vendula Flassig Vrablová
Vendula Flassig VrablováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?

  • Ovladač klimatizace
    15. října 2023|Petr Woff
    Kolik vás bude stát topení klimatizací?

    Stejný přístroj, který v parném létě zchladí vaši domácnost, umí také vytápět. Splitová klimatizace funguje podobně jako tepelné čerpadlo, ale je daleko levnější a většinou i menší. Proto se hodí především do moderních zateplených domů, ovšem využití najde v každé české domácnosti. Srovnejme, jestli vyjde levněji než klasický kotel. 

  • Podpis smlouvy
    03. října 2023|Petr Woff
    Jak poznáte dobrou smlouvu na elektřinu nebo plyn?

    Energii pro svoji domácnost nakupujete na volném trhu, kde můžete přejít k levnému dodavateli. Někteří obchodníci však myslí spíše na svůj zisk než na zákazníka. Lákají vás na slevu, ale přitom zamlčují problematické smluvní podmínky. Proto srovnejme alternativy a dávejme pozor na zdánlivé detaily. Přinášíme vám 10 nejdůležitějších bodů, podle kterých poznáte férovou smlouvu na elektřinu či plyn. 

  • Faktura za elektřinu s mincemi a žárovkou
    31. května 2023|Jana Březinová
    Cena elektřiny: Z čeho se skládá?

    Když se podíváte na fakturu za elektřinu, zjistíte, že je výsledná cena složena z řady položek. Naúčtovanou máte nejen spotřebu, ale i další poplatky. Zjistěte, z čeho se skládá cena elektřiny a jak ušetřit.

  • Solární panely na střeše domu
    23. května 2023|Petr Woff
    Půjčka na solární panely nebo tepelné čerpadlo: Vyplatí se?

    Solární panely mají nulové provozní náklady, když vyrábějí elektřinu, zatímco tepelná čerpadla efektivně produkují teplo. Ale málokdo má dostatek volných peněz, aby investoval do těchto moderních technologií. Bankéři proto zájemcům nabízejí speciální úvěry. Srovnejme, kolik stojí půjčka na solární panely nebo tepelné čerpadlo od České spořitelny, Komerční banky, ČSOB a dalších společností.