Tipy na výlety do hor pro milovníky hor - Nohy muže pochodující po horách

Tipy na výlety do hor pro rodiny s dětmi i zkušené turisty

Toužíte poznat české a nejbližší sousední hory, ale nevíte, kde je bezpečno také pro rodiny s dětmi nebo začínající turisty s žádnými či jen malými zkušenostmi? Dali jsme do kupy tipy na výlety do hor pro všechny - rodiny s dětmi, normální turisty, ale i profíky, kterým už dochází nápady.

Kam na výlet s malými dětmi

Chození po horách je vhodné pro dospělé i děti. Nemusí jít přitom pouze o krátké jednodenní výlety, s dětmi můžete vyrazit i na několikadenní přechody. Důležité je zvolit správnou náročnost a délku, aby túru dětské nohy ušly a měly z ní potěšení.

Dolní Morava na pomezí Orlických hor a Jeseníků

Pro rodiny s dětmi je Dolní Morava turistický ráj. Každý místní i návštěvník je téměř povinen vyšlápnout na vrchol Králického Sněžníku, pod jehož vrcholem o kousek níž pramení řeka Morava. Vybírat lze z několika cest z české a polské strany. Pěkný je výlet k jeskyním, které se nazývají Tvarožné díry, nebo na poutní místo na Hedči u města Králíky.

Ve dnech odpočinku se nabízí vyjet lanovkou a navštívit vyhlášenou Stezku v oblacích a letos otevřený Sky Bridge, nejdelší visutý most v ČR. Mezi další atrakce patří divoká jízda na bobové dráze či na kolech ve zdejším bikeparku, a pro menší děti je tu spousta dětských areálů a hřišť. Než se však na Dolní Moravou vyrazíte, seznamte se ceníkem. Ceny nejsou nízké, a proto se vyplatí využít jejich speciální cenové balíčky.

Cestujte naplno

Cestovní pojištění v ČR

Věděli jste, že si můžete sjednat pojištění pro cestování v Česku za pár korun? Pojištění na prodloužený víkend vás bude stát necelých 100 Kč a pokryje vám i rizikové sporty, pojištění domácích mazlíčků či autoasistenci. Cestujte skutečně naplno.

Tipy na výlet s dětmi v Krušných horách

Asi jedním z nejvhodnějších míst v Čechách pro rodiny s malými dětmi je město Boží dar v Krušných horách se svou Ježíškovou cestou. Ta má dva okruhy dlouhé 5,6 kilometrů nebo 12,9 kilometrů. Oba nejsou nijak náročné a zvládnete je pěšky, na kolech, odrážedlech i s kočárkem. Pokud včas vyzvednete zápisníček, vaše děti na konci získají odměnu.

Pro zdatnější velké i malé turisty je ideální túra na Klínovec, na jehož vrcholu ve výšce 1 244 m.n.m. stojí rozhledna Boží vyhlídka. Díky lanovce je Klínovec dostupný i pro opravdu malé děti, seniory nebo turisty, kteří nemají ještě tolik nastoupáno.

Méně náročná je 4,5 kilometrů dlouhá naučná stezka Hřebečná s dolem Mauritius, na níž je možné navštívit prohlídkovou štolu, výšlap na Plešivec či Dračí skálu nad Perninkem.

Výhled na Krušné hory z rozhledny na Klínovci

Jizerské hory mají túry i pro malé děti

Naučná stezka Oldřichovské skály je s délkou 6,5 kilometrů vhodná i pro děti. Náročnější je počáteční stoupání, ale je to interaktivní trasa se spoustou úkolů pro děti, takže se na jejím konci ocitnou bez vymlouvání. Cesta vede i po skalách, žebřících a vytesaných schodech. Pro kočárky to není.

Mezi zajímavý a spíše kratší tip na výlet patří velké bílé Sloní kameny u obce Jítrava. Z parkoviště je to pouze 1 kilometr a za pěkného počasí cestu zvládnou i kočárky. Za návštěvu určitě stojí Kryštofovo údolí s roubenkami a transpondérem, který slibuje dobrodružný a rychlý přesun až na konec údolí.

Nepodceňto

Bezpečné cestování s dětmi

Na co si dát na cestách s dětmi pozor a jak vybavit cestovní lékárničku jsme probírali v jedné z epizod našeho podcastu Nepodceňto.

Praktické tipy pro cestování s dětmi

Ani malé hory není radno podceňovat a zanedbávat plánování cesty a vhodné vybavení. Při cestování s dětmi doporučujeme sepsat si podrobný seznam všech důležitých věcí, které děti obvykle potřebují, ať už se jedná vhodné oblečení a obuv pro každou situaci či nezbytné léky a mastičky na drobná poranění. Například v létě nezapomínejte na pláštěnky, gumáky a repelent proti hmyzu.

Cestujte bez starostí

Vedle toho nezapomínejte na vhodné pojištění. Pro cesty v Česku se hodí mít k veřejnému zdravotnímu pojištění úrazové připojištění nebo kvalitní cestovní pojištění.

Tipy na výlet pro více či méně zkušené turisty

České kopce a hory jsou pro nenáročné turisty jako stvořené. Na výběr jsou jednoduché trasy téměř bez kopců, ale i náročné túry vedoucí po skalách. Chcete-li se dostat ještě o pár metrů výše, můžete za túrami vyrazit na slovenské hory.

Výstup na Sněžku

Nejčastěji se na českou nejvyšší horu Sněžku vychází z Pece pod Sněžkou a chodí se přes Růžohorky či Obří důl a zpět opačnou stranou. Těsně pod vrchol také vede lanovka s jednou mezistanicí.

Další cesta vzhůru vede po modré z polského města Karpacz, která občas připomíná Tatry. Po cestě si můžete zaskočit k ledovcovým jezerům Maly Staw a Wielki Staw. U prvního stojí jedna z nejstarších polských horských chat Samotnia. Na poslední cca 2 kilometry se česká a polská stezka spojuje do jedné.

Malá Fatra a Slovenský ráj

Na dohled českých hranic leží čtvrté nejvyšší slovenské pohoří. K oblíbeným celodenním výletům patří výstup na Rozsutec ve výšce 1610 m.n.m. v severní části. Pro zkušenější a soběstačné turisty je určen třídenní přechod hřebene, kde je však nouze o přístupové cesty i turistické chaty.

Vyhledávanou oblastí je Slovenský ráj, kde nejde ani tolik o výšky jako o hluboké a strmé soutěsky s pěšinami vedoucími po lávkách, žebřících a skalách. Pohyb usnadňují řetězy a skoby. Na podzim už zde nebývají tak dlouhé zástupy jako během léta.

Tipy na výlet pro milovníky hor - Slovenský ráj, vodopád a nad ním žebřík

Vysoké Tatry a Poloniny

Nejvyšší slovenské pohoří nabízí celodenní túry a i několikadenní přechody různé obtížnosti. K oblíbeným méně náročným trasám patří výlety v okolí Štrbského a Popradského Plesa. Ti s dobrou kondičkou si mohou vyšlápnout na Kriváň či Rysy. Obojí se nachází ve výšce okolo 2500 m.n.m.

Bez velké námahy si díky lanovce můžete užít výhledy z druhé nejvyšší slovenské hory, a to Lomnického štítu. Na tu nejvyšší, Gerlachovský štít ve výšce 2 655 m.n.m., se dostanou jen zkušení horolezci v doprovodu horského vůdce.

Pro zkušenější a odvážnější je určen Národní park Poloniny, kde na horskou chatu natrefíte výjimečně. K vyhledávaným cílům patří vrchol Kremenec ve výšce 1221 m.n.m., na němž se střetávají hranice Slovenska, Polska a Ukrajiny.

Nejnáročnější túry na Slovensku

Ačkoliv se české a slovenské hory nemohou, co se týče nabídky obtížných horských tras, rovnat evropským Alpám, nějaké se tu přece jen najdou. Ty nejlepší najdete ve Vysokých Tatrách.

Třídenní přechod Roháčů s výstupem na Bystrou

Převýšení 3 226 metrů a střídání prudkých výstupů a sestupů z trasy dlouhé 36 kilometrů činí pořádně náročnou túru. Ti rychlejší ji zvládnou za dva dny. Vyráží se z obce Pribylina a třetí den se jde přes horu Bystrou s vrcholem ve výšce 2 248 m.n.m.

Okružní trek přes Téryho chatu, Priečne sedlo a Prielom

Chcete-li si dát do těla v jednom dni a máte velmi dobrou fyzickou kondici, vyrazte na okružní trek dlouhý 25 kilometrů s nejvyšším bodem ve výšce 2 352 m.n.m. Trasa obsahuje strmá stoupání a náročné úseky s řetězy a stoupačkami.

Cestovní pojištění na Slovensko

Přečtěte si, jaké cestovní pojištění si sjednat před cestou na Slovensko a jaké turistické zajímavosti nevynechat.

Na co dávat pozor při horské turistice

České Krkonoše a pohoří na Slovensku vyžadují nějaké zkušenosti s turistkou a také kvalitní vybavení. Platí to zejména pro obuv vhodnou do horského prostředí, nepromokavé oblečení pro případ náhlé změny počasí, ale také dostatek vody a jídla na cestu tam a zpět. Ne všude a hlavně ne vždy v pravý čas narazíte na pramen vody a občerstvení.

Každou túru si pečlivě naplánujete a ujistěte se, že jste dobře připraveni po stránce vybavení i kondice. Před každou výpravou si rovněž ověřte předpověď počasí. S tím vám pomohou osvědčené mobilní aplikace jako ČHMÚ pro ČR a Windy pro celý svět. Počasí v horách je nevyzpytatelné.

Jednoduše online

Cestujte naplno

Poslední důležitou věcí, na kterou nesmíte zapomenout, je kvalitní sjednání cestovního pojištění, jež vás ochrání na vašich cestách i po vrcholcích hor. Při výběru pojištění se ujistěte, že pokryje všechny vaše plánované aktivity. Některé vyžadují cestovní pojištění pro extrémní sporty a ty velmi nebezpečné nemusí jít pojistit vůbec. Informujte se vždy u vybrané pojišťovny.

Monika ŠaríkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?

  • Lyže na horách zapíchnuté ve sněhu
    25. listopadu 2023|Jana Březinová
    Pojištění sportovního vybavení: Kryje i krádež lyží před chatou?

    Každoročně je v Alpách odcizeno sportovní vybavení za stovky milionů korun, zloději lyží a snowboardů se vyskytují i v českých horách. Sportovní vybavení si můžete pojistit v rámci cestovního pojištění nebo pojištění domácnosti. Dokáže ale pojistka ochránit lyže odložené před restaurací? Čtěte, jak české pojišťovny přistupují k pojištění sportovního vybavení.

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.

  • muz-dostava-ockovani-do-ramene
    04. listopadu 2023|Jana Březinová
    Očkování při cestách do zahraničí

    Cestování do zahraničí už nekomplikují restrikce kvůli onemocnění covid-19, ale přesto byste se před dovolenou měli o očkování zajímat. A to zejména při cestách do exotiky. Očkování vás chrání proti vážným a smrtelným nemocem, do některých zemí vás bez něj ani nepustí.

  • letovisko-egypt
    31. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Nejoblíbenější destinace Čechů

    V žebříčku nejoblíbenějších destinací českých turistů tradičně vítězí země, do nichž jezdí vlastním autem – tedy Chorvatsko, Rakousko nebo Slovensko. Které další destinace jsou oblíbené?

  • El Hierro - Kanárské ostrovy
    24. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Do tepla v zimě: 8 tipů, kam letos vyrazit

    Máte rádi teplo v zimě? Pak na nic nečekejte a vydejte se na exotickou zimní dovolenou. Podívejte se na Kanárské ostrovy nebo Zanzibar. Jaké jsou tam teploty? A jak je to s podmínkami pro vstup do země?

  • Ospalý muž s kufrem na letišti - jet lag
    18. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak zvládnout jet lag a nepřijít o půlku dovolené

    Dlouhý let na dovolenou s sebou často přináší jet lag. Ten vás může potkat především při cestování přes více časových pásem. Mezi jeho hlavní projevy patří ospalost. S jeho zvládnutím vám může pomoci nejen melatonin, ale také dostatečný pitný režim.