Lyže na horách zapíchnuté ve sněhu

Pojištění sportovního vybavení: Kryje i krádež lyží před chatou?

25. 11. 2023
|
Délka čtení: 8 min.

Každoročně je v Alpách odcizeno sportovní vybavení za stovky milionů korun, zloději lyží a snowboardů se vyskytují i v českých horách. Sportovní vybavení si můžete pojistit v rámci cestovního pojištění nebo pojištění domácnosti. Dokáže ale pojistka ochránit lyže odložené před restaurací? Čtěte, jak české pojišťovny přistupují k pojištění sportovního vybavení.

Kooperativa: Pojištění sportovní výbavy FIT nabízí nejširší možnosti krytí

Kooperativa jako jedna z mála pojišťoven nabízí produkt zaměřený přímo na sportovní vybavení s širokými možnostmi krytí. Jako jediná pojišťovna automaticky kryje události po celém světě. Pojištění FIT se vztahuje na:

  • sportovní výbavu vč. fusaků a ochranných obalů (lyže, snowboardy, kola, koloběžky, golfové hole, tenisové rakety a další),

  • střešní nosiče a boxy,

  • oděvy a obuv určené ke sportu,

  • fallback mark

Pojištění chrání vaše věci proti riziku krádeže, loupeže, vandalismu nebo poškození přírodními živly. Kooperativa poskytuje plnění i na škody vzniklé během vykládání a nakládání do auta a také na poškození přímo během sportovní činnosti (např. zlomíte lyže při pádu).

Pojištění FIT zahrnuje škody na adrese pojištěného – v bytě, garáži, ale i společných nebytových prostorách jako kočárkárna. Vztahuje se rovněž na události vzniklé mimo domov třeba během dovolené. V takovém případě vám pojišťovna pokryje i lyže odcizené z lyžárny, stojanu před restaurací nebo z auta, ale musí být dostatečně zabezpečené.

Co si pod tím představit? Lyže musí být umístěny v uzamčeném boxu, nosiči nebo skříni. „Případně je uzamknout k pevné překážce pomocí zámku na lyže (u lyží do hodnoty 50 000 Kč může jít o běžný zámek). Speciální zámky na lyže mohou být vybaveny i alarmem, nejde však o nutnost,“ vysvětluje Milan Káňa, tiskový mluvčí pojišťovny Kooperativa. Na krádež z auta se pojištění lyží uplatní pouze v čase od 6:00 do 22:00, s výjimkou parkování na hlídaném parkovišti nebo oploceném uzamčeném pozemku.

Pojištění FIT si můžete sjednat na částku podle svých potřeb, ovšem platí omezení pojistného plnění 50 000 Kč na jednotlivou věc. A to jen v případě, že účtenkou prokážete její nákup, jinak vám pojišťovna vyplatí nanejvýš 20 000 Kč na jeden kus sportovního vybavení.

Sjednejte si pojištění domácnosti s užitečnými benefity

K pojištění domácnosti se nabízí nejen připojištění sportovního vybavení, ale celá řada dalších zajímavých benefitů – například odvirování počítače nebo náhrada zkaženého jídla v lednici, když dojde k výpadku elektřiny. Porovnejte si podmínky od několika pojišťoven na trhu a vyberte si nejlepší nabídku.

Generali Česká pojišťovna: Připojištění Aktiv platí po celé Evropě

K pojištění domácnosti si u Generali České pojišťovny můžete sjednat připojištění Aktiv. To platí pro:

  • sportovní vybavení včetně oděvů, obuvi, batohů,

  • chytré hodinky, cyklocomputery apod.,

  • elektrokola a elektrokoloběžky.

Pojištění se vztahuje na odcizení, poškození, zničení nebo ztrátu vybavení. Při krádeži ovšem musíte prokázat, že jste věc zabezpečili. Lyže tak můžete odložit v lyžárně nebo stojanu před restaurací, ale musíte je chránit pomocí lankového nebo jiného zámku, případně je umístit do uzamčené schránky. Stejně jako u Kooperativy platí, že na odcizení z vozidla nebo střešního boxu lze pojištění lyží uplatnit pouze v čase od 6:00 do 22:00.

Generali Česká pojišťovna nabízí toto připojištění na území Evropy. Limit pojistného plnění si sjednáte v pojistné smlouvě od 10 000 do 100 000 Kč, není stanoven sublimit na jednotlivou věc. Pojišťovna vám poskytne částku na zakoupení nových lyží. Pokud dojde pouze k jejich poškození, uhradí vám přiměřené náklady na zapůjčení náhradních lyží po dobu opravy.

Náš tip

K pojištění domácnosti si sjednejte pojištění odpovědnosti. Když někoho na horách srazíte, pojišťovna mu uhradí náklady na léčení nebo nákup nových lyží.

Allianz: Připojištění k pojištění domácnosti chrání lyže i na cestách

Také pojišťovna Allianz nabízí připojištění Mimo domov k pojištění domácnosti, které se vztahuje na věci v autě, v ubytovacích zařízeních a odložené na místě k tomu určeném. Mimo jiné tedy platí i pro sportovní vybavení, které je v pojistných podmínkách specifikováno jako sportovní náčiní, oblečení a obuv, včetně kol a elektrokol.

U Allianz si tedy můžete pojistit lyže nebo snowboard umístěné ve vozidle nebo uzamykatelném střešním boxu či nosiči. Na rozdíl od jiných pojišťoven Allianz nevylučuje události vzniklé během noci. Pojišťovna vám poskytne plnění také při odcizení sportovní výbavy z hotelů a penzionů. Pojištění zahrnuje i věci uložené na místě k tomu určeném (určené provozovatelem). 

„Přesné podmínky zabezpečení (například typ zámku) pojistné podmínky neřeší. Jestliže např. stojan uzamčení umožňuje, je povinností cyklisty/lyžaře, aby své kolo/lyže zabezpečil. Pokud stojan není uzamykací, uhradíme i prostou krádež. Vždy je nutné oznámit odcizení policii. Limit u těchto míst určených k uložení je max. 75 tisíc korun ročně,“

Marie Petrovovátisková mluvčí pojišťovny Allianz

Ačkoliv běžně se pojištění Můj Domov od Allianz týká pouze událostí v ČR, pro připojištění Mimo domov se územní platnost rozšiřuje na celou Evropu. Aby se ovšem pojištění vztahovalo i na krádež, musíte si ho sjednat v nejvyšší variantě Max.

UNIQA: Pojištěné sportovní potřeby raději vyjmenujte do smlouvy

U UNIQA pojištění domácnosti platí i pro sportovní vybavení, není potřeba sjednávat žádné zvláštní připojištění. Kromě bytu a společných nebytových prostor se vztahuje také na místa dočasného pobytu v rámci Evropy, kterými se rozumí nejen ubytovací zařízení (hotely a penziony), ale také internáty, koleje a další studentské ubytovny.

V rámci společných nebytových prostor se ovšem pojištění uplatní pouze na jízdní kola a koloběžky, včetně jejich elektrických variant. Abyste si byli opravdu jistí, že půjde pojištění uplatnit na lyže nebo snowboard, můžete sportovní náčiní vyjmenovat do pojistné smlouvy jako individuálně pojištěné věci. Výše pojistného plnění se pak odvíjí od způsobu zabezpečení.

UNIQA nabízí také pojištění sportovního vybavení uloženého v uzamčeném vozidle, případně ve střešním boxu. Opět však platí podmínka, že k vloupání nesmí dojít mezi 22:00 a 6:00. Jedinou výjimkou je nepřetržitě hlídané parkoviště.

A jak je to s pojištěním lyží, které odložíte do sněhu, když se jdete občerstvit? Na ty se pojištění nevztahuje. Pojišťovna vám poskytne plnění pouze při odcizení jízdního kola ze stojanu, pokud jste ho uzamkli za rám lankovým nebo řetězovým zámkem o průměru min. 4 mm.


ČPP: Pojištění domácnosti zvýhodňuje jízdní kola, do Alp potřebujete cestovko

Pojišťovna ČPP ještě v loňském roce nabízela pojištění sportovního vybavení ve spolupráci se zámkem Pealock, ale tato spolupráce je momentálně pozastavena. Pealock hledá pojišťovnu s výhodnějšími podmínkami, u ČPP si tak v současné době můžete sjednat pouze klasické pojištění domácnosti.

V rámci ČR se pojištění týká nejen odcizení přímo z adresy domácnosti, ale také odcizení odložených věcí z místa k tomu určenému nebo obvyklému (např. z ubytovacího zařízení). Pouze na jízdní kolo se pak pojištění vztahuje na celou Evropu ve variantě MAXI. Aby se jednalo o pojistnou událost krádeže, musí pachatel prokazatelně překonat překážky a vloupat se do uzamčeného místa. Limit plnění se pak odvíjí od stupně zabezpečení. Na lyže odložené před restaurací se proto pojištění nevztahuje.

Chcete si u ČPP pojistit lyže i v Alpách? Pak si musíte sjednat cestovní pojištění s připojištěním zavazadel. To lze čerpat i na odcizení krádeží nebo vloupáním, maximálně do celkového limitu 50 000 Kč.

Pojištění na lyže si sjednejte hlavně kvůli zdraví

Cestovní pojištění vám dokáže ochránit lyže nebo snowboard, ale jeho primárním cílem je krytí léčebných výloh. Proto se při jeho výběru zaměřte na dostatečně vysoké pojistné limity a zkontrolujte si, zda lze uplatnit na vámi provozované sporty. Lyžování, jízda na snowboardu a běžkách bývají zahrnuty v základních sportech, ale na skialpy nebo jízdu mimo sjezdovku budete potřebovat připojištění rizikových sportů.

Zajímavou alternativou u cestovního pojištění ČPP je také připojištění Zima Plus, které se vztahuje na odcizení a zničení sportovního vybavení do částky 35 000 Kč. Navíc se z něj hradí nájem náhradního zimního vybavení 500 Kč/den. Kromě toho vám poskytne náhradu při uzavření sjezdovek nebo neuskutečnění dovolené kvůli lavině. Podobné připojištění si můžete sjednat také na letní sportovní vybavení v rámci Léto Plus nebo golfového vybavení v rámci připojištění Golf Plus.

Direct: Připojištění k cestovnímu pojištění uhradí půjčovné za náhradní lyže

Pojišťovna Direct nabízí pojištění sportovního vybavení v rámci pojištění domácnosti. Rizika odcizení a vandalismu jsou pojištěna i mimo adresu bydliště, pokud jsou věci odložené na místě k tomu určeném s příslušným zabezpečením – například na hotelovém pokoji. Když se budete chtít skočit ohřát na svařák na sjezdovce, na odložené lyže se vám pojištění nevztahuje.

Direct pojišťuje také vloupání do vozidla, ale existuje pro něj množství výluk. Nejen, že k vloupání do vozu nesmí dojít mezi 22:00 a 6:00, ale pojištění nezaplatí ani cyklistická kola, elektrokola, koloběžky, elektrokoloběžky či vozíky za kola. Navíc pojištění platí pouze pro události na území ČR.

Pokud si chcete sjednat pojištění sportovního vybavení při cestách po Evropě, máte možnost uzavřít u Direct cestovní pojištění s připojištěním náhradního sportovního vybavení. Z něj vám pojišťovna uhradí půjčovné za náhradní vybavení, pokud dojde k poškození, zničení nebo krádeži sportovního vybavení. Za něj se považují pouze lyže, lyžařské boty a hůlky, snowboardy a boty na snowboard, cyklistická kola nebo elektrokola a golfové bagy s holemi.

Pojištění má však celou řadu výluk. Kryje výhradně krádež z uzamčeného zavazadlového prostoru nebo střešního boxu, nikoliv přímo z vozidla. Pokrývá odcizení z uzamčené místnosti (hotelového pokoje nebo uzamčené lyžárny), nikoliv krádež lyží odložených před restaurací. Nevztahuje se na vandalismus a na situace, kdy je vybavení možné ještě opravit. Zároveň je nutné prokázat vlastnictví sportovního vybavení.

Věděli jste že?

Když nechcete platit celoroční pojištění domácnosti, můžete si lyže nebo snowboard na českých horách jednorázově pojistit jako zavazadlo v rámci tuzemského cestovního pojištění? Riziko odcizení se však typicky vztahuje pouze na vloupání do ubytovacího zařízení nebo krádež z uzamčeného vozidla. Za lyže zapíchnuté do sněhu venku před chatou tak žádné plnění nedostanete.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?

  • deratizér v obleku
    17. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    Hubení hmyzu a škůdců vám proplatí pojišťovna

    Za hubení hmyzu nebo hlodavců možná utrácíte zbytečně. Deratizaci, dezinsekci nebo likvidaci vosích hnízd poskytují pojišťovny v rámci asistenčních služeb. Vašeho deratizátora vám ale neproplatí: využívají vlastní smluvní partnery. Připravili jsme pro vás přehled asistenčních služeb našich smluvních pojišťoven v oblasti hubení škůdců. K tomu 7 snadných kroků, jak postupovat, pokud chcete, aby vám deratizaci nebo dezinsekci proplatila pojišťovna. 

  • Náhrobní kámen s věncem
    13. října 2023|Jana Březinová
    Pojištění hrobu chrání před řáděním přírodních živlů i vandalů

    Hřbitovní stavby nejsou levná záležitost – poškození vichřicí nebo vandaly znamená náklady na opravu v řádech desítek tisíc korun. Proto se vyplatí zvážit pojištění hrobu, které vyjde jen na několik set korun ročně. Některé pojišťovny ho dokonce automaticky zahrnují do pojištění jiné stavby.

  • Figurka Lego
    15. září 2023|Jana Březinová
    LEGO, akční figurky a další sběratelské kousky. Jak je pojistit?

    V kostičkách LEGO nebo pár sběratelských kartičkách můžete mít doma stovky tisíc korun, a tak by vám nemělo chybět kvalitní pojištění. Netradiční sběratelské předměty můžete zahrnout do běžného pojištění domácnosti nebo je pojistit jako sbírku – pak se vám bude hodit znalecký posudek.

  • Muž s kufrem odchází z domu
    21. července 2023|Petr Pohůdka
    Zabezpečení domu před dovolenou: Jak ochránit domov před nezvanými hosty?

    Před odjezdem na dovolenou nejspíš řešíte organizaci celé cesty a balení. Zapomínat byste ale neměli ani na adekvátní zabezpečení bytu či domu. Váš opuštěný domov se totiž snadno může stát terčem zlodějů. Jakým způsobem nezvané hosty od „návštěvy“ odradit?

  • Bouřka s blesky nad městem
    13. července 2023|Petr Woff
    Hromosvod nestačí. 5 rad, jak při bouřce ochránit svoje spotřebiče

    Blesky zvyšují napětí v elektrickém vedení a následně ničí elektroniku, bojlery nebo elektrokotle. Bouřky takhle poškodily už každého čtvrtého Čecha a každoročně přibývají další případy. Přepěťová ochrana není drahá, stojí řádově stovky až tisíce Kč, ale každá technická vychytávka má svoje slabiny. Proto odpojte svoje spotřebiče ze sítě, pokud odcházíte ven anebo vidíte, že se obloha zatáhla bouřkovými mračny.

  • Oheň v grilu
    03. července 2023|Petr Pohůdka
    Škoda za 3,5 milionu: Co se může stát při grilování?

    Požár rodinného domu s celkovou škodou ve výši 3,5 milionu korun. Příčina? Nedbalost při manipulaci s grilem. To není modelový příklad z manuálu pojišťoven, ale skutečná událost, ke které došlo loni na Liberecku. Případ bohužel není nijak výjimečný, lidé rizika spojená s grilováním často podceňují. Jak uspořádat táborák nebo grilovačku bezpečně?

  • Žena stojí před prosklenou stěnou domu
    20. dubna 2023|Petr Pohůdka
    Pojištění chaty: Proč byste si měli pojistit i hezký výhled?

    Navrhli jste si chatu tak, aby uvnitř bylo co nejvíce světla? Velká okna či prosklené dveře jsou moderní a kromě dostatku světla vám poskytnou i krásný výhled do okolí. Jenže s množstvím skleněných ploch se zvyšuje také riziko jejich rozbití. Je proto důležité tomu přizpůsobit pojištění chaty.