Dávání peněz do prasátka

Dotace a financování nového kotle –⁠ jaké jsou možnosti?

23. 6. 2021
|
Délka čtení: 7 min.

Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva je za dveřmi. Pořízení nového zdroje vytápění ale představuje značnou investici. Zjistěte, jaké dotace můžete na nový kotel získat a jaké další možnosti financování se nabízí.

Lokální domácí topeniště patří mezi největší zdroje znečištění ovzduší v České republice. Právě proto byl schválen Zákon č. 201/2012 Sb. o ochraně ovzduší, který stanovil, že od 1. září 2022 již nesmí být v provozu kotle 1. a 2. emisní třídy. Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv náhradu za starý kotel, hodí se vědět, na jaké příspěvky od státu máte nárok.

Povinná výměna kotle až od 1. 9. 2024

Vláda kvůli energetické krizi a rostoucí inflaci posunula termín zákazu provozu starých kotlů o dva roky, konkrétně na 1. září 2024.

Více podrobností se dozvíte v článku Kotlíkové dotace 2022: Termíny se posunuly, peněz zbývá dost, ale chybějí technologie.

Kotlíkové dotace

Kotlíkové dotace patřily k nejoblíbenějším příspěvkům na nákup nového kotle. Dotace činila 70–80 % uznatelných nákladů, do maximální částky až 127 500 Kč. Kotlíkové dotace byly vypsány Ministerstvem životního prostředí v Operačním programu Životní prostředí 2014–2020 (OPŽP 2014–2020) a čerpaly desítky miliard z fondů Evropské unie. OPŽP ale v loňském roce skončil a s ním i kotlíkové dotace.

V rámci třech vln kotlíkových dotací v letech 2015, 2017 a 2019 bylo vyplaceno přes 10 miliard korun, za něž se vyměnilo více než 80 tisíc nevyhovujících kotlů.

Chystá se náhrada za kotlíkové dotace

Ačkoliv kotlíkové dotace v původní podobě již skončily, v dohledné době se za ně chystá náhrada. V České republice je totiž v provozu stále asi 330 tisíc nevyhovujících kotlů na tuhá paliva. Ministerstvo životního prostředí již představilo program OPŽP 2021–2027. V jeho návrhu je jako jedna z podporovaných aktivit uvedena právě výměna starých kotlů na tuhá paliva.

Nové kolo dotací se vyhlásí nejspíše na začátku roku 2022

Konečná podoba OPŽP 2021–2027 bude schválena nejspíše v druhém pololetí, a tak se nové kolo dotací otevře pravděpodobně na začátku roku 2022. Stejně jako u původních kotlíkových dotací si domácnosti budou podávat žádost prostřednictvím krajských úřadů. Bude se jednat o příspěvek, který mohou žadatelé získat zpětně.

Kde ještě probíhá příjem žádostí o kotlíkové dotace

Přestože původní program, ze kterého se vyplácely kotlíkové dotace, v loňském roce skončil, ve všech krajích ještě nestihli žádosti zpracovat. Některé krajské úřady přijímají žádosti do zásobníku projektů i nadále – pokud by předchozí žádosti nesplňovaly podmínky, je možné, že se na vás stále dostane řada.

Žádosti o kotlíkové dotace za původních podmínek ještě přijímá:

  • Liberecký kraj do 31. 5. 2021,

  • Pardubický kraj do 30. 10. 2021,

  • Karlovarský kraj do 31. 10. 2022.

Nová zelená úsporám

Dalším způsobem, jak získat podporu od státu na pořízení nového zdroje vytápění, je program Nová zelená úsporám. Ačkoliv některé části tohoto programu jsou určeny i pro fyzické osoby, o příspěvek na výměnu neekologického kotle mohou žádat pouze právnické osoby.

V rámci programu Nová zelená úsporám získáte příspěvek nejen na výměnu starého kotle za ekologicky šetrnější zdroj (např. kondenzační plynový kotel nebo tepelné čerpadlo), ale také na napojení na soustavu zásobování teplem. Výše podpory se odvíjí od technologie vytápění – na peníze navíc dosáhnete, pokud se zároveň rozhodnete pro zateplení budovy.

Jaké zdroje vytápění podporuje Nová zelená úsporám

Podívejte se v přehledné tabulce, jak vysokou podporu můžete získat na jednotlivé zdroje vytápění. Nový zdroj vytápění musí splňovat požadavky na Ekodesign.

Typ zdrojeVýše podpory (Kč/dům) v kombinaci se zateplenímVýše podpory (Kč/dům) bez zateplení

Kotel na biomasu s ruční dodávkou paliva


50 000 Kč


40 000 Kč


Kotel na biomasu se samočinnou dodávkou paliva


100 000 Kč


80 000 Kč



Krbová kamna na biomasu s teplovodním výměníkem s ruční dodávkou paliva a uzavřené krbové vložky s teplovodním výměníkem


50 000 Kč


40 000 Kč


Krbová kamna nebo vložka na biomasu s teplovodním výměníkem se samočinnou dodávkou paliva


50 000 Kč


40 000 Kč


Tepelné čerpadlo voda–voda


100 000 Kč


80 000 Kč

Tepelné čerpadlo země–voda


100 000 Kč


80 000 Kč

Tepelné čerpadlo vzduch–voda


75 000 Kč


60 000 Kč


Plynový kondenzační kotel


35 000 Kč


25 000 Kč


Napojení na soustavu zásobování teplem


40 000 Kč


30 000 Kč


Jak žádat o dotaci Nová zelená úsporám?

O dotaci z programu Nová zelená úsporám mohou žádat vlastníci nebo stavebníci rodinných domů – v případě výměny neekologického kotle na tuhá paliva pak pouze právnické osoby.

O dotaci žádejte výhradně elektronicky pomocí online formuláře. Podat žádost můžete před zahájením, v průběhu nebo po dokončení prací.

Žádost můžete podat nejpozději do 31. prosince 2021, ale jejich příjem může být ukončen i dříve, pokud dojde k vyčerpání stanovené alokace.

Další možnosti financování nového kotle

Pro žadatele o kotlíkové dotace, kteří si nemohli investici do nového kotle dovolit, fungovaly ve vybraných krajích tzv. kotlíkové půjčky. V Karlovarském, Moravskoslezském a Ústeckém kraji si mohli zájemci požádat o bezúročný úvěr na nákup nového zdroje vytápění. Půjčku po výměně kotle částečně splatili z kotlíkové dotace. Zatím není jasné, zda budou podobné úvěry fungovat i v rámci nového dotačního programu.

Možnost získání úvěru nebo zakoupení kotle na splátky umožňuje celá řada topenářských firem. Pokud uvažujete o financování od soukromé společnosti nebo úvěru od banky, měli byste důkladně zvážit své možnosti splácení.

Pro obyvatele Prahy se navíc v minulých letech nabízel příspěvek z programu Čistá energie Praha. Tento program funguje již od roku 1994, ale v letošním roce zatím nebyl vypsán. Naposledy probíhal příjem žádostí o dotaci v roce 2020 – vždy se jedná o krátký termín v řádu několika týdnů. Proto se vyplatí průběžně sledovat, zda bude program opět vypsán.

S výměnou starého kotle neotálejte

Týká se vás zákaz provozu starého kotle na uhlí a dřevo? Pak jeho výměnu rozhodně nenechávejte na poslední chvíli. V České republice zbývá vyměnit ještě stovky tisíc kotlů, a tak se dodací lhůty topenářských firem prodlužují.

V následujícím článku se dočtete, jak dosáhnout u nového kotle maximální úspory.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?