Povinná výměna kotlů

Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

14. 3. 2024
|
Délka čtení: 5 min.

Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

Výměnu kotlů nařídil zákon o ochraně ovzduší

Již v roce 2012 byl schválen nový zákon o ochraně ovzduší, který stanovil povinnost vyměnit staré kotle na pevná paliva (spalující například uhlí, koks, dřevo nebo brikety).

Kotle na pevná paliva o jmenovitém tepelném příkonu do 300 kW budou muset splňovat parametry minimálně 3. emisní třídy. To znamená, že kotle 1. a 2. emisní třídy je od 1. 9. 2024 zakázáno provozovat. Při porušení zákona vám hrozí pokuta až 50 000 Kč.

Hlavní město Praha využilo možnost tuto lhůtu pomocí vyhlášky ještě zkrátit. Již od 1. října 2020 vyhláška zakazuje topit uhlím, uhelnými briketami a koksem v kamnech a kotlích, které nedosahují emisních parametrů 3. emisní třídy.

Chci výhodnější plyn

Jaké ceny plynu aktuálně nabízí dodavatelé?

Zjistěte, jaké ceny plynu aktuálně nabízí jednotliví dodavatelé.

Co je emisní třída kotle?

Emisní třídy vychází z hodnocení účinnosti a emisí kotlů na tuhá paliva dle normy ČSN EN 303-5. Podle této normy se kotle dělí do tříd 1–5, přičemž 1. emisní třída kotlů dosahuje nejnižší účinnosti, ale produkuje nejvíce emisí. Třídy kotlů jsou určovány na základě měření při 100 % a 30 % jmenovitého výkonu. Kotel je zařazen do nejvyšší 5. emisní třídy, pokud dosáhne požadovaných limitů při obou výše zmíněných výkonech.

V současné době se pro nově vyrobené kotle již nepoužívá klasifikace na základě emisních tříd, ale všechny kotle uvedené na trh od roku 2020 musí splňovat požadavky na Ekodesign. Aktuální pravidla jsou popsána v nařízení Evropské komise 2015/1189. Například nejmenší automatické kotle na pevná paliva musí dosahovat minimálně 75% účinnosti a jejich prachové emise nesmějí být vyšší než 40 mg/m3 spalin.

Jak zjistit emisní třídu kotle

Nejste si jistí, do jaké emisní třídy spadá váš kotel? Emisní třídu dohledáte na výrobním štítku kotle nebo v jeho dokumentaci. Jestliže váš kotel výrobní štítek nemá nebo na něm není emisní třída uvedena, je velmi pravděpodobné, že se jedná právě o nevyhovující kotel.

Základní představu získáte také podle roku, kdy jste kotel pořídili. Kotle uvedené na trh před rokem 2000 ještě nebyly zařazeny do emisních tříd. Z toho důvodu nesmí být provozovány po 1. září 2024. Mezi lety 2000–2012 se vyráběly kotle emisních tříd 1, 2 a 3. V roce 2012 začala v Evropské unii platit novelizovaná norma, která nově zavedla třídy 4 a 5.

Jaké důvody má zákaz kotlů na tuhá paliva 2024?

Cílem zákona o ochraně ovzduší je, aby se nám lépe dýchalo a kvalita ovzduší nepředstavovala riziko pro naše zdraví. Nejspíš si vybavujete, jak to vypadalo ještě pár let zpátky, když se v zimě roztopily staré kotle na uhlí. Tmavý dým se valil přes střechy rodinných domů a dusil obyvatele především menších obcí.

Negativní vliv na kvalitu ovzduší mají zejména prachové částice a polycyklické aromatické uhlovodíky produkované starými kotli. V roce 2012 pocházelo podle Ministerstva životního prostředí přibližně 40 % celkových emisí způsobených prachem ze spalování uhlí a dřeva ve starých kotlích o tepelném příkonu do 300 kW. Jedná se tedy o malá domácí topeniště v rodinných domech. U polycyklických aromatických uhlovodíků představoval podíl starých kotlů dokonce 66 % z celkových emisí.

Komíny

Nejhorší znečištění ovzduší je dlouhodobě v Moravskoslezském kraji a také tady na něj mají největší vliv lokální topeniště. „Dominantními zdroji začaly postupně být malé zdroje, a to zejména lokální vytápění domácností. Vliv velkého průmyslu postupně slábne, jeho emise se snižují,“ uvádí mluvčí hejtmanství Nikola Birklenová pro idnes.cz.

Právě v návaznosti na tato znepokojivá zjištění byl schválen zákon zakazující provoz těchto kotlů od 1. září 2024. Tisíce kotlů již byly vyměněny v minulých letech především díky kotlíkovým dotacím. Přesto zůstává v provozu ještě přibližně 330 tisíc kotlů, které bude nutné v nejbližší době vyměnit.

Právě v návaznosti na tato znepokojivá zjištění byl schválen zákon zakazující provoz těchto kotlů. Lhůta pro výměnu zastaralých technologií byla prodloužena do 31. srpna 2024 kvůli energetické krizi, ale další odklad není pravděpodobný. Mnohé domácnosti ostatně již využily kotlíkovou dotaci, aby si pořídily lepší přístroje a vytápěly efektivněji. Přesto stále zůstává v provozu až 150 tisíc kotlů, které bude nutné v nejbližší době vyměnit.

Přehled, jak se vyvíjela opatření ohledně kotlů na tuhá paliva

  • 1. 1. 2014: zákaz uvedení na trh kotlů 1. a 2. emisní třídy (bylo možné doprodat skladové zásoby)

  • 1. 1. 2018: zákaz uvedení na trh kotlů 3. emisní třídy (bylo možné doprodat skladové zásoby), nadále byl povolen jen prodej kotlů 4. a 5. emisní třídy

  • 1. 1. 2020: všechny kotle uváděné na trh musí splňovat požadavky na Ekodesign

  • 1. 9. 2024: zákaz provozu kotlů 1. a 2. emisní třídy (v provozu smí zůstat jen kotle na tuhá paliva, které splňují alespoň 3. emisní třídu)


Kalkulačky cen energií

Trápí vás vysoké účty za energie?

Srovnejte si nabídky jednotlivých dodavatelů v našich kalkulačkách a zjistěte, zda na trhu najdete výhodnější. Případný přechod k jinému dodavateli vyřešíme zdarma za vás.

Výměna kotle nepočká, zákaz platí od 1. září 2024

Jestli používáte zastaralý vytápěcí systém, jednejte rychle. Patříte mezi desetitisíce posledních opozdilců, kteří si v nadcházejících měsících objednají nové kotle nebo tepelná čerpadla. Prodejci a řemeslníci budou přetížení četnými poptávkami, nové zakázky vyřídí opožděně, a proto některé domácnosti do příští topné sezóny povinnou výměnu nestihnou.

Takže co nejdříve popřemýšlejte, jaký vytápěcí systém chcete pro budoucnost. Jakmile se rozhodnete, oslovte profesionály, kteří vám technologii nainstalují. Rovnou taky požádejte o dotaci a přitom úředníkům prokažte, že měníte starý kotel. Díky modernímu vytápění ušetříte na provozních výdajích a pomůžete životnímu prostředí. Ale podobné změny bývají náročné, takže závěrem ještě krátce odpovězme na nejčastější otázky.

Jaký kotel na tuhá paliva bude zakázaný?
Pokutována bude technologie, která spaluje dřevo, uhlí nebo pelety, přitom ohřívá vodu v radiátorech a vyrábí nadměrné škodlivé exhalace.

Koho se týká výměna kotle do 31. srpna 2024?
Náhradu potřebují malí znečišťovatelé, typicky majitelé starých rodinných domů na venkově. Od 1. září 2024 jsou zakázány kotle na pevná paliva, které patří do 1. nebo 2. emisní třídy.

Je povinná výměna plynového kotle?
Ne, není. Zemní plyn má dvakrát menší emise oxidu uhličitého než uhlí, proto není takovou zátěží pro naše životní prostředí.

Jak dlouho trvá výměna kotle na tuhá paliva?
Obvykle jeden den až dva dny.

Jaká je cena výměny kotle?
Pokud započítáme novou technologii a její profesionální montáž, běžné výdaje sahají od 20 000 Kč po 300 000 Kč. Záleží na zvoleném systému, teplovodních nebo elektrických rozvodech, řemeslnících atd.

Vyplatí se kondenzační plynový kotel?
Oproti elektrickému přímotopu vyjde levněji. Ale oproti dřevu, uhlí nebo tepelnému čerpadlu bude pravděpodobně provozně dražší.

Povinná výměna kotle až od 1. 9. 2024

Vláda kvůli energetické krizi a rostoucí inflaci posunula termín zákazu provozu starých kotlů o dva roky, konkrétně na 1. září 2024.

Více podrobností se dozvíte v článku Kotlíkové dotace 2022: Termíny se posunuly, peněz zbývá dost, ale chybějí technologie.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Kuchyně
    29. prosince 2023|Jana Březinová
    7 zásad, jak bezpečně pronajmout byt

    Správně stanovit cenu, proklepnout si nájemníka a sepsat kvalitní smlouvu. To je jen pár zásad pro bezpečný pronájem bytu, které byste si měli pohlídat. Nechcete mít přece problémy s opožděným placením nájemného nebo poškozeným vybavením. Zjistěte, jak najít spolehlivého nájemníka i jak sestavit nájemní smlouvu, aby vás dostatečně chránila.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.