Nastavení kotle

Nový kotel: Jak dosáhnout maximální úspory?

22. 5. 2023 | Aktualizováno: 22. 4. 2024
|
Délka čtení: 8 min.

Brzy budou zakázány zastaralé kotle na tuhá paliva. Jestli takový spotřebič používáte, nemějte strach. Existují lepší vytápěcí technologie, které jsou nadále povolené, a navíc fungují levněji. Srovnejme, v jakých situacích se vyplatí nový kotel na tuhá paliva, nebo na zemní plyn. Porovnáme také tepelné čerpadlo a elektrokotel. Poradíme vám, jak vyměnit staré topeniště, abyste měli doma tepelný komfort a přitom ušetřili.

O výměně kotle už lidé neuvažují pouze tehdy, když dosluhuje starý. V současné době, kdy jsou ceny energií vysoko, hraje koupě moderního úspornějšího kotle důležitou roli při snižování rostoucích výdajů za bydlení. Od roku 2024 budou navíc zakázány kotle na pevné paliva, které patří do nižší než 3. emisní třídy. Otázka výběru nového kotle se tak bude týkat spousty domácností.

Od 1. září 2024 budou definitivně zakázány domácí kotle, které spalují pevná paliva a patří do 1. nebo 2. emisní třídy. Parametry každého legálního spotřebiče jsou popsány na jeho výrobním štítku, nebo v jeho oficiální dokumentaci. Kdybyste v zakázaném kotli topili po 31. srpnu 2024, hrozila by vám pokuta až 50 000 Kč. Takže jestli používáte takovou technologii, je nejvyšší čas na její výměnu.

Záleží na vaší spotřebě

Špinavé kotle otravují vzduch jedovatými zplodinami, a proto budou zakázány podle zákona o ochraně ovzduší (č. 201/2012 Sb.). Ekologické alternativy nejsou zadarmo, ale ve výsledku se vyplatí. Nejdříve se však přesvědčte, zda máte zateplenou svoji domácnost. Moderní domy jsou po celou topnou sezónu příjemně vyhřáté, přestože mezitím vyrobí méně než 15 kilowatthodin (kWh) tepelné energie na metr čtvereční vytápěné plochy.

SpotřebaNezateplený důmModerní dům

Tepelná energie

Přes 200 kWh/m2/rok

Méně než 15 kWh/m2/rok

Hnědé uhlí

Přes 42 kg/m2/rok

Méně než 4 kg/m2/rok

Smrkové pelety (válečky ze slisovaných pilin)

Přes 42 kg/m2/rok

Méně než 4 kg/m2/rok

Tvrdá dřevěná polínka

Přes 55 kg/m2/rok

Méně než 5 kg/m2/rok

V úvodní tabulce srovnáváme, kolik energie každoročně spotřebují domácnosti na vytápění. Uveďme příklady pro rodinný dům o ploše 100 m2. Před zateplením spotřebuje přes 20 000 kWh, což znamená asi 4 200 kilogramů hnědého uhlí, nebo 5 500 kg (9 skládaných kubíků) tvrdého dřeva. Po optimální rekonstrukci jeho spotřeba klesne o více než 92 %. Nezapočítáváme ohřev užitkové vody, který vyžaduje dalších asi 1 000 kWh na osobu ročně.

Náš tip

Pokud vám teplo uniká tenkými zdmi, vetchou střechou, starými okny nebo dveřmi, investujte do lepší tepelné izolace. Jakmile snížíte svoji spotřebu, ušetříte na palivu a také na novém kotli, protože vám postačí úspornější model. Zároveň zvažte, jaký zdroj tepelné energie do budoucna chcete.

Nový kotel na tuhá paliva

Uhelné brikety a dřevěná polínka jsou levnější než zemní plyn nebo elektřina. Na trhu seženete automatické kotle, které zpracují různá tuhá paliva nebo jejich kombinace. V jednom topeništi spálíte například uhlí a pelety, nebo dřevěná polínka a štěpku (truhlářský odpad). Automatické kotle se samy přikládají, stačí, když jednou či dvakrát týdně doplníte jejich zásobník. Ale pro průměrný zateplený rodinný dům jsou většinou předimenzované.

Jejich minimální výkon začíná na 2,8 kilowattu (kW), takže při celoročním provozu vyrobí přes 24 000 kWh. Kdyby pracovaly úsporněji, často by se vypínaly a zapínaly, a tak by se rychleji opotřebovaly. Do zateplených rodinných domů se proto lépe hodí menší kamna na tuhá paliva, která lze napojit na teplovodní výměník. Eventuálně přicházejí v úvahu jiné energetické zdroje než uhlí a biomasa.

Náš tip

Kamna, kotel nebo tepelné čerpadlo vybírejte také podle jejich účinnosti (efektivity). Jde o poměr mezi energií vyrobenou a spotřebovanou. Kupříkladu kotle a kamna na tuhá paliva dosahují účinnosti od 60 % po 97 %. Takže 40 % až 3 % tepelné energie okamžitě vypustí do venkovního vzduchu. Poměrně efektivní jsou automatické kotle na pelety, ale existují ještě účinnější technologie.

Proč lidé kupují tepelná čerpadla

Nejefektivnější vytápěcí systém vyrobí dvakrát až pětkrát více energie, než kolik jeho majitel zaplatí. Hovoříme o tepelném čerpadlu, které běží na elektřinu, ale teplo čerpá ze vzduchu, země nebo vody. Má nízké provozní náklady, ovšem jeho tržní pořizovací cena začíná na 250 000 Kč. Nejlevnější modely přitom mívají hlučnou venkovní jednotku, a proto mohou vadit sousedům.

Nicméně na stejné technologii jsou založené splitové klimatizace, které stojí kolem 40 000 Kč. Takže se nacházejí v podobné cenové kategorii jako nový kotel nebo kamna. Efektivitu tepelných čerpadel a klimatizací vyčíslujeme topným faktorem, který vyjadřuje poměr mezi vyrobeným teplem a spotřebovanou elektřinou.

Příklad: Pokud klimatizace z 1 kWh elektřiny vyrobí 3 kWh tepla, její topný faktor je 3.

Kondenzační plynový kotel

Jestli vaší ulicí vede plynovod, jako nové palivo se nabízí zemní plyn. Jeho spalné teplo nejlépe využije kondenzační plynový kotel, který recykluje svoje spaliny. Účinnost potom dosahuje skoro 100 %. Ale plynový kotel obvykle vyžaduje užší trubky v teplovodní soustavě než jeho předchůdce, který spaloval tuhá paliva. V některých případech jsou nutné také investice do vhodnějších radiátorů a do nového komína.

Chci výhodnější plyn

Jaké ceny plynu nabízí dodavatelé?

Různí dodavatelé požadují odlišné ceny, které sahají od 2 po 9 Kč/kWh. Vyzkoušejte naši nezávislou kalkulačku, abyste věděli, kolik stojí zemní plyn ve vašem regionu a při vaší současné nebo plánované spotřebě!

Komu se hodí elektrokotel

Elektřina je dražší než pelety nebo zemní plyn, avšak má taky svoje výhody. Elektrospotřebiče fungují naprosto automatizovaně, jejich „palivo” nemusíte ručně doplňovat do žádného zásobníku. Některým českým obcím chybí plynovod, ale všechny jsou napojené na elektrické vedení. Elektrokotel vyniká nízkou pořizovací cenou. Proto se hodí lidem, kteří jsou fyzicky slabí, postrádají plynovou přípojku a nemají peníze na tepelné čerpadlo.

Jak vyměnit starý kotel

Sami se rozhodněte, jakou technologii použijete v budoucnosti na vytápění. Ale potom budete potřebovat specialisty, kteří vám doporučí, nainstalují a nastaví nejvhodnější model. Postupujte následovně:

  1. V databázi Ministerstva životního prostředí vyhledejte odborně způsobilou osobu, kterou požádáte, aby zkontrolovala váš starý kotel a vystavila doklad o jeho technickém stavu. Stávající vytápěcí systém taky nafoťte. Doklad a fotky přiložíte k žádosti o dotaci.

  2. Oslovte minimálně 3 renomované firmy, které dodávají požadovanou technologii kompletně „na klíč”, odvážejí a ekologicky likvidují staré kotle, nabízejí také servis, mají solidní zkušenosti a dobré reference.

  3. Požádejte vybrané firmy, aby k vám poslaly svoje specialisty, kteří spočítají tepelné ztráty vaší domácnosti, posoudí vaše současné vytápění (trubky, radiátory, komín) a nabídnou nejvhodnější nový vytápěcí systém.

  4. V databázi Státního fondu životního prostředí se ujistěte, že navrhované technologie jsou podporovány v dotačních programech. Pokud chcete tepelné čerpadlo, zeptejte se specialisty, zda nepotřebujete stavební povolení (při výkonu do 50 kW pravděpodobně ne, ale najdou se výjimky). Jestli přecházíte na elektrické vytápění, požádejte svého regionálního distributora (společnost ČEZ Distribuce, EG.D nebo PREdistribuce) o zvýhodněnou distribuční sazbu D57d.

  5. Porovnejte nabídky. Srovnejte ceny a termíny, ve kterých by proběhla realizace. Zohledněte také nadstandardní služby – například zda některá oslovená firma vyřizuje dotace, poskytuje prodlouženou záruku apod.

  6. Vyberte nejvhodnější nabídku. Neplaťte žádnou zálohu, nemáte-li podepsanou smlouvu nebo zálohovou fakturu.

  7. Kdyby vybraná firma nedodržela slíbené termíny a odkládala realizaci, důrazně požádejte o zrychlení, abyste stihli výměnu starého kotle do 31. srpna 2024. Přinejhorším oslovte jiného kandidáta.

  8. Montáž nového kotle na pevná paliva obvykle trvá 1 až 2 dny. Instalace tepelného čerpadla, které bere energii ze vzduchu a ohřívá vodu, obyčejně proběhne za 2 až 4 dny.

  9. Požádejte montéry, aby vám nastavili vytápění a vysvětlili, jak správně topit.

  10. Chcete-li dotaci, k žádosti přiložte fotografie vašeho nového vytápěcího systému. Dále připojte fakturu nebo jiný důkaz, že jste technologii zaplatili. Přidejte doklady o ekologické likvidaci starého kotle, o instalaci a zprovoznění nového vytápění a pokud nadále spalujete nějaké palivo, k dotační žádosti přiložte i zprávu o revizi spalinové cesty.

Kotlíkové a další dotace

Stát přikazuje, abyste vypnuli svůj zastaralý kotel, ovšem zároveň nabízí finanční příspěvek na novou čistší technologii:

  • Kotlíkové dotace jsou určené pro nízkopříjmové domácnosti, které nejpozději od 1. ledna 2022 pobírají příspěvek na bydlení, nebo jsou složeny výhradně ze starobních důchodců či invalidů III. stupně. Žádosti přijímají krajské úřady. Úspěšní žadatelé dostanou až 95 % svých způsobilých výdajů.

  • Pro ostatní domácnosti je určený dotační program Nová zelená úsporám. Žádosti přijímá Státní fond životního prostředí na svých internetových stránkách. Úspěšní žadatelé obdrží až 50 % svých způsobilých výdajů.

Jak správně topit

Vytápějte tak, abyste se cítili příjemně, ale přitom zbytečně neutrácejte. Přes termostat nastavte přiměřenou teplotu v každé místnosti: Koupelnu klidně vyhřejte na 24 °C, ale jinak stačí 21 °C v obývacích pokojích, 18 °C v ložnici a 15 °C na chodbách.

Udržujte stabilní teploty a nevypínejte kotel, ani když odcházíte pryč, protože velké teplotní výkyvy vyžadují vysoký výkon a zvyšují spotřebu. Ke komfortní koupeli nebo sprše stačí, když nastavíte bojler na 60 °C. Jeho teplotu však občas zvyšte aspoň na 70 °C, aby ve vodě nemohla přežít nebezpečná bakterie zvaná legionella.

Jednou ročně poproste technika, ať vytápěcí systém zkontroluje a případně správně přenastaví nebo spraví. Zároveň ověřte, jestli nekupujete energii zbytečně draze. Eventuálně si vyberte levnějšího dodavatele.

Celková cena nového kotle

Když započítáme dotace, rodina v zatepleném domě může za novou vytápěcí technologii zaplatit 30 000 až 160 000 Kč. Jakmile přičteme energii, celkové náklady se po 10 letech mohou vyšplhat na 230 000 až 720 000 Kč.

Vytápěcí systémPořizovací cenaCena za kWhCena po 10 letech

Kotel nebo kamna na tuhá paliva

30 000 Kč

2,00 Kč

230 000 Kč

Tepelné čerpadlo vzduch/voda

160 000 Kč

2,30 Kč

390 000 Kč

Plynový kondenzační kotel

90 000 Kč

3,40 Kč

430 000 Kč

Elektrokotel

30 000 Kč

6,90 Kč

720 000 Kč

V závěrečné tabulce srovnáváme, kolik zaplatí modelová středněpříjmová domácnost za nové vytápění. Předpokládáme, že ročně spotřebuje 10 000 kWh tepelné energie. Právě vyměňuje starý kotel na tuhá paliva. Pokud přechází na plyn, potom investuje také do nového teplovodního systému a komínu. Zahrnujeme dotace a slevy. Současné průměrné ceny energetických komodit zvyšujeme o předpokládanou budoucí inflaci.

Chci výhodnější elektřinu

Kolik aktuálně zaplatíte za elektřinu?

Na nejžádanější kotle jsou několikatýdenní nebo několikaměsíční čekací lhůty. Mezitím využijte přítomný okamžik, abyste ušetřili na elektřině! Přejděte do naší kalkulačky, která vám srovná všechny dodavatele a tarify. Jestli chcete, převedeme vás na levnější ceník.


Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?