Vrácení úroků z hypotéky

Půjčky na bydlení pro mladé: Jakým způsobem můžete financovat své bydlení?

16. 2. 2020
|
Délka čtení: 6 min.

Sen o vlastním domku má jistě řada z nás. Jak ale koupi nebo výstavbu nemovitosti financovat s omezeným rozpočtem? Drtivá většina zájemců o vlastní bydlení sáhne po hypotéce. Pro mladé rodiny do 36 let se nabízí i další alternativa. Tou je půjčka na bydlení pro mladé. Jaké jsou podmínky jejího získání a kolik peněz můžete dostat na koupi nebo rekonstrukci nemovitosti? Poradíme!

Výhody půjčky od státu na bydlení

Program půjček na bydlení mladým realizuje Státní fond rozvoje bydlení (dále jen SFRB). Jak už název programu napovídá, jedná se o státní finanční výpomoc na pořízení nebo modernizaci obydlí pro mladé do 36 let. Mezi největší výhody programu patří skutečnost, že platí pro celé území České republiky. Pokud příjemci půjčky budou chtít uhradit mimořádnou splátku nebo úvěr předčasně splatit, mohou tak učinit bez poplatků. Zdarma je také vedení úvěru a případné poradenství s pracovníky SFRB.

  • Mohlo by vás zajímat: Pokud si sjednáte úvěr na pořízení obydlí, získáte dotaci ve výši 30 000 Kč při narození či osvojení dítěte!

Financování bydlení i modernizace

Půjčku na bydlení pro mladé můžete využít rovnou několika způsoby. Nejrozšířenější je samozřejmě výstavba novostavby rodinného domu. V tomhle případě je ale potřeba počítat s omezením, které říká, že podlahová plocha nesmí přesáhnout 140 m². Dále lze finanční prostředky využít na koupi bytu, jehož podlahová plocha nepřesáhne 75 m², koupi rodinného domu (podlahová plocha opět do 140 m²) a modernizaci obydlí.

Kolik můžete získat a na co?

Spodní hranice půjček začíná na 30 000 korunách. Maximálně vám pak stát půjčí 300 000 Kč na modernizaci obydlí. U pořízení (výstavby) rodinného domu jde maximálně o 2 000 000 Kč. Je však potřeba počítat s dalším omezením, které říká, že SFRB žadateli poskytne pouze 80 % skutečných nákladů na výstavbu nebo koupi (nejvýše 80 % ceny sjednané, a to včetně ceny pozemku). Pokud zamýšlíte koupit byt, pak můžete získat až 1 200 000 Kč (do 80 % sjednané ceny sjednané).

  • Jak je to s úrokovou sazbou? Úroková sazba se vypočítává podle výše základní sazby Evropské unie pro Českou republiku (nejméně 1 % p.a. s fixací na pět let).

Podmínky jsou dost limitující

A teď k tomu zásadnímu. Co udělat pro to, aby byla půjčka od státu na bydlení vaše? Tady je oficiální vyjádření SFRB:

„Půjčku na bydlení pro mladé mohou čerpat osoby, které žijí v manželství nebo registrovaném partnerství, ve kterém alespoň jeden z manželů nebo registrovaných partnerů nedosáhl ke dni podání žádosti o poskytnutí úvěru věku 36 let, nebo osoba do 36 let, která trvale pečuje o dítě, které nedosáhlo ke dni podání žádosti o poskytnutí úvěru věku 15 let. Žadatelé v době podání žádosti o úvěr nesmí být vlastníkem ani spoluvlastníkem obydlí, ani nájemcem družstevního bytu.“

A to není ani zdaleka všechno

Kromě výše uvedených podmínek je potřeba úvěr zajistit. Úvěr na modernizaci obydlí musí být zajištěn ručitelem, který nesmí být starší 55 let a jeho průměrný měsíční příjem za poslední tři měsíce musí být alespoň 15 000 Kč. Úvěr na pořízení obydlí (nad 500 000 Kč) je třeba zajistit zástavním právem. U úvěru do 500 000 Kč je možno závazek zajistit ručitelským prohlášením (ručitel musí splňovat totožné podmínky uvedené výše).

Monika ŠaríkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Kuchyně
    29. prosince 2023|Jana Březinová
    7 zásad, jak bezpečně pronajmout byt

    Správně stanovit cenu, proklepnout si nájemníka a sepsat kvalitní smlouvu. To je jen pár zásad pro bezpečný pronájem bytu, které byste si měli pohlídat. Nechcete mít přece problémy s opožděným placením nájemného nebo poškozeným vybavením. Zjistěte, jak najít spolehlivého nájemníka i jak sestavit nájemní smlouvu, aby vás dostatečně chránila.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?

  • Účty za vánoční dárky - žena počítá na kalkulačce
    10. listopadu 2023|Jana Březinová
    Vánoční půjčka – kdy pomůže a kdy se jí vyhnout

    Půjčku na vánoční dárky si loni sjednalo 3 % Čechů, nejčastěji na částku do 10 000 Kč. Bohužel 20 % lidí, kteří si v minulosti na Vánoce půjčili, splácí s problémy a musí žádat o odklad splátek. Existuje tak poměrně vysoké riziko, že vás vánoční půjčka dostane do finančních potíží. Proto si ji dobře promyslete.

  • Trápení placení na internetu
    06. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    SOS! Poslal jsem peníze na špatný účet. Jak nyní postupovat?

    Stačí špatně kliknout a peníze mizí na úplně jiný účet. Taky se vám to už stalo? Zachovejte klid. Čísla účtů se tvoří podle daného algoritmu, a je docela náhoda se do něj strefit. Kdybyste zadali omylem existující číslo, stále máte šanci peníze získat zpět. Pokud totiž příjemce peníze nevrátí, může se dopustit trestného činu.

  • Porovnání kreditní karty a kontokorentu - Žena držící před obličejem kreditní kartu
    02. listopadu 2023|Jana Březinová
    Porovnání kreditní karty a kontokorentu

    Potřebujete zaplatit nečekaný výdaj nebo chcete mít finanční zálohu pro všechny případy? Pak vám poslouží kontokorent i kreditní karta. Jedná se o krátkodobé úvěrové produkty, díky nimž si můžete opakovaně vypůjčit až desítky tisíc korun. To mají společné, ale jinak mezi nimi najdete řadu rozdílů.

  • Exekuce - žena s prázdnou peněženkou
    10. října 2023|Jana Březinová
    Co může exekutor zabavit? Peníze i auto ano, ale postel ani psa ne

    Exekutor vám může zabavit peníze i majetek, ale na určité věci sáhnout nesmí. Třeba postel, snubní prsten nebo váš pes jsou před exekutorem v bezpečí.