Dodavatel plynu - kontrola bojleru

Podle čeho vybírat dodavatele plynu? Začněte cenou, ale potom hledejte férovou stabilní firmu

10. 8. 2022
|
Délka čtení: 6 min.

Čeští dodavatelé prodávají zemní plyn, který byl vytěžen v Rusku či na Moravě. Svým odběratelům účtují spotřebovanou energii, pravidelný paušál a další poplatky. Nejlevnější dodavatelé jsou třikrát lacinější, než jejich nejdražší konkurenti. Někteří vám uznají oprávněnou reklamaci a vrátí přeplatky, zatímco jiní nemají ani internetový zákaznický portál. Poradíme vám, podle čeho vybírat dodavatele zemního plynu.

Dobrého pekaře, krejčího či řemeslníka poznáte tak, že ochutnáte jeho chleba, obléknete si nový oděv nebo vyzkoušíte spravený vodovodní kohoutek. Ale dodavatelé zemního plynu se vzájemně neodlišují kvalitou, krásou ani užitnou hodnotou svého produktu.

Všichni prodávají energii neviditelného fosilního paliva. Domácnosti následně zaplatí za každou kilowatthodinu (kWh) či tisícinásobnou megawatthodinu (MWh), kterou využily na vaření, ohřev užitkové vody a vytápění.

Přejděte na výhodnější tarif

Dodavatelé svým odběratelům účtují také pravidelný měsíční paušál, nutné distribuční poplatky a daně. Součtem jednotlivých fakturačních položek vyjde celková cena. A právě tady na nákladové straně existují markantní rozdíly. Srovnejme, kolik stojí zemní plyn v různých spotřebních pásmech:

  • Vaření (1,89 MWh/rok): 5 305 až 16 615 Kč/rok

  • Ohřev užitkové vody (7,56 MWh/rok): 14 606 až 49 115 Kč/rok

  • Vytápění (16 MWh/rok): 28 861 až 99 835 Kč/rok


Nejlevnější dodavatel plynu vám naúčtuje zhruba třikrát nižší cenu než nejdražší překupník. Každopádně dostanete stejné palivo, totožnou tepelnou energii. Ale v extrémních případech proděláte, nebo ušetříte 11 310 až 70 974 Kč za rok. Nízká cena zemního plynu je klíčová, protože kdyby levněji vycházela elektřina, domácnostem by stačil elektrický sporák, bojler a přímotop. Ovšem existují také další důležitá kritéria, podle kterých vybírejte svého dodavatele.

Plyn pochází především z Ruska

Málokterý dodavatel je zároveň těžařem, nebo provozovatelem podzemního plynového zásobníku. Na Moravě těží společnosti MND a Lama energy, jejich produkce však nepokrývá ani 2 % souhrnné celostátní spotřeby. A tuzemské plynové zásobníky vydrží maximálně na několik teplých letních měsíců nebo mrazivých zimních týdnů, takže jsme závislí na dovozu.

Čeští dodavatelé nakupují zemní plyn od svých zahraničních partnerů, na burzách nebo jiných velkoobchodních trzích. Jde o ruský plyn, který proudí do České republiky přes Německo. Rusko však v posledních měsících není spolehlivým exportérem, protože porušuje obchodní dohody a omezuje dodávky do Evropské unie. Proto zemní plyn, ale taky elektřina vyráběná v plynových elektrárnách, prudce zdražuje.

Chci výhodnější plyn

Jaké ceny plynu aktuálně nabízí dodavatelé?

Zjistěte, jaké ceny plynu aktuálně nabízí jednotliví dodavatelé.

Silné společnosti přežijí

Mnozí dodavatelé plynovou krizi nezvládli, a opustili svoje zákazníky. Stáhla se třeba skupina Bohemia Energy, která zásobovala statisíce odběrných míst. Opuštěné domácnosti byly automaticky převedeny na drahé nouzové tarify, takže jejich měsíční zálohy náhle stouply až na šestinásobek. Proto buďte obezřetní vůči dodavatelům, kteří nedisponují robustním zázemím.

Podniky jsou stabilnější, pokud mají silné majitele a široký podnikatelský záběr. Kupříkladu ve společnosti ČEZ Prodej je většinovým vlastníkem český stát. E.ON Energie spadá do přední německé průmyslové skupiny. innogy Energie patří maďarskému státu. V Pražské energetice (PRE, eYello) má většinový podíl hlavní město Praha, které zároveň 100% ovládá Pražskou plynárenskou. EP Energy Trading a Dobrá Energie jsou doma v Energetickém a průmyslovém holdingu (EPH), který provozuje elektrárny nebo podzemní plynový zásobník. Armex (Armex Energy, TGC Energie) má vlastní benzínky a prodává průmyslové komponenty. SPP CZ patří slovenskému státu.

Dobrý dodavatel komunikuje

Na českém trhu působí další desítky obchodních společností, které prodávají zemní plyn. Dohromady zásobují více nežli 2 800 000 odběrných míst. Nejlepší dodavatelé odpovídají svým zákazníkům na e-maily a mají funkční call-centra (telefonické ústředny). Ale stačí také internetový zákaznický portál, kde zjistíte potřebné informace nebo požádáte o změny přes svůj osobní účet. Upravíte svoje pravidelné zálohy, poprosíte o jiný tarif, nahlásíte stav přiděleného plynoměru a zažádáte o mimořádné vyúčtování, podáte reklamaci apod.

Podle čeho vybírat dodavatele plynu - Plynové potrubí do zásobníku

Máte právo na své přeplatky

Obchodní podmínky jsou usměrněny energetickým zákonem. Máte právo, aby součet pravidelných záloh odpovídal vaší předpokládané spotřebě a smluvené ceně. Pokud dodavatel zdraží nebo změní obchodní podmínky, aniž by vás zavčas (nejpozději 30 dnů předem) informoval, tato změna neplatí. Ale některé záležitosti jsou ponechány na volném trhu.

Proto zvažte, jestli podepíšete smlouvu, která vytyčuje krátkou reklamační lhůtu (například 15 dnů od vystavení problematického vyúčtování). A popřemýšlejte, zda svému dodavateli dovolíte, aby vaše přeplatky (kladný rozdíl mezi zaplacenými zálohami a výslednou skutečnou cenou) převáděl do dalšího zúčtovacího období na úhradu následujících záloh. Peníze kvůli inflaci ztrácejí svoji reálnou hodnotu a kupní sílu, takže bude výhodnější, když svoje peníze dostanete hned.

Přemýšlíte o změně dodavatele plynu? S výběrem nového vám rádi pomůžeme.

Jak vybrat dodavatele plynu

Na internetu najdete všelijaké recenze. Často bývají namířeny proti tradičním společnostem a málokdy vyznívají pozitivně. Není divu. Proti skutečnému nebo zdánlivému příkoří se bráníme, zatímco uspokojivou placenou službu bereme jako samozřejmost. A svoje kritiky pravděpodobněji nalezne velká společnost než malá začínající firmička, která má stokrát nebo tisíckrát menší klientelu. Ovšem nevíme jistě, které recenze jsou autentické –⁠ a které texty vznikly jako pouhá součást konkurenčního boje.

Poradíme vám, jak vybrat dodavatele plynu:

  1. Použijte nezávislý srovnávač, který vám seřadí dostupné nabídky. Hledejte úsporu.

  2. Ale pamatujte, že existují různí dodavatelé plynu. Srovnání proto závisí nejenom na ceně, ale také na jejich obchodních podmínkách nebo zákaznickém servisu.

  3. Klikněte na dodavatele a tarif, který vám vyhovuje. V kontaktním formuláři vyplňte svoje jméno, e-mailovou adresu a telefonní číslo. Nahrajte svoji stávající smlouvu a poslední vyúčtování.

  4. Změna dodavatele plynu proběhne, jakmile skončí vaše stávající smlouva nebo výpovědní lhůta.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?