Déšť stéká po střeše domu

Počítá vaše pojištění chaty s vodou?

Poškodila vám chatu voda? V prvotní chvíli vám nejspíš bude jedno, jestli šlo o vodovodní havárii či důsledek srážek – váš majetek je zkrátka poničen. Jenže z pohledu pojištění může jít o klíčovou záležitost. Máte svoji chatu nebo chalupu pojištěnou proti všem rizikům spojeným s vodou?

Vodovodní škody? Přes 120 případů denně

Pokud si sjednáváte pojištění chaty, rozhodně byste si měli vybrat produkt, který kryje vodovodní škody. U majetku se totiž dlouhodobě jedná o jednu z nejčastějších příčin pojistných událostí. Podle statistik České asociace pojišťoven (ČAP) stály vodovodní škody v loňském roce za více než 44 tisíci pojistnými událostmi, tedy zhruba za 16 % všech případů. Častější byly už jen škody způsobené vichřicí.

Vodovodní škody jsou v základním pojištění chaty standardně zahrnuty. Majitelé nemovitostí si ale často myslí, že z pohledu pojišťovny představují vodovodní škody totéž jako například zatečení střechou při prudkých srážkách nebo oblevě. Nicméně tak to není, jde o dvě různé skupiny rizik. Obleva či průtrž mračen zapříčiní tzv. škody z atmosférických srážek.

Ani škody z atmosférických srážek nejsou podle statistik ČAP ničím neobvyklým. V loňském roce atmosférické srážky způsobily přes 11 tisíc pojistných událostí – více než požár nebo vandalismus.

Domov v bezpečí

Chraňte to, na čem vám záleží

Správně sjednané pojištění majetku vám pokryje náklady na opravu škody. Pomůžeme vám s výběrem i sjednáním nejlepší nabídky pro vás, jednoduše a online.

Vyberte jednu z možností:

Atmosférické srážky: Pojištění je nemusí vždy zahrnovat

Přístup pojišťoven se v otázce vodovodních škod a škod z atmosférických srážek liší. U některých subjektů obě hrozby pokrývá již základní pojištění majetku. Do této skupiny patří například UNIQA. „Obě rizika se nacházejí v pojištění Domov & bezpečí v úrovních MINI, PLUS a EXTRA,“ uvádí Eva Svobodová, tisková mluvčí pojišťovny. Také u Pillow pojišťovny mají klienti krytá obě rizika již v základních produktech.

Nicméně zdaleka to neplatí pro všechny pojišťovny. Například u Kooperativy je zatečení srážek ze základního pojištění PRIMA vyčleněno. Tyto škody kryje až komplexnější pojištění KOMFORT. Podobný přístup volí i další pojišťovny, proto si před sjednáním pojištění chaty vždy ověřte, že se produkt vztahuje i na atmosférické srážky.

Pojištění chaty by mělo chránit nemovitost i domácnost

Při výběru pojištění chaty musíte dále zohlednit, jakou část majetku chcete ochránit. Pojišťovny totiž rozlišují mezi pojištěním nemovitosti a pojištěním domácnosti. První typ pojištění se vztahuje na samotnou stavbu a součásti, které jsou s ní pevně spojeny (okna, zdi, dveře apod.). Druhý kryje škody na vybavení.

Pokud máte u chaty sjednané jen pojištění nemovitosti, pak vám pojišťovna při vodovodních škodách proplatí pouze škody na stavbě. Za zničené vybavení chaty ale nedostanete ani korunu. Proto je důležité při sjednávání pojištění chaty myslet na nemovitost i domácnost.

Příklad: Majitel chaty v Nejdku hledá adekvátní pojištění. Plánuje pojistit nemovitost, domácnost a zahrnout chce také riziko atmosférických srážek. Pojistná částka u nemovitosti činí 6,4 mil. Kč, u domácnosti 1 mil. Kč. Srovnejto.cz dokáže v podobném případě zajistit pojištění za 2 940 Kč ročně.

Výhodné pojištění nemovitosti

Přemýšlíte, na kolik by vyšlo pojištění vás?

Kalkulačka pojištění chaty vám dá odpověď během několika minut. Stačí, když do ní vyplníte základní údaje o nemovitosti a my vám zdarma srovnáme nabídky hlavních pojišťoven. Tu nejlepší nabídku pro vás vám pomůžeme i sjednat jednoduše z pohodlí domova.

5 tipů, jak chránit chatu před vodou

Nejlepší je pochopitelně pojistným událostem předcházet. Těchto 5 tipů vám s tím pomůže.

  • Nezanedbávejte údržbu a výměnu hadic, které přivádí vodu do domácích spotřebičů a dalších zařízení.

  • Nenechávejte pračku či myčku v provozu, když na chatě nejste. Při odjezdu vždy zavírejte všechna okna.

  • Při odjezdu na delší dobu vypínejte hlavní přívod vody.

  • Před zimou včas vypusťte vodu z otopné soustavy.

  • Nechte náhradní klíče u spolehlivých sousedů, aby někdo mohl v případě vaší nepřítomnosti rychle zareagovat.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Lyže na horách zapíchnuté ve sněhu
    25. listopadu 2023|Jana Březinová
    Pojištění sportovního vybavení: Kryje i krádež lyží před chatou?

    Každoročně je v Alpách odcizeno sportovní vybavení za stovky milionů korun, zloději lyží a snowboardů se vyskytují i v českých horách. Sportovní vybavení si můžete pojistit v rámci cestovního pojištění nebo pojištění domácnosti. Dokáže ale pojistka ochránit lyže odložené před restaurací? Čtěte, jak české pojišťovny přistupují k pojištění sportovního vybavení.

  • deratizér v obleku
    17. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    Hubení hmyzu a škůdců vám proplatí pojišťovna

    Za hubení hmyzu nebo hlodavců možná utrácíte zbytečně. Deratizaci, dezinsekci nebo likvidaci vosích hnízd poskytují pojišťovny v rámci asistenčních služeb. Vašeho deratizátora vám ale neproplatí: využívají vlastní smluvní partnery. Připravili jsme pro vás přehled asistenčních služeb našich smluvních pojišťoven v oblasti hubení škůdců. K tomu 7 snadných kroků, jak postupovat, pokud chcete, aby vám deratizaci nebo dezinsekci proplatila pojišťovna. 

  • Náhrobní kámen s věncem
    13. října 2023|Jana Březinová
    Pojištění hrobu chrání před řáděním přírodních živlů i vandalů

    Hřbitovní stavby nejsou levná záležitost – poškození vichřicí nebo vandaly znamená náklady na opravu v řádech desítek tisíc korun. Proto se vyplatí zvážit pojištění hrobu, které vyjde jen na několik set korun ročně. Některé pojišťovny ho dokonce automaticky zahrnují do pojištění jiné stavby.

  • Figurka Lego
    15. září 2023|Jana Březinová
    LEGO, akční figurky a další sběratelské kousky. Jak je pojistit?

    V kostičkách LEGO nebo pár sběratelských kartičkách můžete mít doma stovky tisíc korun, a tak by vám nemělo chybět kvalitní pojištění. Netradiční sběratelské předměty můžete zahrnout do běžného pojištění domácnosti nebo je pojistit jako sbírku – pak se vám bude hodit znalecký posudek.

  • Muž s kufrem odchází z domu
    21. července 2023|Petr Pohůdka
    Zabezpečení domu před dovolenou: Jak ochránit domov před nezvanými hosty?

    Před odjezdem na dovolenou nejspíš řešíte organizaci celé cesty a balení. Zapomínat byste ale neměli ani na adekvátní zabezpečení bytu či domu. Váš opuštěný domov se totiž snadno může stát terčem zlodějů. Jakým způsobem nezvané hosty od „návštěvy“ odradit?

  • Bouřka s blesky nad městem
    13. července 2023|Petr Woff
    Hromosvod nestačí. 5 rad, jak při bouřce ochránit svoje spotřebiče

    Blesky zvyšují napětí v elektrickém vedení a následně ničí elektroniku, bojlery nebo elektrokotle. Bouřky takhle poškodily už každého čtvrtého Čecha a každoročně přibývají další případy. Přepěťová ochrana není drahá, stojí řádově stovky až tisíce Kč, ale každá technická vychytávka má svoje slabiny. Proto odpojte svoje spotřebiče ze sítě, pokud odcházíte ven anebo vidíte, že se obloha zatáhla bouřkovými mračny.

  • Oheň v grilu
    03. července 2023|Petr Pohůdka
    Škoda za 3,5 milionu: Co se může stát při grilování?

    Požár rodinného domu s celkovou škodou ve výši 3,5 milionu korun. Příčina? Nedbalost při manipulaci s grilem. To není modelový příklad z manuálu pojišťoven, ale skutečná událost, ke které došlo loni na Liberecku. Případ bohužel není nijak výjimečný, lidé rizika spojená s grilováním často podceňují. Jak uspořádat táborák nebo grilovačku bezpečně?

  • Žena stojí před prosklenou stěnou domu
    20. dubna 2023|Petr Pohůdka
    Pojištění chaty: Proč byste si měli pojistit i hezký výhled?

    Navrhli jste si chatu tak, aby uvnitř bylo co nejvíce světla? Velká okna či prosklené dveře jsou moderní a kromě dostatku světla vám poskytnou i krásný výhled do okolí. Jenže s množstvím skleněných ploch se zvyšuje také riziko jejich rozbití. Je proto důležité tomu přizpůsobit pojištění chaty.

  • Kuchyně na chalupě
    12. dubna 2023|Petr Pohůdka
    Pojištění chaty: Jak chránit vybavení interiéru?

    Chaty už dávno nejsou místa, kde máme jen kamna a staré vybavení vyřazené před mnoha lety z domácnosti. Stále častěji na chatách vidíte vkusně vybavený interiér, do kterého majitelé investovali nemalé peníze. Je proto logické chránit svůj majetek za pomoci vhodného pojištění chaty.

  • 3 tipy, jak vybrat nejvýhodnější pojištění chalupy - Roubenka na samotě
    07. dubna 2023|Jana Březinová
    3 tipy, jak vybrat nejvýhodnější pojištění chaty

    Vlastníte chatu nebo chalupu, ale zatím ji nemáte pojištěnou? Hodnota rekreačních objektů se neustále zvyšuje, a tak vám v důsledku požáru nebo řádění přírodních živlů mohou vzniknout škody za miliony. Přitom základní pojištění chaty nemusí být nijak drahé. Poradíme, jak vybrat nejvýhodnější pojištění chaty.