Parkování na vyhrazených místech, parkovací automat

Modré zóny: Vyznejte se v pravidlech, ať neplatíte pokutu

Pomoc pro obyvatele města, nebo protivné omezení? Ani po letech, co jsou modré zóny v provozu, se Pražané neshodnou. Systém modrých zón navíc není jasný –⁠ řidiči se pletou v provozní době, a pak je čeká pokuta.

Co je to modrá zóna?

Modrá zóna představuje vyhrazené parkování pro rezidenty, kteří si zakoupí dlouhodobé parkovací oprávnění. Modré zóny se vyskytují nejen v centru Prahy, ale i v dalších městských částech (Praha 2–⁠10 a Praha 18). Kromě rezidentů s oprávněním mohou v modré zóně neomezeně parkovat elektromobily se značkou EL.

V provozní době smí ostatní řidiči parkovat v modré zóně jen po omezený čas. Parkování v modré zóně nelze zaplatit v automatu, jediná možnost je platba online. Návštěvníci Prahy ale mohou využít k parkování také fialové (smíšené) zóny nebo oranžové (návštěvnické) zóny, kde se dá platit v automatu.

mapa Praha ohraničené modré zóny

Provozní doba modré zóny

Dobu platnosti modré zóny najdete na parkovací značce. Obvykle platí omezení ve všední dny od 8 do 20 hodin, ale přesná doba se může lišit. Například v některých modrých zónách v centru Prahy platí omezení od pondělí do neděle. Proto si vždy řiďte údajem na značce. Mimo vyznačenou dobu jsou modré zóny zdarma a časově neomezené.

Věděli jste?

Pozor na státní svátky

Řidiči často chybují ve vyhodnocení státních svátků –⁠ myslí si, že pro ně platí stejná pravidla jako o víkendu. Tak tomu ale není. Pokud svátek vychází na všední den, platí v modré zóně obvyklá pravidla, a tudíž musí návštěvníci za parkování platit a je časově omezené.

Pravidla parkování v modré zóně pro rezidenty i návštěvníky

Modré zóny jsou primárně určeny pro rezidenty. O dlouhodobé parkovací oprávnění si může zažádat osoba, která má trvalý pobyt v dané oblasti, případně zde vlastní nemovitost nebo provozuje podnikání. Rezidenti platí 600/1 200 Kč a podnikatelé 3 500/7 000 Kč ročně za jedno vozidlo, u dalších vozidel poplatky rychle narůstají až na 36 000 Kč za rok. Oprávnění lze zakoupit i na pololetí či čtvrtletí.

Například za modré zóny Praha 9 platí rezidenti 1 200 Kč za celou městskou část nebo 600 Kč za jednu oblast Prahy 9 za první vozidlo.

Ušetřete na povinném ručení

Náklady na parkovací oprávnění si nesnížíte, ale na povinném ručení ušetřit můžete. Stačí si srovnat nabídky od různých pojišťoven s naší online kalkulačkou.

Návštěvníci mohou parkovat v modré zóně maximálně po uvedený čas –⁠ v centru 1 hodinu a mimo centrum 3 hodiny. Cena se liší podle lokality, od 40 do 80 Kč za hodinu parkování. Parkování v modré zóně lze zaplatit pouze online pomocí aplikace MPLA –⁠ zde po zadání parkovací zóny zjistíte cenu a maximální dobu parkování.

Správné parkování na modrých zónach pravidelně kontrolují monitorovací vozidla, která snímají kamerou SPZ vozidel. Za neoprávněné stání na modré zóně dostanete pokutu 500 Kč. Pokud ji neuhradíte ve stanovené lhůtě, může se vyšplhat až na 2 500 Kč.

Značení modré zóny

Modrou zónu poznáte podle dopravní značky P s nápisem RÉSERVÉ. Na dodatkové tabulce je uvedena provozní doba. Pod ní uvidíte číslo oblasti v modrém pruhu. Podle barvy pruhu snadno odlišíte modrou zónu od fialové nebo oranžové. Parkovací značka pro modrou zónu na sobě nemá znak pro parkovací hodiny. Úplně dole na značce najdete označení úseku, které můžete zadat přímo do aplikace pro platbu parkování.

infografika modrá fialová oranžová zóna

Mobilní aplikace a webové stránky pro parkování v Praze

  • EasyPark (původně MPLA): Slouží pro platbu parkování v Praze. Parkovací úsek můžete zadat buď ručně podle značky, vyhledat podle GPS (sdílení polohy) nebo vybrat ze seznamu. Aplikace je dostupná pro zařízení Android i IOS.

  • PID Lítačka: Aplikaci pro MHD v Praze můžete použít i pro platbu parkování. Navíc zde můžete vyhledat volná místa v parkovacích zónách nebo na P+R parkovištích.

  • MojePraha: Vyhledá parkovací zóny a zobrazí možnosti placení parkovného i přehled P+R parkovišť.

  • Citymove: V aplikaci najdete všechny způsoby dopravy po Praze. Pomůže vám naplánovat trasu, zakoupit jízdenku na MHD nebo vyhledat sdílená auta, kola či skútry. Má také integrovaný systém MPLA pro platbu parkovného.


Modré zóny v dalších městech ČR

Na parkování vyhrazené pro rezidenty narazíte i v ostatních městech ČR. Parkování modré zóny v Brně platí v historickém centru, kam smí zajíždět výhradně rezidenti. V ostatních částech Brna a dalších městech (např. Ostrava, Plzeň, Opava) jsou obvykle vytvořeny smíšené zóny. Zde mohou rezidenti parkovat s dlouhodobým parkovacím oprávněním a návštěvníci si mohou zaplatit parkování na několik hodin.

Havarijní pojištění pomůže i se škodami z parkování

Naboural vás někdo na parkovišti, ale za stěračem jste nenašli žádný kontakt? Opravu auta vám uhradí pojišťovna z havarijního pojištění. Krytí si můžete sjednat i na škody, které vám na parkovišti způsobí vandalové – třeba poškrábání laku.

Pokud narazíte na modrou zónu a nejste si jistí pravidly, raději si vyberte jiné parkovací místo. Vždy se řiďte tím, co je uvedeno na dopravní značce. Dalším způsobem, jak obejít modré zóny, je využít alternativní dopravu –⁠ MHD, sdílená kola, skútry nebo jít pěšky. Větší města nabízí P+R parkoviště na periferii, která poskytují levné parkování a snadno se z nich dopravíte do centra pomocí MHD. Často vás to může vyjít levněji a hlavně rychleji než se snažit zaparkovat v centru.

Výhody a nevýhody modré zóny

Modré zóny pomáhají zajistit dostupnost parkovacích míst pro obyvatele města. Výhody má i pro nerezidenty, protože se snižuje pravděpodobnost, že parkovací místa budou dlouhodobě obsazena –⁠ to se hodí například v okolí úřadů. Zároveň modré zóny přispívají k ochraně životního prostředí, protože regulují dopravu v centru.

Na druhou stranu vyvolávají modré zóny stížnosti na omezení a nedostatek alternativního parkování. Oprávnění pro modrou zónu v Praze lze získat pouze s trvalým pobytem, který spoustu obyvatel nemá, ačkoliv na dané adrese žije několik let. Problémy vznikají také o víkendech například v okolí stadionů, kdy místa stejně zaberou návštěvníci, protože modrá zóna není v provozu. Ani placené oprávnění totiž rezidentům nedává záruku parkovacího místa.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • technická kontrola vozu
    26. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Vše, co potřebujete vědět o STK

    Pravidelné návštěvě STK se nevyhne žádný majitel vozidla. Kdy musíte na STK vyrazit, jaká je cena technické kontroly, na co se technici zaměřují a co dělat, když vaše auto na STK neprojde? Shrnuli jsme pro vás všechny důležité informace o STK včetně změn platných od roku 2024.

  • motorka vedle auta
    26. dubna 2024|Jana Březinová
    Když se potká auto a motorka: Nejčastější příčiny problémů a jak je řešit

    Většinu problémů mezi motorkáři a řidiči aut by vyřešilo, kdyby se jedna skupina dokázala vžít do té druhé. Jenomže velká část řidičů za řídítky motorky nikdy neseděla, a tak nedokáže posoudit, jak se její jízdní vlastnosti liší. Motorkáři zase zapomínají, že oni sice většinou vyjíždí pro radost, ale na silnicích potkávají řidiče, kteří třeba vystresovaní spěchají do práce.

  • Muž pije pivo při řízení auta
    15. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Bodový systém a pokuty 2024

    Od ledna roku 2024 platí v České republice nový bodový systém. Pro řidiče by měl být přehlednější. Vážné přestupky jsou postihovány přísněji, u banálních provinění se tresty naopak zmírnily. Jaké jsou hlavní změny a kde najdete bodový stav řidiče?

  • Koupě ojetého auta
    08. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Jak dovézt auto z Německa: Vše, co potřebujete vědět

    Německý trh s ojetinami je v mnoha ohledech lákavější než ten český. Za západními hranicemi se dají pořídit modely, které v tuzemsku často chybí. Jak koupit auto v Německu a co je potřeba k přihlášení vozidla ze zahraničí? Připravili jsme pro vás průvodce nákupem auta v Německu.

  • servis a kontrola motorky
    31. března 2024|Jana Březinová
    Jak připravit motorku před sezónou?

    Většina motorkářů svůj stroj ukládá k zimnímu spánku. Dlouhé stání mu ale neprospívá, proto k přípravě motorky na sezónu přistupujte svědomitě. Snížíte tím riziko poruch i nehod.

  • Žena telefonuje kvůli prasklému čelnímu sklu
    30. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit prasklé čelní sklo

    Jeden odražený kamínek dokáže napáchat škodu za desítky tisíc. Není divu, že připojištění skel patří k nejoblíbenějším doplňkovým pojištěním. Sjednává si ho každý čtvrtý řidič. Která pojišťovna vám nabídne nejvýhodnější podmínky a jak prasklé sklo řešit?

  • 24. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit nabourané auto na parkovišti

    Podle statistik pojišťoven se s odřeným autem na parkovišti setkalo 9 z 10 řidičů. Jak si s nehodou poradit, ať už jste ji zavinili vy, nebo jiný řidič? A co dělat, když viník od nehody ujede?

  • Zdražení povinného ručení 2022 - Kalkulačka, model auta, mince a smlouvy o pojistce
    19. března 2024|Petr Pohůdka
    Zdražení povinného ručení a havarijního pojištění v roce 2024

    I v letošním roce se provoz vozidla nejspíš prodraží. Připlatíme si nejen za pojištění, ale i autoservisní práce a součástky. Nicméně inflace konečně klesá, a tak by nárůst cenové hladiny neměl být tak výrazný – u povinného ručení a havarijního pojištění experti očekávají nárůst v jednotkách procent. Jak se s případným zvyšováním pojistného poprat?

  • Předávání klíče k autu
    11. března 2024|Petr Pohůdka
    Kupní smlouva na auto a přepis vozu. Co všechno je potřeba?

    Budete kupovat vozidlo nebo se naopak snažíte prodat to své? V obou případech si dejte pozor na správné vypořádání dokumentů. Vždy byste měli uzavřít písemnou kupní smlouvu a včas vůz přepsat na nového majitele, jinak hrozí dokonce pokuty.

  • Řada motoristů se mylně domnívá, že sjednáním povinného ručení auta a havarijního pojištění je jejich vozidlo plně chráněno. Často je pro ně proto nepříjemným překvapením, když pojišťovna odmítne vzniklou škodu uhradit, případně pojistné plnění krátí. Nejedná se přitom o mimořádné případy, ale takové, které mohou potkat téměř každého. Kdy vám pojišťovna odmítne peníze vyplatit, případně vyplatí méně, než jste čekali? Tady je pět situací.
    10. března 2024|Jana Březinová
    5 situací, kdy pojišťovna nezaplatí, ani když je auto pojištěné

    Myslíte si, že je vaše auto po sjednání povinného ručení a havarijního pojištění plně chráněno? Ve většině případů ano. Mohou ale vzniknout situace, kdy pojišťovna pojistné plnění krátí, nebo dokonce odmítne vzniklou škodu uhradit. Problém je jízda na sjetých pneumatikách, neohlášení nehody policii nebo zbytkový alkohol. O jaké další situace se jedná?