Mladík na skútru

Jak si užít cestování na skútru nejen po Praze

Cestování po jedné stopě má velké kouzlo. Na skútru si ho může užít téměř každý, protože se snadno řídí a na stroje do 125 ccm není potřeba speciální řidičský průkaz. Jak se na skútru chovat a na co si dát pozor?

Skútr má spoustu výhod, na které si rychle zvyknete

Řízení a ovládání skútru je hračka. Zkušení motorkáři vám většinou řeknou, že pokud umíte jezdit na kole, dokážete ovládat i skútr. Ten je sice těžší a nějaký ten cvik vyžaduje, ale sžijete se s ním opravdu rychle. Obzvlášť pokud se bavíme o slabších skútrech, na které není potřeba speciální řidičák. Velkou roli hraje pohodlný posez, díky kterému na sobě můžete mít jakékoliv oblečení a automatická převodovka.

V hustším provozu určitě uvítáte možnost objet kolony. Stačí dodržovat základní pravidla, tedy nepřehánět to s rychlostí a předjíždět na správné straně, a stání v koloně se můžete téměř vždy vyhnout. Velkou výhodou skútru je také snadné parkování. Skútr na silnici zabere minimum místa a toleruje se i parkování na chodníku, ačkoliv oficiálně není povoleno a hrozí vám za něj pokuta. Chce to parkovat s rozumem a vždy pouze tam, kde skútr nebude blokovat chodce.

Pozor si dejte na brzdy, které jsou oproti jízdnímu kolu naopak. Levou rukou tedy brzdíte zadní kolo a pravou rukou to přední. Praváci ale nemusí smutnit, na skútru se totiž brzdí především přední brzdou, která je výkonnější. Jen v zatáčkách je třeba brzdit pouze zadní brzdou, jinak riskujete problémy.

Skútr má oproti autu několik nevýhod. V horším počasí a v zimě si jízdu na něm příliš neužijete, svezou se na něm maximálně dva lidé a nehodí se ani na převážení většího množství věcí. Při jízdě myslete i na omezený výkon slabších skútrů - ne každý dokáže vyvinout dostatečnou rychlost pro jízdu mimo město. V neposlední řadě si u skútru musíte dát více záležet na jeho zabezpečení. Ideální kombinací je masivní řetězový zámek, skrytý GPS lokátor a kvalitní pojištění.

Kde si skútr půjčit?

Pokud skútr nepotřebujete denně a neplánujete pravidelně absolvovat dlouhé trasy, vystačíte si s půjčeným strojem. Míst, kde si skútr můžete půjčit, je v Česku spousta. Nejvíce z nich najdete v Praze a Brně, kde můžete vybírat z běžných půjčoven a služeb zaměřených na krátkodobé půjčování sdílených skútrů.

U klasických půjčoven jako Orangerent a Motopůjčovna si skútr můžete půjčit i na delší období, minimálně však na den. Skútr se vyzvedává i vrací na pobočkách půjčoven a při zápůjčce je třeba uhradit zálohu několik tisíc korun. Všechno potřebné vybavení vám půjčí spolu se skútrem. Helmu ani rukavice si tak nemusíte kupovat.

Služby jako BeRider nebo blinkee.city se hodí, pokud si skútr chcete půjčit na kratší dobu a nechcete pro něj jezdit na pobočku půjčovny. Půjčování i vracení probíhá v rámci celého města, vše vyřídíte přes mobilní aplikaci a neplatíte žádnou zálohu. Skútry mají v přihrádce dvě helmy, takže se na nich můžete prohánět i ve dvou. Kromě helem u každého skútru najdete také síťky na hlavu, které se pod helmou povinně nosí, aby helmy zůstaly čisté.

Pojištění skútru není žádná věda

Pojištění skútru se nijak neliší od automobilů. Každý musí mít sjednané povinné ručení a pro plné krytí slouží havarijní pojištění. Oproti autům je pojištění mnohem levnější. Pokud si sjednáte povinné ručení i havarijní pojištění, roční platby v součtu zpravidla nepřesáhnou několik tisíc korun. Cena pojištění se stejně jako u aut odvíjí od hodnoty, objemu a výkonu skútru. Sdílené skútry mají pojištění vyřešeno - je zahrnuto v půjčovném a další pojištění nemusíte řešit.

Monika ŠaríkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • technická kontrola vozu
    26. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Vše, co potřebujete vědět o STK

    Pravidelné návštěvě STK se nevyhne žádný majitel vozidla. Kdy musíte na STK vyrazit, jaká je cena technické kontroly, na co se technici zaměřují a co dělat, když vaše auto na STK neprojde? Shrnuli jsme pro vás všechny důležité informace o STK včetně změn platných od roku 2024.

  • motorka vedle auta
    26. dubna 2024|Jana Březinová
    Když se potká auto a motorka: Nejčastější příčiny problémů a jak je řešit

    Většinu problémů mezi motorkáři a řidiči aut by vyřešilo, kdyby se jedna skupina dokázala vžít do té druhé. Jenomže velká část řidičů za řídítky motorky nikdy neseděla, a tak nedokáže posoudit, jak se její jízdní vlastnosti liší. Motorkáři zase zapomínají, že oni sice většinou vyjíždí pro radost, ale na silnicích potkávají řidiče, kteří třeba vystresovaní spěchají do práce.

  • Muž pije pivo při řízení auta
    15. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Bodový systém a pokuty 2024

    Od ledna roku 2024 platí v České republice nový bodový systém. Pro řidiče by měl být přehlednější. Vážné přestupky jsou postihovány přísněji, u banálních provinění se tresty naopak zmírnily. Jaké jsou hlavní změny a kde najdete bodový stav řidiče?

  • Koupě ojetého auta
    08. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Jak dovézt auto z Německa: Vše, co potřebujete vědět

    Německý trh s ojetinami je v mnoha ohledech lákavější než ten český. Za západními hranicemi se dají pořídit modely, které v tuzemsku často chybí. Jak koupit auto v Německu a co je potřeba k přihlášení vozidla ze zahraničí? Připravili jsme pro vás průvodce nákupem auta v Německu.

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • servis a kontrola motorky
    31. března 2024|Jana Březinová
    Jak připravit motorku před sezónou?

    Většina motorkářů svůj stroj ukládá k zimnímu spánku. Dlouhé stání mu ale neprospívá, proto k přípravě motorky na sezónu přistupujte svědomitě. Snížíte tím riziko poruch i nehod.

  • Žena telefonuje kvůli prasklému čelnímu sklu
    30. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit prasklé čelní sklo

    Jeden odražený kamínek dokáže napáchat škodu za desítky tisíc. Není divu, že připojištění skel patří k nejoblíbenějším doplňkovým pojištěním. Sjednává si ho každý čtvrtý řidič. Která pojišťovna vám nabídne nejvýhodnější podmínky a jak prasklé sklo řešit?

  • 24. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit nabourané auto na parkovišti

    Podle statistik pojišťoven se s odřeným autem na parkovišti setkalo 9 z 10 řidičů. Jak si s nehodou poradit, ať už jste ji zavinili vy, nebo jiný řidič? A co dělat, když viník od nehody ujede?

  • Zdražení povinného ručení 2022 - Kalkulačka, model auta, mince a smlouvy o pojistce
    19. března 2024|Petr Pohůdka
    Zdražení povinného ručení a havarijního pojištění v roce 2024

    I v letošním roce se provoz vozidla nejspíš prodraží. Připlatíme si nejen za pojištění, ale i autoservisní práce a součástky. Nicméně inflace konečně klesá, a tak by nárůst cenové hladiny neměl být tak výrazný – u povinného ručení a havarijního pojištění experti očekávají nárůst v jednotkách procent. Jak se s případným zvyšováním pojistného poprat?

  • Předávání klíče k autu
    11. března 2024|Petr Pohůdka
    Kupní smlouva na auto a přepis vozu. Co všechno je potřeba?

    Budete kupovat vozidlo nebo se naopak snažíte prodat to své? V obou případech si dejte pozor na správné vypořádání dokumentů. Vždy byste měli uzavřít písemnou kupní smlouvu a včas vůz přepsat na nového majitele, jinak hrozí dokonce pokuty.