Dům a klíč

Jaké jsou podmínky hypotéky na bydlení? - 1.díl

23. 3. 2020
|
Délka čtení: 5 min.

Získání hypotéky je od roku 2018 výrazně těžší, než tomu bývalo dříve. Není to ale nemožné. Předně musíte splnit několik podmínek. Ve článku si je podrobně přiblížíme.

Mít našetřeno je základ

Od roku 2016 Česká národní banka postupně zaváděla doporučení, na základě kterých musíte mít našetřeny nějaké peníze, když o hypotéku na bydlení žádáte. V současné době vám hypotéku dají v případě, že máte našetřeno alespoň 20 % LTV (zástavní hodnoty nemovitosti). Ve výjimečných případech stačí mít našetřeno i jen 10 - 20 % hodnoty nemovitosti, ale banky smí takové úvěry poskytovat jen do výše 15 objemu všech poskytnutých hypoték.

Kromě toho musíte od roku 2018 splňovat i další podmínky, a to týkající se vašeho zadlužení a příjmu:

1 - celková výše vašich dluhů nesmí překročit devítinásobek vašeho ročního příjmu. (Tzv.

ukazatel DTI - debt-to-income - celková výše dluhů k čistému příjmu.)

2 - Podíl splátky na čistém měsíčním příjmu nesmí překročit 45 %. (Tzv. ukazatel DSTI - debt-

service-to-income - podíl splátky dluhu na čistém měsíčním příjmu.)

Z těchto dvou ukazatelů už žádná výjimka neexistuje. Pokud by vám banka půjčila i přes to, že tyto dvě podmínky nesplňujete, podstoupila by tím riziko, že když nebudete schopni dluhy splácet, musí je “doplatit” sama.

Výjimky jsou, ale ne pro každého

Z povinnosti mít našetřeno minimálně 20 % hodnoty nemovitosti ale určité výjimky jsou. Buď se vám může podařit dostat se mezi “vyvolené”, kterým banka dá vyšší hypotéku a vejde se do zmíněných 15 % objemu všech svých hypoték, nebo můžete zkusit ještě jinou variantu.

A to poohlédnout se po akčních či speciálních nabídkách bank. Jednu z nich nabízí například Česká pojišťovna, a to pod názvem Prvobydlení. Ta je určena lidem, kteří žádají o hypotéku, ale zároveň ještě žádnou nemovitost nevlastní a nikdy nevlastnili. Pak můžete s tímto typem hypotéky získat úvěr ve výši 90 % LTV. Sami si tak musíte našetřit pouze 10 % zástavní hodnoty nemovitosti.

Banka ale takovou hypotéku poskytne jen těm, kteří v daném bytě hodlají žít a dosud žádnou nemovitost nevlastnili. Zvýhodněné podmínky nejsou určeny pro koupi bytu na investici nebo pro koupi chalupy.

Maximálně si takto můžete půjčit 5 000 000 Kč, což by mělo pohodlně stačit i na menší byt v hlavním městě.

Doklady prokazující váš příjem

První podmínkou je tedy mít našetřeny nějaké peníze. I pokud je máte, neznamená to, že hypotéku na bydlení dostanete. Ještě musíte splnit podmínku, kdy bance prokážete svůj příjem.

Pokud pracujete jako zaměstnanci, budete svůj čistý příjem dokazovat pomocí “Potvrzení o příjmu žadatele a spoludlužníků”. Toto potvrzení vám na přání vystaví zaměstnavatel, respektive jeho účetní. Některé banky mají na toto potvrzení i vlastní speciální formulář, který pouze donesete účetní k vyplnění.

Pokud nežádáte o půjčku sami, ale máte spolužadatele, musí i on doložit veškeré dokumenty, tak jako vy.

Někde po vás místo potvrzení od zaměstnavatele mohou vyžadovat razítkem potvrzené a zaměstnavatelem podepsané výplatní pásky za poslední 3 měsíce, případně 3 poslední výpisy z účtů, na který vám chodí výplata. Některé banky mohou vyžadovat i zaslání jedné koruny z tohoto účtu na její, aby došlo k ověření, že účet je skutečně váš.

Pokud o úvěr žádáte sami, ale jste v manželství, budete pro účely úvěru potřebovat písemný souhlas druhého z manželů. Tuto podmínku vyžadují některé banky při úvěru nad určitou částku. A to i přes fakt, že už se svým manželem či manželkou nežijete, ale nejste formálně rozvedeni.

V následujícím článku si přiblížíme další podmínky, které se s hypotékou na bydlení vážou.

Veronika DoskočilováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Odhad ceny nemovitosti
    27. září 2023|Jana Březinová
    Odhad nemovitosti: Kolik stojí a kde ho získáte zdarma?

    Za odhad nemovitosti zaplatíte od 1 500 Kč do 8 000 Kč. Cena závisí hlavně na tom, kdo odhad vypracuje. Jaký typ ocenění nemovitosti je nejlevnější a kde ho získáte zcela zdarma?

  • Kalkulačka a papíry s grafy
    13. září 2023|Petr Woff
    Sankce za předčasné splacení hypotéky mají stoupnout až na desetitisíce Kč. Jak se jim vyhnete?

    Vláda chce dovolit bankám, aby pokutovaly svoje klienty za předčasné splacení hypotečních úvěrů. Někteří občané by potom museli uhradit navíc až 2 % z předčasně splacené části celkové jistiny. V navrženém zákoně jsou však popsány situace, kdy můžete hypotéku bezproblémově umořit ještě předtím, než skončí její fixace. Pokuta se vám vyhne, třeba když prodáte svou nemovitost nebo se rozvedete. 

  • Muž na kalkulačce přepočítává výdaje
    01. září 2023|Magdaléna Kubečková
    Kdy začít s refinancováním: kdo se nestará, ten přeplácí

    Víte, že snížení splátek o 200 Kč měsíčně vám uspoří 12 000 Kč při pětileté fixaci? Nemusíte přitom čekat až na konec fixace: mohli byste hypotéku hodně přeplatit. Refinancování je výhodné, když se sníží úrokové sazby, získáte lepší práci nebo vzroste hodnota vaší nemovitosti. My vám poradíme, jak na to.

  • Žádost o hypotéku krok za krokem - krabice, obývák, žena vyplňuje formulář
    21. června 2023|Monika Šaríková
    Žádost o hypotéku krok za krokem

    Hypotéka představuje dlouhodobý finanční závazek, jehož pravidelná měsíční splátka zatíží rodinný rozpočet klidně až na 40 let. Vzhledem k výši hypotečního úvěru a délce splatnosti je proto vyřízení hypotéky zdlouhavé, plné papírování a může trvat i několik týdnů až měsíců. Proces urychlí důkladná příprava.

  • Dveře s rukou na klice a klíčem v klíčové dírce
    01. května 2023|Jana Březinová
    Jak prodat byt s hypotékou?

    Splácíte hypotéku na byt a potřebujete nemovitost prodat? Ať už je to z důvodu stěhování nebo kvůli rozvodu, není prodej bytu s hypotékou nic složitého. Podívejte se, jak na prodej bytu s hypotékou.

  • Plány stavby domů
    22. dubna 2023|Nikola Zatloukalová
    Kdy financovat investici do nemovitosti úvěrem

    Investice do nemovitostí patří k nejoblíbenějším formám investic vůbec. Je to jeden z nejlepších způsobů, jak můžete investovat a zhodnotit své peníze. Platí to zejména ve velkých městech, kde je zájem o pronájem nemovitostí k bydlení nebo podnikání největší. Víte však, kdy se investice do nemovitostí finančním úvěrem vyplatí? A který způsob je pro vás nejvhodnější?

  • Pár seniorů kontroluje smlouvy
    06. dubna 2023|Magdaléna Kubečková
    Zpětná hypotéka: pomůže mi stát se rentiérem?

    Na stáří jste se zabezpečili vlastním domem nebo bytem. Teď, když zdražují energie a inflace rapidně roste, přemýšlíte, jak získat k důchodu další peněžní zdroje, aniž byste museli milované bydlení opustit. Jednou z možností je tzv. zpětná hypotéka. Jak přesně funguje, na co si dát pozor, a jaké máte alternativy?

  • Jste dostatečně bonitní? - peníze na hromádkách
    05. dubna 2023|Jana Březinová
    Jste dostatečně bonitní? Zjistěte, jak si bonitu zvýšit

    Žádáte o hypotéku nebo spotřebitelský úvěr? Pak už jste nejspíš na pojem bonita narazili. Co přesně se pod pojmem bonita skrývá a proč záleží i na tom, jakou vykonáváte profesi nebo kolik máte dětí? Zjistěte, jestli jste dostatečně bonitní a jak si bonitu navýšit.

  • 17. března 2023|Jana Březinová
    ČNB: Úvěrové podmínky hypoték se uvolňují, přesto poptávka po úvěrech klesá

    Česká národní banka pravidelně sleduje, jak se vyvíjí nabídka a poptávka po úvěrech a zjišťuje, jaké úvěrové podmínky stanovují komerční banky. Z analýzy centrální banky vyplývá, že domácnosti jsou opatrnější, a i přes uvolnění podmínek úvěrů na bydlení si o nové hypotéky nežádají. Na vině jsou především rostoucí životní náklady.

  • Novostavba
    09. března 2023|Petr Pohůdka
    Ceny nemovitostí: Jaká je aktuální situace na trhu?

    Nepříznivá pro obyčejné občany, zajímavá pro spekulanty a bohatší obyvatele. Tak by se v kostce dala charakterizovat aktuální situace na trhu s nemovitostmi v ČR. Čím se současný stav vyznačuje a jak byste se měli chovat v pozici kupujícího nebo majitele nemovitosti?