Hypotéka na dům

Hypotéka jako koule na noze: co s bytem, který se mi už nelíbí

11. 6. 2021
|
Délka čtení: 4 min.

Hypotéka vám otevírá cestu k vysněnému bydlení. Jedná se ale o závazek na podstatnou část vašeho produktivního života, který může natrvalo rozhodnout o tom, kde a jak budete bydlet. Velké rozhodnutí proto přináší i velké pochyby: investoval jsem správně? Radost z nového bydlení se časem může proměnit v tíživé břímě. V životě se totiž stává hodně nepředvídatelných věcí: výhodná pracovní nabídka v zahraničí, neplánované dítě, pro které potřebujete pokojíček navíc, změna územního plánu, kvůli které vám za okny má brzy vyrůst nový městský obchvat. Jak ale změnit bydlení, když už máte hypotéku?

Řešením je pronájem: využijte váš byt jako investiční příležitost

Slyšeli jste už o investiční nemovitosti? Pronájmem získáte finance na splátku hypotéky, a mnohdy i na její údržbu a další investice. Investiční nemovitosti nabízejí stabilní příjem a dobré zhodnocení (neboť ceny realit na českém trhu setrvale rostou). Počítejte však i s časovou investicí: kromě počátečního výběru nájemníka strávíte čas pravidelnou kontrolou, vyúčtováním, daňovými povinnostmi, ale také třeba řešením nenadálých událostí (může se jednat o havárii vody v bytě, ale i o stížnosti na rušení nočního klidu).

S pronájmem se přirozeně pojí i rizika: klíčové je nalezení spolehlivého nájemníka, který platí včas a o byt se dobře stará. Špatný nájemník může nejen ohrozit splácení vaší hypotéky, ale také natrvalo porušit sousedské vztahy v domě a špatným zacházením drasticky snížit hodnotu bytu.

Jak pronajmout svou nemovitost?

V případě pronájmu máte v podstatě dvě možnosti:

Najít nájemníka sám: tato varianta je časově nejnáročnější a velmi riziková. Obvykle neznáte dokonale realitní trh, můžete tedy špatně stanovit výši nájmu. Nemáte dostatečný přístup a orientaci v databázích, které pomohou ohodnotit bonitu budoucího nájemníka, a hrozí riziko, že si vyberete neplatiče.

Spolehnout se na službu realitní kanceláře: realitní kanceláře umí obvykle dobře zhodnotit bonitu klienta, a mohou pomoci s jeho výběrem. Umí dobře odhadnout výši nájmu, mají k dispozici velké realitní servery, a umí pronajmout nemovitost relativně rychle. Nevýhodou je však vysoká cena za zprostředkování pronájmu, kterou platí buď budoucí nájemce, nebo pronajímatel.

Jak v případě, kdy pronajímáte sami, tak i v případě, že pronájem zprostředkuje realitní kancelář, se však nezbavíte časově náročných povinností v průběhu pronájmu. Nabízí se však ještě jedna alternativa.

Správcovská společnost – pronájem bytu bez starostí

Na současném trhu nemovitostí působí tzv. správcovské společnosti. Nabízejí komplexní péči o vaši nemovitost, od výběru vhodného nájemníka, přes péči o nemovitost po dobu pronájmu až po veškerou administrativu. Některé společnosti dokonce nabízejí garanci nájmu po celou dobu pronájmu. Na výhody využití správcovských společností jsme se zeptali odborníka v oblasti pronájmu a služeb Ing. Michala Rambouska: "Po letitých zkušenostech s pronajímáním nemovitostí jsem zjistil, jak komplexní služby a garance nájemného mohou majitelům usnadnit život a dokonce přinést i plusový příjem, který mohou zhodnotit. Dobrá správcovská firma se postará o vše od úplných začátků, ať už se jedná o prověření nájemníka, aby byl vhodný, údržbu bytu či domu nebo řešení veškeré administrativy týkající se pronájmu. Firma www.tvujspravce.cz nabízí dokonce 100% garanci nájmu. Majitel je tak bez starostí a může si v klidu užívat jistého příjmu, který může využít na pravidelnou splátku hypotéky nemovitosti, ve které nebydlí, nebo jiné investiční příležitosti, a nově nabytého volného času."

Monika ŠaríkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Kuchyně
    29. prosince 2023|Jana Březinová
    7 zásad, jak bezpečně pronajmout byt

    Správně stanovit cenu, proklepnout si nájemníka a sepsat kvalitní smlouvu. To je jen pár zásad pro bezpečný pronájem bytu, které byste si měli pohlídat. Nechcete mít přece problémy s opožděným placením nájemného nebo poškozeným vybavením. Zjistěte, jak najít spolehlivého nájemníka i jak sestavit nájemní smlouvu, aby vás dostatečně chránila.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?

  • Odhad ceny nemovitosti
    27. září 2023|Jana Březinová
    Odhad nemovitosti: Kolik stojí a kde ho získáte zdarma?

    Za odhad nemovitosti zaplatíte od 1 500 Kč do 8 000 Kč. Cena závisí hlavně na tom, kdo odhad vypracuje. Jaký typ ocenění nemovitosti je nejlevnější a kde ho získáte zcela zdarma?

  • Žárovka s mincemi v pozadí
    18. září 2023|Petr Woff
    Dodavatelé nabízejí energie pod cenovým stropem. Komu se vyplatí?

    Energie na evropských burzách zlevnily, a proto dodavatelé vydali nové ceníky. Společnosti ČEZ, E.ON, innogy, PRE nebo Pražská plynárenská nabízejí elektřinu a zemní plyn pod cenovými stropy, které stanovila vláda. Není však jisté, zda se v blízké budoucnosti dočkáme ještě výraznějších slev. Proto zvažte, jestli v současnosti uzavřete delší cenovou fixaci, nebo volnější smlouvu.

  • Kalkulačka a papíry s grafy
    13. září 2023|Petr Woff
    Sankce za předčasné splacení hypotéky mají stoupnout až na desetitisíce Kč. Jak se jim vyhnete?

    Vláda chce dovolit bankám, aby pokutovaly svoje klienty za předčasné splacení hypotečních úvěrů. Někteří občané by potom museli uhradit navíc až 2 % z předčasně splacené části celkové jistiny. V navrženém zákoně jsou však popsány situace, kdy můžete hypotéku bezproblémově umořit ještě předtím, než skončí její fixace. Pokuta se vám vyhne, třeba když prodáte svou nemovitost nebo se rozvedete. 

  • Žena sedí s nohama v ponožkách u topení
    09. září 2023|Petr Pohůdka
    Topná sezona začíná: 5 tipů, na co nezapomenout

    Údržba kotle a komínu, odvzdušnění radiátorů nebo správné nastavení termostatu. Na topnou sezonu se raději připravte s dostatečným předstihem – zejména pokud potřebujete využít služeb profesionálů. Dobrá příprava vám navíc může přinést významné úspory. Na co před startem topné sezony nezapomenout?