Matka s dcerou u vánočního stromu

Bezpečný domov během Vánoc: Jak se chránit před požáry a jinými katastrofami

Vánoce by měly být svátky klidu a pohody, někdy se ale kvůli malé chvilce nepozornosti promění v pohromu. To potvrzují i záchranáři, kteří každoročně zasahují u požárů a úrazů. Připomeňte si, jaká rizika na vás během Vánoc v domácnosti číhají a jak jim předcházet.

Během vánočních svátků jsme v jednom shonu – pečeme, vaříme, zdobíme byt, balíme dárky a pod nohama se nám prohání neposedné děti či domácí mazlíčci. Do toho ještě vítáme návštěvy a telefonujeme s příbuznými. V takovém stresu jsme nepozorní, a právě proto jsou Vánoce rizikovým obdobím, ať už se jedná o poškození majetku nebo zdraví. Každoročně se během vánočních svátků zvyšuje počet požárů i úrazů v domácnostech.

Adventní věnec a další svíčky

Svíčky k vánoční atmosféře bezesporu patří, ale při nesprávné manipulaci představují velké riziko. Jakmile svíčka vzplane na suchém adventním věnci či vánočním stromečku a oheň se rozšíří na další hořlavé materiály a textilie, během několika sekund může být celá místnost v plamenech. Málokdo si umí představit, jak rychle se oheň v interiéru šíří, a proto je nejdůležitější zásadou nenechávat svíčky nikdy bez dozoru. A to ani na krátkou chvíli.

Největší riziko představují svíčky na adventním věnci. Řada věnců je totiž vyrobena pouze jako dekorace a svíčky na nich nejsou vůbec určeny k zapálení. Než se doma rozhodnete vykouzlit adventní pohodu a škrtnete zápalkou, měli byste dbát těchto pravidel:

  • Adventní věnec by neměl být vyroben z vysoce hořlavých materiálů – pilin nebo dřevěných hoblin. Po několika týdnech seschne i jehličí a promění se ve snadno zápalný materiál.

  • Svíčky na adventním věnci by měly mít podkladovou mističku, která zabrání vyhoření svíčky až zcela k věnci.

  • Pozor na vysoké svíčky – jsou velmi nestabilní a navíc se snadno zlomí.

  • Adventní věnec či jiné svíčky umístěte na stabilní místo z dosahu dětí a domácích mazlíčků, kteří by ho mohli převrhnout.

  • Svíčky by neměly hořet v průvanu a měly by být dostatečně daleko od záclon a dalších vysoce hořlavých materiálů.

  • Nikdy nenechávejte hořet svíčky bez dozoru a při odchodu z místnosti je sfoukněte.

Nekvalitní elektrická světýlka

Jestliže se otevřenému ohni raději vyhýbáte a vánoční výzdobu si pořizujete zásadně elektrickou, je to samozřejmě bezpečnější varianta. Ale ani elektrické osvětlení není zcela bez rizika. Při nákupu v tržnici či pochybných e-shopech můžete natrefit na výrobky bez příslušných certifikátů, u nichž hrozí vysoké riziko požáru. Zároveň si nezapomeňte přečíst návod k použití a instalujte elektrická světla v souladu s pokyny výrobce – některé výrobky jsou určeny pouze do interiéru.

Vánoční požáry v kuchyni

Mezi další časté nehody patří ty v kuchyni. Při smažení se horký olej na pánvi může snadno vznítit a dosáhnout teploty až 370 stupňů Celsia! Navíc při požáru v kuchyni člověk snadno zazmatkuje, protože voda je hned po ruce. Hořící olej se však nikdy nehasí vodou – při kontaktu tekutin dojde k reakci podobné výbuchu a oheň tak popálí nejen vás, ale navíc se rozšíří po celé místnosti. Oheň na pánvi přiklopte pokličkou nebo ho zasypejte solí či hlínou z květináče. Existují také hasicí roušky a speciální hasicí přístroje pro hašení jedlých olejů a tuků třídy F.

Pozor na úrazy při vaření i úklidu

Na Vánoce chcete mít dům jako ze škatulky? Dejte si ale pozor, ať v touze po dokonalém výsledku neobětujete své zdraví! Až se budete šplhat ke stropu, abyste utřeli poslední zrnko prachu na skříni nebo zavěsili vánoční světýlka nad okno, poproste raději jiného člena domácnosti, ať vám štafle přidrží. Mezi časté úrazy patří rovněž uklouznutí na mokré podlaze. K nejvíce úrazům dochází v kuchyni, ať už je to pořezání či popálení.

Bohužel ani během Vánoc se úrazy nevyhýbají dětem – pády, řezné rány, spáleniny nebo opařeniny patří k nejčastějším dětským úrazům. U malých dětí pečlivě kontrolujte také vánoční dárky, které si vaše ratolesti rozbalují pod stromečkem. Kdo není v kontaktu s batolaty každý den, může zapomenout, že jim nepatří do rukou malé součástky, které mohou snadno vdechnout.

Chraňte svůj majetek pojištěním

I jedna zapomenutá svíčka dokáže způsobit mnohamilionové škody. Proto chraňte svůj majetek kvalitním pojištěním. Existují dva typy – pojištění nemovitosti, které se vztahuje na samotnou stavbu a její pevné součásti, a pojištění domácnosti, které pokrývá škody na nábytku, elektrospotřebičích, osobních věcech a dalším vybavení bytu. Nejlepší je kombinovat oba typy pojištění – s výběrem vám pomůže online kalkulačka pojištění majetku.

Samozřejmostí by mělo být rovněž životní pojištění, a to zejména v situaci, kdy na vašem příjmu závisí další osoby. Z životního pojištění dostanete peníze za dobu strávenou na neschopence a vyplatí vám plnění také u trvalé invalidity. V případě úmrtí dostanou finanční částku vaši blízcí. Kvalitní životní pojištění si sjednáte již od 200 Kč měsíčně.

Autorka - Vendula Flassig Vrablová
Vendula Flassig VrablováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • deratizér v obleku
    17. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    Hubení hmyzu a škůdců vám proplatí pojišťovna

    Za hubení hmyzu nebo hlodavců možná utrácíte zbytečně. Deratizaci, dezinsekci nebo likvidaci vosích hnízd poskytují pojišťovny v rámci asistenčních služeb. Vašeho deratizátora vám ale neproplatí: využívají vlastní smluvní partnery. Připravili jsme pro vás přehled asistenčních služeb našich smluvních pojišťoven v oblasti hubení škůdců. K tomu 7 snadných kroků, jak postupovat, pokud chcete, aby vám deratizaci nebo dezinsekci proplatila pojišťovna. 

  • Otevírání oken
    05. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Jak správně větrat? Nebojte se udělat průvan

    Bolest hlavy, únava nebo poruchy soustředění. Nedostatečné větrání si rychle vybere svou daň. Ve většině českých domácností ke správné výměně vzduchu bohužel nedochází. Jak to vypadá u vás? Větráte alespoň třikrát za den?

  • LED žárovky
    28. října 2023|Jana Březinová
    Přepis energií – vše, co potřebujete vědět

    Přepisu energií se nevyhnete při stěhování, koupi nemovitosti nebo řešení dědictví. Při součinnosti původního a nového odběratele proběhne během 2–4 týdnů. Ne vždy ale vše běží jako po másle. Zjistěte, jak na přepis energií a jak vyřešit případné komplikace.

  • Figurka Lego
    15. září 2023|Jana Březinová
    LEGO, akční figurky a další sběratelské kousky. Jak je pojistit?

    V kostičkách LEGO nebo pár sběratelských kartičkách můžete mít doma stovky tisíc korun, a tak by vám nemělo chybět kvalitní pojištění. Netradiční sběratelské předměty můžete zahrnout do běžného pojištění domácnosti nebo je pojistit jako sbírku – pak se vám bude hodit znalecký posudek.

  • Oheň v grilu
    03. července 2023|Petr Pohůdka
    Škoda za 3,5 milionu: Co se může stát při grilování?

    Požár rodinného domu s celkovou škodou ve výši 3,5 milionu korun. Příčina? Nedbalost při manipulaci s grilem. To není modelový příklad z manuálu pojišťoven, ale skutečná událost, ke které došlo loni na Liberecku. Případ bohužel není nijak výjimečný, lidé rizika spojená s grilováním často podceňují. Jak uspořádat táborák nebo grilovačku bezpečně?

  • Žena stojí před prosklenou stěnou domu
    20. dubna 2023|Petr Pohůdka
    Pojištění chaty: Proč byste si měli pojistit i hezký výhled?

    Navrhli jste si chatu tak, aby uvnitř bylo co nejvíce světla? Velká okna či prosklené dveře jsou moderní a kromě dostatku světla vám poskytnou i krásný výhled do okolí. Jenže s množstvím skleněných ploch se zvyšuje také riziko jejich rozbití. Je proto důležité tomu přizpůsobit pojištění chaty.

  • Kuchyně na chalupě
    12. dubna 2023|Petr Pohůdka
    Pojištění chaty: Jak chránit vybavení interiéru?

    Chaty už dávno nejsou místa, kde máme jen kamna a staré vybavení vyřazené před mnoha lety z domácnosti. Stále častěji na chatách vidíte vkusně vybavený interiér, do kterého majitelé investovali nemalé peníze. Je proto logické chránit svůj majetek za pomoci vhodného pojištění chaty.

  • 3 tipy, jak vybrat nejvýhodnější pojištění chalupy - Roubenka na samotě
    07. dubna 2023|Jana Březinová
    3 tipy, jak vybrat nejvýhodnější pojištění chaty

    Vlastníte chatu nebo chalupu, ale zatím ji nemáte pojištěnou? Hodnota rekreačních objektů se neustále zvyšuje, a tak vám v důsledku požáru nebo řádění přírodních živlů mohou vzniknout škody za miliony. Přitom základní pojištění chaty nemusí být nijak drahé. Poradíme, jak vybrat nejvýhodnější pojištění chaty.

  • Déšť stéká po střeše domu
    02. dubna 2023|Petr Pohůdka
    Počítá vaše pojištění chaty s vodou?

    Poškodila vám chatu voda? V prvotní chvíli vám nejspíš bude jedno, jestli šlo o vodovodní havárii či důsledek srážek – váš majetek je zkrátka poničen. Jenže z pohledu pojištění může jít o klíčovou záležitost. Máte svoji chatu nebo chalupu pojištěnou proti všem rizikům spojeným s vodou?